La Pavoni Professional Lusso

Domácí pákové kávovary La Pavoni
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
Vlad
více pokročilý
Příspěvky: 145
Registrován: stř 15. čer 2016 12:49:19
bydliště: Michalovce
kávovar: jura, delonghi, french press bodum, bialetti, atd.
mlýnek: Lodos

Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od Vlad »

Samotna felliniho technika - pouziva sa na strojoch la pavoni (pri ziadnom inom stroji som to nevidel, ani pri elektre nie). Paka sa ,,ohne,, do urciteho uhla (zatial neviem presne akeho) a potom by sa mala paka zdvihnut do zvyslej polohy. Pohyb by mal byt vykonavat rychlejsie a opakovat 1-2 krat. Pointa je vytlacit zvysny vzduch v hlave cez ventil a dostat do nej vacsi objem vody.

Pri bezzera strega niekto nechava paku v konecnej dolnej pozicii az zapne cerpadlo, ktore natiahne viacej vody do hlavy. Ale nie som si isty.


A nakolko nemam ani jeden zo spominanych kavovarov neviem to vyskusat. Snad pomozu kolegovia co ich maju.


P.s. manualny kavovar by mal byt preto tak dobry pretoze ,,odsekava,, extremne chute na zaciatku a na konci a ostava olejove, chutovo silne, gulate, zaoblene a plne telo. Zvlast pri ristrette, ktore je mozne krajat a double ristretto tiecie ako sirup.

Opat je to len moj cisto teoreticky nazor uverejneny s cielom pomoct, aby sa o tychto strojoch dozvedelo viac.
Uživatelský avatar
martinovic
více pokročilý
Příspěvky: 156
Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
bydliště: Košice
kávovar: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Professional postmil
mlýnek: Kafatek Flat SSP, DF64 + SSP MP, Ceado E37j, Comandante NB

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od martinovic »

Na oživenie témy Felliniho technika nevytláča vzduch, ale zväčšuje celkové množstvo vody v hlave (viete robiť vyššie brew ratio), odvzdušniť hlavu potrebujete kvôli správnej teplote cyklovania pressurestat. Ak máte totiž v boileri nielen tlak vodnej pary, ale aj vzduch teplota vody bude nižšia. Dľa rád skúsených užívateľov na svetových fórach a zatiaľ aj u mňa najosvedčenejší postup je po prvotnom zapnutí a dosiahnutí tlaku dvihnuť páku do vrchnej polohy (ohriatie hlavy a vytlačenie prípadného vzduchu nad piestom do boilera, následne odstránenie falošného tlaku cez trysku pary (vypustenie vzduchu nad hladinou vody zostane len tlak vodnej pary), prípadné nahriatie hlavy na prevádzkovú teplotu bez toho aby som spotreboval vodu v boileri urobím čiastočným cyklovaním páky (pod úroveň kedy začne tiecť voda, dochádza k vypudeniu a načerpaniu horúcej vody z boilera, čím sa hlava nahrieva - je potrebný monitoring teploty hlavy minimálne teplotné prúžky. Pre označenie miesta kedy sa tesnenie piestu dostáva nad prívod vody do hlavy je vhodné urobiť značku na osku piestu a hlavu (dvíhame páku a v momente kedy začne vychádzať voda označíme osku piestu a priľahlú časť hlavy čiarkou pod touto značkou nahrievam hlavu nad touto značkou začína preinfúzia/flush. Pri použití felliniho techniky je najväčším rizikom rozrušenie puku podtlakom pri dvíhaní páky, ak chceme saturovať celý puk vodou urobíme dlhšiu preinfúziu s pákou úplne hore/ robíme felliniho opakovanými pohybmi po úroveň vytvorenej značky - pumpujeme vodu len v rozsahu kedy tesnenie piestu neprekryje prívod vody do hlavy - to nám zabezpečí stály pozitívny tlak vody z boilera do hlavy (dľa aktuálneho tlaku ukazovaného manometrom). Každopádne ide o stroj s veľkým potenciálom v oblasti objavovania espressa ako aj vylepšení prístroja. Vyžaduje ale užívateľa, ktorý má základné vedomosti o príprave a ladení chute kávy, kvalitný mlyček je nevyhnutnosť. V obrazovej prílohe náčrt princípu práce prístroja. Keď to ale človeka chytí, jeden nestačí...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Odpovědět

Zpět na „LA PAVONI“