Popis problemu: Kavovar nevydava vodu zo sprchy. Voda tecie kade, tade, ale zo sprchy nic.Cez trysku neni problem (ale ani kava)
Prva moznost: odvapnit a vycistit. Skusil som to 2x a maximalne som z toho dostal 2 kavy prisernej chemickej chuti a potom zasa nic. Voda tiekla cez odpad, okolo boilera, ale zo sprchy nic.
Druha moznost: kedze zaruka pominula - rozobrat. Trosku som sa toho obaval, ale dopadlo to vyborne.
UPOZORNENIE: otvorenim prístroja zasahujete do elektrického zariadenia a do tlakovych casti pristroja!!! Bez minimalnych skusenosti sa do toho ani nepustajte. Toto nie je navod, je to len zdokumentovana moja skusenost z danym zariadenim.
(To bolo iba pro forma .. podme na to..)
Co budeme potrebovat: Kratky kryzovy srobovak, dlhy kryzovy srobovak, imbusovy kluc, sadu plochych klucov, resp stavitelny kluc, pevne nervy, istu ruku.
Mozeme zacat. Treba vybrat nadobu z vodou, kavu zo zasobnika a paku. Pripadne este veci z ulozneho boxu. Nezabudnut vytiahnut kavovar z elektriny!!!
Zacneme zasobnikom. Oznacime si polohu mlynceka fixkou, alebo iba zapamatame stupen mletia. Odsrobujeme dva sroby na dne zasobnika a zasobnik vytiahneme. Vytiahneme aj tlacidlo pre nastavenie mlynceka. Je iba vsunute do mechanizmu, nie je nicim pripevnene. Pod zasobnikom je este jeden maly srob, aj ten treba dat von. Otvorime dvierka pre naliatie vody a vylupneme gumenny stuplik. V diere pod stuplikom je dalsi srob. Teraz je ten spravny cas pre ten dlhy srobovak, fakt dlhy... odstranime 4 sroby na spodnej casti sprchy. Mozeme rovno odstranit aj maly srobik zo stredu sprchy. Tiez je vhodne vycistit. Na tento srobik treba zas ten kratky
treba si ich nejako vhodne ulozit, nie su rovnake (aspon ja som nemal). Nasledne cely pristroj otocime a zo zadnej strany odstranime dalsie dva sroby
Ostava uz iba ovladanie trysky pary. Paku chytime za tu ciernu gulu na koci a skusime odsrobovat. Staci par otaciek gula aj s tyckou je vonku, Taku tu lesklu gulu, kde to drzalo uz staci vytiahnut. Pod nou je cierny dierkovy plast, ktory staci jemne vytiahnut. tak, a dostali sme sa k poslednym dvom srobom Odsrobujeme a vytiahneme aj s prirubou. Nasledne uz iba jemne nadvihneme cely kryt a vyvlecieme okolo ventilu trysky. Treba davat pozor, kryt je stale spojeny este kablikom k teplomeru a tak isto aj kablovodom ku ovladaciemu panelu Kablovod je napojeny cez konektor, takze staci odpojit na strane hlavnej riadiacej dosky. Horsie je to z teplomerom, je na priamo a drzi dost pevne. Nastastie je dost dlhy, takze poskytne urcitu moznost manipulacie a aspon ulozenia krytu tesne vedla kavovaru. Odmontujeme klucom privod vody, tak isto aj ventil trysky. Staci iba od tej kovovej hadicky, nie priamo z bojlera. Mozeme zacat demontovat boiler. Boiler sam osebe drzy na styroch imbusovych sroboch, ale pozor, zaroven drzia aj bojler po kope. Pripravte si handru

Takto vyzeral moj bojler po otvoreni. Vsimnite si ten priesvitny bordel vnutri. Neviem co to je, ale fuj.... Kedze na vrchnu polku bojlera je stale pripojenych kopec kablov, staci ju prevratit v ramci moznosti a niektoru inu cast polozit. Zvnutra ju staci poutierat handrou od zbytkov odvapnovaca a hlinika (xavax naozaj nie je vhodny odvapnovac na hlinik). Spodna cast sa da lahko vytiahnut, treba este odpojit dva hnede kable a jeden zltozeleny(zem) z takej ciernej kocky na pretlakovom ventile (netusim co to je, ak to niekto vie, nech povie). Tie hnede je lepsie pre istotu pred odpojenim oznacit.
Najprv som si myslel je je upchata ta trubicka vo vnutri bojlera, ale nebolo to tak. Problem bol nakoniec inde.
Vyplachneme a utrieme aj spodnu cast bojlera. Klucom odsrobujeme tu ciernu krabicku na pretlakovom ventile vytiahneme krabicku z ventila. Nasledne sa da otvorit klucom aj samotny ventil. Dobre je odstranit aj sitko sprchy a vycistit. Tak isto je dobre skontrolovat tesnenie paky a dobre vycistit. Po rozobrani je dobre polke bojleru vyfuknut dutiny, aby sme odstranili vsetky volne usadeniny, resp spiny, ktore mozu v buducnosti opat upchat ten ventil.
Ventil samotny je iba ten valcek s pruzinkou. Je dobre opat aplikovat nejaky odmastovac (Cillit bang). Ja som mal ten svoj cely od kavovych usadenin. Na kazdom konci valceka je cierna gumicka. Da sa jemne stlacit a vhodne je nieco aj do vnutra streknut na precistenie. Dobre vyplachnut...
Tak a sme v polke prac.
Teraz je cas vsetko poskladat. A to moze byt problem. Je velmi dolezite tesnenie bojlera presne ulozit na miesto. (mne sa to podarilo az na treti krat) Preto je lepsie poskladat pretlakovy ventil, zapojit ho, zalozit tesnenie, prilozit hornu polku bojlera (da sa ulozit iba jednym sposobom, ulozenie je klucovane). Zatiahnut styry imbusy a pripojit vodu. Holender od vody zatahovat opatrne !! treba rozum, nie silu. Skuste zapojit ovladaci panel do zakladnej dosky, zapojit do elektriny (nezabudnut skontrolovat vsetky sucasti, ci niekde nie je vyliata voda a pod....) a skusit zapnut. Dobre je odvzdusnit bojler tak ako pri nakupe. Na zohriadnie nemusime cakat, mozeme rovno skusit ci tecie voda iba zo sprchy. Ak ano, mozeme vytiahnut z elektriny a pokracujeme v skladani. Ak nie a voda presakuje polkami bojleru, mozeme opakovat pokus so zalozenim tesnenia.
Tak nejako to prebiehalo u mna. Celkom sa to podarilo. Po zlozeni a sfunkcneni kavovaru, som ho pre istotu preplachol vodou ako po odvapneni a skusil prvu kavu. Na moje prekvapenie veeeeelmo dobre

zatial to tak mam 2 tyzdne a ziaden problem. Musim este porozmyslat na inym vhodnym odvapnovacom. Pouzival som Xavax a na hlinik to nebude. Podla toho co som nasiel vo vnutri bojlera, som rad ze este zije
Takze, Vazeny priatelia dobrej kavy.. Ak sa niekto do tohto pusti, tak vela stastia ...
Uprimne povedane, opravu som robil od 20:00 do 12:00 ale pisanie tohto clanku + uprava fotiek ma vysla na viacej casu

Co sa tyka vnutornosti, cerpadlo je od firmy C.E.M.E. .. ak to niekomu nieco hovori.. tak mu treba.. Ozaj .. aj ta cierna kocka na prepadovom ventile je tiez od nich...
Kedze forum ma obmedzenie pre vkladanie a format fotiek, ak by mal niekto zaujem o vacsie fotky, pripadne ine poslite RS.
dobru noc