French Press

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5526
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

French Press

Příspěvekod primacafe » Ne 16. Srp 2009 14:33:58

Vyrábí se většinou ze skla v kombinaci s plastem nebo kovem. Tyto konvice v provedení sklo-nerez bývají mnohdy velmi atraktivní.
Nemáte dostatečná oprávnění pro zobrazení souborů připojených k tomuto příspěvku.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Urania (asi 1955), Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior


Avatar uživatele
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: Po 16. Lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Rujir » Pá 25. Pro 2009 19:46:38

Dobrý deň, na Vianoce som dostal krásny French Press. Žiaľ, u rodičov nemám žiadnu vhodnú kávu, takže sa naň zatiaľ môžem len pozerať. Ale aj tak - je niektorý druh/odroda kávy, ktorá je podľa vás obzvlášť vhodná na prípravu vo French Presse? Ďakujem.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

David
silně pokročilý
Příspěvky: 1460
Registrován: Pá 18. Led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: French Press

Příspěvekod David » So 26. Pro 2009 13:03:40

Jakákoliv chutná a čerstvě upražená a umletá :)
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?

Avatar uživatele
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: Po 16. Lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Rujir » Út 05. Led 2010 19:32:30

Tak a dalsia otazka. Viem, ze do FP musi ist kava, ktora je pomleta hrubsie ako na espresso. Ale kym v pripade espressa mi je jasne, kedy je kava dostatocne jemna alebo nie, tak v pripade FP mi chyba akakolvek mierka. Takze ako viem, ci je kava pomleta tak akurat na French Press? Prave mi dorazil moj novy mlyncek Kyocera, tak sa s tym chcem vyhrat.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

2-czech
více pokročilý
Příspěvky: 279
Registrován: Čt 28. Ún 2008 10:04:39
bydliště: Praha, ČR
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod 2-czech » Stř 06. Led 2010 2:13:23

zdravim:)

Z pocatku je to pokus-omyl. Zkuste mlit co mozna nejjemneji, dokud nebude vysledek prasny. Tzn., ze vam ty malinkate castice neprojdou pres sitko french pressu a neucitite je v chuti.

Prusvih je, ze sekaci mlynky kavu nasekaj nerovnomerne, takze vam neco projde skrz a vetsina se zpravne nevylouhuje:)

Avatar uživatele
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: Po 16. Lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Rujir » Stř 06. Led 2010 3:20:31

2-czech napsal:Prusvih je, ze sekaci mlynky kavu nasekaj nerovnomerne, takze vam neco projde skrz a vetsina se zpravne nevylouhuje:)


Mne to je jasne, ale ja som uplny novacik a uz rucny mlyncek za 80 dolarov bol pre mna investicia. Podla recenzii ale melie celkom slusne (zistim az zajtra, aj ked to nebudem vediet aj tak posudit). Kazdopadne spravy postup teda je co najjemnejsie, ale tak aby castice neprechadzali cez sitko? Dakujem.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

Avatar uživatele
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: Po 16. Lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Rujir » Ne 24. Led 2010 16:56:52

Tak necely mesiac popijania kavy z French Pressu mam za sebou a dojmy? Momentalne vzdy trpim dilemou, ci pit kavu z FP alebo espresso. Je mi jasne, ze to bude sposobene asi aj tym, ze moj kavovar je sialene nekvalitny a s kavou robi divy, ale aj tak ma prekvapilo, aka moze byt kava z FP dobra. Vrele odporucam kazdemu, kto si chce vychutnat kvalitnu kavu a nema poriadny stroj, alebo jednoducho potrebuje vacsi objem. :)
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

Avatar uživatele
sanc0
pokročilý
Příspěvky: 94
Registrován: Stř 23. Pro 2009 10:46:22
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod sanc0 » Ne 24. Led 2010 18:38:19

Aky je vlastne rozdiel medzi klasickym turkom a French Pressom. Mne to pride ako zaliaty turek precedeny cez sito. Nic viac, nic menej. Hlavny neduh turka a sice prilis dlhe luhovanie kavy to neriesi (pokial sa cely obsah nepreleje do inej nadoby). Alebo som nieco nepochopil? Ma sa cely obsah FrenchPressu po stanovenej dobe luhovania "neprodlene" rozliat do poharov?
Som kávový začiatočník a barbar, ale pracujem na zmene :-)

Avatar uživatele
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: So 19. Led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod hnup » Ne 24. Led 2010 18:39:20

sanc0 napsal:Ma sa cely obsah FrenchPressu po stanovenej dobe luhovania "neprodlene" rozliat do poharov?

áno
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.

Avatar uživatele
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: Po 16. Lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Rujir » Ne 24. Led 2010 18:40:48

Po 4 minutach.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

Avatar uživatele
sanc0
pokročilý
Příspěvky: 94
Registrován: Stř 23. Pro 2009 10:46:22
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod sanc0 » Ne 24. Led 2010 18:49:24

Dik. Zas som mudrejsi :) .
Som kávový začiatočník a barbar, ale pracujem na zmene :-)

Avatar uživatele
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: Po 16. Lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Rujir » Ne 24. Led 2010 19:02:27

sanc0 napsal:Dik. Zas som mudrejsi :) .


Hlavne to vyskusaj. Oplati sa. ;) A nepotrebujes k tomu ani French Press. Staci pred preliatim opatrne odstranit vrchnu krustu lyzicou. Vysledok mozno nebude tak dokonaly ako vo French Presse, ale aj tak to bude silne pitelne. Nevraviac o tom, ze FP zase nie je tak cisty sposob pripravy ako Chemex alebo Vac Pot.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

Avatar uživatele
sanc0
pokročilý
Příspěvky: 94
Registrován: Stř 23. Pro 2009 10:46:22
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod sanc0 » Ne 24. Led 2010 19:41:32

Rujir napsal:Hlavne to vyskusaj. Oplati sa.

No neviem ci si vsimnem moc rozdiel (s vynimkou toho ze mi grunt nepoleze do huby).
Som kávový začiatočník a barbar, ale pracujem na zmene :-)

Avatar uživatele
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: Po 16. Lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Rujir » Ne 24. Led 2010 19:43:49

sanc0 napsal:No neviem ci si vsimnem moc rozdiel (s vynimkou toho ze mi grunt nepoleze do huby).


Povedal by som, ze ano. Hlavny problem "turka" je, ze najskor je prilis horuci na normalne pitie (nevraviac o tom, ze ludia kavu zalievaju vriacou vodou, takze ju nadovazok spalia) a potom prilis vyluhovany. Ja osobne tam citim dost podstatny rozdiel.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

Avatar uživatele
nikes
Příspěvky: 37
Registrován: So 02. Led 2010 18:52:29
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod nikes » Ne 24. Led 2010 20:09:48

Ahoj, také bych se rád podělil o dojmy z FP. Byl jsem manželkou obdarován letos na vánoce FP (tuším že tescoma tak na cca 1l kafe). Manželka koupila tak velký proto, že počítala i s eventuálním použitím na čaj. :)
Jinak cca už rok dělám kafe v práci na Silvii. Záměrně nepíšu espreso ale kafe, protože to co dělám má spíš blíže k lungo. Je to proto, že preso mi z počátku přišlo příliž intenzivní, a taky jsem pořádně nevěděl jak ho udělat. Tak bylo místy kyselý, trpký, atd. ale tím si asi projde každý. Teď už si na intenzivní kafe zvykám, takže se začnu učit i pravé espreso. Ale zpět k FP.

Nejdřív jsem byl k FP mírně skeptický.. čekal jsem, že to bude trochu lepší "turek". Už jsem si jich taky pár udělal (z "kvalitního" mletého čiba ze supermarketu). A taky mě po nich obvykle bolel žaludek.

K FP jsem si tedy o svátcích nastudoval co jsem mohl (včetně videí na youtube). Velmi užitečné mi přislo toto:

Kód: Vybrat vše

http://jaknakavu.eu/french-press/jak-na-french-press/


Zkusil jsem pár experimentů, jak s čibem, tak s kávou z Naturfit (Colombia Medelin Supremo) s výsledkem, že čibo šlo do koše.

FP dělám z balené neperlivé vody (5l flaše) - jsem bohužel z Brna :(
Zatím stále zkouším, ale +- dobré výsledky (= chutná mi) jsou:
mletí na 20 na Rockym
cca 140-150ml vody na 8g kafe
ne vařicí voda (budu muset sehnat teploměr a odměřit 92 stupňů)
pomalu zalít,
cca 3 minuty počkat,
pomalu stlačit
přelít do předehrátého hrníčku nebo konvičky.

Docházím k názoru, že 1l FP na 1-2 porce kafe je moc velký a není to ono.. pokud se dá více kafe (4 porce), tak se filtruje mnohem lépe a jemná sedlina není tak velká. -> budu muset pořídit menší FP.

Mám objednanou kávu z primacafe, tak uvidím jak to bude vypadat z opravdu čerstvé kávy. (nevím jak moc čerstvou kávu Naturfit prodává)

Budu samozřejmě porovnávat s výsledky ze Silvie.

Chci udělat referenční návštěvu v nějaké kavárně a objednat si FP, abych se kalibroval.

Dám potom časem vědět, jak jsem dopadl.

Sumasumárum.. kafe z FP mi chutná.. není tak intenzivní jako espreso, ale lépe se mi pije.
Byl bych rád, kdyby tu bylo více informací/zkušeností s FP.. protože kafe není jen espreso, že? ;)

Nikes
Doma: Gaggia Classic + Iberital Challenger, French Press Melior + Ruční mlýnek Lodos
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky

mill
silně pokročilý
Příspěvky: 520
Registrován: So 20. Pro 2008 12:58:10
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod mill » Ne 24. Led 2010 23:43:48

-souhlas s mletím na 20 na Rockym, sám se pohybuji cca 23
-brněnskou vodu proklatě vylepší filtrace, já používám Britu ale zde na fóru najdeš i levnější varianty: Nakonec to vyjde líp, než vodu kupovat balenou
-teploměr netřeba,92st je přibližně po 40s až minutě od vypnutí konve z plného varu
-doba louhování 3-4 min podle kafe
-FP v Brně má snad jem Spolek, o jiné kavárně nevím
-Naturfit vs Primacafe .. nebe a dudy, vyzkoušeno osobně ( ve prospěch PC). U Naturfitu se dá mluvit o čerstvosti asi tak stejně,jako u Oxalisu. Ale zas lepší, než drátem do voka......
-pro dva lidi mi přijde ideální 0,35l. Na snídani super
-poměr cena x výkon se mi zdá nejlepší Budum Chambord. Dostal jsem k narozkám něco jinýho na poloviční ceně a vztekám se s tím už docela dlouho. Těsnění netěsní atd.
Těším se, až to někde na cestách rozbiju (nechci vyhazovat peníze za něco, co zatím, byť s problémy funguje) a zase si koupím Bodum. Už jsem měl dva k velké spokojenosti.

Avatar uživatele
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: Po 16. Lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Rujir » Po 25. Led 2010 1:59:57

Tak este jedna otazocka - ake davkovanie pouzivate? Zdroje sa rozchadzaju a to az do neprijemne velkych rozdielov.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

2-czech
více pokročilý
Příspěvky: 279
Registrován: Čt 28. Ún 2008 10:04:39
bydliště: Praha, ČR
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod 2-czech » Po 25. Led 2010 3:01:14

Rujir napsal:Tak este jedna otazocka - ake davkovanie pouzivate? Zdroje sa rozchadzaju a to az do neprijemne velkych rozdielov.

Kód: Vybrat vše

http://www.scae.com/goldcup/downloads/SCAE_brochure_english.pdf
http://www.scae.com/goldcup/downloads/Coffee_Brewing_Control.pdf
http://www.scae.com/filestore/documents/gold_cup/Why_get_involved_in_Gold_Cup.ppt
... samozrejme se vyplati experimentovat podle vlastnich chuti, ale Gold Cup je standard ...

Avatar uživatele
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: Po 16. Lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Rujir » Po 25. Led 2010 10:52:08

Juuu, dakujem za zdroje. Takze ak som ich spravne pochopil tak ideal je 70g na liter? Alebo som ten graf absolutne nepochopil? :)
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

Avatar uživatele
stano
Příspěvky: 10
Registrován: Čt 06. Lis 2008 23:50:06
bydliště: BA
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod stano » Po 25. Led 2010 15:54:50

Podla grafu je ideal niekde madzi 55g a 60g.




Vrátit se na “French press”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host