French Press
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: French Press
Díky za odpověď. Mne to překvapilo, protože na YouTube nic takového nebylo vidět a ani nikde krom tohoto fóra to nikdo nikde nerozebírá.
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: French Press
já mám obyčejný french press ze supermarketu za 150kč, mlýnek ruční Temp a po vypití kávy mi zbyde na dně do 1 mm silná vrstva jemného kalu. Takže pro mě nic, co by mě odrazovalo. Při pití žádné hrubé částice neregistruji.
Re: French Press
Díky, tak to se dá, já to čekal horší, když se tu řešil ten fitrovací papír 

- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
Mám taky obyčejný FP z Ikei a po vypití mi v hrnku zůstává puze jemný kávový film. Když slévám kávu do hrnu, tak ke konci už leju velmi pomalu a opatrně. Trošku kávy ve Frenchpressu nechávám abych minimalizoval množství kalu v hrnku a mezi zubama.
Boiler je bojler
Re: French Press
Tak jsem dneska vstoupil do klubu. Koupil jsem bez problémů na první pokus mlýnek Lodos Temp /podle diskusí na různých fórech skoro zázrak/ frenchpress SIMAX a na zkoušku kávu Brazilie Santos. Kávu jsem namlel na hrubost asi jako krupicový cukr /pokus po dvou zrnkách, na třetí pokus ok/ 4min louhování a doooost dobrý
, do šálku jsem lil podle rady Jeremyho velmi pomalu a ne vše a kalu bylo minimálně. Takže u mne velká spokojenost! Díky pánové za rady.

- Trixy
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
- bydliště: zlinský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
máte někdo zkušenosti s výměnou sítka ve FP? Vlastním jen obyč a kávu si v něj obvykle dělám,když jsem mimo domov...
- vojtahodbod
- Příspěvky: 1
- Registrován: čtv 18. říj 2012 12:31:11
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
V tomto článku
se mluví o přípravě kávy ve FrenchPresu. Obvyklé množství, které používám, pokud vařím pro více konzumentů je cca 28 g čersté kávy a 0,5 l vody. Experimetoval jsem dlouho, ale nakonec jsem zůstal u tohoto poměru.
Můžete zkusit a dejte vědět.
Kód: Vybrat vše
http://www.kava-a-kavarny.cz/vas-salek-kavy/kavovy-serial-2-priprava-kavy-doma-kafetier/
Můžete zkusit a dejte vědět.
Mé příspěvky hledejte na adrese uvedené níže. Sledujte kávový seriál a postřehy
z návštěv různých kaváren.
z návštěv různých kaváren.
Kód: Vybrat vše
http://www.kava-a-kavarny.cz/
Re: French Press
Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s tímhle french pressem?
Používáme 3decový La Cafetiére, ale je to pro člověka a půl. U toho Provence mě zaráží cena, jiné značky se v obchodech s kávou prodávají o dost dráž.
Kód: Vybrat vše
http://www.naseobchody.cz/kavovar-provence-0-8-l/
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
Zaobstaral som si do práce frenchpress 0,6l. Je to pre troch. Ráno doma pomeliem 30g nahrubo (2,5 na mazzeri) a v práci si dám na raňajky kávu z frenchpresu resp. s dvoma kolegami. Pri čerstvo upraženej káve a pomletej je frenchpress tiež bomba. Je to trochu nezvyk oproti dlhodobému pitiu espressa ale vo frenchpresse vystúpia zaujímave tóny. Kávu pijem bez mlieka a cukru. Kolegovia zistili, že nie je káva ako káva a vravia, že káva z obchodu sa nedá piť. Rovnako je to pri mokka konvičke, ako to že moja káva nie je kyslá.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: French Press
Vďaka, vyskúšam.
Ja som doteraz robil takto: zaliať trochou vody, nechať "vykvitnúť" asi 30 sec, zaliať doplna, po pribl. 1 min premiešať a nechať stáť. Po 3-4 min stlačiť a zliať.
Ja som doteraz robil takto: zaliať trochou vody, nechať "vykvitnúť" asi 30 sec, zaliať doplna, po pribl. 1 min premiešať a nechať stáť. Po 3-4 min stlačiť a zliať.
Re: French Press
Zdravím, rôzne na nete hľadám French press + mlynček, čo by bol vlastne môj štart k domácej príprave kávy. Mohli by ste mi prosím poradiť nejaký vhodný? Bral by som 1L a kvalitné prevedenie a pekný dizajn. Mám rozpočet 100€ na mlynček a FP dokopy. Diky moc
.

- jerrymouse
- více pokročilý
- Příspěvky: 220
- Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...
Re: French Press
Skoro nejlepší FP, co se dá sehnat (ale je nad limit):
Měl jsem ten malý (super stroječek), ale daroval jsem ho v rodině (na filtrovanou kávu vyhrál Aeropress).
Jinak zajetá značka na FP je Bodum. Chce to hlavně dobrou tepelnou izolaci (např. dvoustěnné sklo) a kvalitní filtr.
Kód: Vybrat vše
http://www.hasbean.co.uk/products/espro-press
Jinak zajetá značka na FP je Bodum. Chce to hlavně dobrou tepelnou izolaci (např. dvoustěnné sklo) a kvalitní filtr.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: French Press
Řešili jsme s kolegou v práci FP a dripper, potažmo clecer dripper. Klasický filtr s postupným zalitím asi bude rozdílný od FP. Ale clever dripper, kdy to spočívá v tom, že tam naliju kávu čekám určitý čas a pak jen pomocí nasazení na hrnek vypustím, tak to mi přijde podezřele moc podobné FP. Snad jen že FP asi tak dokonale neodfiltruje zrnka kávy.
Pak mě ještě napadá, že může být zásadní rozdíl u clevru a FP v hrubosti mletí a tím tedy i jiná chuť.
Přemýšlel někdo takto nad tím?
Pak mě ještě napadá, že může být zásadní rozdíl u clevru a FP v hrubosti mletí a tím tedy i jiná chuť.
Přemýšlel někdo takto nad tím?
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: French Press
Jo a je nějaký problém u plastových filtrů? (jako trychtýř ne papír:)) Jako že by to nějak smrdělo plastem nebo něco?
- hedge
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 16. črc 2012 9:40:38
- bydliště: Dobříš
- kávovar: Saeco XSmall, AP, CCD
- mlýnek: Carimali Junior,Zassenhaus Panama
Re: French Press
Mám a používám clever dripper. U prvního, který jsem měl, jsem po čase objevil praskliny v plastu. Něketré byly malé, některé větší, nicméně skrz žádnou z nich voda neprotékala. Nafotil jsem to, fotky poslal do obchodu a dostal jsem clever dripper nový s komentářem, že u některých kusů se to skutečně mohlo stávat a že výrobce už vylepšil materiál. Že by byl plast jakkoliv cítit v chuti nebo vůni, to nemohu říct.
Co se týče porovnání s french pressem - preferuji clever kvůli tomu, že v kávě není jemný prach. Experiment na porovnání chuti jsem neprováděl, nevím ani, jak to udělat, aby to bylo nějak srovnatelné - on se totiž clever zas tak rychle nevypustí, trvá to třeba minutu a nedá se to předem přesně odhadnout (záleží na tom, jak je filtr zrovna "ucpaný" jemným prachem), a tahle fáze "extrakce během vylévání" u french pressu chybí. Do obou melu na stejnou hrubost (používám relativně jemné mletí ve spojení s kratší extrakcí i na french press).
Co se týče porovnání s french pressem - preferuji clever kvůli tomu, že v kávě není jemný prach. Experiment na porovnání chuti jsem neprováděl, nevím ani, jak to udělat, aby to bylo nějak srovnatelné - on se totiž clever zas tak rychle nevypustí, trvá to třeba minutu a nedá se to předem přesně odhadnout (záleží na tom, jak je filtr zrovna "ucpaný" jemným prachem), a tahle fáze "extrakce během vylévání" u french pressu chybí. Do obou melu na stejnou hrubost (používám relativně jemné mletí ve spojení s kratší extrakcí i na french press).
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: French Press
OK rozumím. Když opomineme kvalitu přefiltrování. A to, že si uděláš CD a pak FP ze stejné kávy. Máš nějaký zásadní pocit v chuti. Je to nějak znatelně rozdílné?
- hedge
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 16. črc 2012 9:40:38
- bydliště: Dobříš
- kávovar: Saeco XSmall, AP, CCD
- mlýnek: Carimali Junior,Zassenhaus Panama
Re: French Press
OK, tak konkrétní případy, jak to dělám já:
FP - teplota vody cca 90 stupňů, 60g kávy/litr (přepočteno na objem FP). Kávu zaleju, počkám minutu, pak lžičkou rozhrnu a potopím krustu, čekám další minutu a půl, stlačím, sleju.
CD - teplota vody cca 90 stupňů, 60g kávy/litr. Propláchnu papírový filtr horkou vodou, nasypu kávu, zaleju, počkám minutu, pak lžičkou rozhrnu a potopím krustu, čekám další půl minuty, vypustím do hrnku.
Káva z CD se mi v tomto případě zdá o něco jemnější, čistší, aromatičtější. Nedokážu posoudit, jestli je to pouze tím, že v kávě z FP je kávový prach.
Nicméně přímé porovnání jsem nedělal, stačí mi jedno kafe v jeden čas
FP - teplota vody cca 90 stupňů, 60g kávy/litr (přepočteno na objem FP). Kávu zaleju, počkám minutu, pak lžičkou rozhrnu a potopím krustu, čekám další minutu a půl, stlačím, sleju.
CD - teplota vody cca 90 stupňů, 60g kávy/litr. Propláchnu papírový filtr horkou vodou, nasypu kávu, zaleju, počkám minutu, pak lžičkou rozhrnu a potopím krustu, čekám další půl minuty, vypustím do hrnku.
Káva z CD se mi v tomto případě zdá o něco jemnější, čistší, aromatičtější. Nedokážu posoudit, jestli je to pouze tím, že v kávě z FP je kávový prach.
Nicméně přímé porovnání jsem nedělal, stačí mi jedno kafe v jeden čas

- ian
- více pokročilý
- Příspěvky: 182
- Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
- bydliště: Šimonovice
- kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
- mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton
Re: French Press
Zajímavý nápad, vyzkoušet jemnější mletí a kratší dobu extrakce. To stojí za pokus s porovnáním s běžným postupem.
Keep Calm and Drink King’s Coffee
- hedge
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 16. črc 2012 9:40:38
- bydliště: Dobříš
- kávovar: Saeco XSmall, AP, CCD
- mlýnek: Carimali Junior,Zassenhaus Panama
Re: French Press
Osvědčilo se mi to zejména s ručnímy mlýnky, které melou nekonzistentně. Když je víc utáhnu, tak omezím rozsah velikostí namletých částic a tím pádem dojde i k rovnoměrnější extrakci. Limitem je velikost děr v sítku french pressu.