Bezzera Unica

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1460
Registrován: Pá 18. Led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Bezzera Unica

Příspěvekod David » Ne 23. Pro 2012 15:29:27

Zajímavá mašinka tradičního italského výrobce s PIDem, 0,5 l bojlerem a E61 grupou. Cena má být kolem 850 eur.

Kód: Vybrat vše

http://www.bezzera.it/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=175&lang=de
Nemáte dostatečná oprávnění pro zobrazení souborů připojených k tomuto příspěvku.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?


kuslak
začátečník
Příspěvky: 63
Registrován: Pá 18. Lis 2011 12:35:38
bydliště: BRATISLAVA
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod kuslak » Ne 23. Pro 2012 15:32:32

To vyzera velmi dobre

Avatar uživatele
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 423
Registrován: Stř 23. Lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod vilose » Ne 23. Pro 2012 19:45:36

Obrázky v tomto príspevku sa týkajú Bezzery Unica.
viewtopic.php?p=25856#p25856
Obrázek
Pre význávačov pravého espressa najlepší pomer cena/kvalita z toho, čo poznám.
V prípade Silvie by to vyžadovalo úpravy za min.250€, potom už je cena rovnaká.
Objednané 20.10, kávu z toho som pil ráno 25.10.2012.

David
silně pokročilý
Příspěvky: 1460
Registrován: Pá 18. Led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod David » Ne 23. Pro 2012 19:49:14

Tak napiš pls nějaké zkušenosti.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?

Avatar uživatele
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 423
Registrován: Stř 23. Lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod vilose » Ne 23. Pro 2012 22:18:46

Netušil som, že by to niekoho zaujímalo. Keby sem teraz prepísal timi.m všetko, čo som napísal do PM, tak by toho bolo na jednu stranu. Veľa z toho sa ale týka spôsobu, akým bolo treba objednať.
Ak si niekto prečíta príspevky o Isomac Zaffiro, tak z veľkej väčšiny platí to isté. Až na to, že v prípade Bezzery je dielenské prevedenie nepomerne dôslednejšie. Nie nadarmo je Bezzera, mimochodom najstarší výrobca strojov pre výrobu espressa na svete, tak obľúbená na náročných nemeckých trhoch. Za veľmi krátke obdobie sa tento stroj stal bestsellerom na tomto trhu. Jednou zo stránok, ktoré sú z určitého pohľadu postavené proti veľmi dobrým vlastnostiam tohto jednobojlerového stroja je obľúbenosť mliečnych nápojov a tým preferovanie HX strojov s výmenníkom u časti používateľov.
Skutočný význam má takýto stroj pre toho, čo potrebuje mať stroj s vlastnosťami dualbojlerového a pritom druhý bojler nepotrebuje, teda pre espresso puristov.
Pre pravých espresso puristov väčšinou má veľký význam teplotná charakteristika u dobre vyladených dualbojlerových strojov, teda dodržanie vopred určenej a potom vyrovnanej teploty behom shotu. Merané Scace prípravkom pod sprchou sa dokonca behom shotu má teplota postupne zvyšovať o 1 až 2 stupne. Takú charakteristiku majú napríklad stroje LM.
Čo je istý rozdiel oproti HX strojom, kde teplota behom shotu o 1 až 2 stupne naopak klesá, navyše v každom okamihu v závislosti od momentu prepláchnutia hlavy (flushu) je počiatočné teplota vždy iná. Teda pre niekoho odvážne tvrdenie, ale HX stroj = nikdy rovnaká teplota. Isté zlepšenie u HX môže byť mimoriadnym citom obsluhy pre vlastnosti stroja alebo použitím vstaveného teplomeru v hlave (Ericov teplomer).
Z nedobrých vlastností Bezzery Unica najprv spomeniem nastavenie podľa môjho názoru vysokej hodnoty nastaveného tlaku podávaného čerpadlom. Vstavaný tlakomer ukazuje hodnotu 12,6 Barr pričom merané externým tlakomerom bola táto hodnota skoro o 1 Barr nižšia. Zdá sa, že menej presný je môj externý tlakomer, lebo ostatní používatelia tohto stroja píšu tiež o rovnakej hodnote tlaku. Na stroji je záručná nálepka, jej poškodenie má za následok stratu záruky. Na fotografii vidíte iný tlak, nebudem sa o tom rozpisovať. Osobne som proti tomu oficiálnemu názoru, ktorý tvrdí, že určitému tlaku u strojov s rotačným čerpadlom (9-10 Barr) zodpovedá vyšší tlak magnetického čerpadla (10-11 Barr). Ako argumenty používajú veľkosti čerpadiel a ich schopnosti dodávať určitý prietok. V skutočnosti ide výrobcom jedine o dlhodobú stabilitu nastavenia a životnosť OPV ventilu, pretože podľa tlakovej charaktristiky čerpadiel Ulka sa pri znížení tlaku nastavením OPV ventilu na 9 Barr vracia väčšie množstvo vody naspäť do nádržky s vodou, než ide do hlavy kávovaru.
Druhá nedobrá vlastnosť z môjho pohľadu je použitý materiál pre nádržku na vodu. Nádržka je v priamom kontakte so zadnou teplou stranou stroja. Nemôžem si pomôcť, ale ja cítim zo všetkých takýchto nádržiek smrad , taký ako z lacných campingových bandasiek na vodu.
Tento smrad necítim u nádržiek polykarbonátového (priehľadného) typu. Vyriešiteľné nahradením sklenenou nádobou aj keď umiestnenou vedľa stroja. Ale tento problém sa týka aj iných kávovarov s rovnakým typom nádržky, otázkou je, do akej miery je to cítiť z vody, resp.kávy. Z tohto dôvodu sú napred majitelia strojov s priamym napojením na vodu.
Tretia záporná vlastnosť sa týka iba vzhľadu, konkrétne úpravy okolo PID regulátora. Staré riešenie Gicar regulátorov sa mi zdalo byť citlivejšie.

Nemal som v úmysle kupovať teraz nový stroj, plánoval som kúpiť GS/3 v budúcom roku. Ale nedalo sa tomu odolať, keď som jedného večera zistil, že Bezzera začala vyrábať nový stroj s E-61 a PID regulátorom. Doteraz existoval podobný typ ich stroja s ich vlastnou elektricky vyhrievanou skupinou bez regulátora PID (Bezzera BZ09), jeho vlastnosti neboli ničím vynímočné.
Teraz to vyzerá to tak, že Unica u mňa ostane dlhšie než som plánoval. Dokonca vidím istú výhodu oproti GS/3 v konštrukcii sprchy a jej dvojitého sitka, z ktorej netrčí žiadna hlava skrutky. Spôsob snímania sitka za účelom jeho čistenia je veľmi jednoduchý a bezproblémový. A konečne teplotná charakteristika zdá byť podľa mojich prvých meraní tej u LM, teda behom shotu vzostup teploty o 1-2 stupne, čakal som skôr pokles. Samozrejmá je presnosť nastavenia počiatočnej teploty.
O skupine E-61 písať nemusím, je toho dosť popísaného u iných strojov.
V rýchlosti aspoň toto a ešte dve oficiálne fotografie:
Obrázek
Obrázek

Rodom
více pokročilý
Příspěvky: 235
Registrován: Po 27. Srp 2012 12:11:21
bydliště: Benešovsko
kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod Rodom » Po 24. Pro 2012 1:43:12

Moc pěkná strojovna! Jsem moc rád, že jste o této značce tady začali psát. Je to podle informací z netu kvalitní značka s parádní historií - pan Luigi Bezzera v r. 1901 vytvořil vůbec první stroj s bojlerem.
Mám tuhle značku už nějaký čas vyhlédnutou. Dostal jsem se k ní co jsem našel toto forum, postupně nasál informace a začal hledat, jaký strojek si dám za cíl, až nastane správná chvíle kávového nadšence. Takže jsem chtěl vědět i o dalších značkách, než jen o zde nejvíce diskutované R.Silvii - a našel bezzeru na zahraničních webech. Budu rád, když se tu o bezzerách dočtu víc, případně tu někdo ze šťastných majitelů dá nějaké osobní video, info o tom kde funguje servis, solidní e-shp atd.

Jen tomu musím dát čas, než se dostanu na vyšší vývojový stupeň (a také než se dostanu do fáze, kde mě nebude připadat cca 1000 euro investovaných do strojku na espresso jako přehnaná investice). A to jak se znám, ještě cca rok -tuším ne víc - potrvá.

Užijte si prima Vánoce s voňavou kávou :tany:

Avatar uživatele
timi.m
pokročilý
Příspěvky: 83
Registrován: Po 07. Črv 2010 16:28:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod timi.m » Po 24. Pro 2012 11:59:59

Viliam mi dost poradil ohledně objednávky a za to mu velké díky. U mě už ten správný čas nastává průběžně dva roky a né a né si vybrat. Nakonec jsem to ale neobjednal. Začal jsem o tom mluvit s přítelkyní. Řekla mi, že se těší jak bude moci konečně začít dělat kávu s mlékem. Když to ten náš starej neumí. Asi bych neuměl obhájit, že jsem utratil 20 tis za stroj u kterého se nedá jednoduše otočit kolesem a napěnit mléko.
Tak si budu muset připlatit a jsem zase na začátku. Asi nebudu mít dost peněz na stroj u kterého si zatopíme pod tím kotlem který bude zrovna potřeba. U stroje s výměníkem zase prý teplota vody pro espresso není zcela stálá. Ale asi to nebude problém, když na tom funguje půlka lidí v Německu.

David
silně pokročilý
Příspěvky: 1460
Registrován: Pá 18. Led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod David » Po 24. Pro 2012 12:49:57

Díky všem. A jak se na na tom tedy pění mléko? Přepne se jen spínač na spuštění nahřívání na páru, nebo je to složitější?
(jinak, kdokoliv objeví nějaký zajímavý stroj, tak může požádat admina o založení podfóra pro značku a v něm si založit fórum na konkrétní model)
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?

David
silně pokročilý
Příspěvky: 1460
Registrován: Pá 18. Led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod David » Po 24. Pro 2012 13:37:43

Kde jste kupovali, btw?
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?

Avatar uživatele
timi.m
pokročilý
Příspěvky: 83
Registrován: Po 07. Črv 2010 16:28:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod timi.m » Po 24. Pro 2012 14:06:47

Pokud si na youtube zadáte do vyhledávání Bezzera Unica najde vám to dvoudílné představení tohoto stroje členem rodiny Bezzerů.

A když si tam zadáte Bezzera 2012, je tam šest dílů, kde tento pán prochází jejich továrnou, ukazuje a vysvětluje jak se tyto stroje vyrábějí. Pro mě jako neznalého to bylo docela poučné. Alespoň jsem si uvědomil co je v těchto krásných mašinkách uvnitř.

Avatar uživatele
historik
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: Po 24. Led 2011 20:00:22
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod historik » Út 25. Pro 2012 0:29:28

Pekný strojček, aj keď mi prídu prepínače umiestnené dosť neergonomicky v dolnej časti. Zaffiro je o cca 200€ lacnejší, kvalita spracovania a PID dačo stojí. Ale nemať ho, tak toto je určite horúci kandidát.

Avatar uživatele
Ronis
Příspěvky: 2
Registrován: Čt 17. Led 2013 22:46:39
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod Ronis » Ne 20. Led 2013 21:25:14

Fakt je to pěknej stroj!!!Je to ale můj cenovej strop.Plus mlýnek a příslušenství a si na 30 000Kč.A taky nejsem doma sám.Moje manželka to nazvala (splašený trubky).No prostě ty ženský jsou více na design,než na funkčnost.
Mě osobně i mé maželce by ještě vyhovoval tenhle-

Kód: Vybrat vše

http://www.seattlecoffeegear.com/crossland-coffee-cc1-baratza-grinder-package
-
Prosím o zkušenosti a hlavně nevím kde a jak bych tento stroj koupil.Děkuji

Rodom
více pokročilý
Příspěvky: 235
Registrován: Po 27. Srp 2012 12:11:21
bydliště: Benešovsko
kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod Rodom » Po 21. Led 2013 19:24:38

Na druhou stranu bych ocenil odvahu průkopníků, kteří půjdou do neznámého stroje neznámé značky a pak se tu podělí o pravdivé zkušenosti. Zkušenostmi ostatních se zvyšuje kvalita tohoto fora.
Já takto např. sleduji zkušenosti uživatelů zn.Lelit a stejně tak tu vyhledávám informace o zn.Bezzera. To je můj cíl až hypotéka přestane tak bolet...

Avatar uživatele
Ronis
Příspěvky: 2
Registrován: Čt 17. Led 2013 22:46:39
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod Ronis » Po 21. Led 2013 21:52:15

Takže,asi před rokem jsem začal vybírat kávovar.Nejdříve to byla Mocakonvička(kapučíno)+Espresso Catler ES 8010,Catler ES 8012 to už je kolem 14000Kč.Po váhání jsem se dostal zpět na GAGGIA Classic.Po dalším předvánočním čtení různých recenzí,for atd. jsem zakotvil u zminované Silvie(takoví retro :( ) a Rockyho za 19 000Kč.Na pevno rozhodnutej jsem jí chtěl objednat,jenže jí neměly,prej až po silvestru.Začalo další čtení a ejhle,neni to s ní jen tak lehký(teploty,časy).Bez PID to neni ono a to se potom dostávám na 20000Kč se samotným strojem.Jak už jsem jednou psal,nejsem doma sám a taky chci,aby i mojí drahej polovičce se líbil a měla to co nejlehčí a byla spokojená i ona i její návštěvy když nebudu doma.Asi jsem prostě rodinnej tip.A taky mě pálí hipoška!!!Není to malá investice!!!(tečka).
Bezzera Unica mě prostě uchvátila!!!
Kdo by do ní šel a objednával jí,tak mi dejte vědět.A napište ještě nějaké poznatky,zkušenosti.Děkuji

Avatar uživatele
DeadMan
pokročilý
Příspěvky: 81
Registrován: Po 07. Dub 2008 18:00:32
bydliště: Plzeň
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod DeadMan » Út 28. Kvě 2013 17:22:02

Zdravím všechny.
Dovolím si oživit tuhle diskuzi. Zajímalo by mě, jestli už uživatel Ronis nakoupil a jaké má zkušenosti.
Osobně bezzeru mám a je to podlě mě skvělý stroj. Ale musim dát za pravdu v tom, že jestli chcete pracovat více s mlékem, tak singlboiler stroj je kravina, je to otravné neustále čekat. Zvlášť když o pár desítek euro víc máte BZ10, což je HX stroj. A za sebe mohu říct, že je skvělej a uživatelsky přátelský (díky elektricky vyhřívané hlavě nevyžaduje takové čachry s flushingem (hezké české slovo:-)).
Rancilio Rocky je pro něj takové rozumné minimum. Níž už ne.

Kdyby někdo potřeboval nějaké info o Bezzerě, klidně napište...

Avatar uživatele
Koubek
Příspěvky: 31
Registrován: Po 21. Dub 2014 21:32:15
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod Koubek » Pá 07. Lis 2014 22:57:25

Dobrý den,

taky bych si dovolil oživit diskusi, zejména s již existujícími majiteli stroje. Přešel jsem před 2 dny z Gaggia Classic na tento kávovar a mám tak trochu problémy s kvalitou shotu. Abych to popsal - ať vezmu zrnkovou kávu čerstvoě praženou i čerstvě namletou na svém mlýnku ASCASO či kávu mletou již prodejcem (dnes jsem koupil na zkoušku vákuově balenou kávu s datem pražení někdy na konci září - vím, není to ideál, ale taky vím, že kvalita mletí je u těchto káv prováděna profesionálními mlýnky, takže jsem ji vzal jako "referenční" vzorek), káva proteče za cca 25 - 30 vteřin na nějakých 30 ml, chuťově není špatná (to opravdu ne), ale úplně jí chybí crema. Popř. trochu cremy je, ale je dost subtilní (i když má tendenci vydržet dlouho). Na Gaggii jsem s tímto problém neměl, crema tekla v porovnání s tím co vidím nyní opravdu nádherná.

Nevím, jsou to jen dva dny, takže zatím žádná trága, člověk se asi musí naučit chápat nový stroj jiným způsobem, ale přeci jen jsem si říkal, že už mám trochu nějaké zkušenosti... Ale vidím, že evidentně ne tolik :o

Tak jsem zvědav, jestli vlákno ještě žije a zda tu taky vůbec někdo žije s Unicou :grin:

Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5527
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod primacafe » Pá 07. Lis 2014 23:51:22

To co momentálně řešíte při přechodu na jiný kávovar, není problém jen jmenovaného kávovaru. Stává se tak ve velké většině při přechodu na jiný kávovar. Nám se tak dělo pokaždé při změně kávovaru a prošli jsme si jich dost a taky se kávou už nějaký ten pátek zabýváme.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Avatar uživatele
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 261
Registrován: Po 18. Lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Quick Mill QM67 Evo, upgraded; (Bezzera Unica, upgraded)
mlýnek: E65S; F4E nano, silne modifikovaný; (Macap M2M)

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod PeterG » So 08. Lis 2014 0:46:34

Nemam s cim porovnat, lebo som kupil priamo Unicu. U vyberovej svetlo prazenej 100% arabiky (GreenPlantation SK, LaBohema CZ, Alchemy GB) nie je cremy nejako vela, ale neriesim to vobec. Ak pouzijem espresso kavu dodanu s kavovarom (talianske prazenie, tmava kava, viditelny olej na zrne), cremy je dost, ale taku zase ja nepijem ;) . Misky VST/LaStrada 7g a 17g.

Avatar uživatele
Koubek
Příspěvky: 31
Registrován: Po 21. Dub 2014 21:32:15
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod Koubek » So 08. Lis 2014 9:53:44

Děkuji oběma za odpověď. Já si říkám, že je to asi normální, člověk se musí s kávovarem naučit. Přeci jen co model to model ;) Chtěl jsem tak trochu i oživit vlákno daného kávovaru, také zjistit, kolik je zde majitelů atp. Co tam vidím dle výsledů vyhledávání v Google tak tento kávovar je asi nejvíce používán v Německu a jinde ve světě zatím moc ne. Zajímavé.

Asi napíšu časem trochu víc pro případné zájemce, ale opravdu časem, teď by se jednalo zřejmě o unáhlený názor a možná tak i velmi zkreslený. Nicméně i přes zmíněné problémy s cremou musím říct, že tak jak se jedná o finančně jinou cenovou kategorii v porovnání s Gaggiou tak i výkon a možnosti kávovaru budou asi někde jinde (tj. příjemné překvapení).

Díky ještě jednou za komentáře!!!

Avatar uživatele
Koubek
Příspěvky: 31
Registrován: Po 21. Dub 2014 21:32:15
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvekod Koubek » So 08. Lis 2014 22:37:37

PeterG napsal:Nemam s cim porovnat, lebo som kupil priamo Unicu. U vyberovej svetlo prazenej 100% arabiky (GreenPlantation SK, LaBohema CZ, Alchemy GB) nie je cremy nejako vela, ale neriesim to vobec. Ak pouzijem espresso kavu dodanu s kavovarom (talianske prazenie, tmava kava, viditelny olej na zrne), cremy je dost, ale taku zase ja nepijem ;) . Misky VST/LaStrada 7g a 17g.


No tak já bych z vlastní zkušenosti souhlasil zejména s tou částí, kde se zmiňujete o arabice (naproti tomu robusta udělá podstatně více cremy). Chápu, že italsky pražená směs je něco jiného než světle pražená arabika, to ano... Ale co mi na tom moc nesedí je fakt ten, že na jiném kávovaru jsem té cremy dosáhl a na tomto momentálně ne. Proto si osobně myslím, že v současné době a konkrétně v mém případě na tom mají největší podíl moje "ruce" (myšleno nezkušenost/nešikovnost) ;) A pak samozřejmě taky druh kávy, to nepopírám :)




Vrátit se na “BEZZERA”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host