před nějakou dobou jsem na bleším trhu koupil za směšnou cenu kávovar La Pavoni Pisa ESPRESSO INN – EIL (vlastně do teď nevím, jak přesně zní název toho modelu).
Jelikož jsem o této mašince na celém fóru nenašel jedinou zmínku, rád bych se podělil o mou zkušenost a pokud se zde objeví nějaké rady zkušenějších a odpovědi na mé otázky, budu velice vděčen! (jsem úplný začátečník)
Když jsem si před nějakým časem uvědomil, že cítím silnou potřebu si doma připravovat dobré espresso

Po sundání krytu (jen mě zajímalo jak takový kávovar vlastně funguje) mě překvapilo, že jde o velmi jednoduchou mašinku. O to víc mě překvapila cena za kterou se tento model prodává (kolem 550,-€). S ohledem na tuto cenu pro mě ale byla hned zklamáním umělohmotná přetlaková páka. Předpokládám, že jde tedy o jakýsi výstřelek italských designérů, který měl prodávat především zajímavý design (na tu dobu asi zajímavý).
Co jsem byl schopen vyhledat ohledně La Pavoni Pisa:
Materiál: chromovaná ocel
Kapacita zásobníku na vodu: 1,3 L
Tlak: 15 bar
Váha: 7 kg
Rozměry: 28,5 x 24 x 41 cm
Boiler: nerezový 0,5l, 900w ohřívací těleso
Kávovar jsem prolil "odvápňovačem" a zpod sprchy a kolem ní vyšťoural pěknou hromádku zatvrdlé kávové sedliny. Při čištění plastového přetlakového udělátka v páce se mi udělátko doslova rozpadlo v ruce. Celou tuhle plastovou část jsem teda „vydloubnul“ rovnou do koše a páku používám jako nepřetlakovou (právě kolem páky mám nejvíce otazníků). Do čeho jsem se ale pouštět nechtěl – rozebírat boiler. Nejsem si totiž jist, jestli by těsnění přežilo do takové míry, aby šlo znova použít a po sestavení těsnilo…
Moje hlavní otazníky ke zkušenějším kávičkářům ale zní:
1) KDE SHÁNĚT NAHRADNÍ DÍLY? Rád bych například vyměnil všechny těsnění (trochu kape ze sprchy, když voda dosahuje vysokých teplot - těsně před tím, než se vypne ohřev)
2) MÁ TENTO KÁVOVAR AMBICE DĚLAT DOBRÉ ESPRESSO? Momentálně sháním mlýnek a také jsem ještě nezkoušel koupit kvalitní čerstvě praženou kávu, takže nemohu posoudit. Jde mi o to, jestli do něj mám cpát peníze.?
3) JSOU OSTATNÍ DÍLY KÁVOVARU UZPŮSOBENY PRO PŘÍPRAVU ESPRESSA „NEPŘETLAKOVÝM ZPŮSOBEM“? NEMÁM RADĚJI SEHNAT „PŘETLAKOVÝ BAZMEK“ DO PÁKY?
4) POKUD JE NEPŘETLAKOVÁ PÁKA DOBRÝ NÁPAD – JE MOŽNÉ SEHNAT BĚŽNOU NEPŘETLAKOVOU PÁKU S KOVOVOU VÝPUSTÍ? Na internetu jsem jí jako náhradní díl nenašel, ale od pohledu se originál přetlaková páka nápadně podobá například některým saeco pákám. A nechce se mi věřit, že by měl La Pavoni Pisa tak nestandardní rozměr.
5) NA JAKÉ KONKRÉTNĚ DÍLY SE MÁM ZAMĚŘIT? Podle toho jak byl kávovar zadělaný nebyl odvápněn dlouhá léta, tak mě napadá jestli fungují správně termostaty atd…
Za každé rady a postřehy budu opravdu velmi vděčen!
Děkuju!
Lukáš