Tak aby som nebol za nejakého hňupa, tak som dnes kúpil v Lidli jedno plnotučné (3,5% tuku) a jedno odtučnené (0,5%) mlieko, z chladničky som vytiahol ešte polotučné (1,5%) z Tesca a šiel som na to.
Najskôr prišlo na rad plnotučné, skvelá pena sa podarila úplne bez problémov. Potom polotučné Tesco a ani na prvý, ani na druhý krát to nebolo ono. Ako som tu už písal, bubliny boli viditeľné, naliať sa to poriadne nedalo. (Škodoradostne som si mädlil ruky, že som mal pravdu.)
Posledné prišlo na rad odtučnené mlieko - keď zo začiatku začalo robiť veľké bubliny, tušil som, že dopadnem ako v predošlom prípade. No nestalo sa tak, pekne sa mi podarilo tú makropenu v druhej fáze zašľahať do mlieka a výsledok bol takmer identický ako s plnotučným mliekom, aj latte art fungoval bez problémov (aj keď rozeta bola skôr picassovského typu).
Nakoniec som skúsil ešte raz napeniť to polotučné mlieko, no to bude nejaká sračka, mikropenu som neurobil.
Keď to zhrniem, tak musím uznať, že som ostal verný svojmu menu a som fakt hňup

Chyba bude asi niekde inde, ako v tuku. Pre začiatočníkov však aj tak odporúčam plnotučné mlieko, stále mám dojem, že je s tým najmenej roboty. Aj keď - ťažko na cvičisku, ...
Ešte k tej tepelnej vodivosti materiálu kanvičky:
macfinn75 píše:Diky tomu dosahne mleko pozadovane teploty 60-65°C rychleji a my mame vice casu mleko emulgovat.
Čo sa myslí v tomto prípade pod pojmom emulgovať? Ak je tým myslené to "premiešanie" pary s mliekom, tak mi tá veta nedáva význam.