Jídlo s.r.o. - Jak se vyrábí ve velkém káva
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Jídlo s.r.o. - Jak se vyrábí ve velkém káva
Achjo, a co k tomu říct. Škoda že to tak je. Je to hodně smutný a v podstatě to samé se odehrává v době kávového boomu u nás, kdy si každý myslí, že se koupí nějakou pražičku a začne nějak mastit kafe. Je to katastrofa kdo všechno z těch co se prezentují na internetu jako pražírna kávy, jsou prostě katastrofa. Jak vybavenín co do pražičky, tak úrovní pražení.
Musel jsem to aspoň částečně ze sebe dostat, protože to s čím se setkávám poslední dobou je opravdu katastrofa a neuvěřitelné do čeho všeho jsou lidi schopní se pustit.
Jen takový dovětek. Co to asi je za pražírnu která nakupuje zelenou kávu po 10kg a s prodejem zápasí několik měsíců.
A obalový materiál (sáčky) nakupuje po 100ks.
Prostě KATASTROFA !!!!
Musel jsem to aspoň částečně ze sebe dostat, protože to s čím se setkávám poslední dobou je opravdu katastrofa a neuvěřitelné do čeho všeho jsou lidi schopní se pustit.
Jen takový dovětek. Co to asi je za pražírnu která nakupuje zelenou kávu po 10kg a s prodejem zápasí několik měsíců.
A obalový materiál (sáčky) nakupuje po 100ks.
Prostě KATASTROFA !!!!
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Jídlo s.r.o. - Jak se vyrábí ve velkém káva
A nezkoušel jsi ji i na jiné druhy přípravy kávy? (French press, Moka, Turek...)
Třeba je na Espresso nevhodná ale použitelná na alternativy....
Třeba je na Espresso nevhodná ale použitelná na alternativy....
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Jídlo s.r.o. - Jak se vyrábí ve velkém káva
Podle toho jak danst popisoval že vypadala, tak to bylo dobré akorát pro někoho silně otrlého, nebo komu je jedno co pije. Taková alternativa neexistuje aby to bylo pitelné.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Jídlo s.r.o. - Jak se vyrábí ve velkém káva
Třeba se ještě zlepší chuť po dopražení na domácím tříštivém mlýnku.... 
Edit: Zřeba=Třeba

Edit: Zřeba=Třeba
Naposledy upravil(a) j.bill dne čtv 10. bře 2016 12:03:19, celkem upraveno 1 x.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Jídlo s.r.o. - Jak se vyrábí ve velkém káva
Já jsem dříve jako nezkušený Illy kupoval. Co si pamatuju, tak vizuálně zrno vypadalo docela slušně. Stejnoměrné, bez defektů a stejně upražené. Vůně slušná bez pachů. Dál už v hodnocení nemohu sloužit. Šrotoval jsem to na mlýnku od ETA a rval do staré Rowenty a vyráběl lavóry s mlékem a cukrem.
Mám teď doma nějakou v podstatě neznámou směs, kterou mi daroval švagr. První dojem když mi to dal byl, že to poletí, ale samozřejmě šanci jsem tomu dal. A docela mě to překvapilo. Je to asi 40% robusta s 60% arabica. Crema slušná tmavá (hodně to bude asi tou robustou) a chuťově to ujde. Jako je to nesrovnatelné s kávou z PC, ale vypít se to dá. Není tam nic vyloženě hnusného. je to taková hodně obyčejná nevýrazná káva. Už se blížím na dno pytle. Takže už se těším až zase objednám PC.
Tím bych chtěl říct, že ne všechno musí být nepitelné, ale málo co má na gurmánský požitek s kávou z PC.
Mám teď doma nějakou v podstatě neznámou směs, kterou mi daroval švagr. První dojem když mi to dal byl, že to poletí, ale samozřejmě šanci jsem tomu dal. A docela mě to překvapilo. Je to asi 40% robusta s 60% arabica. Crema slušná tmavá (hodně to bude asi tou robustou) a chuťově to ujde. Jako je to nesrovnatelné s kávou z PC, ale vypít se to dá. Není tam nic vyloženě hnusného. je to taková hodně obyčejná nevýrazná káva. Už se blížím na dno pytle. Takže už se těším až zase objednám PC.
Tím bych chtěl říct, že ne všechno musí být nepitelné, ale málo co má na gurmánský požitek s kávou z PC.
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Jídlo s.r.o. - Jak se vyrábí ve velkém káva
Kdybych to psal s odstupem, až bych to vydejchal, tak bych nebyl tak tvrdý. Zřejmě obecně konzumenti akceptují cokoli.
Když je něco medium roasted, tak to samozřejmě musí být použitelné na espressso. A když to označím "smooth", tak to musí být bez ostnů a příjemné. Speciálně od Italů.
Co se týče vzhledu, zrna poměrně tmavá, ale různorodá, určitě směs, mastnější, po rozemletí ovšem světlejší, nevyvinutá. Kupodivu vůně taky nic moc. Chuť tomu odpovídá.
Možná je to úlet, nějaká várka. Myslel jsem, že Illy je pojem a nemůže se to stát. Zažil jsem ovšem kdysi s automatem stejný druh Lavazzy, kdy jednou byla zrna normální a jednou světlá jak liška. Ale byla v akci. A koupil jsem si do zásoby. když to bylo tak levné..
Tahle plechovka byla taky v akci za "jen" 190,- . Třeba to je obvyklé , něco se nepovede, bude akce, získáme zákazníky... těžko říct.
To, co popisuje admin, je naprosto pochopitelné.
Pokud mám peníze , obětuju je na koupi pražičky, získání povolení a nakoupím zelenou kávu. Někoho postavím k té pražičce.
Vypražit to není žádná věda, když tak se to udělá podle kompjůtru jak se to třeba najde na internetu, stejně to nikdo nepozná.
Kávu koupit co nejlevněji a prodat co nejdráž, kšeft bez rizika. Jenom se tomu musí udělat pořádná omáčka na internetu, jako třeba, že uděláme směs na míru, tak jak to máte rádi. Nebo pražíme 3x déle než ubohá konkurence. Anebo 7 úrovní pražení jednoho zrna pro dokonalý výsledek.
Jen prostě se cítím od Illy podvedený, jak zkoumají zrna, ochutnávají espressa a dokonalá věda a technika je využita na 100%.
Jsou i pražírny, kde si nikdy neudělají espresso, protože ochutnávají jen "turka", tak jak se dělá standardní cupping, a je to tak na internetu.
To se u PC nestane.
Chápu, že kdejaká pražírna, která vznikne jako byznys, produkuje věci, které poučený piják espressa prostě nemůže pít, ale Illy přece nemá důvod to dělat špatně.
Když je něco medium roasted, tak to samozřejmě musí být použitelné na espressso. A když to označím "smooth", tak to musí být bez ostnů a příjemné. Speciálně od Italů.
Co se týče vzhledu, zrna poměrně tmavá, ale různorodá, určitě směs, mastnější, po rozemletí ovšem světlejší, nevyvinutá. Kupodivu vůně taky nic moc. Chuť tomu odpovídá.
Možná je to úlet, nějaká várka. Myslel jsem, že Illy je pojem a nemůže se to stát. Zažil jsem ovšem kdysi s automatem stejný druh Lavazzy, kdy jednou byla zrna normální a jednou světlá jak liška. Ale byla v akci. A koupil jsem si do zásoby. když to bylo tak levné..
Tahle plechovka byla taky v akci za "jen" 190,- . Třeba to je obvyklé , něco se nepovede, bude akce, získáme zákazníky... těžko říct.
To, co popisuje admin, je naprosto pochopitelné.
Pokud mám peníze , obětuju je na koupi pražičky, získání povolení a nakoupím zelenou kávu. Někoho postavím k té pražičce.
Vypražit to není žádná věda, když tak se to udělá podle kompjůtru jak se to třeba najde na internetu, stejně to nikdo nepozná.
Kávu koupit co nejlevněji a prodat co nejdráž, kšeft bez rizika. Jenom se tomu musí udělat pořádná omáčka na internetu, jako třeba, že uděláme směs na míru, tak jak to máte rádi. Nebo pražíme 3x déle než ubohá konkurence. Anebo 7 úrovní pražení jednoho zrna pro dokonalý výsledek.
Jen prostě se cítím od Illy podvedený, jak zkoumají zrna, ochutnávají espressa a dokonalá věda a technika je využita na 100%.
Jsou i pražírny, kde si nikdy neudělají espresso, protože ochutnávají jen "turka", tak jak se dělá standardní cupping, a je to tak na internetu.
To se u PC nestane.
Chápu, že kdejaká pražírna, která vznikne jako byznys, produkuje věci, které poučený piják espressa prostě nemůže pít, ale Illy přece nemá důvod to dělat špatně.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Jídlo s.r.o. - Jak se vyrábí ve velkém káva
Jestli ono to nebude tak jako se vším ostatním. Česká republika je brána jako východní země a proto se sem valí nekvalita. Ať jsou to potraviny nebo chemie i spotřebiče. Je rozdíl, když si koupíte třeba v Německu stejnou čokoládu nebo prášek na praní a mnoho dalšího od stejného výrobce se stejným obalem. Uvnitř obvykle bývá složením něco jiného. Stejně tak pohonné hmoty. Je to k pláči, když výrobce do stejných lískooříškových oplatků dá pro západní zákazníky lískové ořechy a pro Polsko, Česko, Bulharsko atd. arašidovou směs se sojou a tvrdí "zákazníci jsou takto na to zvyklí. Mají takové chuťové návyky". Stejné je to třeba s cukrem a umělými sladidly a mnoho a mnoho dalšími složkami.
Takže podřadné výrobky, různé nepodarky a to, co by se "na západě" neprodalo míří do "východních zemí" (ti chudáci ještě budou rádi) a tady je to bráno jako normální. Možná je to s Illy stejně...
Takže podřadné výrobky, různé nepodarky a to, co by se "na západě" neprodalo míří do "východních zemí" (ti chudáci ještě budou rádi) a tady je to bráno jako normální. Možná je to s Illy stejně...
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Jídlo s.r.o. - Jak se vyrábí ve velkém káva
j.bill: velice trefné a naprostý souhlas. Jezdíme do Německa často, máme tam známé a příbuzné a víme co se prodává tam a co tady.
(v tom co se ale v těchto měsících děje přijde možná doba, kdy Němci budou utíkat k nám, jako my kdysi k nim, za svobodou ...)
(v tom co se ale v těchto měsících děje přijde možná doba, kdy Němci budou utíkat k nám, jako my kdysi k nim, za svobodou ...)
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Jídlo s.r.o. - Jak se vyrábí ve velkém káva
To mně nenapadlo, ale z jiných komodit to znám, takže tady to bude asi stejné...
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Jídlo s.r.o. - Jak se vyrábí ve velkém káva
Illy ,to už je továrna ,v těch objemech bude už kvalita vždycky pokulhávat.V začátcích jsem to považoval za vrchol kávové kultury....Stačí ale ochutnat opravdovou kvalitu a je jasno.Horší je to s těmi lokálními malými pražírnami,které kolikrát produkujou ještě horší kvalitu než to vzpomínané Illy.....