Před půl rokem jsem se rozhodnul že zkusím dělat espresso doma. Nevěděl jsem, jestli tudy cesta vede, nechtěl jsem investovat víc než cca 5000,- a nevěděl jsem nic. Toto fórum bylo v plenkách, nicméně našel jsem tu zásadní informace o kávě - bod první = čerstvá, bod druhý = správně mletá

Gaggie v cenách 6000,- a víc na mě byly drahé, tak jsem zkusil Rowentu Prelude za cca 2500,- - nerez + plast, napěňovací bazmeg se dal oddělat, pár lidí ji tu mělo a zatím nikdo moc nenadával.
Po marném pokusu udělat espresso z kávy z obchodu byť jakože na presso jsem zakotvil u PRIMAcafé. Tady úplná spokojenost ( káva vynikající, díky ochotě Primacafé bylo možno najít rozumné mletí na jejich mlýnku ) kalená jen rozmary Rowenty ( viz sekce Problémové kávovary

Já jsem dojel až po půl roce na protékání vody kolem páky. Páka se dotahuje v PLASTOVÉM bajonetu s dorazem - nemůžete páku dotáhnout víc aby těsnění pořádně dolehlo ...
Po několika pokusech se servisem a Rowentou typu - na testovacím vzorku kávy od Rowenty ( = hrubě mleté ) se problém nevyskytuje = presso je vpořádku (ovšem to co z toho teče není preso ale .... ), pokud chcete pěnu použijte napěňovací vohiment, jsem to zatím odložil, času do konce záruky dost a znovu řešil co koupit:
Takže - chci spolehlivou pákovku od rozumné firmy a mlýnek a vejít se do cca 10.000,-
Po prolézání fór ( tohoto a zahraničních, u nás už snad nic dalšího nenajdete ) jsem vybral Gaggiu Classic a na základě pozitivních zkušeností i mlýnek Saeco Lux alias Nemox. Koupil jsem na ebay.de - kávovar Eur 200, mlýnek Eur 135 - tedy celkem asi 8.400,-
Výsledek - NAPROSTÁ SPOKOJENOST. Nikde nic nedrnčí, nekape, nestříká, neteče, prostě to funguje jak má.
Teplotu neřeším - není důvod. Zkoušel jsem "teplotní surfing" ale rozdíly v chuti jsou pro mne zanedbatelné.
Pokud to "teče" rychleji nebo pomaleji - stačí trošku upravit hrubost mletí a je to jak má být. Není třeba laborovat s přeplňováním páky jako dřív, navíc Rowenta s tím pak měla problém (povolování páky...)
Rozhodně si přečtěte čeho se vyvarovat : Problémy levných kávovarů.
Takže jak to vidím já :
- koupit na začátek na zkoušku něco levného je cesta do pekel

- pokud koupíte rovnou slušný strojek a zjistíte, že vás to vlasně nebaví, tak pořád prodáte v aukci nějakou tu Gaggiu docela slušně
- pokud chcete ušetřit - kupte slušný kávovar v zahraničí nebo z druhé ruky - slušné kávovary jsou v domácím provozu "téměř" nezničitelné
- a pokud chcete dělat espresso nejen dobré, ale i hezké, s pěknou cremou, tak se bez mlýnku neobejdete