Přetlaková miska
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Přetlaková miska
Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, co to vlastně je, jak to vypadá a proč se to dělá?
Odpovím si sám. Přetlaková miska má dvojí dno, jedno plně dírkované (po celé ploše) druhé - vnější s jednou dírkou.
Praktické srovnání čtěte ZDE
Odpovím si sám. Přetlaková miska má dvojí dno, jedno plně dírkované (po celé ploše) druhé - vnější s jednou dírkou.
Praktické srovnání čtěte ZDE
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Přetlakové sítko
Hľadal som fotky, ale nenašiel, tak som to pofotil dnes.
Áno, pretlaková miska je ten zázrak s dvojitým dnom a malinkou dierkou zospodu, pri jej použití veľmi nezáleží na správnom zomletí a správnej dávke kávy. Dopíšem neskôr, nestíham
Áno, pretlaková miska je ten zázrak s dvojitým dnom a malinkou dierkou zospodu, pri jej použití veľmi nezáleží na správnom zomletí a správnej dávke kávy. Dopíšem neskôr, nestíham

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- Maroslav
- více pokročilý
- Příspěvky: 201
- Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Přetlakové sítko
(vezmu to sice trochu obecněji, ale ber to čistě jako muj názor)
Napěňovací pomůcky, které zaručí "vždy bohatou pěnu" na kávě:
1/ přetlakové misky: když se na tuto misku podíváš proti světlu, zjistíš že nemá průchozí všechny mikro-otvory, které jsou ve vnitřní části dvojitého dna. (mj. to dvojité dno se obzvlášť blbě čistí) 2/ napěňovací přídavné kroužky: přídavný disk, který se zpravidla vkládá pod klasické sítko s průchozími mikro-otvory.
Obchodní názvy těchto „vylepšovadel“ se liší dle výrobce, principiálně se však jedná o podobná řešení: Crema perfetta, Thermocream disc, Crema páka, Tlaková páka, Crema plus,... atd. Tato technologie se používá převážně v nejnižším segmentu domácích espressomatů. Příprava kávy s těmito pomůckami je velice jednoduchá, a proto také oblíbená u nenáročných uživatelů. Při použití těchto pomůcek se totiž tak zásadní parametry, jako je stupeň hrubosti mletí, čerstvost kávy a dávkování stávají podružnými, nemusíš je řešit. Jinými slovy až tak moc nezáleží na tom, kolik gramů kávy dáš do sítka, ani jak je káva čerstvá či namletá. Pomocí těchto pomůcek se všechny tyto nedostatky zakryjí a zakryjí se i slabiny espressomatů, jako je nestabilita teploty a tlaku. Tyto zpěňovací pomůcky jsou navrženy pro kávu namletou na větší stupeň hrubosti a jen pro slabé pěchování, spíše jen zarovnání. Extrakce za takovýchto podmínek pak zpravidla probíhá neúměrně rychle (méně než 20s), takže výsledná káva je tzv. podextrahovaná, jinými slovy je to jen uměle napěněná obarvená voda s nevyváženou chutí. Obvykle má takováto káva velmi bohatou pěnu, která je laiky často považována za znak vysoké kvality. Tato pěna ale bohužel nemá s přirozenou pěnou, které se říká „crema“, nic společného a na „espresso“ nepatří. Přirozená crema vzniká v závěrečné fázi správně provedené extrakce a je důsledkem smísení CO2 a kávových olejů pod tlakem s horkou vodou. Přirozenou cremu lze od falešné rozeznat velmi snadno už při letmém pohledu, protože přirozená crema má daleko jemnější konzistenci.
Lze říci, že tato technologie je vyloženě určená pro nenáročného kafaře, který nechce „ztrácet čas“ sháněním čerstvě upražené zrnkové kávy (v ideálním případě) a nastavováním mlýnku na optimální hrubost. Proč také, když mu jeho mašinka vybavená napěňovacímí pomůckami pokaždé "našlehá" stejnou a na první pohled i pěknou kávu. Nicméně je ale potřeba si přiznat, že kávu takto připravenou, rozhodně nelze nazývat „espresso“. Kvalitou se tato káva profesionálně připravenému espressu dle standardu SCAE nemůže zdaleka ani přiblížit. Espresso má totiž svá jasná pravidla, kterými jsou přesně definovány všechny parametry pro jeho přípravu. Použitím zpěňovacích pomůcek si ale v zásadě znemožníš tyto parametry dodržet. Při jejich použití při extrakci také pravděpodobně dochází ke změnám tlaku a teploty, což by nám mohl přesně popsat bohužel asi jen pan Bernoulli...
Pár obrázků pro porovnání výsledků extrakce (na pokusy byla použita mletá káva Lavazza z černé plechovky):
káva z přetlakové misky káva z přetlakové misky a bottomless páky (obzvláštní zvěrstvo) káva z klasické misky a napěňovacího kroužku káva z klasické misky Ve všech případech jsem nechal mašinku extrahovat plných +/-28s, takže je krásně vidět jednak různý objem káv, ale hlavně barva a konzistence pěny, resp. cremy. U extrakce s přetlakovým sítkem+bottomless pákou, kávový proud (přímo laser) stříkal brutální rychlostí rovnou do sklenice (nebyl zbržděn pákou), proto taková pěna. Časem ale ta pěna do koupele pomalu opadne a káva dojede do stejného objemu jako bez bottomless páky.
Závěrem lze říci, že každý se musí sám rozhodnout, jaký způsob přípravy mu více vyhovuje. Zda méně nákladná metoda s napěňovacími pomůckami nebo klasická transparentní příprava espressa dle standardů SCAE, ke které je ovšem potřeba kvalitnější vybavení a více zručnosti...
ps: přiznávám, že jsem zapřísáhlým nepřítelem těchto pomůcek, tak mě za to nekamenujte
Napěňovací pomůcky, které zaručí "vždy bohatou pěnu" na kávě:
1/ přetlakové misky: když se na tuto misku podíváš proti světlu, zjistíš že nemá průchozí všechny mikro-otvory, které jsou ve vnitřní části dvojitého dna. (mj. to dvojité dno se obzvlášť blbě čistí) 2/ napěňovací přídavné kroužky: přídavný disk, který se zpravidla vkládá pod klasické sítko s průchozími mikro-otvory.
Obchodní názvy těchto „vylepšovadel“ se liší dle výrobce, principiálně se však jedná o podobná řešení: Crema perfetta, Thermocream disc, Crema páka, Tlaková páka, Crema plus,... atd. Tato technologie se používá převážně v nejnižším segmentu domácích espressomatů. Příprava kávy s těmito pomůckami je velice jednoduchá, a proto také oblíbená u nenáročných uživatelů. Při použití těchto pomůcek se totiž tak zásadní parametry, jako je stupeň hrubosti mletí, čerstvost kávy a dávkování stávají podružnými, nemusíš je řešit. Jinými slovy až tak moc nezáleží na tom, kolik gramů kávy dáš do sítka, ani jak je káva čerstvá či namletá. Pomocí těchto pomůcek se všechny tyto nedostatky zakryjí a zakryjí se i slabiny espressomatů, jako je nestabilita teploty a tlaku. Tyto zpěňovací pomůcky jsou navrženy pro kávu namletou na větší stupeň hrubosti a jen pro slabé pěchování, spíše jen zarovnání. Extrakce za takovýchto podmínek pak zpravidla probíhá neúměrně rychle (méně než 20s), takže výsledná káva je tzv. podextrahovaná, jinými slovy je to jen uměle napěněná obarvená voda s nevyváženou chutí. Obvykle má takováto káva velmi bohatou pěnu, která je laiky často považována za znak vysoké kvality. Tato pěna ale bohužel nemá s přirozenou pěnou, které se říká „crema“, nic společného a na „espresso“ nepatří. Přirozená crema vzniká v závěrečné fázi správně provedené extrakce a je důsledkem smísení CO2 a kávových olejů pod tlakem s horkou vodou. Přirozenou cremu lze od falešné rozeznat velmi snadno už při letmém pohledu, protože přirozená crema má daleko jemnější konzistenci.
Lze říci, že tato technologie je vyloženě určená pro nenáročného kafaře, který nechce „ztrácet čas“ sháněním čerstvě upražené zrnkové kávy (v ideálním případě) a nastavováním mlýnku na optimální hrubost. Proč také, když mu jeho mašinka vybavená napěňovacímí pomůckami pokaždé "našlehá" stejnou a na první pohled i pěknou kávu. Nicméně je ale potřeba si přiznat, že kávu takto připravenou, rozhodně nelze nazývat „espresso“. Kvalitou se tato káva profesionálně připravenému espressu dle standardu SCAE nemůže zdaleka ani přiblížit. Espresso má totiž svá jasná pravidla, kterými jsou přesně definovány všechny parametry pro jeho přípravu. Použitím zpěňovacích pomůcek si ale v zásadě znemožníš tyto parametry dodržet. Při jejich použití při extrakci také pravděpodobně dochází ke změnám tlaku a teploty, což by nám mohl přesně popsat bohužel asi jen pan Bernoulli...

Pár obrázků pro porovnání výsledků extrakce (na pokusy byla použita mletá káva Lavazza z černé plechovky):
káva z přetlakové misky káva z přetlakové misky a bottomless páky (obzvláštní zvěrstvo) káva z klasické misky a napěňovacího kroužku káva z klasické misky Ve všech případech jsem nechal mašinku extrahovat plných +/-28s, takže je krásně vidět jednak různý objem káv, ale hlavně barva a konzistence pěny, resp. cremy. U extrakce s přetlakovým sítkem+bottomless pákou, kávový proud (přímo laser) stříkal brutální rychlostí rovnou do sklenice (nebyl zbržděn pákou), proto taková pěna. Časem ale ta pěna do koupele pomalu opadne a káva dojede do stejného objemu jako bez bottomless páky.
Závěrem lze říci, že každý se musí sám rozhodnout, jaký způsob přípravy mu více vyhovuje. Zda méně nákladná metoda s napěňovacími pomůckami nebo klasická transparentní příprava espressa dle standardů SCAE, ke které je ovšem potřeba kvalitnější vybavení a více zručnosti...
ps: přiznávám, že jsem zapřísáhlým nepřítelem těchto pomůcek, tak mě za to nekamenujte

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Přetlakové sítko
Ani přetlakovou misku nebo jinou napěňovací vymoženost nemám a ani mě to nikdy nelákalo něco takové vlastnit. Jen se mě tak nabízí otázka: jak je to s čistěním té misky s dvojtým dnem, kde je jen jedna malá dírka. Až se mezi dvojitým dnem udělá takovej ten maglajz z kávy, kterej je dost mastnej.
Jinak ta předcházející kolekce fotek je skvělá.
Jinak ta předcházející kolekce fotek je skvělá.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Přetlakové sítko
Maroslav: naprosto skvěle a výstižně popsaná problematika přetlakových misek a napěňovacích kroužků. Ty fotky nemají chybu, díky!
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Přetlakové sítko
Pěkné. zkoušel někdo spodek toho dvojitého sítka ufiknout?
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Přetlakové sítko
A to teď jako proč. K vůli snadnému vyčistění? Tím by získal něco hodně podobného, ne-li přesně to, čím je obyčejná miska.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Přetlakové sítko
Maroslav - tu nie je o čom, ako sa hovorí u vás "smekám" pred Tebou. Hlavne nemusím dopisovať svoj príspevok, aj tak by bol proti Tvojmu dokonalému vysvetleniu trápny 
K čisteniu pretlakového sitka - ja som ho občas nechal prebehnúť v kávovare bez kávy.
A tú bottomless kombináciu s pretlakovým sitkom som skúšal niekedy dávno tiež - síce nie úplne bottomless, dno nemám odrezané, len som vyskrutkoval ten pipík, čo rozdeľuje kávu do dvoch šálok. Keď som to spustil, nestíhal som vypínať kávovar, tak rýchlo začala stúpať pena, asi za 10 sekúnd mi to vybehlo z decáku (nie z detského domova, z decového pohára). Slovo laser si použil veľmi výstižne

K čisteniu pretlakového sitka - ja som ho občas nechal prebehnúť v kávovare bez kávy.
A tú bottomless kombináciu s pretlakovým sitkom som skúšal niekedy dávno tiež - síce nie úplne bottomless, dno nemám odrezané, len som vyskrutkoval ten pipík, čo rozdeľuje kávu do dvoch šálok. Keď som to spustil, nestíhal som vypínať kávovar, tak rýchlo začala stúpať pena, asi za 10 sekúnd mi to vybehlo z decáku (nie z detského domova, z decového pohára). Slovo laser si použil veľmi výstižne

Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Přetlakové sítko
Protože chci do prelude jednoporcové sítko se sítkem po celým dnu.primacafe píše:A to teď jako proč. K vůli snadnému vyčistění? Tím by získal něco hodně podobného, ne-li přesně to, čím je obyčejné sítko.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Přetlakové sítko
Prelude má pretlakové misky s dvojitým dnom? Podľa toho, čo tu bolo popísané na fóre som myslel, že má "napeňovací bazmek" a misky normálne.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Přetlakové sítko
Nema, chci vzít sítko z Krupse, přefiknout ho, dát do rowenty. :twisted:
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Přetlakové sítko
Vykašli se na přefikávání (myslím sítek) :DDavid píše:Nema, chci vzít sítko z Krupse, přefiknout ho, dát do rowenty. :twisted:
Do Rowenty velmi dobře pasují sítka z mého Krupse 880, která nejsou přetlaková. Stačí je sehnat, obrátit se můžeš na na servis Elprag (elprag@elprag.cz) a objednej si sítka č. MS-0925592 (sítko na 1 šálek) a MS-0907163 (na 2 šálky) (foto viz zde viewtopic.php?f=70&t=201&p=1633#p1633).
Misku na 2 sítka jsem v páce od Prelude používal naprosto bez problému, dávalo mi to lepší Cremu, než originální double sítko. Misku na 1 porci jsem nedávno bohužel ztratil :evil: , takže jsem si ho teď objednával přes ten servis (135 Kč bez poštovného a balného).
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Přetlakové sítko
Tak to je jiná.David píše: Protože chci do prelude jednoporcové sítko se sítkem po celým dnu.

_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Přetlakové sítko
Arny: Ale to sítko vypadá skoro stejně jako rowenťácký ...
Mhm, prej vykašli. Tak aspoň přefiknu páku ...
Mhm, prej vykašli. Tak aspoň přefiknu páku ...

- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Přetlakové sítko
Teraz som z toho magor. Vo fóre k Prelude: "nepoužil jsem přiložené napěňovací kroužky", "kouzelný napěňovací kroužek, který je k této mašince standardně dodáván", "k mašince jsou standardně také dodávány tzv. napěňovací kroužky, jeden pro single-filter a jeden pro double-filter" - ak má Prelude tie zázračné krúžky, tak misky hádam nebudú pretlakové s dvojitým dnom...
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Přetlakové sítko
Samozřejmě, že Prelude NEMÁ přetlakové misky. Místo toho je možné použít silikonové napěňovací kroužky.
David: Jo , misky jsou podobné, ale otvory u Krupse jsou jemnější a přijde mi, že jich o něco víc. Ale profi miska to není.
David: Jo , misky jsou podobné, ale otvory u Krupse jsou jemnější a přijde mi, že jich o něco víc. Ale profi miska to není.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Přetlakové sítko
Asi som Davida zle pochopil, už mi je asi jasné, čo vlastne chce dosiahnuť. (Tož hňup, čo už.)
Pretlaková miska ma to vnútorné sitko asi nejako nalisované, ťažko povedať, či nevyletí, keď sa odreže spodok. Bohvie, aká by z toho šla káva, asi by to chcelo trocha potestovať. A prefikávať
Pretlaková miska ma to vnútorné sitko asi nejako nalisované, ťažko povedať, či nevyletí, keď sa odreže spodok. Bohvie, aká by z toho šla káva, asi by to chcelo trocha potestovať. A prefikávať

Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: Přetlakové sítko
Proč rovnou řezat. Co zvětšit tu spodní dirku?David píše: Protože chci do prelude jednoporcové sítko se sítkem po celým dnu.
- Dominator
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 15. pro 2008 15:14:59
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Přetlakové sítko
Ako ovplyvnia kvalitu a chut kavy tieto patenty (pretlakove sytko, bottomles, obycajne sytko)?
Re: Přetlaková miska
Nevíte, kde mohu sehnat nepřetlakovou misku pro Gaggiu? Koupil jsem novou a jsou tam pouze 2 misky a obě přetlakové. Občas (hlavně když nemám moc času) používám PODy - má i u nich vliv použití/nepoužití přetlakových misek?