Mikropěna v celém objemu
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Mikropěna v celém objemu
... no, mne to funguje tak, že:
1. kolmo těsně pod hladinu, dokud není konvička teplá/vlažná
2. naklonit tak, že tryska se opře o stěnu, tedy dnem ke kávovaru, ponořím až po přisávací otvor a tím tu pěnu (mikrobublinky) z bodu 1 zašlehám do celého objemu tak, že vznikne vír od trysky přes dno a druhou stranou konvičky stoupá vzhůru, prostě tot am celé koluje. Přesně tak, jak je v sylviaschool (na netu), dříve jse zde uváděl odkaz Funguje to.
3. sklepnout, 1-2x, zakroužit, sklepnout, zakroužit.
4. a je to.
1. kolmo těsně pod hladinu, dokud není konvička teplá/vlažná
2. naklonit tak, že tryska se opře o stěnu, tedy dnem ke kávovaru, ponořím až po přisávací otvor a tím tu pěnu (mikrobublinky) z bodu 1 zašlehám do celého objemu tak, že vznikne vír od trysky přes dno a druhou stranou konvičky stoupá vzhůru, prostě tot am celé koluje. Přesně tak, jak je v sylviaschool (na netu), dříve jse zde uváděl odkaz Funguje to.
3. sklepnout, 1-2x, zakroužit, sklepnout, zakroužit.
4. a je to.
- berna
- začátečník
- Příspěvky: 67
- Registrován: sob 15. čer 2013 23:41:57
- bydliště: Praha Západ
- kávovar: Ecm Technika PID, aeropress, hario vacpot, clever dripper
- mlýnek: Mahlkonig Vario, Hario skerton
Re: Mikropěna v celém objemu
papun:
jj, tak presně tímto tvým způsobem mi to dopadne stejně.
Zkus použít víc mléka(víc času) a pěnit na dvakrát. Tzn. do 40°C přisrkávat vzduch, pak nechat znovu nahřát páru. Po nahřátí znovu začít, ale tentokrát už jen míchat bez přisrkávání. Po znovunahřátí sice dojde k rychlejšímu ohřátí mléka na tu finální teplotu, ale zase je pára silnější.
Tak je to aspoň u mého pidi kavovaru. A to musím zmínit, že nedělám nějaké velké množství mléka.. Jelikož většinou dělám pro sebe, používám konvičku 0,35cl a pěním dost málo mléka, odhadem akorát na jedno menší kapučíno.
jj, tak presně tímto tvým způsobem mi to dopadne stejně.
Zkus použít víc mléka(víc času) a pěnit na dvakrát. Tzn. do 40°C přisrkávat vzduch, pak nechat znovu nahřát páru. Po nahřátí znovu začít, ale tentokrát už jen míchat bez přisrkávání. Po znovunahřátí sice dojde k rychlejšímu ohřátí mléka na tu finální teplotu, ale zase je pára silnější.
Tak je to aspoň u mého pidi kavovaru. A to musím zmínit, že nedělám nějaké velké množství mléka.. Jelikož většinou dělám pro sebe, používám konvičku 0,35cl a pěním dost málo mléka, odhadem akorát na jedno menší kapučíno.
– Prosil bych jedno preso, ale ne to úplně malý, nějaký větší.
– Moment, takže budete si přát ristretto, espresso nebo lungo?
– NE, TY GASTROFAŠOUNE S DVOUHODINOVÝM KURZEM, CHCI NORMÁLNÍ PRESO, A PŘESTAŇ NA MĚ HRÁT TYHLE POŠAHANÝ HRY.
– Moment, takže budete si přát ristretto, espresso nebo lungo?
– NE, TY GASTROFAŠOUNE S DVOUHODINOVÝM KURZEM, CHCI NORMÁLNÍ PRESO, A PŘESTAŇ NA MĚ HRÁT TYHLE POŠAHANÝ HRY.
- Ralf
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
AHA! a ja tam dávam toho mlieka dosť vela, možno aj v tom bude problém.
all you need is coffee
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Mikropěna v celém objemu
ono je to tak, že ideální množství mléka v konvičce je přesně 1/2. Když je méně, jde to blbě, když je více, nejde to došlehat, protože je moc a jde to přes okraj. Prostě 1/2 konvičky. Výsledkem mám mikropěnu v celém objemu do skoro plné konvičky, tedy se to nafoukne o něco méně než 1/2.
Nelaborujte, mrkněte na tu sylviaschhol:
tadyk to máte, tak to zkuste podle toho, žádná věda a jde to.
tímto jsem schopen zcela bez problémů ušlehat od cca 1dcl po 0,6l mléka/mikropěny.
Nelaborujte, mrkněte na tu sylviaschhol:
tadyk to máte, tak to zkuste podle toho, žádná věda a jde to.
Kód: Vybrat vše
http://silviaschool.com/node/9
- tomas.vlk
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: čtv 22. srp 2013 21:15:49
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
A někdo foto svého výtvoru nemáte?
- tomas.vlk
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: čtv 22. srp 2013 21:15:49
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
Nebo nevíte kde sehnat trysku, která by byla kompatibilní...i třeba po malé úpravě...?? Všude kde najdu video s mikropěnou na youtub s ec 155 tak nemají originální ale všechny nějaké více profi trysky..,ale kde najít takovou netuším.
- berna
- začátečník
- Příspěvky: 67
- Registrován: sob 15. čer 2013 23:41:57
- bydliště: Praha Západ
- kávovar: Ecm Technika PID, aeropress, hario vacpot, clever dripper
- mlýnek: Mahlkonig Vario, Hario skerton
Re: Mikropěna v celém objemu
jojo fotky jsou, jen výsledky o latte art se moc nedaří. Ono se hrozně blbě trénuje, když dělám max dvě až tři kafe denně.
Bych potřeboval natrénovat někde v kavárně
Tryska se sehnat dá určitě od Silvie, pohledej tady na fóru.
Bych potřeboval natrénovat někde v kavárně

Tryska se sehnat dá určitě od Silvie, pohledej tady na fóru.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
– Prosil bych jedno preso, ale ne to úplně malý, nějaký větší.
– Moment, takže budete si přát ristretto, espresso nebo lungo?
– NE, TY GASTROFAŠOUNE S DVOUHODINOVÝM KURZEM, CHCI NORMÁLNÍ PRESO, A PŘESTAŇ NA MĚ HRÁT TYHLE POŠAHANÝ HRY.
– Moment, takže budete si přát ristretto, espresso nebo lungo?
– NE, TY GASTROFAŠOUNE S DVOUHODINOVÝM KURZEM, CHCI NORMÁLNÍ PRESO, A PŘESTAŇ NA MĚ HRÁT TYHLE POŠAHANÝ HRY.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
Rok jsem pracoval jako barista, kde jsem denně udělal desítky a desítky espress a našlehal desítky a desítky litrů mléka. Nepovažuji se za nešikovného jedince, ale zvlášť v tom šlehání jsem si začal být opravdu 100% jistý až ke konci svého působení. To všechno na profi mašinách (La Marzocco, Mazzer) a s kvalitními surovinami. Že se výsledek v domácích podmínkách ne zcela daří neznamená nic jiného, než že to chce trénovat a trénovat. Jenže to jde doma těžko, pokud a) nejste ochotni do odpadu vylévat hektolitry mléka a litry kávy, b) nemáte obří rodinu plnou pijáků kávy, c) nemáte srdce a cévy z titanu.
Mléko má v každé fázi šlehání specifickou konzistenci a zvuk, jaký vydává a to než člověk vypozoruje a dokáže tak konzistentně dosahovat dobrých výsledků...no za měsíc to nezvládne snad nikdo
Mléko má v každé fázi šlehání specifickou konzistenci a zvuk, jaký vydává a to než člověk vypozoruje a dokáže tak konzistentně dosahovat dobrých výsledků...no za měsíc to nezvládne snad nikdo

- tomas.vlk
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: čtv 22. srp 2013 21:15:49
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
Našel jsem nějaké trysky na netu...myslíte že je možn´é nějakou z nich použít...s tím že bude lepši?
http://www.kovacek.cz/nahradni-dily/nah ... p7240.html
http://www.kovacek.cz/nahradni-dily/nah ... fecto.html
Ale těžko říct...ja mám na konci potrubí závit:)
http://www.kovacek.cz/nahradni-dily/nah ... p7240.html
http://www.kovacek.cz/nahradni-dily/nah ... fecto.html
Ale těžko říct...ja mám na konci potrubí závit:)
- berna
- začátečník
- Příspěvky: 67
- Registrován: sob 15. čer 2013 23:41:57
- bydliště: Praha Západ
- kávovar: Ecm Technika PID, aeropress, hario vacpot, clever dripper
- mlýnek: Mahlkonig Vario, Hario skerton
Re: Mikropěna v celém objemu
Co spíše něco jako toto?
Kód: Vybrat vše
http://www.kennethballard.com/?p=524
– Prosil bych jedno preso, ale ne to úplně malý, nějaký větší.
– Moment, takže budete si přát ristretto, espresso nebo lungo?
– NE, TY GASTROFAŠOUNE S DVOUHODINOVÝM KURZEM, CHCI NORMÁLNÍ PRESO, A PŘESTAŇ NA MĚ HRÁT TYHLE POŠAHANÝ HRY.
– Moment, takže budete si přát ristretto, espresso nebo lungo?
– NE, TY GASTROFAŠOUNE S DVOUHODINOVÝM KURZEM, CHCI NORMÁLNÍ PRESO, A PŘESTAŇ NA MĚ HRÁT TYHLE POŠAHANÝ HRY.
- berna
- začátečník
- Příspěvky: 67
- Registrován: sob 15. čer 2013 23:41:57
- bydliště: Praha Západ
- kávovar: Ecm Technika PID, aeropress, hario vacpot, clever dripper
- mlýnek: Mahlkonig Vario, Hario skerton
Re: Mikropěna v celém objemu
Jak jsem říkal, spousta lidí tam dává trysku ze Silvie
tady je ke koupi:
Kód: Vybrat vše
http://coffeegeek.com/forums/espresso/machinemods/555131
Kód: Vybrat vše
http://www.ebay.co.uk/itm/Rancilio-Silvia-Steam-Wand-V1-V2-or-Gaggia-Classic-Steam-Tube-Conversion-Kit-/321125927869
– Prosil bych jedno preso, ale ne to úplně malý, nějaký větší.
– Moment, takže budete si přát ristretto, espresso nebo lungo?
– NE, TY GASTROFAŠOUNE S DVOUHODINOVÝM KURZEM, CHCI NORMÁLNÍ PRESO, A PŘESTAŇ NA MĚ HRÁT TYHLE POŠAHANÝ HRY.
– Moment, takže budete si přát ristretto, espresso nebo lungo?
– NE, TY GASTROFAŠOUNE S DVOUHODINOVÝM KURZEM, CHCI NORMÁLNÍ PRESO, A PŘESTAŇ NA MĚ HRÁT TYHLE POŠAHANÝ HRY.
- tomas.vlk
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: čtv 22. srp 2013 21:15:49
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
No tak zřejmě budu laborovat s tou nově udělanou tryskou...., protože kavovar je novy asi dní....a o záruku přijit u tohoto typu kávovaru je špatné:D Někdo psal, že je dírka moc malá tudíš malý tlak ..... mě příjde, že když pustím páru tak má větší tlak než s tou plastovou....
zkusím to podle návodu steamovat to na dvakrát a uvidíme...nejdůležitější bude roztočit tou tryskou vodu s jarem..vše ostatní se daří, kromě tohoto..


- tomas.vlk
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: čtv 22. srp 2013 21:15:49
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
Brno...st Liskovec
- tomas.vlk
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: čtv 22. srp 2013 21:15:49
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
Provedl jsem pokus a zalepil privzdusnovaci otvory ve zvonecku na napenovani, pena ma o mnoho lepsi konzistenci, ted to chce jen ten cvik.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Mikropěna v celém objemu
když to jde blbě s normální mlékem 1,5%, tak s Tatra Lascato to fičí až moc rychle, tak to zkus s tím. prodává to Interspar, Globus, ... Stojí 1L za 29Kč.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Mikropěna v celém objemu
Takže montáž PIDu mi nejen zkvalitnila přípravu kávy, ale taky mě ukázala směr jak pěnit mléko. Respeltive teplota na displeji mi při pěnění dala jasně najevo, že už není sil dál pěnit. Plyne z toho tedy následijící:
- dle mě nedokáže Classic kvalitně napěnit mléko najednou.
- není to ovšem tragédie. Já napěním mléko - vytvářím pěnu (tryska nahoře u hladiny) a pak vypnu páru a čekám. Teplota znovu stoupne a já znovu pusím páru a nyní už zašlehávám mikropěnu do celého objemu. (tryska ponořená).
Takže pěnu dělejte nadvakrát a budete mít klid
- dle mě nedokáže Classic kvalitně napěnit mléko najednou.
- není to ovšem tragédie. Já napěním mléko - vytvářím pěnu (tryska nahoře u hladiny) a pak vypnu páru a čekám. Teplota znovu stoupne a já znovu pusím páru a nyní už zašlehávám mikropěnu do celého objemu. (tryska ponořená).
Takže pěnu dělejte nadvakrát a budete mít klid

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mikropěna v celém objemu
Kolik mléka šleháš? Když dělám mléko na jednu kávu (ať už latté nebo cappuccino), tak mám hotovo do půl minuty. Vodu do boileru nedopouštím, protože tak rychle nemá šanci se vyvařit a teplota vody/páry tak nemá důvod nijak výrazně poklesnout.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Mikropěna v celém objemu
Jak kdy. Každopádně nešlo mi to ani při menším množství. Je možné, že jsem něco dělal blbě, ale nový systém je OK, tak to nebudu dál zkoušet šlehat na jeden zátah.
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Mikropěna v celém objemu
Vcera ma napadlo potrenovat trosku kapucino, pretoze prevazne robim vzdy iba espresso. Spravil som 10 kapucin, a ani na jednom sa mi rosetka nepodarila :D
Prikladam najlepsi pokus. V Metre som nasiel mlieko, ktore sa napenuje bez akychkolvek problemov aj o pol noci.
Prikladam najlepsi pokus. V Metre som nasiel mlieko, ktore sa napenuje bez akychkolvek problemov aj o pol noci.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Mikropěna v celém objemu
Takúto rozetku keď raz spravím, otvorím si šampus.