Ahoj všem zkušeným espressistům!
Za výhodnou cenu jsem si pořídil Lelit Anitu PL042TEMD. Dva týdny jsem teď dojížděl zrnka, který jsem používal na mokka s celkem dobrými výsledky. 18g, 26s, 50g yield z dvoumisky/dvoupáky. Poměrně slušný výsledek jsem byl schopný udělat i s jednomiskou -9g, 20s, 30g.
Teď jsem koupil čerstvá zrna slibující sladké tóny (čokoláda, oříšky, nutella,...), což já rád a podle ohlasů ostatních ve výběru asi problém nebude. Ale mně se prostě nedaří uvařit něco, co by se alespoň přibližně dalo pít.
Zkusil jsem vycházet z 15g i 18g, začít na hodně hrubém mletí - tam jsem aspoň dosáhl toho, že to bylo rychlé a kyselé. Ale když jsem se dostal na teoreticky optimálních 35g extraktu po 25s, není to dobré. Crema hezká, hnědá, vůně taky příjemná, ale chuť hodně silná, hořko-kyselo-hnusná, že ani nejsem schopný rozlišit, co všechno je v ní špatně. Sladkost žádná. A zůstala mi pak v ústech dlouho dochuť jako po doutníku. Zkoušel jsem mletí jemnější, hrubší - na výsledku se to projevilo v číslech, ale chuť pořád skoro stejná.
Tady je jeden z pokusů:
https://youtu.be/NDi6PIzePm4
Na první pohled tam nevidím zásadní důvod, proč by měl být výsledek tak špatný.
Budu rád za každou radu, jak postupovat, abych se dobral lepšího výsledku.
Pořád se nedaří
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
Re: Pořád se nedaří
Co jsi měl před tím za kafe a co máš teď přesně? 

Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
- Drozi
- Příspěvky: 3
- Registrován: pát 04. úno 2022 14:27:13
- bydliště: Praha
- kávovar: Lelit Anita
- mlýnek: Lelit Anita
Re: Pořád se nedaří
Nechtěl jsem tady psát o jiných značkách
Ale když se ptáš, tak předtím to byla Cuba Serrano Superior z Rohlíku a ještě zbytek něčeho z Doubleshotu (bohužel už si nepamatuju název, ale na jejich poměry poměrně málo kyselá a dost do oříšků a karamelu).
Teď mám HomeOffice od Candy Cane. Zvolil jsem ji právě proto, že by to měla být směs, která odpustí nedokonalou techniku se slušným výsledkem. Kluci mi mezitím poradili jejich základní 15g - 30s (bral jsem včetně jakési preinfuze, hned od zapnutí) - 30g a když jsem se zaměřil na to, abych se skutečně trefil do tohohle poměru, tak už to bylo o něco lepší. Pořád jsem tam necítil moc žádnou sladkost, ale už se tam začínalo rýsovat aspoň trošku tělo a byl pryč ten tabákovej dozvuk.
Jinak osobně právě preferuju espresso poměrně silné, hodně extrahované, závěr kakao, čokoláda, skořice, ale nesmí to přebít jenom čistá hořkost. Na naprosto boží kafe rád chodím sem, aspoň jednou za rok (dovolí-li to covid): https://sciasciacaffe1919.it/

Teď mám HomeOffice od Candy Cane. Zvolil jsem ji právě proto, že by to měla být směs, která odpustí nedokonalou techniku se slušným výsledkem. Kluci mi mezitím poradili jejich základní 15g - 30s (bral jsem včetně jakési preinfuze, hned od zapnutí) - 30g a když jsem se zaměřil na to, abych se skutečně trefil do tohohle poměru, tak už to bylo o něco lepší. Pořád jsem tam necítil moc žádnou sladkost, ale už se tam začínalo rýsovat aspoň trošku tělo a byl pryč ten tabákovej dozvuk.
Jinak osobně právě preferuju espresso poměrně silné, hodně extrahované, závěr kakao, čokoláda, skořice, ale nesmí to přebít jenom čistá hořkost. Na naprosto boží kafe rád chodím sem, aspoň jednou za rok (dovolí-li to covid): https://sciasciacaffe1919.it/
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 252
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pořád se nedaří
Zkusil bych se zaměřit na distribuci kávy https://decentespresso.com/rake
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Pořád se nedaří
A nenapadlo tě vyzkoušet něco z nabídky PrimaCafe pana Konečného ?