často se tu setkávám s úpravami kávovarů, které se především zaměřují na nastavení teploty zajištění její stability. Já sám nejsem moc technicky (spíš manuálně) zručný a nemám ani vybavení a ani prostor či čas na nějaké takové experimenty, takže funguji pouze se svým kávovarem tak jak jej dodal výrobce (+ úprava OPV na cca 9 barů). Kávovar má PID, ale dál neumožňuje nic víc (tím jej nechci hanit).
Nicméně u některých, zejména světle pražených káv mám často problém s chutí. Většinou se projevuje v podobě přítomností určité trpkosti (možná špatně vyjádřeno, ale schválně používám tento termín



Při čtení recenzí jsem před nějakou dobou narazil na článek (dlouhou dobu jsem se rozhodoval mezi AV a MP - zejména kvůli tomu, že těžko budu připojovat kávovar na vodovodní řád), kde byl zmíněn fakt, že pokud to člověk myslí vážně s preinfuzí, měl by zvažovat koupi jiného stroje... Trochu jsem se zděsil. Co to zase kdo vymýšlí za nesmysly? Vím, že profilace tlaku žene stroje do cenových výšin (např. LM Strada, Slayer - to jsou ceny, které normální člověk není ochoten investovat)...
Nicméně v článku byl odkaz na kávovar VESUVIUS od neznámé italské firmy Ambiente Espresso (mimochodem, majitelé a tvůrci stroje jsou borci od fochu). A po několika dnech pročítání recenzí musím říct, že tento kávovar ve mně zanechal docela dost zajímavý pocit. Doporučuji pro zajímavost pročíst následující článek:
Kód: Vybrat vše
http://www.home-barista.com/reviews/vesuvius-espresso-machine-review-t32474.html
Kód: Vybrat vše
http://www.bellabarista.co.uk/pdf/vesuvius-prototype-first-look-10.pdf
Kód: Vybrat vše
http://vesuvius.freeforums.org/index.php
Když to vezmu kolem a kolem - asi na té profilaci něco bude. Však když jen uvážím zarputilé milovníky klasických manuálních pákových strojů, kde průběh profilu byl vždy hodně nekonstantní a výsledky jsou údajně excelentní (nikdy jsem neměl možnost osobně posoudit, bohužel).
Co si o tom myslíte vy?