ASCASO I-STEEL
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
ASCASO I-STEEL
Co si myslíte o tomto mlýnku?:
http://www.kavovarydoplnky.cz/product/k ... teel-1359/
Jsou tu nějaké hodnocení na mlýnky ASCASO, ale nějak se ztrácím v těch označeních.
http://www.kavovarydoplnky.cz/product/k ... teel-1359/
Jsou tu nějaké hodnocení na mlýnky ASCASO, ale nějak se ztrácím v těch označeních.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
Ascaso v1 a V2 se liší tímto:
V1: ploché kameny, kovové obložení, verze s časovačem i bez
v2: konické kameny, plastové obložení kamenů, s časovačem i bez
každopádně v1 je lepší a to tím, že kameny jsou v kovovém obložení a nic se nevyčvachtá. Já mám verzi V1 steel bez časovače a je to (podle mne) 100% lepší než s časovačem. Hraspo si je vědomo verze V2 a plastového obložení a ani ho, myslím, z toho důvodu nedováží. Mám Steel V1 od ježíška bez časovače a jsem strašně spokojen. Co je super, tak to ten stepless, to nemá chybu. Nastavíte si jemnost mletí absolutně jak chcete, žádné skoky-kroky. Mezi jednotlivýma kávama jsou rozdíly nastavení hrubosti mletí, většinou to je až max. cca 4 otočky (tak 2) (odhaduji, že jedna otočka může odpovídat 1 kroku u klasického mlýnku, např. Rocky, MDF - zde mne neberte za slovo, je to jen nástřel) a může odpovídat cca 2-5 sekundám prodloužení nebo zkrácení extrakce. Takže se pak dá udělat čtvrtotočka a nastaví se to přesně třeba na vteřinu. Když se ještě vytiskne malá stupnice (kroužek) a nalepí se to kolem násypky na kterou se udělá značka, tak je to super a nemusí se laborovat v nastavení. Prostě ta káva, číslo mám X, jiná: Y. Pak jen natočím a event. doladím cca půlotočkou, nebo když káva stárne, tak to lehce doladím utažením.
Je to perfektní mlýnek, pokud ho budete používat např. JEN na espresso. Pokud plánujete Espresso, turka (french press), pak změna mlže být otočení třeba 20x kolečkem, nevím, toto hádám a tipuji, nikdy jsem to nepoužil. A to může mýt trochu opruz.
stupnice k mlýnku:
V1: ploché kameny, kovové obložení, verze s časovačem i bez
v2: konické kameny, plastové obložení kamenů, s časovačem i bez
každopádně v1 je lepší a to tím, že kameny jsou v kovovém obložení a nic se nevyčvachtá. Já mám verzi V1 steel bez časovače a je to (podle mne) 100% lepší než s časovačem. Hraspo si je vědomo verze V2 a plastového obložení a ani ho, myslím, z toho důvodu nedováží. Mám Steel V1 od ježíška bez časovače a jsem strašně spokojen. Co je super, tak to ten stepless, to nemá chybu. Nastavíte si jemnost mletí absolutně jak chcete, žádné skoky-kroky. Mezi jednotlivýma kávama jsou rozdíly nastavení hrubosti mletí, většinou to je až max. cca 4 otočky (tak 2) (odhaduji, že jedna otočka může odpovídat 1 kroku u klasického mlýnku, např. Rocky, MDF - zde mne neberte za slovo, je to jen nástřel) a může odpovídat cca 2-5 sekundám prodloužení nebo zkrácení extrakce. Takže se pak dá udělat čtvrtotočka a nastaví se to přesně třeba na vteřinu. Když se ještě vytiskne malá stupnice (kroužek) a nalepí se to kolem násypky na kterou se udělá značka, tak je to super a nemusí se laborovat v nastavení. Prostě ta káva, číslo mám X, jiná: Y. Pak jen natočím a event. doladím cca půlotočkou, nebo když káva stárne, tak to lehce doladím utažením.
Je to perfektní mlýnek, pokud ho budete používat např. JEN na espresso. Pokud plánujete Espresso, turka (french press), pak změna mlže být otočení třeba 20x kolečkem, nevím, toto hádám a tipuji, nikdy jsem to nepoužil. A to může mýt trochu opruz.
stupnice k mlýnku:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
No o verzi 2 bych ani neuvažoval. Líbí se mi právě to, že má všechno osazené v mosazi na rozdíl od MDF, která u mě na to dojela. Je vyčvachtaný závit.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
jo, a za sebe mohu říct, že s časovačem bych byl asi nešťastný. Důvod?
Melu takhle: cvaknu páku o mlýnek, melu, jsem asi na 2/3, lehce utlačím, domelu zbytek. Buď se trefím přímo (hrana tamperu o cca 1-2 mm nad okraj páky - dotahuji páku na 6 hodinu, tedy ne o gumu, ale o kávu - je stlačená) a kdyby ne, lehce ťuknu do sosáku mlýnku a něco ještě dopadne a to už je ono.
V případě časovače, když se netrefíte, tak to jede znovu celou dobu, takže pak rychle vypínat z boku síťovým, teď nervy, stihnu to, nestihnu, prostě opruz. NAvíc situaci zhoršuje to, že i když jede časovač, tak nějaká káva ( trocha, odhaduji cca 1-1,5 gramu zůstává v sosáku) a pokud to nemáte před mletí vždy ve stejném stavu, tak vám toto může dělat paseku. Je možné namlet vždy více a přebytečnou vyhodit, ale při ceně lepší kávy je to škoda.
To je tak můj postřeh.
Kdybyste chtěli něco konkrétního - mohu.
Melu takhle: cvaknu páku o mlýnek, melu, jsem asi na 2/3, lehce utlačím, domelu zbytek. Buď se trefím přímo (hrana tamperu o cca 1-2 mm nad okraj páky - dotahuji páku na 6 hodinu, tedy ne o gumu, ale o kávu - je stlačená) a kdyby ne, lehce ťuknu do sosáku mlýnku a něco ještě dopadne a to už je ono.
V případě časovače, když se netrefíte, tak to jede znovu celou dobu, takže pak rychle vypínat z boku síťovým, teď nervy, stihnu to, nestihnu, prostě opruz. NAvíc situaci zhoršuje to, že i když jede časovač, tak nějaká káva ( trocha, odhaduji cca 1-1,5 gramu zůstává v sosáku) a pokud to nemáte před mletí vždy ve stejném stavu, tak vám toto může dělat paseku. Je možné namlet vždy více a přebytečnou vyhodit, ale při ceně lepší kávy je to škoda.
To je tak můj postřeh.
Kdybyste chtěli něco konkrétního - mohu.
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: ASCASO I-STEEL
Já ho mám taky, a mele dobře. Stepless je super na espresso, pokud ale děláte kávu i jinak (drip, FP...), tak jej budete proklínat. Nebo spíš nebudete měnit přípravy, protože přejít z jemného mletí na espresso na hrubší mletí na FP bude znamenat 5 minut točení kolečkem, což je nepoužitelné.
Co mi vadí, je lepení kávy kolem výpusti (to ale asi dělá každý mlýnek), ale další dost nepříjemná věc je, že na uložení horního mlecího kamene jsou jakoby zuby, mezi které se některé kávy (záleží na velikosti zrn) zasekávají. Takže pokud vážíte kávu před mletím (a i po mletí), budete se divit, kam se jenom poděl ten gram kávy. Pak zjistíte, že půl gramu je ve výpusti a půl gramu v horním uložení.
A souhlas s předchozím příspěvkem - časovač bych nedokázal ocenit a taky by mi spíše vadil.
Co mi vadí, je lepení kávy kolem výpusti (to ale asi dělá každý mlýnek), ale další dost nepříjemná věc je, že na uložení horního mlecího kamene jsou jakoby zuby, mezi které se některé kávy (záleží na velikosti zrn) zasekávají. Takže pokud vážíte kávu před mletím (a i po mletí), budete se divit, kam se jenom poděl ten gram kávy. Pak zjistíte, že půl gramu je ve výpusti a půl gramu v horním uložení.
A souhlas s předchozím příspěvkem - časovač bych nedokázal ocenit a taky by mi spíše vadil.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
už jsem se o tom zmínil - viz výše, že je na výběr s nebo bez časovače.David píše:Imo se dělá i verze bez časovače.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
Já budu mít bez časovače. Ale když už je verze s časovačem, tak není to tak, že se dá vypnout??? Ale osobně by mi byl taky k ničemu.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: ASCASO I-STEEL
Časovač rozhodně využije ten kdo neváží každou porci před mletím. Když je stabilně káva v násypce, tak je časovač dost dobrá a použitelná věc.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
nejde vypnout. Kolečkem na boku se nastaví, jak dlouho má mlet.papun píše:Já budu mít bez časovače. Ale když už je verze s časovačem, tak není to tak, že se dá vypnout??? Ale osobně by mi byl taky k ničemu.
Třeba to máš na něco nastavené, teď vyměníš kávu a jsi v pytli. Jednak kalibrovat mletí dle toho jak to teče z páky, pak ten časovač. Káva stárne, zase musíš trochu utáhnout kameny a zase měnit časovač, no, z mého pohledu by to bylo na zblbnutí.

Pokud navážíš kávu před mletím, nasypeš do násypky a vše pomeleš, pak nepotřebuješ časovač. Stejně ale počítej s tím, že vždy troška zůstane uvnitř v sosáku, ale třeba je to použitelné, ja to nevážím, myslím, že to je zbytečné. Vždy naplním, utampuji stejně, nacvaknu a pustím. Téměř vždy mi to teče 27 +/- 1-2 sekundy (max.), většinou to sedne OK.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
ještě co vidím, jako asi jedinou nevýhodu je to, že možná??? je konec sosáku příliš blízko páky. Možná je to optimalizované na jiný typ páky, na třeba nižší? nevím. Prostě když se mele do páky, tak to do ní padá a samozřejmě že tam, kam to padá nejvíc, to dělá kopeček. Vršek toho kopečku trochu pak začíná lézt nahoru do sosáku. Proto namelu tak 2/3-3/4, tak nějak, lehce utlačím a domelu zbytek. Pak je to bez problémů. Možná, že kdyby to bylo zase dál od sebe, že by to lítalo všude kolem, tak nevím.
Toto je zatím moje, asi jediná výtka. Jinak 100% nadšení. Když se dodělá stupnice, pak je OK.
Toto je zatím moje, asi jediná výtka. Jinak 100% nadšení. Když se dodělá stupnice, pak je OK.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: ASCASO I-STEEL
Já I-1 Steel mám, nepoužívám ho, ale byl bez chyby, pokud by mi nevadila absence stupnice a ta mi vadila. Mazzer jen příjemně lechtá moje ego a vypadá impozantně, no - je fakt že má tu stupnici. Jinak byl Ascaso praktičtější, protože neměl doser a můj postup - odvážit, pomlít do skleničky a nasypat do páky (pro zastánce šmrdlacích teorií s možností ve skleničce rozšmrdlat hrudky, pokud se objevily) mi připadal dokonalý, rychlý a bez zrníčka kafe mimo. Co se dá dělat...
Samozřejmě je k tomu třeba odšroubovat tu vidlici
Samozřejmě je k tomu třeba odšroubovat tu vidlici

Každý svého kafe strůjcem
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
Ta stupnice, není žádný problém. Vytisk jsem si na laserovce mezikruží - čirá samoleka, vnitřní průměr těsně kolem násypky, vnější asi o 20 mm větší. Udělal jsem si tam stupnici tak, že jedna otočka šroubem je asi 1 dílek, tedy celých 360stupňů jsem rozdělil na 100 dílků. Na násypce dole jsem udělal malou značku, která ukazuje na tu stupnici.
Takže vlasně výsledkem je stepless se stupnici. Jen když se vyndá násypka, tak se musí zpět nandat ve stejné poloze, jak se vyndala. Takže to funguje zcela OK.
Takže vlasně výsledkem je stepless se stupnici. Jen když se vyndá násypka, tak se musí zpět nandat ve stejné poloze, jak se vyndala. Takže to funguje zcela OK.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: ASCASO I-STEEL
dape: ahoj, jsem rád, že ti ta spokojenost vydržela, ten mlýnek je naprosto OK. Ta stupnice není věda, to je mi jasný, mně stačily tři čárky fixem na násypce. Jsem zřejmě víc líný.
Každý svého kafe strůjcem
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
elwoodblues: dík
Je fakt fajn, sice došlo na Tvoje slova a čas od času (mám pocit že zrovna při otevření a dání nové kávy z balíku do násypky, tak první dávka je jakoby nabita statickou elektřinou. Pak už je to OK. Nevím, zda je to pravidlem, ale tak nějak se mi to zdá. Jinak mlýnek mele zcela rovnoměrně, fakt super, díky moc za tipa. 


- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
Zítra bude asi doma. Dneska ho odeslali. Už jsem nadržený:D
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
Jo ještě k tomu časovači. Kdyby po něm někdo toužil, tak je to podle mě naprosto stupidní úprava. Stači pouze potenciometr a časové relé. Ale jako já to rozhodně řešit nehodlám. To jen tak mimochodem.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
papun píše:Zítra bude asi doma. Dneska ho odeslali. Už jsem nadržený:D

- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
Jj stupnici si udělám. A taky musím někde koupit nějakou Tchibo surovinu:D, abych ho zhruba naladil.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
Já to mám naladěné asi tak, že od okamžiku, kdy se dotknu kamenama, tak udělám asi 7 otoček kolečkem. Přidávám foto stupnice, snad je tam něco vidět. Samotná čísla nic neznamenají, jde jen o relativní posun. Z důvodu toho, že jsem to vytiskl tak, jak to je, tak čím vyšší číslo, tím jemnější mletí. Co 1 otočka kolečkem, to asi 1 dílek na stupnici. Stupnice je fajn, pak je jasné, kde se člověk pohybuje a střídání kávy tudíž není absolutně žádný problém.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.