Rowenta Prelude
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Maroslav
- více pokročilý
- Příspěvky: 201
- Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Rowenta Prelude
Co se týče napěnění mléka, funguje rychle a efektně. Ovšem vytvořit kvalitní "microfoam" nezbytný pro latte-art, to už vyžaduje trochu cviku a zkušenosti...
Nicméně poměr výkon/cena je perfektní, lze tedy říct, že Rowenta Prelude má v kategorii do 10tis.Kč velmi slušný potenciál, ale podmínkou je (ostatně jako u každé mašinky) korektní namletí rozumně kvalitní a čerstvé kávy...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.
- Maroslav
- více pokročilý
- Příspěvky: 201
- Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rowenta Prelude
Provedl jsem malý "experiment", abych dokázal, že i s tak low-end mašinkou, jakou je Rowenta Prelude lze připravit high-end espresso. Náklady na přípravu jsem se snažil dostat co nejníže, takže jejím důležitým pomocníkem se stal mlýnek po babičce a kávu jsem schválně koupil tu nejlevnější, co jsem viděl. Jedná se o zrnkovou praženou kávu Tesco (robusta), 70g za 4,50Kč. Průběh extrakce je díky upravenému portafiltru (bottomless) zřetelně vidět na tomto videu:
extrakce
Myslím, že na to, že se jedná o kávu kategorie “smeteno z podlahy v pražírně po šichtě”, vypadá extrakce velmi pěkně a výsledné espresso taktéž. Jen to chtělo vypnout tak o sekundu dříve, ale měl jsem v ruce foťák, tak jsem to nestihl. Na druhou stranu, ta světlejší skvrnka aspoň zvýrazní, jinak krásně oříškovou cremu. Při extrakci nebyl samozřejmě použit žádný “kouzelný napěňovací kroužek”, který je k této mašince standardně dodáván. Chuťově se pochopitelně žádné zázraky nekonaly, kafe Tesco 70g za 4,50Kč šlo do dřezu, ačkoli je to asi subjektivní.
A teď si představte, jaké asi dostanete espresso, když použijete čerstvě upraženou, korektně namletou kvalitní kávu...
extrakce
Myslím, že na to, že se jedná o kávu kategorie “smeteno z podlahy v pražírně po šichtě”, vypadá extrakce velmi pěkně a výsledné espresso taktéž. Jen to chtělo vypnout tak o sekundu dříve, ale měl jsem v ruce foťák, tak jsem to nestihl. Na druhou stranu, ta světlejší skvrnka aspoň zvýrazní, jinak krásně oříškovou cremu. Při extrakci nebyl samozřejmě použit žádný “kouzelný napěňovací kroužek”, který je k této mašince standardně dodáván. Chuťově se pochopitelně žádné zázraky nekonaly, kafe Tesco 70g za 4,50Kč šlo do dřezu, ačkoli je to asi subjektivní.
A teď si představte, jaké asi dostanete espresso, když použijete čerstvě upraženou, korektně namletou kvalitní kávu...
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rowenta Prelude
Celkom pekne vyzerajúce presso! A tú úpravu páky si vyrobil sám (dúfam, že si môžeme tykať, vykanie ma dnes nebaví)? Páka nevyzerá príliš masívna, po tej úprave by som sa asi obával o jej životnosť - ešte funguje?
Kedysi som uvažoval o botomless úprave u svojho kávovaru, no ak by sa to nepodarilo, tak vysoliť 40€ za novú páku sa mi zdá dosť.
Najviac ma dostal ten mlynček, že je vôbec schopný zomlieť kávu na správnu hrúbku. V tejto zostave pripraviť také presso, tak to je fakt frajerina!
Kedysi som uvažoval o botomless úprave u svojho kávovaru, no ak by sa to nepodarilo, tak vysoliť 40€ za novú páku sa mi zdá dosť.
Najviac ma dostal ten mlynček, že je vôbec schopný zomlieť kávu na správnu hrúbku. V tejto zostave pripraviť také presso, tak to je fakt frajerina!
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rowenta Prelude
Ešte mám otázočku - tú krátku pauzu na začiatku, sparenie kávy - to si urobil "ručne", či je stroj tak naprogramovaný?
Tá finta sa mi osvedčila, keď som skúšal vzorky E.S.E. podov. Keď som to na začiatku neprerušil, tak pákou pretieklo trochu vody do šálky, kým káva v pode nenasiakla a nevyplnila celý objem misky.
Pri čerstvej káve som rozdiel nezaznamenal žiadny.
Tá finta sa mi osvedčila, keď som skúšal vzorky E.S.E. podov. Keď som to na začiatku neprerušil, tak pákou pretieklo trochu vody do šálky, kým káva v pode nenasiakla a nevyplnila celý objem misky.
Pri čerstvej káve som rozdiel nezaznamenal žiadny.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- Maroslav
- více pokročilý
- Příspěvky: 201
- Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rowenta Prelude
...tykání je v pohodě. Na tom videu ta páka opravdu nevypadá moc masivně, ve skutečnosti je to mnohem lepší. Páka je z poměrně masivního hliníku, nejedná se tedy o ocel, proto nebyl na druhou stranu vůbec problém s úpravou na “bottomless” (2 řezy pilou).
Co se týče té prodlevy, jedná se o předspaření, na té mašince tak naprogramované výrobcem. Jaký je tam při předspaření nastaven tlak, to nevím, to by se muselo změřit a je to nastavené časově natvrdo. Při předspaření dostane kávový puk čas nabobtnat a vyplnit tak souměrně celý prostor pod sprchou, což určitě může extrakci jenom prospět a dostat tak z kávy maximum...
Zajímavé by možná bylo přerušit cyklus hned po předspaření a vizuálně se přesvědčit, co se s pukem opravdu stalo, protože bude opět hodně záležet na konkrétní kávě a na namletí...
Jinak bottomless portafilter mi přijde jako hooodně šikovný nápad, je totiž až neuvěřitelné, jaké pak vidíte v extrakci rozdíly. Je tam krásně vidět vliv mletí, čerstvosti kávy, ale hlavně se tam také projeví všechny vaše chyby při distribuci a pěchování...
Co se týče té prodlevy, jedná se o předspaření, na té mašince tak naprogramované výrobcem. Jaký je tam při předspaření nastaven tlak, to nevím, to by se muselo změřit a je to nastavené časově natvrdo. Při předspaření dostane kávový puk čas nabobtnat a vyplnit tak souměrně celý prostor pod sprchou, což určitě může extrakci jenom prospět a dostat tak z kávy maximum...
Zajímavé by možná bylo přerušit cyklus hned po předspaření a vizuálně se přesvědčit, co se s pukem opravdu stalo, protože bude opět hodně záležet na konkrétní kávě a na namletí...
Jinak bottomless portafilter mi přijde jako hooodně šikovný nápad, je totiž až neuvěřitelné, jaké pak vidíte v extrakci rozdíly. Je tam krásně vidět vliv mletí, čerstvosti kávy, ale hlavně se tam také projeví všechny vaše chyby při distribuci a pěchování...
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.
Re: Rowenta Prelude
Mám tento stroj vytipovaný a dle Vašeho videa se mi zdá dobrý.
Výrobce sdělil, že stroj má boiler hliníkový a zevnitř potažený teflonem - myslíte
že to bude odolnější?
Ještě se chci zeptat, udělá se pěna jako je na videu i se standardně dodávanou
pákou? Dá se nějak použít páka se dvěma výtoky na jeden malý úzký hrneček (picolo)?
Výrobce sdělil, že stroj má boiler hliníkový a zevnitř potažený teflonem - myslíte
že to bude odolnější?
Ještě se chci zeptat, udělá se pěna jako je na videu i se standardně dodávanou
pákou? Dá se nějak použít páka se dvěma výtoky na jeden malý úzký hrneček (picolo)?
- Maroslav
- více pokročilý
- Příspěvky: 201
- Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rowenta Prelude
No řekl bych, že teflonem potažený hliníkový boiler je lepší než nepotažený...
Mosazný nebo nerezový by byl samozřejmě lepší, ale asi určitě ne za takto přátelskou cenu. Ta crema na espressu hodně závisí na použitém kafi. Nejlepší je koupit čerstvě praženou kávu a doma si ji namlít. U běžně dostupné značkové namleté kávy (Lavazza, Segafredo,...), to bývá s cremou horší, dokonce nemusí být vůbec. Standardně dodávaná páka jako taková je v pohodě, tvorbu cremy neovlivní, a i pomocí dvou výtoků není problém extrahovat do 1 šálku na espresso (35ml). K mašince jsou standardně také dodávány tzv. napěňovací kroužky, jeden pro single-filter a jeden pro double-filter. Tyto pomůcky doporučuji nepoužívat, protože negativně ovlivňují extrakci a není pak technicky možné s nimi připravit správné espresso s přirozenou cremou.
Mosazný nebo nerezový by byl samozřejmě lepší, ale asi určitě ne za takto přátelskou cenu. Ta crema na espressu hodně závisí na použitém kafi. Nejlepší je koupit čerstvě praženou kávu a doma si ji namlít. U běžně dostupné značkové namleté kávy (Lavazza, Segafredo,...), to bývá s cremou horší, dokonce nemusí být vůbec. Standardně dodávaná páka jako taková je v pohodě, tvorbu cremy neovlivní, a i pomocí dvou výtoků není problém extrahovat do 1 šálku na espresso (35ml). K mašince jsou standardně také dodávány tzv. napěňovací kroužky, jeden pro single-filter a jeden pro double-filter. Tyto pomůcky doporučuji nepoužívat, protože negativně ovlivňují extrakci a není pak technicky možné s nimi připravit správné espresso s přirozenou cremou.
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.
- Maroslav
- více pokročilý
- Příspěvky: 201
- Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rowenta Prelude
Je to všechno otázka peněz. V kategorii do 5tis. je tahle Rowenta naprosto perfektní. Nad 5tis. už jsou k mání Gaggia, což je značka s dlouholetou kafařskou tradicí. Mašinky Gaggia používají portafilter s komerčním průměrem 58mm, což může být pro někoho velká výhoda...
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rowenta Prelude
To som si myslel aj ja, no bez mlynčeka sa kvalitné espresso urobiť jednoducho nedá.sioux píše:Mlýnek asi dokoupím později.
Ešte k bojleru - niekde som sa dočítal, že hliníkové bojlery potiahnuté teflonom sú vraj čínska špecialita. Tu je ťažko tvrdiť, či je to výhoda alebo nie. Teflon má určite zamedziť korodovaniu hliníku, otázka je, ako je to vyrobené.
Gaggia vyrába hliníkové bojlery bez teflonu desaťročia, iba do posledných modelov (aj to asi len do tej nižšej triedy) dáva antikoro (nerez).
V každom prípade - za tú cenu to vyzerá celkom dobre. Či to niečo vydrží, ukáže čas, to sa dopredu povedať nedá.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Rowenta Prelude
Koupil jsem si ji do práce (2800 Kč, no neberte to). Prozatím mě překvapilo hlasité čerpadlo a drnčení hrnků na mřížce. To jsem u Adagia nezaznamenal. Měl jsem tam nějaké staré kafe, takže testovací dávka chutnala po myšině a byla zcela bez pěny. Nepoužil jsem přiložené napěňovací kroužky. Uvidíme, jak to bude dál.
A mimochodem, nahoře je sice plocha, která se zdá být nahřejvací, ale není ani náhodou.
A mimochodem, nahoře je sice plocha, která se zdá být nahřejvací, ale není ani náhodou.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rowenta Prelude
U těchto levných kávovarů, je plocha pro hrníčky vyhřívaná stoupajícím teplem od bojleru. Kávovar musí být zapnutý delší dobu, aby se tato plocha ohřála.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Rowenta Prelude
Jo, jenže já jsem tím prohnal celou nádržku bo jsem to zajížděl a furt to bylo nanejvýš vlažný.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rowenta Prelude
Po hodině zapnutí, si myslím že už to trochu ohřívat bude. Ale si uvědomte co jste za to dal.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Maroslav
- více pokročilý
- Příspěvky: 201
- Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rowenta Prelude
Já nevím, proč vás to vyhřívání tak trápí? Mě to tzv. pasivní vyhřívání přijde jako naprosto nepodstatné a zbytečné. Obzvlášť u domácích mašinek si myslím, že se jedná spíš jen o takové marketingové heslo. Vždyť žádná mašinka s pasivním vyhříváním, i když bude za 20tis. vám šálky adekvátně nikdy nenahřeje. Není přece nic jednoduššího a rychlejšího, než si hrnek nahřát vodou nebo párou, kterou odpustíte z mašinky před extrakcí...
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rowenta Prelude
V podstatě to jsem tím chtěl říct. Není co dodat.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Rowenta Prelude
Mě je to osobně zcela šumák. Raději mám kafe, kterýho se napiju hned, aniž bych si spálil pusu. Ale uvádím to pro úplnost - sice se to tváří jako nahřejvací plocha, ale nefunguje to tak.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rowenta Prelude
Evolution má aj z pasívneho tepla celkom slušne vyhriatu tú plochu nad bojlerom - avšak plocha na odkladanie šálok je trochu ďalej, a tá už taká teplá nie je (možno, keby tam bola nejaká hliníková platňa, tak by to fungovalo). Ale ako píšete, je to celkom zbytočná vec, ak nerátam ohriatie premrznutých rúk po lyžovačke 

Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rowenta Prelude
Pri starej káve by som asi použil ten napeňovač. Bez napeňovača veľmi záleží na správnej hrúbke mletia a dávke kávy, bez mlynčeka to asi nebude to pravé orechové...David píše:Měl jsem tam nějaké staré kafe, takže testovací dávka chutnala po myšině a byla zcela bez pěny. Nepoužil jsem přiložené napěňovací kroužky.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Rowenta Prelude
Tak jsem si udělal primcafe a mělo pěnu jedna báseň. I to drnčení se nějak uklidnilo. Nebo jsem si zvykl.
Re: Rowenta Prelude
Vím, že nahřívání u domácích mašinek je slabé, ale nevadí mi to.
Nepotřebuji to, ale potřebuji tu plochu kde mohu mít narovnány
malé hrnečky
, bez ohřevu.A tu má Rowenta stylovou.
V práci máme automat Saeco za cca 20 tis, a také má vyhřívání slabé.
Nepotřebuji to, ale potřebuji tu plochu kde mohu mít narovnány
malé hrnečky

V práci máme automat Saeco za cca 20 tis, a také má vyhřívání slabé.