Zdravím, vím že jaksi podobný dotaz tady nějaký je ale...chtěl bych vědět jakou kávu by jste mi doporučili k přípravě ve French pressu a jakou v chemexu. FP jedu doma a chemex v práci. Zatím používám panamu don pepe shg, ale v tom chemexu mi přijde, že to není úplně ono. Vím že na FP by se měla používat káva světle pražená, ale přeci jenom bych byl radši za konkrétnější tipy(klidně i více) jak na FP i CH. Rách aby byla káva o něco silnější, ne až nějak moc silně do sladka. Kávu melu na ručním mlýnku hario takže to není úplně ideální. Voda-zalejvám asi 90° zdá se mi to lepší jak 95°(konvice mi dovoluje rozmezí 90 nebo 95), v jihlavě poměrně tvrdá voda takže přemýšlím že bych přešel na balenou.
Dál bych se chtěl zeptat jak se díváte na poměr kávy a následně vody. Na FP 1:16(chemex 1:15), tedy pro šálek 200ml tak asi 12-13g gramů kávy. Ale pokud chci dosáhnout oněh 200ml v šálku musím zalít větším množstvím kávy ne? Zkoušel jsem že když zaliju 165ml tak následně po extrakci do šálku jde 155ml(není to moc?špatné mletí hrubost?).
díky
fench press-chemex, kávy, voda
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- duklák
- Příspěvky: 4
- Registrován: stř 04. říj 2017 21:34:45
- bydliště: vysočina
- kávovar: frensh press, chemex
- mlýnek: hario
Re: fench press-chemex, kávy, voda
a ještě nemáte někdo vychytávku k mlýnku hario, když ho umývám tak je vždy problém trefit tu hrubost co chci....nebo je porlex opravdu tak lepší volba??