Silver Crest z Lídlu nebo De Longhi EC820

Sháníte levný kávovar - TOTO je Vaše fórum
NEZAPOMEŇTE se podělit o zkušenosti s Vašim kávovarem
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Zamčeno
Uživatelský avatar
tkey
Příspěvky: 5
Registrován: sob 14. dub 2012 12:04:47
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Silver Crest z Lídlu nebo De Longhi EC820

Příspěvek od tkey »

Náš první kávovar na espreso byl levný kávovar z Lídlu značka Silver Crest. Dva roky fungoval k naprosté spokojenosti. Dokonce nebyl ani moc citlivý na správné umletí kávy a dovedl udělat výborné espreso s bohatou crémou, výbornou chutí. Kávu jsme kupovali zásadně nemletou, jednodruhovou čistou Arabicu. Jediným slabým místem kávovaru bylo pěnění mléka pro kapucino - vyžadoval tučnější a hodně chladné mléko a i tak byl trochu problém udělat bohatou mléčnou pěnu. Nakonec jsme to vyřešili zakoupení ručního šlehače na mléko pro kapucino.
Po dvou létech jsme zjistili, že se pod kávovarem dělají loužičky a bývá slabý tlak. Oddělal jsem vrchni kryt kávovaru a zjistil, že z čerpadla vytéká voda. Rozsah poškození jsem dále nezjišťoval a rozhodli jsme se pro koupí nového a kvalitnějšího espresa. Zvítězila značka De Longhi EC820.Sice byl z počátku trochu problém, zkušenosti z přístroje z Lídlu se nedaly využít, nakonec jsme se naučili jak na to. Ovšem při každém šálku kávy z nového přístroje jsme zjišťovali, že káva už nemá takovou dobrou chuť, ba dokonce i crema je nějaká menší. Přišel čas vyhodil starý přístroj a tak jsem ho celý rozebral abych zjsistil zda uvnitř není něco k pozdějšímu použití. K mému překvapení jsem lokalizoval na čerpadle přesné místo kde voda vytékala. Okamžitý nápad a pustil jsem se do opravy. Poškozené místo jsem zacelil, obtočil samosvářecí páskou (také z Lídlu) a duhý den jsem provedl tlakovou zkoušku. Ejhle kávovar fungoval stejně jako když byl nový. Tak jsme provedli test a připravili kávu v opraveném a v novém. Hádejte, která byla i na pohled lepší. Lídl se svým levným plasťákem zvítězil.
Tak máme kávovary dva. Je otázkou jak dlouho ten starý, doma opravený ještě vydrží, ale to prozatím neřešíme.
Výsledný verdikt.
Každý z těch dvou kávovarů má nějakou přednost a není moc férové srovnávat kávovat za 8 stovek s kávovarem za 6 tisíc.
Silver Crest - jednoduchá a nenáročná obsluha, horší pěnění mléka, výborná káva
De Longhi - nenáročná obsluha, snadné čištění, více možností způsobů použití, výborné pěnění mléka, dobrá až výborná káva
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Silver Crest z Lídlu nebo De Longhi EC820

Příspěvek od primacafe »

tkey píše:......... Dokonce nebyl ani moc citlivý na správné umletí kávy a dovedl udělat výborné espreso s bohatou crémou, .............
to bylo proto, že levné kávovary mají přetlakové misky a nějaké preso udělají z jakékoliv kávy a jakéhokoliv namletí kávy.
Váš mlýnek taky velmi pravděpodobně (neuvádíte v profilu typ mlýnku), nebude kávu mlet ani optimálně na espresso.
To co vyrobíte na kávovaru který popisujete, uděláte i na každém dalším levném kávovaru, protože všechny jsou vybaveny nějakým napěňovacím systémem.
O napěňovacích systémech kávovaru je článek zde: http://www.primacafe.cz/primastr/index. ... penenikavy
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
tkey
Příspěvky: 5
Registrován: sob 14. dub 2012 12:04:47
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Silver Crest z Lídlu nebo De Longhi EC820

Příspěvek od tkey »

Tak mlýnek máme eta s mlecími kameny, má 6 stupňů mletí. Ten Silver Crest - skutečně dává 15 barů, je tam velmi "vymakaý systém" pro vytvoření potřebného tlaku. Závěrem bych jen podotknul. Pro většinu znás není podstatné kolik kávovar stál a jakými procesory je řízen, pro nás uživatele je důležitý výsledek, pokud je hodně podobný tomu co se nazývá profesionálně udělané espreso, má odpovídající chuť a vzhled, jsem spokojen byť by bylo připraveno v přístroji za dvě stovky. Hodně cestujeme a tak můžeme srovnávat s tím co se pije v Čechách i jinde v zahraničí.
Stejný příměr bych se však neodvážil říci o kávě. Čistou arabicu určitého typu si proto necháváme posílat zásadne ze zahraničí.
Jinak De Longhi 820 není špatný přístroj, používáme ho na střídačku.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Silver Crest z Lídlu nebo De Longhi EC820

Příspěvek od primacafe »

15 barů není vůbec důležitých, je to jen reklamní trik. Všechny vibrační čerpadla která se v malých domácích kávovarech používají, zajistí bez problémů dostatečný tlak pro espresso.
Pominul jste duši mého příspěvku:
"To co vyrobíte na kávovaru který popisujete, uděláte i na každém dalším levném kávovaru, protože všechny jsou vybaveny nějakým napěňovacím systémem."
Chtěl jsem tím říct, že je úplně jedno jestli je to Silver Crest nebo DeLonghi, nebo jiný levný kávovar. Výsledek bude vždycky velmi podobný.
Hodnocení jestli dobrý nebo špatný vám nevnucuji, to nechám na vás.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 248
Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: Silver Crest z Lídlu nebo De Longhi EC820

Příspěvek od Effe »

Jak vypadá takový "vymakaný systém" pro vytvoření potřebného tlaku ? Nedalo by se to blíže popsat? Nějaké turbo :-) ?
Uživatelský avatar
czhawk
více pokročilý
Příspěvky: 144
Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
bydliště: Ústí nad Labem
kávovar: Rancilio SILVIA
mlýnek: Rancilio ROCKY

Re: Silver Crest z Lídlu nebo De Longhi EC820

Příspěvek od czhawk »

:(
Ach jo, další oběť marketingu! Navrhuji zakázat komerční lež již v ústavě.
Ze syndromu je těžká epidemie, postihující vše a všechny (nejen kávu, kávovary a příslušenství). Jsme na tom tak špatně, že jíme technickou sůl, když nadojíme mléko, tak jej odstředíme (zbavíme tuku), doplníme tukem, který by nikdo normálně nejedl, homogenizujeme (protože jinak ten tuk do mléka dostat nelze), usušíme, roky skladujeme, a pak z něj vyrobíme hnus, který drze nazveme jogurtem. Když jsi jdeme koupit kávovar, tak do supermarketu (za kávovar si můžete dosadit cokoliv), protože
nějaký magor nám vtloukl do hlavy jasný poznávací patent kvality (čerpadlo 15 bar), za kávovar zaplatíme dejme tomu 3000,-Kč a vůbec nás netrápí, že v částce 3000,-Kč je pravděpodobně práce klidně i dětí v zemi s nejlevnější pracovní silou, že výrobek musel někdo vymyslet a nakreslit, že se musel dopravit přes oceán lodí (což se vztahuje na cca 90% všech výrobků), že cestoval v rámci distribučních sítí napříč Evropou, kde přistál ve skladu velkoobchodu v zemi s jednou z nejdražších pracovních sil a nejvyšším zdaněním. Že odtud odjel do prodejní sítě maloobchodu, kde si koncový prodejce přidá rabat ve výši 30% z ceny, aby jej mohl dát na regál, odkud si jej nebohý občan odnese s úsměvem a pocitem štěstí domů. Po cestě si ještě nakoupíme pravou 100% arabiku značky "nejlepšíitalskékafepraženévněmecku", v celkovém stáří klidně i 4-5 let od sklizně za neuvěřitelných 70,-Kč za 200-250g .... samozřejmě namletou. Když dorazíme domů, tak se ihned vrhneme na nového koníčka, a uděláme si doma zaručeně pravé italské espresso za použití všech pracně pořízených surovin a komponentů. Hotový a dokonale napěněný produkt následně ozdobíme super-našlehanou homogenizovanou, mrtvou, bílou vodou s obsahem 1,5 nebo 3,5 % palmového (nebo jiného) tuku. Sedneme si v obyváku k televizi, pustíme si zprávy a popíjíme lahodný nápoj. Při zprávě, „opětovně zdražili kávu na světových trzích“ se jen usmíváme. Nás přece nedostanou. My přece kupujeme kvalitní kávu z našeho supermarketu. A jak známo, ten si ceny ohlídá. Domluví se s dodavatelem na ceně, za kterou kávu nakoupí na dva tři roky dopředu. Dodavatel samozřejmě kývne, takový kšeft si nemůže nechat ujít. Objedná tedy vymetení všech vagónů, co vezli kávu. Odpad netřídí, ale za to jej velmi dobře upraží. Vakuové balení a dokonalé uskladnění jen vše dokoná. Nakonec o prodej se stará marketing, a jak známo papír snese všechno. Důležité je včas si reklamou vychovat zákazníka. Pokud bude káva moc drahá, nevadí, jsou zde ještě jiné alternativy. Třeba instantní produkty. V těch se přece snadno schová třeba pražená kukuřice, je jí nadbytek, je levná a navíc snadno geneticky modifikovatelná. Nakonec zákazník ji již přijal v sušené smetaně ... a s chutí!
Důležité je zachovat cenu, chuťové změny provádět po-ma-lin-ku, dopředu zákazníka připravit a vzdělat.
A dobře nám tak!
Naposledy upravil(a) czhawk dne ned 15. dub 2012 20:56:38, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Silver Crest z Lídlu nebo De Longhi EC820

Příspěvek od primacafe »

:ok: :dik: :ucta:
a mám to chuť zamknout.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
tkey
Příspěvky: 5
Registrován: sob 14. dub 2012 12:04:47
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Silver Crest z Lídlu nebo De Longhi EC820

Příspěvek od tkey »

Máte pravdu plně jsem nepochopil vaše sdělení a já se také neobratně vyjádřil. Chtěl jsem původně říci to. V kávovaru z Lídlu když dělám espreso tak je tmavé, husté, plné hnědé pěny a ta káva voní, nemá to nic společného s napěňovacím systémem mléka - tam zrovna ten levný kávovar funguje nedobře, vyžaduje mlého tučné a velmi chladné aby vůbec nějakou pěnu udělal.
Když naprosto stejnou kávu (stejný druh, stejné množství a stejně umleto) dám do De Longhi 820 a dodržím všechny doporučené parametry, tak káva vytéká světlejší, tvoří se minimální pěna a už tak nevoní. Zato napěňovač mléka funguje zcela super a vyrobí skvělou pěnu i z netučného a teplého mléha. Výsledek je stejný i když kávu namelu o něco jemněji.
Možná stále něco děláme špatně a nedaří se nám přijít na to co to je. Je to tak trochu alchymie než asi člověk získá ten správný "grif" .
Nejsem zrovna propagátor levných výrobků, spíše tvrdím, že by si měl člověk připlatit na kvalitu. Nechci také hanit De Longhi za 6 tisícovek, je pěkný, snadno se udržuje, snadná manipulace při přípravě kávy, není hlučný, má kvalitní kovovou páku a celkově vypadá, že může sloužit bez problémů hodně dlouho. Bohužel v tom konečném výsledku se mi nepodařilo křekonat ten plasťák z Lídlu, ale jak říkám, třeba něco děláme ještě chybně.
Uživatelský avatar
tkey
Příspěvky: 5
Registrován: sob 14. dub 2012 12:04:47
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Silver Crest z Lídlu nebo De Longhi EC820

Příspěvek od tkey »

Vymakaný systém pro vytvoření potřebného tlaku - no odborně to popsat asi správně nedokážu. Když jsem kávovar rozdělal očekával jsem nějaké masivní čerpadlo, které vytvoří potřebný tlak, nic takového jsem nenašel. Vestavěné vibrační čerpadlo bylo spíše miniaturní, ale co mě nadchlo bylo to, že tlačí vodu v nějakých "mikrokapkách" a ve spojení se zpětným ventilem to vytvoří tlak, který nemáte šanci udržet prstem, rukou.
Uživatelský avatar
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 248
Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: Silver Crest z Lídlu nebo De Longhi EC820

Příspěvek od Effe »

Když naprosto stejnou kávu (stejný druh, stejné množství a stejně umleto) dám do De Longhi 820 a dodržím všechny doporučené parametry, tak káva vytéká světlejší, tvoří se minimální pěna a už tak nevoní.
A to bude ten kámen úrazu,každý kávovar (miska) bude vyžadovat jinou hrubost mletí a naplnění misky aby vyteklo požadované množství za požadovaný čas.....
Uživatelský avatar
tkey
Příspěvky: 5
Registrován: sob 14. dub 2012 12:04:47
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Silver Crest z Lídlu nebo De Longhi EC820

Příspěvek od tkey »

Ta diskuze nemá žádný smysl. Stále slyším stejné argumenty. Kdyby to byl problém výroby dobrér kávy jen otázkou misky a jejího naplnění pak nemá smysl dělat drahé kávovary (říkáte, že stejně dobrou kávu uděláte ve všech levných zařízeních). Možná Vám stačí ta průměrná káva, která vyleze z drahého kávovaru obsluhovaného přesně podle návodu.
Takže díky za námahu - v této diskuzi končím. Tím jsem ale nezanevřel na náš druhý dražší kávovar.
Uživatelský avatar
starý
Příspěvky: 46
Registrován: úte 12. kvě 2009 22:11:58
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Silver Crest z Lídlu nebo De Longhi EC820

Příspěvek od starý »

Tak to byl další, který se nás snažil přesvědčit, že mlýnek ETA a kávovar z Lídlu jsou super stroje.
Dál to nemá cenu rozebírat, bylo to zde už mnohokrát a stále se jen opakujeme.
Pokud je autor tohoto vlákna přesvědčený, že je to u něj s přípravou kávy tak jak to má být, tak nač mu to vyvracet a brát mu iluze.
Přece má dobrý kávovar i dobrou kávu ze zahraničí.
Budeme se raději věnovat vlastním potřebám a přípravě espressa podle vlasních představ. Ikdyž asi dost zkreslených :) . Po světě zas tolik nejezdím a tak nemám ten správný rozhled. Proto si budu dělat doma to svý espresso a budu taky spokojený. A kávu budu objednávat tady PRIMAcafé, ikdyž nebude zahraniční.
Uživatelský avatar
zavi
nováček
Příspěvky: 59
Registrován: ned 18. zář 2011 16:48:11
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Silver Crest z Lídlu nebo De Longhi EC820

Příspěvek od zavi »

Zase netreba z toho robiť tragédiu, každy pije čo mu chutí a tak to má byť, nemôže celý svet piť len tú najkvalitnejšiu kávu, ani ženy čo chodia po svete nie sú všetky ako Claudia Schiffer alebo Daniela Peštová a napriek tomu často naše manželky milujeme.
Ja som nedávno ponúkol jednej našej rodinnej znamej balíček kvalitnej lavazzy, chcel som ju presvedčiť, že kvalitné presso je lepšie ako zalievaná káva, čo ona pije. Tak som začal kvalitnou kávou a ona mi po čase oznámila že necítila rozdiel medzi tou lavazzou a Popradskou kávou, ktorú kupuje v markete.
Takže nič sa nedeje, každý podľa chuti a obsahu svojej peňaženky si kúpi lacný jednoduchý alebo veľmi drahý vymakaný kávovar a hnusnú alebo dobrú drahú kávu a keď je navyše pritom so svojím výberom aj spokojný, tak čo viac si môžeme želať.
mill
silně pokročilý
Příspěvky: 520
Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Silver Crest z Lídlu nebo De Longhi EC820

Příspěvek od mill »

Výhrady většiny diskutujících vůči tkey nebyly ani tak kvůli tomu, co sype do kávovaru a pije, ale protože srovnává přípravu na levném kávovaru s připravou na kávovaru dražším, aniž pochopil vůbec přípravu a proces vzniku espressa. Na žádném z jeho strojků ale nedělá KLASICKÉ ESPRESSO, DĚLÁ NA NĚM POUZE NÁPOJ, KTERÝ SE ESPRESSU VZDÁLENĚ PODOBÁ, a tyto nápoje mezi sebou porovnává. Dalo by se říct, že "my o koze a on o voze". Tohle fórum se snaží osvětlit temné vody kávové kultury u nás, bylo by fajn si alespoň zjistit základní fakta.
Zamčeno

Zpět na „Sháním levný kávovar“