Sůl do kávy - máte osobní zkušenost?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 76
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Sůl do kávy - máte osobní zkušenost?
Bábovka a sladké pečivo bez špetky soli ztrácí na chuti. Co nesolená polévka, nebo maso? Minerální voda? Margarita na bázi tequily bez soli? Trochu jsem pohledal a našel jsem i vhodné užití soli do kávy. Soli se většinou užívá pouze stopové množství, které pozitivně ovlivní pouze některé chuťové receptory
https://damecacao.com/salt-in-coffee/
https://perfectdailygrind.com/2021/03/e ... to-coffee/
Většina receptů na internetu je určena pro překapávanou kávu, ale našel jsem alternativní užití:
James Hoffmann vytvořil roztok s pevnou koncentrací soli, kterou lze přikapat do kávy. Zjistil, že přidání 0,3 g solného roztoku s 20% koncentrací znatelně zlepšilo chuť a pocit v ústech nekvalitní kávy.
Sara Marquat říká: "Asi 0,5 g soli na 1 l nálevu zvýší sladkost kávy (french press) a zároveň snížit hořkost“.
To znamená 200 ml šálek kávy by měl obsahovat asi 0,1 g soli.
David Jameson doporučuje nejprve připravit kávu a poté před přidáním soli posoudit hořkost kávy.
Další odborník na pražení kávy Scott Rao dokonce vyzkoušel s úspěchem až 0,15 g soli na 100 g kávy (3x víc) a to jak u espressa, tak u filtru.
https://damecacao.com/salt-in-coffee/
https://perfectdailygrind.com/2021/03/e ... to-coffee/
Většina receptů na internetu je určena pro překapávanou kávu, ale našel jsem alternativní užití:
James Hoffmann vytvořil roztok s pevnou koncentrací soli, kterou lze přikapat do kávy. Zjistil, že přidání 0,3 g solného roztoku s 20% koncentrací znatelně zlepšilo chuť a pocit v ústech nekvalitní kávy.
Sara Marquat říká: "Asi 0,5 g soli na 1 l nálevu zvýší sladkost kávy (french press) a zároveň snížit hořkost“.
To znamená 200 ml šálek kávy by měl obsahovat asi 0,1 g soli.
David Jameson doporučuje nejprve připravit kávu a poté před přidáním soli posoudit hořkost kávy.
Další odborník na pražení kávy Scott Rao dokonce vyzkoušel s úspěchem až 0,15 g soli na 100 g kávy (3x víc) a to jak u espressa, tak u filtru.
- Fidas
- nováček
- Příspěvky: 56
- Registrován: ned 08. pro 2019 0:39:15
- bydliště: Pardubice
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Niche Zero, pákový tamper Macap
Re: Sůl do kávy - máte osobní zkušenost?
Nezbývá než to zkusit.
- Fidas
- nováček
- Příspěvky: 56
- Registrován: ned 08. pro 2019 0:39:15
- bydliště: Pardubice
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Niche Zero, pákový tamper Macap
Re: Sůl do kávy - máte osobní zkušenost?
Zdravím, zkusil jsi “osolit” kávu?
Články z odkazu jsou zajímavé a podnětné.
Přijde chvíle, kdy si do kávy přidám sůl.
Jsou tadi lidi, co to zkusili? Pište, nějak nám to tady uhnívá …
Články z odkazu jsou zajímavé a podnětné.
Přijde chvíle, kdy si do kávy přidám sůl.

Jsou tadi lidi, co to zkusili? Pište, nějak nám to tady uhnívá …
- Fidas
- nováček
- Příspěvky: 56
- Registrován: ned 08. pro 2019 0:39:15
- bydliště: Pardubice
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Niche Zero, pákový tamper Macap
Re: Sůl do kávy - máte osobní zkušenost?
Zkusil jsem trochu, několik zrnek soli, posypal jsem jí před tampováním kávu. Výsledek nevalný, přitom káva neměla ani náznak slanosti, přitom pocitově zesláblo aroma.
A jak je to u vás?
A jak je to u vás?
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 76
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: Sůl do kávy - máte osobní zkušenost?
Zdravím, jsem rád se to taky někdo zkouší...
Zatím jsem zkoušel přidávat jen do hotového americana. Mám rád robustový kafe, sůl byla v pohodě.
Když se sůl přidá přímo do páky na jednu extrakci, zvýší to o dost TDS vody a pak taková voda špatně do sebe rozpouští rozpustné látky z kávového zrna. Tak chuť je potom opravdu slabší.
Zatím jsem zkoušel přidávat jen do hotového americana. Mám rád robustový kafe, sůl byla v pohodě.
Když se sůl přidá přímo do páky na jednu extrakci, zvýší to o dost TDS vody a pak taková voda špatně do sebe rozpouští rozpustné látky z kávového zrna. Tak chuť je potom opravdu slabší.
- Fidas
- nováček
- Příspěvky: 56
- Registrován: ned 08. pro 2019 0:39:15
- bydliště: Pardubice
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Niche Zero, pákový tamper Macap
Re: Sůl do kávy - máte osobní zkušenost?
Aha! To mě nenapadlo. Dělám si preso 70/30 arabica/robusta. Zítra zkusím preso osolit. Nakonec každému může chutnat něco jiného 

- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 76
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: Sůl do kávy - máte osobní zkušenost?
Jj. Nejde o změnu chuti. I karamel se dá osolit 

Naposledy upravil(a) Dabass dne ned 27. srp 2023 18:09:57, celkem upraveno 1 x.
- Fidas
- nováček
- Příspěvky: 56
- Registrován: ned 08. pro 2019 0:39:15
- bydliště: Pardubice
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Niche Zero, pákový tamper Macap
Re: Sůl do kávy - máte osobní zkušenost?
Spíš jsem čekal zvýraznění chutí … ale ještě budu zkoušet.
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 76
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: Sůl do kávy - máte osobní zkušenost?
To zvýraznění chuti tam mít budeš. Tedy pokud se to nepřežene. Zkušenost zatím taky nabírám a článků nacházím fakt dost... https://www.aazdravi.cz/proc-byste-meli ... m-ucinkem/
Pro oživení trochu mimo téma, ale taky o chuti - https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranic ... nicni_jadv
Pro oživení trochu mimo téma, ale taky o chuti - https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranic ... nicni_jadv
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Sůl do kávy - máte osobní zkušenost?
Karamelová zmrzlina s lehce osoleným karamelem je výborná.

Zpět ke kávě. Určitě bych sůl nedával k pomleté kávě do misky páky. Kdysi jsem s tím také experimentoval (do už připravené kávy), ale kvůli pracnosti a velmi malému ovlivnění chuti jsem od toho upustil. Navíc, kdo jede přes katex, má to automaticky. Raději bych ke kávě nabídl solničku s jedinou dírkou, ať si každý osolí dle libosti.

Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 76
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: Sůl do kávy - máte osobní zkušenost?
Tak první zkušenosti mám za sebou
Můžu napsat, že se sůl nehodí do hořké-dark french (přepražené), nebo kyselé a ovocné Arabiky. Taky všeobecně nešmakuje v ustátém frenchpressu a českém turkovi.
Výborně podpoří chuť značkových Robust jak z automatu, tak z filtru.
Vynikne zemitá chuť čokolády a karamelu.


