Tento kávovar (DeLonghi ECAM 21.117.B) mám asi rok - (na porovnanie mám aj druhý veľmi podobný model (DeLonghi ECAM 22.113B) - len pár mesiacov.
Pri nastavení maximálnej sily kávy mi od istej doby melie cca 6-7 sekúnd (to zodpovedá tak 6-7g kávy) a pri dvojitej dávke to je max 9 sekúnd (čož je zhruba tak 9gramov) Ten druhý kávovar melie na jednodávku a maximálmu intenzitu cca 10-11 sekúnd (káva rovnaká - mletie cca 3 stupne od najmenšieho)
Tých 10-11g - ktoré postačujú pri cca 10 sekundách - robí práve asi úplne najlepšiu kávu ktorá sa dá urobiť z toho kávovaru - takže mi stačí iba toto jedno nastavenie a stláčať tlačítko. Bohužiaľ ani 9 sekúnd a dvojitá dávka tomu nepomôže.
Zatiaľ som zistil - že množstvo kávy sa "meria" odberom posunu alebo prítlaku hlavy k sprche (t.j. ak je odber väčší - ta hlava išla vyššie t.j. je tam menej kávy - pokiaľ ju namlel teda menej, pri ďalšom mletí zvýši čas a opäť odmeria a tak dookola)
Neviem, či si pametám dobre ale na delonghi podpore mi zas povedali, že to "meria" otáčkami - alebo možno spotrebou mlynčeka (alebo to je aj odber spotreby pohybu sparovacej jednotky aj otáčok mlynčeka neviem)
Otázka je ako by som sa dostal k tým 10 sekundám, ale stabilne - jedno čo som sa dočítal a funguje tak cca na 1-2 kávy je dať menej zŕn napr. 5gramov a zvyšok sa točí mlynček na prázdno -> dostane impulz málo kávy a zvýši čas - takto sa viem dostať na 10 sekúnd, ale potom to opäť spadne na tých 6-7.
Čo s tým ? Môže byť, že je tupý mlynček a "ťažko" sa mu melie - takže stroj dostáva informáciu, že toho namlel veľa a pritom nie ? Alebo je nejaký zťažený pohyb sparovacej jednotky po tej šrube a opäť má akoby vyššiu spotrebu a stroj dostáva informáciu o tom že kávy je veľa ? Čítal som aj že môže byť problém u samotného "meracieho" zariadenia na doske - že to proste ten odber prúdu zle vypočíta - alebo už nie je taký citlivý
Stroj má cca rok a denne sa pripravuje asi tak 5 káv.
Ešte sa stáva, že z trisky napeňovača mlieka pri zapnuti, prečisťovaní, alebo po urobení kávy vyjde voda (na tom novšom to samozrejme nerobí)
Odvápňujem a prečisťujem pravidelne.
A keď som pri tom napeňovači, ešte sa mi s ním nepodarilo napeniť "mikropenu" na latte art a pod. - stále buď nič, alebo veľké bublinky.... konvičku mám, mlieko studené - rôzne mlieka s rôznym pomerom tuku a pod. a nič. Akoby tam nebol "poriadny" tlak. Otázka je, či tam vôbec má byť

Resp. ak má niekto podobné stroje predpokladám, že technika bude vnútri podobná snáď aj do 500 až 700 eur - či sa mu niekedy podarilo "mikrofoam" na týchto strojoch...tak aby sa dalo urobiť "latte art"... Resp. ono to nie je len o latte art ale aj to mlieko v konzistencii alá smotana s minibublinkami inak chutí...