Preinfuzi počítat do času shotu?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- dusan333
- pokročilý
- Příspěvky: 88
- Registrován: sob 24. lis 2012 2:51:43
- bydliště: Košice
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso i-steel i1
Preinfuzi počítat do času shotu?
Po zapnutí je medzi "předspařením" a opätovným spustením čerpadla odstup cca 8 sekúnd. Od ktorého momentu sa počíta 25 sekúnd? Od spustenia predsparenia alebo až po opätovnom spustení čerpadla?
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Preinfuzi počítat do času shotu?
Myslím si, že čas 25s by neměl být brán jako nějaká modla. Klidně počítej od začátku preinfuze a pak si udělej další shot, a počítej začátek až po preinfuzi nebo můžeš klidně ještě laborovat s časem +/- 5-15 sec. Je to podle druhu kávy, mletí, teploty, způsobu distribuce vody ke kávě v košíku atd...Není to o tom, že to musí být přesně 25s +/- 5. Nejdůležitější je vždy výsledek v hrnku a jak Tobě chutná. Podle toho se pak orientuješ. A jestli to bude 20 nebo 40 a jestli crema bude taková nebo maková je šuma fuk.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Preinfuzi počítat do času shotu?
j.bill to velmi jasne a zretelne vysvetlil...amen
este doplnim z druhej temy:
este doplnim z druhej temy:
Pre predstavu ja pouzivam najcastejsie 18g kavy za 30s a z toho je 30g napoj (60% BR). Ale ked prehadzujem kavu tak jedna, dve kavy vylezu niekedy za napr 22s a vtedy je crema krajsia, tygrovejsiadruid píše:No, já to právě měl jako modlu!

Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- druid
- Příspěvky: 10
- Registrován: pát 08. led 2016 16:39:36
- bydliště: Kopřivnice
- kávovar: DeLongi 680
- mlýnek: Molino Challenge
Re: Preinfuzi počítat do času shotu?
Pánové dík!
- nal
- Příspěvky: 13
- Registrován: úte 27. čer 2017 14:22:15
- bydliště: Praha
- kávovar: Ascaso Dream
- mlýnek: Ascaso I-Steel 2 mini
Re: Preinfuzi počítat do času shotu?
Mam podobny noob dotaz, tak nechci zakladat nove tema. Vetsinou se ta modla 25 sekund udava pro dvojity shot. Mel by single shot tect kratsi dobu, nebo by se to take melo pohybovat kolem 25 sekund?
- Endynko
- nováček
- Příspěvky: 59
- Registrován: stř 19. črc 2017 13:47:58
- bydliště: Modra
- kávovar: Lelit PL162T Bianca
- mlýnek: Lelit Wiliam PL72, Comandante
Re: Preinfuzi počítat do času shotu?
25 sekúnd sa udáva pre single aj double, rozdiel je v objeme.
Poslúžili v minulosti:
Lelit PL41TEM
Eureka Mignon, Lelit PL043MMI, Hario Skerton
Lelit PL41TEM
Eureka Mignon, Lelit PL043MMI, Hario Skerton
- nal
- Příspěvky: 13
- Registrován: úte 27. čer 2017 14:22:15
- bydliště: Praha
- kávovar: Ascaso Dream
- mlýnek: Ascaso I-Steel 2 mini
Re: Preinfuzi počítat do času shotu?
To mi prave nesedi. Jak muze za stejnou dobu, pri vsech ostatnich promennych stejnych, protect dvojnasobny objem vody?Endynko píše:25 sekúnd sa udáva pre single aj double, rozdiel je v objeme.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Preinfuzi počítat do času shotu?
Zdá se ti množství otvorů jednoporcové a dvojporcové misky stejné? 

Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Preinfuzi počítat do času shotu?
Je to tak, čas není tak důležitý, všechno udává průtok vody o určité teplotě, pod určitým tlakem kolem zrn nějak namleté a nějak upražené nějaké kávy.
Průtok ovlivní odpor misky (počet a kvalita otvorů ) a mletí - velikost zrna a rovnoměrnost (kvalita mlýnku).
Řekněme, že miska je daná (samozřejmě kvalitní je lepší) a mlýnek taky.
Pak už jde jen o míru extrakce kávy.
A tady je trochu víc proměnných.
Mírně ovlivňuje extrakci změna tlaku a teploty, hodně změna mletí.
Také "rozpustnost" kávy, každý druh může být jiný.
K tomu se přidává způsob vypražení kávy, čím víc do tmava, tím větší rozpustnost.
Ale hlavně kvalita (chuť) vypražení, co v kávě bude za látky , které se vytvoří a které zmizí, a to žádoucí i nežádoucí.
Extrakce probíhá u různých látek různě rychle, zjednodušeně nejdřív kyselé, nakonec hořké. Sladké tak nějak pořád stejně. Slané tam ani nechceme.
Pokud se použije preinfuze, záleží jaká. Ta správná s velmi nízkým tlakem 0-1 bar moc nezasahuje extrakčně, spíš jen fyzikálně.
Čím víc tlaku, tím víc probíhá extrakce. Takže ani preinfuze není "jen" preinfuze. Natož předspaření. Tím bych se netrápil už vůbec.
Do toho ještě poměr káva/voda, čili síla kávy. A člověk, každý chce na konci něco trošku jiného (víc "předek" nebo "zadek" ? - alkoholičtí výrobci mi rozumí).
Na pár věcí jsem určitě zapomněl, ale na to, že je nesmysl počítat 25 sec a trápit se jak naložit s preinfuzí, tak to by snad stačilo.
Měl jsem na stejném mlýnku a kávovaru už různé kávy. S preinfuzí (už mám nastaveno trvale 12 sec cca 0-1.5 baru) délku trvání od 30-60! sec.
Pravda je, že obvykle u mně všechno spadne do rozsahu 38-50 .
Dá se říct, že na průměrném vybavení s průměrnou kávou bez preinfuze je espresso průměrně za 20-35 s.
S preinfuzí je průměrně o 0-15 s delší. Počítá se buď vůbec, nebo půlka, nebo celá.
Pomohlo to ?
Jediné správné je, zkoušet sám, co mi chutná, na tom zařízení, které mám k dispozici. Měnit nejlépe jen jednu veličinu, a to mletí a zjistit jak se chuť mění a trochu to pozorovat. Během určité doby se analytické schopnosti jazyka vytříbí a propojí s mozkovnou, pak už nebude vůbec třeba uvažovat nad časem , natož se poohlížet třeba po refraktometru. Spíš po lepším mlýnku.
Průtok ovlivní odpor misky (počet a kvalita otvorů ) a mletí - velikost zrna a rovnoměrnost (kvalita mlýnku).
Řekněme, že miska je daná (samozřejmě kvalitní je lepší) a mlýnek taky.
Pak už jde jen o míru extrakce kávy.
A tady je trochu víc proměnných.
Mírně ovlivňuje extrakci změna tlaku a teploty, hodně změna mletí.
Také "rozpustnost" kávy, každý druh může být jiný.
K tomu se přidává způsob vypražení kávy, čím víc do tmava, tím větší rozpustnost.
Ale hlavně kvalita (chuť) vypražení, co v kávě bude za látky , které se vytvoří a které zmizí, a to žádoucí i nežádoucí.
Extrakce probíhá u různých látek různě rychle, zjednodušeně nejdřív kyselé, nakonec hořké. Sladké tak nějak pořád stejně. Slané tam ani nechceme.
Pokud se použije preinfuze, záleží jaká. Ta správná s velmi nízkým tlakem 0-1 bar moc nezasahuje extrakčně, spíš jen fyzikálně.
Čím víc tlaku, tím víc probíhá extrakce. Takže ani preinfuze není "jen" preinfuze. Natož předspaření. Tím bych se netrápil už vůbec.
Do toho ještě poměr káva/voda, čili síla kávy. A člověk, každý chce na konci něco trošku jiného (víc "předek" nebo "zadek" ? - alkoholičtí výrobci mi rozumí).
Na pár věcí jsem určitě zapomněl, ale na to, že je nesmysl počítat 25 sec a trápit se jak naložit s preinfuzí, tak to by snad stačilo.
Měl jsem na stejném mlýnku a kávovaru už různé kávy. S preinfuzí (už mám nastaveno trvale 12 sec cca 0-1.5 baru) délku trvání od 30-60! sec.
Pravda je, že obvykle u mně všechno spadne do rozsahu 38-50 .
Dá se říct, že na průměrném vybavení s průměrnou kávou bez preinfuze je espresso průměrně za 20-35 s.
S preinfuzí je průměrně o 0-15 s delší. Počítá se buď vůbec, nebo půlka, nebo celá.
Pomohlo to ?
Jediné správné je, zkoušet sám, co mi chutná, na tom zařízení, které mám k dispozici. Měnit nejlépe jen jednu veličinu, a to mletí a zjistit jak se chuť mění a trochu to pozorovat. Během určité doby se analytické schopnosti jazyka vytříbí a propojí s mozkovnou, pak už nebude vůbec třeba uvažovat nad časem , natož se poohlížet třeba po refraktometru. Spíš po lepším mlýnku.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Preinfuzi počítat do času shotu?
Například mě nejvíce (zpravidla, ale ne vždy) nejvíce chutná dvojité espresso ze 17-18 gramů kávy a dobou extrakce cca 30-34 vteřin.
- Tim
- Příspěvky: 4
- Registrován: pát 14. čer 2019 10:04:52
- bydliště: Brno
- kávovar: DeLonghi EC850
- mlýnek: Hario Mini Mill Slim Pro
Re: Preinfuzi počítat do času shotu?
No to je právě něco co mně také vrtá hlavou. Mám poloautomat DeLonghi EC850 s přetlakovými miskami a při pohledu na 1 i 2 porcové misky mám za to, že se neliší ničím jiným než-li výškou (tedy objem 2 porcové je větší než-li 1 porcové, ale počet dírek z vnitřní strany je na pohled zcela totožný). Jak tedy může z takovýchto misek vytéct za stejný čas dvojnásobné množství kávy?j.bill píše:Zdá se ti množství otvorů jednoporcové a dvojporcové misky stejné?
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Preinfuzi počítat do času shotu?
Keď do misky nedáš kávu vytečie ti za 25 sekúnd tak 1,5dc... no a objem znižuješ množstvom a mletím, čím robíš odpor - menej kávy -> menší odpor - o to jemnejšie mletie -> väčší odpor = 25 sekúnd 25ml... viac kávy, síce väčší odpor, ale hrubšie mletie vyváži to množstvo a odpor zníži a máš 50ml (po 25ml do 2 šálok)... kávou a mletím len znižuješ ten prietok 1,5dc vody za 25 sekúnd 
