Je vhodný pro "náročnější" domácí použití nebo malý gastro provoz
Funkce:
- HX systém
- E61 hlava, 58mm misky
- 1,3 L měděný bojler
- 1300 W topné těleso
- 5 litrů nádrž na vodu/některé typy připojení na rozvod vody
- Vibrační čerpadlo Fluid-o-Tech nebo Ulka
- Programovatelné dávkování pomocí dotykového panelu nebo klasické ovládání přepínači
- Automatické doplňování vody v bojleru
- Tlakoměr bojleru
- Elektromagnetický ventil výdeje horké vody
- Odvzdušňovací ventil bojleru
- Rozvody měděnými trubkami
- Otočná parní tryska jednootvorová
- Rozměry (ŠxVxH): 26x47x44
- Hmotnost: 24 kg
Je to předchůdce Grimacu Mia. Existují varianty s nerezovým, černým nebo barevným krytem.

Je to kus poctivého "kávového železa" z doby, kdy ještě nebylo potřeba šetřit na materiálech. A to téměř doslovně. Kus, který se ke mě dostal má černý lakovaný železný rám a obal, přední stěna, panel, odkapávací miska a horní plochy jsou z nerezi. Je na přímé připojení, které jsem ale odpojil (místo 5L nádržky je v prostoru jen redukční a elektromagnetický ventil) a zatím jej používám s vodou ze zásobníku. Čerpadlo je vibrační Fluid-o-Tech a ačkoliv sedí v drátěných úchytech, kávovar je o něco tišší, než bývá obvyklé u vibračních provedení. Na čerpadle je regulovatelný bypass, díky kterému je možné nastavit jeho tlakový profil.
Srdcem kávovaru je 1,3 L měděný bojler s mosaznými čely, tepelným výměníkem (HX), automatickým odvzdušněním a doplňováním. Celý systém se nahřívá cca 25-30 minut, už po dvaceti minutách teče voda ze sprchy 93°C teplá, po 35 minutách je zcela teplotně stabilizován. Flush je po delší době nečinnosti momentálně asi 220 ml (možná zvážím ještě doladění), pak je možné dělat espressa v podstatě po sobě (po vyklepnutí, namletí, tampování). Pěnění je zcela bez problémů a díky jednoděrové trysce je možné napěnit jak 150 ml (jedno Latte) tak 500 ml mléka na krásnou hladkou mikropěnu. Už žádné konvičky v mražáku. Oproti malým jednobojlerům nebe a dudy. Zkoušel jsem laborovat s tlakem (zelené pole 0,9 - 1,5 bar). Původně byl nastavený na konec zeleného pásma (byl připojený na rozvod studené vody) a po předělání na zásobník byl potřeba dlooouhý flush na odpuštění přehřáté vody a ochlazení hlavy. Tlak jsem postupně snížil až k 0,9 bar, ale pak byl zase hodně slabý výkon páry. Nakonec jsem zvolil zlatou střední cestu uprostřed rozsahu. Myslím, že také hodně záleží na teplotě přiváděné vody. Voda z vodovodu má třeba kolem 10° C a voda v nádržce obvykle kolem 20°C a podle toho je potřeba nastavit optimální teplotu (tlak). Další z možností je restriktor termosifonového proudění k hlavě, to jsem zatím nezkoušel. Vodu ze sprchy jsem si vždy odměřil digitálním teploměrem s vykuchaným čidlem (reaguje docela svižně) a vyzkoušel na kávě. Jako určité pozitivum se může jevit teplotní profil HX systému s jeho "hrbem" na začátku a lehkou změnu startovací teploty danou délkou flushe, díky čemuž lze na něj hrát jako na housle. Nejlépe po po dodělání teploměru do hlavy.

Bojler uvnitř kávovaru byl neizolovaný. Prozatím dostal lehký "kabátek" z 9 mm K-flexu jen po obvodě, spodní a horní čela zůstala odkrytá. Díky specifickému tlakovému projevu je čas extrakce mimo obecné standardy (teoreticky možná i vlivem nějakého restriktoru pro původně pevné připojení), ale espresso je velice povedené (více zaoblené, bez drsnosti) a řekl bych nasládlejší a lahodnější chutě než jsem byl zatím zvyklý, takže nemám potřebu na tom něco měnit.

Zkouška tlaku:
Kód: Vybrat vše
https://www.youtube.com/watch?v=FpRTJLEFuto
Měření spotřeby:
Grimac Mini La Uno
Izolovaný bojler jen dokola K-flex 9mm, 1,3 L, těleso příkon 1250W (1.300W)
20 minut .................................................................................................................................... 0,17 kWh
30 minut .................................................................................................................................... 0,21 kWh
40 minut .................................................................................................................................... 0,22 kWh
--------------
začátek přípravy po cca 35 minutách:
42 minut 1x dvojité espresso (14g/60ml + 1x flush 225 ml + oplach 25ml) ................................................... 0,25 kWh
48 minut 1x dvojité Latte (dvojité espresso 14g/60ml+1x flush 225ml+oplach 25ml+pěnění 250ml mléka) ............ 0,28 kWh
--------------
začátek přípravy po cca 40 minutách:
50 minut provozu + 1x dvojité espresso + 2x flush................................................................................. 0,26 kWh
--------------
První hodina provozu bez extrakce ................................................................................................... 0,26 kWh
První hodina provozu (1x dvojité espresso + 2x flush) ............................................................................. 0,30 kWh
1h 12min. (2x dvojité Latte + flush a oplach 2x220ml + pěnění 2x250ml mléka)............................................. 0,39 kWh
Druhá hodina provozu (1x espresso + flush) ......................................................................................... 0,38 kWh
Po třetí hodině provozu bez extrakce ................................................................................................ 0,48 kWh
7 hodin provozu (3xespresso + 2x flush) ............................................................................................. 1,02 kWh
9 hodin provozu (1xespresso + 1xdvojité espresso + pěnění 250ml mléka na 1 dvojité Latte + flush) ................... 1,23 kWh
Průměrná spotřeba na jednu hodinu provozu po ohřevu bez extrakce .......................................................... 0,10 kWh
Grimac Mini La Uno
Izolovaný bojler jen dokola K-flex 9mm, 1,3 L, těleso příkon 1250W (1.300W)
20 minut .................................................................................................................................... 0,17 kWh
30 minut .................................................................................................................................... 0,21 kWh
40 minut .................................................................................................................................... 0,22 kWh
--------------
začátek přípravy po cca 35 minutách:
42 minut 1x dvojité espresso (14g/60ml + 1x flush 225 ml + oplach 25ml) ................................................... 0,25 kWh
48 minut 1x dvojité Latte (dvojité espresso 14g/60ml+1x flush 225ml+oplach 25ml+pěnění 250ml mléka) ............ 0,28 kWh
--------------
začátek přípravy po cca 40 minutách:
50 minut provozu + 1x dvojité espresso + 2x flush................................................................................. 0,26 kWh
--------------
První hodina provozu bez extrakce ................................................................................................... 0,26 kWh
První hodina provozu (1x dvojité espresso + 2x flush) ............................................................................. 0,30 kWh
1h 12min. (2x dvojité Latte + flush a oplach 2x220ml + pěnění 2x250ml mléka)............................................. 0,39 kWh
Druhá hodina provozu (1x espresso + flush) ......................................................................................... 0,38 kWh
Po třetí hodině provozu bez extrakce ................................................................................................ 0,48 kWh
7 hodin provozu (3xespresso + 2x flush) ............................................................................................. 1,02 kWh
9 hodin provozu (1xespresso + 1xdvojité espresso + pěnění 250ml mléka na 1 dvojité Latte + flush) ................... 1,23 kWh
Průměrná spotřeba na jednu hodinu provozu po ohřevu bez extrakce .......................................................... 0,10 kWh
Po čase jsem se rozhodl, že udělám jímku do kanálu hlavy, kudy přitéká voda k difuzoru. Provrtal jsem nerezový šroub (ve stojanové vrtačce to šlo velice dobře, až jsem si nadával, že jsem ji nepoužil, když jsem upravoval mlýnek IBI) Nalisoval jsem do otvoru zkrácenou trubičku digitálního teploměru. Teploměr mohu libovolně vyjímat. Je to velice jednoduché a nenáročné. Vidět +- teplotu extrakce je u HX systému opravdu výhra.