Mlynček na FP
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Mlynček na FP
Pekný deň, rozhodol som sa si doma robiť kávu cez FP a pri hľadaní vhodného mlynčeka som zistil, že z dôvodu rôznych informácií o jednom mlynčeku, pričom každá hovorí niečo iné, sa neviem poriadne rozhodnúť. Mohli by ste prosím poradiť vhodný mlynček pre kávu na FP? 

- primacafe
- Administrátor
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Mlynček na FP
V první řadě i na FP by měl mlýnekl kávu mlet kvalitně. Takže každý který je použitelný i pro espresso.
Ty různé informace u jednoho mlýnku jsou proto, že každému stačí něco jiného. Klidně i horšího. Pokud se ovšem nedostane k mlýnku lepšímu a může s něčím srovnávat.
Určitě bych se rozhodl pro kvalitní mlýnek, protože u FP nemusíte zůstat a pak nastupuje další kolo v hledání vhodného mlýnku.
Ty různé informace u jednoho mlýnku jsou proto, že každému stačí něco jiného. Klidně i horšího. Pokud se ovšem nedostane k mlýnku lepšímu a může s něčím srovnávat.
Určitě bych se rozhodl pro kvalitní mlýnek, protože u FP nemusíte zůstat a pak nastupuje další kolo v hledání vhodného mlýnku.
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
No problém je že mám na FP a mlynček vyhradených dokopy 100€, takže možno 50€ na jedno alebo 40/60, atď.. A vraj elektronické do tejto ceny sú na nič a skôr sa oplatí Hario Skerton. Je to pravda?
- morseee1
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
ja osobne mam na FR porlex (kamene totozne s hario mini). Porlexa som povodne kupoval na cestovanie, ale ak mam chut doma na FR, tak nemusim prestelovavat mlyncek na espresso 

- primacafe
- Administrátor
Na ruční mlýnky (v poslední době s keramickými kameny) mám vlastní názor. Zbytečné to zde probírat. Pokud by byl v ceně do 300,-Kč tak snad ano. Jinak jsou to vyhozené peníze.
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
- jerrymouse
- více pokročilý
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...
Skerton na FP nebrat - má díky konstrukci (usazení kamenů) HODNĚ nerovnoměrné mletí, pokud se mele na FP (hrubě).
A ktorý teda? Chcel som vziať Krups GVX242 alebo iný v tejto cene ale čo tu čítam, aj tie sú vraj zlé a najlepšie sú nad 100€, čo mi ide aktuálne nad cenu.
- primacafe
- Administrátor
Jestli by nevadil použitý a větší. Podívejte se třeba na bazos.sk. Objevují se tam občas jak mlýmky, tak kávovary.
No radšej preferujem nové veci, o ktoré sa potom starám ako o oko v hlave než použité, tam nikdy neviem, čo za burana to mohlo mať.
-
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Tak potom s tímto rozpočtem nezbývá, než k těm radám ostatních popřát hodně štěstí...
- pecan
- více pokročilý
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
dá se i za 16 Euro.
6 Euro FP z ikei, a za cca 10 Euro ruční mlýnek lodos TEMP.
Na začátek stačí, hlavně používat kvalitní čerstvou kávu.
6 Euro FP z ikei, a za cca 10 Euro ruční mlýnek lodos TEMP.
Na začátek stačí, hlavně používat kvalitní čerstvou kávu.
A aký potom by mal byť rozpočet na mlynček pre FP? Hlavne, doma si budem robiť LEN a LEN Frenchpress, možno neskôr vacuum pot pre návštevu, ale espresso a ani nič také nie, to nechávam na malé kaviarne v mojom okolí kde mi chutí najviacondrada píše:Tak potom s tímto rozpočtem nezbývá, než k těm radám ostatních popřát hodně štěstí...

- Redmann
- silně pokročilý
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Ak ti nevadí trošku jemného prachu v káve z FP, nebál by som sa v podstate ani Porlexu, ani Haria a asi ani Trampu. Áno, melú na hrubo nerovnomerne, ale dá sa to prežiť. Asi s tou kávou na súťaž nepôjdeš a ak "prekusneš" trochu toho prachu, je to v pohode...
Ak by ti to vadilo, musíš ozaj pozrieť smerom ku kvalitným elektrickým strojom za dosť peňazí.
Alebo prípadne pouvažuj nad filtrovanou kávou a nie nad FP. Taký Clever Dripper, či Hario filtre sú výborná vec...
Ak by ti to vadilo, musíš ozaj pozrieť smerom ku kvalitným elektrickým strojom za dosť peňazí.
Alebo prípadne pouvažuj nad filtrovanou kávou a nie nad FP. Taký Clever Dripper, či Hario filtre sú výborná vec...
-
- více pokročilý
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Rbdl píše:ale espresso a ani nič také nie, to nechávam na malé kaviarne v mojom okolí kde mi chutí najviac.

K FP moc neporadím, protože mu moc neholduji.
-
- více pokročilý
- mlýnek:
Zas pokud má v okolí dobrou kavárnu, kde mu espresso vyloženě chutná, je tam příjemná obsluha a nemají přemrštěné ceny, tak stačí 1 (slovy jedna) kavárna, aby si mohl dopřát dobrou kávu. Místo její přípravy si přečte noviny a místo mytí nádobí si popovídá s barist(k)ou. Někomu to tak vyhovuje a já to zcela chápu...
Bývam v BA a tu ich pár je, espresso mi tam chutí a rád tam chodím. Dvakrát som skúsil aj jednu kaviareň v Auparku, lebo vraj bola dobrá (Lavazza, pochyboval som o tom hneď :D) ale tam to síce spravili vizuálne BOM ale inak chuťovo... Ale sú tu proste bistrá a kaviarne kde robia dobrú kávu, chutí mi, nie sú v obchodných domoch, zakladajú si na kvalite. A nechcem investovať 2000€ za domáci stroj :D.
- jerrymouse
- více pokročilý
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...
Abych na něj jen nenadával, tak s tímhle jde použít i ten Skerton.
Porlex Tall úpravy nepotřebuje a mele taky dobře na FP. Akorát na ten objem (1L -> 60g kávy!) to chce mlýt na dvakrát - tam bych opravdu uvažoval o něčem elektrickém (vlastní zkušenost - 15g je v pohodě, 30g otravuje a 60g 2x denně je za trest).
Kód: Vybrat vše
http://www.orphanespresso.com/OE-Lower-Bearing-UPGRADE-KIT-for-Hario-Skerton-Kyocera-CM50-Hand-Grinders_p_4066.html
-
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Pokud se nespokojíte s kvalitním bazarovým strojem, a chcete opravdu kvalitní (rovnoměrné) mletí, tak nějakých >= €140? Chcete-li se s novým strojem vejít to €50, nezbyde než dělat kompromisy a přetrpět to, co zde už bylo napsáno - a pak nezbýva než říct ono "Hodně štěstí", protože nic dalšího tady asi nikdo nevymyslí, zázračnej mlýnek za €50 holt neexistuje. Pak je asi nejmenším zlem opravdu ten ruční mlýnek s keramickými kameny (holt stojí 1000 korun, a ne 300, i když na něm vpodstatě nic drahýho není - a nikdy 300 stát nebude, dokud se prodává i za 1000 - ale s takovým rozpočtem co jinýho koupit, když nic moc jinýho co srovnatelně mele a stojí 300 tady prostě nikdo nenabízí?)Rbdl píše:A aký potom by mal byť rozpočet na mlynček pre FP?
A je možné kúpiť mlynček na to vhodný, ak zvýšim na 100€? Či stále málo a treba tých 140€? A nejaký konkrétny za 140 alebo za 100? Diky moc.
-
- více pokročilý
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
No, domácí stroj nestoji 2000E, ale (teď nevím přesně) 250E za Gaggii, která je obecně velice slušná a změnou na nepřetlakové misky (cca 5E) je výsledek srovnatelný se zcela profi a nebo s tím, jak píšeš za 2000E.Rbdl píše:. A nechcem investovať 2000€ za domáci stroj :D.