Bezzera Unica
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: Bezzera Unica
Muj nazor: Jsem 3 roky vlastnikem Bezzera Magica a nechci zde do toho hazet vidle, avsak PID neni zarukou dobreho espressa. Nez 200€ investovat do dualbojler tak s dnesnimi zkusenostmi to proinvestuji do mlynku.
Naposledy upravil(a) lukky78 dne stř 01. lis 2017 20:59:47, celkem upraveno 1 x.
Že jsem tu lezl :-)
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Bezzera Unica
Můj názor pokud se bude používat i pára: Než single bojler + PID, určitě raději HX bez pidu (není potřeba) u E61 s teploměrem.



Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- PeterG
- více pokročilý
- Příspěvky: 294
- Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
- bydliště: PO okolie
- kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
- mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)
Re: Bezzera Unica
Kazdy druh kavy a sposob prazenia vyzaduju inu teplotu extrakcie, obecne tmave prazenie tak 88 - 90 st, svetle 92 - 94st. PID a E61 hlava toto umoznuju jednoducho nastavit. S HX nemam skusenost, ale video https://www.youtube.com/watch?v=d0hUDhcIx5Y ukazuje, ze to take jednoduche so spravnou teplotou nie je (a to nehovorim o zmene napr. z 90 na 94). Takze PID sice nie je zarukou dobreho espressa (pokazit sa da uplne vsetkolukky78 píše:... avsak PID neni zarukou dobreho espressa. Nez 200€ investovat do dualbojler tak s dnesnimi zkusenostmi to proinvestuji do mlynku.


- Stella
- Příspěvky: 7
- Registrován: ned 03. zář 2017 20:44:15
- bydliště: Bratislava, Trenčín
- kávovar: Bezzera Unica
- mlýnek: Compak k3 touch advanced
Re: Bezzera Unica
A ešte prosím vás ako sa používa ta manuálna pumpa. Som videl na youtube ze po pare sa musi dopúšťať voda do bojlera, robi sa to aj po essprese alebo po zapnuti kávovaru?
- PeterG
- více pokročilý
- Příspěvky: 294
- Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
- bydliště: PO okolie
- kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
- mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)
Re: Bezzera Unica
Nie, robí sa to len po pare, lebo časť vody v bojleri sa premení na paru a tá voda potom v bojleri chýba. Robil som trochu inak, ako na videu na Youtube:
- Po skončení napeňovania som prepol PID zo steem na coffee (S - C);
- Manuálne pustil pumpu pri zatvorenej tryske na paru aj páky E61 (studená voda čiastočne aj ochladila bojler)
- Keď tlak vybehol na hodnotu nastavenú OPV (povedzme 10 bar), otvoril som parnú trysku a vypustil zvyšok neskondenzovanej pary a držal ju otvorenú až kým nezačala ísť len voda. Potom som zavrel trysku a vypol pumpu.
- Keď sa teplota ustálila na nastavenú, bolo možné zase robiť espresso.
Je to úspornejšia metóda na spotrebu vody (najmä ak sa používa balená voda), dá sa však postupovať aj ako na videu YT (https://www.youtube.com/watch?v=JYSangga35I).
Keď sa robí len espresso, prepnutím páky E61 do hornej polohy sa automaticky spustí aj pumpa, ktorá tlačí studenú vody z nádržky do bojlera, čím vytláča zohriatu vodu do hlavy a do páky - bojler ostáva vždy plný vody.
Len pri prvom zapnutí, kedy je bojler od výroby prázdny, treba postupovať striktne podľa manuálu, aby sa správne (rýchlo) naplnil (nebudem rozvádzať)!
- Po skončení napeňovania som prepol PID zo steem na coffee (S - C);
- Manuálne pustil pumpu pri zatvorenej tryske na paru aj páky E61 (studená voda čiastočne aj ochladila bojler)
- Keď tlak vybehol na hodnotu nastavenú OPV (povedzme 10 bar), otvoril som parnú trysku a vypustil zvyšok neskondenzovanej pary a držal ju otvorenú až kým nezačala ísť len voda. Potom som zavrel trysku a vypol pumpu.
- Keď sa teplota ustálila na nastavenú, bolo možné zase robiť espresso.
Je to úspornejšia metóda na spotrebu vody (najmä ak sa používa balená voda), dá sa však postupovať aj ako na videu YT (https://www.youtube.com/watch?v=JYSangga35I).
Keď sa robí len espresso, prepnutím páky E61 do hornej polohy sa automaticky spustí aj pumpa, ktorá tlačí studenú vody z nádržky do bojlera, čím vytláča zohriatu vodu do hlavy a do páky - bojler ostáva vždy plný vody.
Len pri prvom zapnutí, kedy je bojler od výroby prázdny, treba postupovať striktne podľa manuálu, aby sa správne (rýchlo) naplnil (nebudem rozvádzať)!
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Bezzera Unica
Jak dlouho to trvá?PeterG píše:.... Keď sa teplota ustálila na nastavenú, bolo možné zase robiť espresso...
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- PeterG
- více pokročilý
- Příspěvky: 294
- Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
- bydliště: PO okolie
- kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
- mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)
Re: Bezzera Unica
Akolo pol minúty, možno menej, tuším sa bojler ochladil na 88°C a potom sa dohrial (ja som ale používal teplotu na kávu 94 - 95°C, pre tmavé praženia však stačí menej a aj ohrev je potom rýchlejší). Človek ani nestihol zomlieť a pripraviť ďalšiu kávu do páky. Treba si uvedomiť, že hlava už zohriatá je a jedná sa len o ohrev dopustenej vody v bojlere (1 dcl ?) cca 1.5kW ohrevom ...
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Bezzera Unica
Měl jsem na mysli to zchlazení po páře. Když udělám kafe, otevřu trysku, zapnu ohřev, počkám, až se odprská voda a jde pára, zavřu trysku, počkám, až se nahřeje pára - pěním - zavřu trysku, vypnu ohřev a za jak dlouho mohu dělat další kávu? Po dopuštění vody, kdy už začne téci tryskou se nečeká na ochlazení, ale naopak ohřátí? To je takový úbytek vody na páru?
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- PeterG
- více pokročilý
- Příspěvky: 294
- Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
- bydliště: PO okolie
- kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
- mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)
Re: Bezzera Unica
Ohrev z 93 st na paru 110 st. trva asi 50s aj s odpustanim vody, kedy sa moze zacat penit mlieko. Bojler ma "len" 0.5L a dopustenim sa mierne ochladi, zavisi ale tiez od toho, ako dlho sa necha otvorena tryska pary a kolko vody sa necha vytiect, mozno by sa dalo dostat blizsie na nastavenu teplotu, kedze PID ukazuje teplotu priebezne, ale Unicu uz nemam a neviem vyskusat. Najlepsie je ale pozriet video na https://www.youtube.com/watch?v=JYSangga35I, staci zaciatok od 0:20, kde su odpovede na vsetky otazky. Ono to netrva casovo až tak dlho - kym clovek vyberie mlieko z chladnicky a naleje do konvicky, ma paru k dispozicii, a naopak, kym zomelie kavu na dalsiu davku, tak ma bojler pripraveny na kavu - ale je to trochu otrava (ak sa da tak povedat) a nedaju sa veci robit paralelne resp. s vacsim prekrytim, ako pri dual bojleri.
- Stella
- Příspěvky: 7
- Registrován: ned 03. zář 2017 20:44:15
- bydliště: Bratislava, Trenčín
- kávovar: Bezzera Unica
- mlýnek: Compak k3 touch advanced
Re: Bezzera Unica
Ahojte, prosím vás ako máte nastavený opv ventil? Máte ho na 12bar alebo ste menili. Ďakujem
- Anup9
- nováček
- Příspěvky: 59
- Registrován: čtv 29. led 2015 0:15:08
- bydliště: GB
- kávovar: Bezzera Unica
- mlýnek: Mazzer Mini , Ascaso I-Steel
Re: Bezzera Unica
Podľa budiku som od výroby mal dačo malo cez 8bar. Potom som prestavil na 9 a mal som aj na 12. Vrátil som sa späť na 9 ( 9 mám pri backflushi, pri robení kávy medzi 8,5 - 9). Káva mi príde jemnejšia teraz ako pri 12 Bar.
- Papapa
- Příspěvky: 6
- Registrován: stř 13. pro 2017 20:38:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Bezzera unica
- mlýnek: Compak k3
Re: Bezzera Unica
A prosím vás som úplný amatér ale čím mám otočiť aby som znížil tlak niekde som čítal že treba odpojiť aj kabliky
- hunt01
- více pokročilý
- Příspěvky: 350
- Registrován: sob 14. led 2012 10:40:25
- bydliště: Šaratice / Brno
- kávovar: Carimali Uno, Brasilia Portofino, Astoria Compact
- mlýnek: Anfim Cody, Anfim Scody II
Re: Bezzera Unica
Na tlakovém spínači ?
Servis a prodej profesionálních kávovarů.
www.baristaservis.cz a nové www.kafenapisku.cz
www.baristaservis.cz a nové www.kafenapisku.cz
- Papapa
- Příspěvky: 6
- Registrován: stř 13. pro 2017 20:38:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Bezzera unica
- mlýnek: Compak k3
Re: Bezzera Unica
Chcel som sem hodiť aj foto ale je moc veľká tak ak by mal náhodou niekto bol by som mi vďačný
- fantam
- Příspěvky: 5
- Registrován: pát 18. srp 2017 14:22:56
- bydliště: Plzeň
- kávovar: nemám
- mlýnek: nemám
Re: Bezzera Unica
Čau chlapi, chtěl jsem se zeptat jak moc a jak čistíte vaši Unicu? Díky za odpověď.
- Vlad86
- Příspěvky: 4
- Registrován: úte 25. zář 2018 7:04:19
- bydliště: Povazska Bystrica
- kávovar: LELIT ANNA PL41 chcem kupit
- mlýnek: nemam
Re: Bezzera Unica
Ahojte pred tyzdnom mi prisla z Nemecka nova UNICA. MAm problemy s PIDom. Tlacitko "+" reaguje velmi zle. A neviem, ci je to pri Bezzere standard, alebo som mal "stastie" a mal by som zacat balit masinu a poslat ju na reklamaciu. Tlacitko "-" uz pri jemnom zatlaceni klikne a zareaguje. "+" musim vyslovene zatlacit pod uhlom aby reagovalo..... Ake mate skusenosti?
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Bezzera Unica
závada. šlo by se domluvit s prodejcem že by vám zaslal jen náhradní PID kontroler? abyste to nemusel balit celé...
přinejhorším je to mikrospínač asi za euro, vymění vám to každý trochu šikovnější uživatel páječky (a mozku a šroubováku).
přinejhorším je to mikrospínač asi za euro, vymění vám to každý trochu šikovnější uživatel páječky (a mozku a šroubováku).
- Vlad86
- Příspěvky: 4
- Registrován: úte 25. zář 2018 7:04:19
- bydliště: Povazska Bystrica
- kávovar: LELIT ANNA PL41 chcem kupit
- mlýnek: nemam
Re: Bezzera Unica
Napisal som do danej spolocnosti. Zaslali mi vypisany podaci listok na postu, aby som im pristroj zaslal na ich naklady. Jedine co mi robi obavy je to, ze asi by som mal asi nejak vypustit vodu aj z bojleru, aby nahodou niekde nebol kavovar v mraze a neroztrhlo ho.
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Bezzera Unica
nahřejte to na výdej páry, odpusťte trochu parní tryskou a i z grupy, pak to vypněte, odstraňte tank s vodou, celou Bezzeru otočte vzhůru nohama a vypusťe všechnu zbývající páru tryskou. až bude pára pryč, nechte páku na výdej oteřenou, aby stekla voda z grupy. to by mělo stačit...