často se tu setkávám s úpravami kávovarů, které se především zaměřují na nastavení teploty zajištění její stability. Já sám nejsem moc technicky (spíš manuálně) zručný a nemám ani vybavení a ani prostor či čas na nějaké takové experimenty, takže funguji pouze se svým kávovarem tak jak jej dodal výrobce (+ úprava OPV na cca 9 barů). Kávovar má PID, ale dál neumožňuje nic víc (tím jej nechci hanit).
Nicméně u některých, zejména světle pražených káv mám často problém s chutí. Většinou se projevuje v podobě přítomností určité trpkosti (možná špatně vyjádřeno, ale schválně používám tento termín vím, že na téma hořkost vs. kyselost se tu vedou také určité debaty ). Zkoušel jsem různé teploty, různé mletí a samozřejmě kombinace obojího a u některých káv ne a ne se s tím poprat. Na základě toho jsem začal uvažovat o koupi LM GS3, páč vím, že na kávovarech této značky stejná káva chutnala naprosto jinak. Říkal jsem si, že to bude nejspíše teplotní stabilitou GS3 (popř. LM Linea - mimochodem, taky už vyšla nová LINEA MINI za "rozumné" peníze ).
Při čtení recenzí jsem před nějakou dobou narazil na článek (dlouhou dobu jsem se rozhodoval mezi AV a MP - zejména kvůli tomu, že těžko budu připojovat kávovar na vodovodní řád), kde byl zmíněn fakt, že pokud to člověk myslí vážně s preinfuzí, měl by zvažovat koupi jiného stroje... Trochu jsem se zděsil. Co to zase kdo vymýšlí za nesmysly? Vím, že profilace tlaku žene stroje do cenových výšin (např. LM Strada, Slayer - to jsou ceny, které normální člověk není ochoten investovat)...
Nicméně v článku byl odkaz na kávovar VESUVIUS od neznámé italské firmy Ambiente Espresso (mimochodem, majitelé a tvůrci stroje jsou borci od fochu). A po několika dnech pročítání recenzí musím říct, že tento kávovar ve mně zanechal docela dost zajímavý pocit. Doporučuji pro zajímavost pročíst následující článek:
Kód: Vybrat vše
http://www.home-barista.com/reviews/vesuvius-espresso-machine-review-t32474.html
Kód: Vybrat vše
http://www.bellabarista.co.uk/pdf/vesuvius-prototype-first-look-10.pdf
Kód: Vybrat vše
http://vesuvius.freeforums.org/index.php
Když to vezmu kolem a kolem - asi na té profilaci něco bude. Však když jen uvážím zarputilé milovníky klasických manuálních pákových strojů, kde průběh profilu byl vždy hodně nekonstantní a výsledky jsou údajně excelentní (nikdy jsem neměl možnost osobně posoudit, bohužel).
Co si o tom myslíte vy?