Moc nechápu, že to mohlo někoho zmást, ale samozřejmě jsem mluvil o ocelové konvičce z videa a kterou sám používám, kde jak jsem říkal téměř v každém obchodě píšou o její vhodnosti pro indukční vařiče

Třeba konkrétně typ Venus. Moje první zkušenost s moka konvičkou je právě s indukčním vařičem u příbuzných, kde ji používám doteď, což je asi rok a půl dejme tomu jednou za čtrnáct dní. Poté jsem si jí pořídil sám domů, kde máme plynový hořák a je to zkrátka úplně něco jiného. Káva při přípravě na indukčním vařiči (tedy na tom, který jsem používal, třeba technologie pokročila) se zkrátka "proprská" ze spodní nádoby do horní. Člověk má pocit, jako když by konvička měla každou chvíli vybouchnout, káva vytéká, s trochou nadsázky, jako když upouštíte papiňák. Oproti tomu nad ohněm káva krásně přirozeně vyteče a úplně na konci vytryskne trochu páry. Je možné, možná i spíše vhodné, oheň vypnout, ještě než je horní nádoba plná, ono to samo dojede. Když se vypne indukce, tak káva přestane téct ihned. Zkrátka to musí pořád prskat, čmoudí se z toho jak z parní lokomotivy a voda se dostává i na držák konvičky. Z toho důvodu je navíc mnohem těžší zabránit tomu, aby nezrezavěla spodní nádoba, protože člověk si není úplně jistý, jestli teda to ještě bude prskat nějakou kávu, nebo to prská už jen pára.
Mluvím tedy z osobní zkušenosti s použitím Bialetti Venus 4. Jak jsem říkal, je možné, že již jsou indukční vařiče pokročilejší, nicméně já bych na něj svoji konvičku už nedal. Abych to shrnul, je výrazně náchylnější ke zničení spodní nádoby rzí, nejsem si ani jist, jestli se tomu lze vůbec vyhnout, celá příprava je zkrátka bordel, kdy si člověk musí uvažovat, jestli má konvička v plánu odstartovat na měsíc, a nejdůležitější je, že se mi nikdy nepodařilo připravit nápoj takové kvality, jako doma, což dávám za vinu právě tomu proprskávání se do horní nádoby a přílišnému přepalování kávy. Bohužel nevím, proč tomu tak je. Vina je buď na straně vařiče, nebo konvičky, nebo mojí. Doma však mi to však jde jako po másle, na konvičce jsem žádné závady neobjevil, takže jsem za viníka označil právě indukční vařič. Ale rovněž je možné, že typ Venus, u kterého se uvádí, že je vhodný k přípravě na indukčním vařiči pro to není správně konstruován.