Gaggia Classic
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
V navode je uvedeno minutu, ale asi bude záležet jak moc otevřeš ventil. Už se to tu taky řešilo, hledal jsme to, ale nenašel. A vyřešilo se to, že pro jistotu je možné třeba po půl minutě pěnění na dvě sekundy zapnout čerpadlo - tlačítko jako by si dělal kávu a tím se bojler doplní. Ale praktické zkušenosti s tím nemám.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Bojler u Gagia Classic má hodně malý objem vody a není ho problém vyvařit celý. Rozumné je vodu průběžně dopouštět.
Určitě je to lepší než čekat jestli to bojler a topení přežije.
Určitě je to lepší než čekat jestli to bojler a topení přežije.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Dobrý den, tak jak se zdá, všechny problémy nebyly zažehnány a vyskytl se mi další. Stále mi nejde voda přes hlavu, i když jsem ji rozebral a vyčistil. Vypadá to na nefunkční pumpu, ale pro potvrzení si nejsem zcela jist. A proto bych poprosil o doporučení nějakého servisu. Děkuji.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Elektro instalace (zapojení) kávovaru Gaggia Classic je ZDE
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Dneska dorazili misky z Hraspa - Standart 6 a 12g. Můžu potvrdit, že v páce sedí krásně. S kávou se teprve misky odpoledne budou zkoušet. Pak dám zprávu.
Re: Gaggia Classic
Rád bych se zeptal, jestli je normální, že když na Gaggia Classic dělám kafe, tak v průběhu extrakce zhasne světýlko nahřátí (asi tak po 15-20 s)? Díky moc za info. Zajímá mě jestli není něco špatně nebo jestli to dělá i ostatním.
- DeTT
- více pokročilý
- Příspěvky: 203
- Registrován: ned 26. čer 2011 12:46:50
- bydliště: Siluvky u Brna
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Je to uplne normalni, Classic ma proste maly bojler a jakmile vypustite trochu vody a pokud jste nezacal s extrakci zrovna v bode, kdy se akorat svetlo rozsvitilo (teplota je nejvyssi), tak holt se teplota v bojleru snizi a masinka jde zase dohrivat.
Re: Gaggia Classic
Super - díky za ujištění, že je vše v pořádku 

- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Tak se spožděním, ale přece sděluji své zkušenosti s miskama standart Hraspo. Do jednoporcové se vleze tak kolem 9-10 g. Ale ta dvouporcová vypadá tak na 15 g. není to přesné, ale odvozuji to od množství které vleze do misek Gaggia z Hraspa.
Ty standartky když jsou nasazené na páce, tak páka nejde na mašině dotáhnout do kolma, ale to si myslím, že je šumák.
Výsledná káva dobrá. Momentálně sjíždím Aquapresso. A Hario Skerton taky docela funguje. když mi nevychází hrubost, tak si pomůžu kontramatkou.
Jo a co se týče problému s teplotou, tak jsem se stabilizoval tak, že nechám stroj nahřát a jakmile se rozsvítí kontrolka připravenosti po dohřevu, tak odpustím velkého panáka vody, čímž vyženu páru, v klidu nasadím páku a hned pouštím extrakci. Termostat je fabrický.
Ty standartky když jsou nasazené na páce, tak páka nejde na mašině dotáhnout do kolma, ale to si myslím, že je šumák.
Výsledná káva dobrá. Momentálně sjíždím Aquapresso. A Hario Skerton taky docela funguje. když mi nevychází hrubost, tak si pomůžu kontramatkou.
Jo a co se týče problému s teplotou, tak jsem se stabilizoval tak, že nechám stroj nahřát a jakmile se rozsvítí kontrolka připravenosti po dohřevu, tak odpustím velkého panáka vody, čímž vyženu páru, v klidu nasadím páku a hned pouštím extrakci. Termostat je fabrický.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 237
- Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
- bydliště: Benešovsko
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
- mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco
Re: Gaggia Classic
Já už vím přesně, kolik se mi tam vejde , pořídil jsem digitální maličkou zlatnickou váhu - za pakatel z Aukra.
Kód: Vybrat vše
http://aukro.cz/472-digitalni-mini-vaha-kapesni-500g-0-1g-i2953409677.html
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
No je otázka, jestli ta váha má nějakou přesnot. Jestli to není nějaká těžká čína. Tedy určitě to asi je čína, ale jestli použitelná. Neboť cena je dobrá. Viděl jsme tam hodně váh, ale většinou měli přemrštěné poštovné.
Jo a jaké máš misky?
Jo a jaké máš misky?
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 237
- Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
- bydliště: Benešovsko
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
- mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco
Re: Gaggia Classic
Misky mám hraspácké, dvouporcovku nepoužívám, jsem ve stadiu, kdy si hraju a ještě dlouho hrát budu s vyvážením poměru mezi jemností mletí-množstvím kávy-síly tampování. A samozřejmě různé druhy a chuti různých káv od různých pražíren.
Tady je mrak lidí, co to mají vyřešené a už moc často hrubost mletí na mlýnku nepřestavují.
Já jsem právě ve fázi, kdy jsem začal místo parameterů cremy honit chuť kávy. A asi nesu dříví do lesa, když napíšu své čerstvé zjištění - doteď jsem dost stlačoval, sváděla mě k tomu pěkná tampovací stanice Motta od Ježíška - takže jsem do jednoporcovky narval 10,4-10,6g.
Výsledkem je káva silná, sice nekyselá, ale na mě do hořka, pro manželku absolutně nepitelná ( ještěže jsem nevyhodil DeLonghi s přetlakovkama). Prostě moc kávy v misce.
Přemýšlel jsem, co s tím - shánět nějakou ještě menší misku? Bude mi to pak náchylné ke kánalkování, s tím jsem si užil když jsem začínal. Tak hrubější kávu? Jak tedy zmenšit váhu kávy? Víc utahovat páku? No to asi budu brzy měnit těsnění...
Takže jsem se opět začal věnovat názorům ve foru ( zaplaťpánbu za toto forum) a někde jsem našel názor p.Konečného, lišící se od mnoha zdejších názorů - tampovat menší silou, spíš tamperem urovnávat.
No, a v této fázi jsem teď - a káva se mi odměnila tím, že dávám o 0,5- 0,6g méně. Jen lehce utampuju, pohlídám si oklepáváním tamperem kraje misky, aby namletá káva držela rovinku - a hořkost se změnila do voňava! Že by ten ušetřený půlgram měl co se týká síly kávy extra vliv? Chce to zkoušet, ale zatím se mi to v ústech tak jeví. Dokonce i když mi došla káva a musel jsem použít nějakou Lavazzu z Lidlu, tím lehkým tampováním se to dá pít, než dorazí další čerstvá dávka z pražírny...
Furt se učím.
Tady je mrak lidí, co to mají vyřešené a už moc často hrubost mletí na mlýnku nepřestavují.
Já jsem právě ve fázi, kdy jsem začal místo parameterů cremy honit chuť kávy. A asi nesu dříví do lesa, když napíšu své čerstvé zjištění - doteď jsem dost stlačoval, sváděla mě k tomu pěkná tampovací stanice Motta od Ježíška - takže jsem do jednoporcovky narval 10,4-10,6g.
Výsledkem je káva silná, sice nekyselá, ale na mě do hořka, pro manželku absolutně nepitelná ( ještěže jsem nevyhodil DeLonghi s přetlakovkama). Prostě moc kávy v misce.
Přemýšlel jsem, co s tím - shánět nějakou ještě menší misku? Bude mi to pak náchylné ke kánalkování, s tím jsem si užil když jsem začínal. Tak hrubější kávu? Jak tedy zmenšit váhu kávy? Víc utahovat páku? No to asi budu brzy měnit těsnění...
Takže jsem se opět začal věnovat názorům ve foru ( zaplaťpánbu za toto forum) a někde jsem našel názor p.Konečného, lišící se od mnoha zdejších názorů - tampovat menší silou, spíš tamperem urovnávat.
No, a v této fázi jsem teď - a káva se mi odměnila tím, že dávám o 0,5- 0,6g méně. Jen lehce utampuju, pohlídám si oklepáváním tamperem kraje misky, aby namletá káva držela rovinku - a hořkost se změnila do voňava! Že by ten ušetřený půlgram měl co se týká síly kávy extra vliv? Chce to zkoušet, ale zatím se mi to v ústech tak jeví. Dokonce i když mi došla káva a musel jsem použít nějakou Lavazzu z Lidlu, tím lehkým tampováním se to dá pít, než dorazí další čerstvá dávka z pražírny...
Furt se učím.
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Gaggia Classic
Ad váha z aukra: já jsem koupil 2 různé váhy (rozsah 200g, rozlišení 0,01g) a v podstatě váží stejně. Vycházel jsem z toho, že určitě nebudou přesné na setiny gramu, ale na desetiny až jednotky ano, což mi stačí. Takže já jsem s váhami z aukra spokojen (jednu mám doma, jednu v práci).
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 101
- Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
- bydliště: Velehrad
- kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
- mlýnek: Niche Zero, Comandante C40 MK3
Re: Gaggia Classic
Ten malý rozdíl v množství myslím až takovou roli hrát nebude. Osobně si myslím, že rozdíl bude nějakým způsobem v extrakci - jemnější mleti bez tampování vs hrubší mletí a tamping. Mě se první způsob taky osvědčil a držím se ho.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 101
- Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
- bydliště: Velehrad
- kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
- mlýnek: Niche Zero, Comandante C40 MK3
Re: Gaggia Classic
Jinak aktuálně jsem zase pro změnu začal používat "Gaggia" misky, přijde mě, že to z ní trošku lépe teče a možná i chutná. Že by placebo efekt? 

-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Že by víc kávy v misce? 

- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Jak často čistíte sprchu? V průměru dělám kávu denně.
- ian
- více pokročilý
- Příspěvky: 182
- Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
- bydliště: Šimonovice
- kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
- mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton
Re: Gaggia Classic
Myslíš zevnitř? Já dělám cca 3 kávy denně a po měsíci bylo po rozebrání zevnitř čisto. Je ale fakt, že po každé extrakci proplachuju sprchu dokud neteče čistá voda a důkladně otírám.
Keep Calm and Drink King’s Coffee
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Jo, jakože rozebrání sprchy, tak jak je to i v manuálu. Já taky vždycky po extrakci pustím vodu, címž se odlepí to nejhrubší co zůstalo viset přímo na sprše. Potom to otřu ubrouskem a pak ještě trochu pustím vody.
Jako není to problém rozebrat, ale zase si říkám, že je zbytečné něco šroubovat zbytečně často.
Jo a je reálné přístroj (samozřejmě bez nádobky z vodou) položit na záda? Aby tam byl lepší přístup. Vím, že je zbytková voda v přístroji, ale nerad bych aby nějakým nedopatřením někam vytekla.
Jako není to problém rozebrat, ale zase si říkám, že je zbytečné něco šroubovat zbytečně často.
Jo a je reálné přístroj (samozřejmě bez nádobky z vodou) položit na záda? Aby tam byl lepší přístup. Vím, že je zbytková voda v přístroji, ale nerad bych aby nějakým nedopatřením někam vytekla.
Re: Gaggia Classic
Chtěl bych se zeptat, zda-li máte vychytaný nějaký speciální způsob přípravy, kdy kafe chutná nejlépe. Já to mám zatím takhle:
- zapnu kávovar a nechám odpustit velký hrneček vody
- nasadím páku a nechám vše nahřát asi 10 min
- vyndám páku, dám do ní čerstvě namletou kávu (7g - hodně najemno namleté), jenom tamperem zarovnám a zase nasadím
- přepnu tlačítko a po 25s ho zase vypnu
Káva není špatná, ale je prostě nahořklá. Když ale po tomhle prvním udělám druhé kafe, tak je již super. Nemá někdo nápad čím to je? Kafe není nekvalitní, jen prostě až napodruhé se v něm projeví všechny chutě co má mít.
- zapnu kávovar a nechám odpustit velký hrneček vody
- nasadím páku a nechám vše nahřát asi 10 min
- vyndám páku, dám do ní čerstvě namletou kávu (7g - hodně najemno namleté), jenom tamperem zarovnám a zase nasadím
- přepnu tlačítko a po 25s ho zase vypnu
Káva není špatná, ale je prostě nahořklá. Když ale po tomhle prvním udělám druhé kafe, tak je již super. Nemá někdo nápad čím to je? Kafe není nekvalitní, jen prostě až napodruhé se v něm projeví všechny chutě co má mít.