French Press
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
French Press
Vyrábí se většinou ze skla v kombinaci s plastem nebo kovem. Tyto konvice v provedení sklo-nerez bývají mnohdy velmi atraktivní.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
Dobrý deň, na Vianoce som dostal krásny French Press. Žiaľ, u rodičov nemám žiadnu vhodnú kávu, takže sa naň zatiaľ môžem len pozerať. Ale aj tak - je niektorý druh/odroda kávy, ktorá je podľa vás obzvlášť vhodná na prípravu vo French Presse? Ďakujem.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: French Press
Jakákoliv chutná a čerstvě upražená a umletá :)
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
Tak a dalsia otazka. Viem, ze do FP musi ist kava, ktora je pomleta hrubsie ako na espresso. Ale kym v pripade espressa mi je jasne, kedy je kava dostatocne jemna alebo nie, tak v pripade FP mi chyba akakolvek mierka. Takze ako viem, ci je kava pomleta tak akurat na French Press? Prave mi dorazil moj novy mlyncek Kyocera, tak sa s tym chcem vyhrat.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
zdravim:)
Z pocatku je to pokus-omyl. Zkuste mlit co mozna nejjemneji, dokud nebude vysledek prasny. Tzn., ze vam ty malinkate castice neprojdou pres sitko french pressu a neucitite je v chuti.
Prusvih je, ze sekaci mlynky kavu nasekaj nerovnomerne, takze vam neco projde skrz a vetsina se zpravne nevylouhuje:)
Z pocatku je to pokus-omyl. Zkuste mlit co mozna nejjemneji, dokud nebude vysledek prasny. Tzn., ze vam ty malinkate castice neprojdou pres sitko french pressu a neucitite je v chuti.
Prusvih je, ze sekaci mlynky kavu nasekaj nerovnomerne, takze vam neco projde skrz a vetsina se zpravne nevylouhuje:)
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
Mne to je jasne, ale ja som uplny novacik a uz rucny mlyncek za 80 dolarov bol pre mna investicia. Podla recenzii ale melie celkom slusne (zistim az zajtra, aj ked to nebudem vediet aj tak posudit). Kazdopadne spravy postup teda je co najjemnejsie, ale tak aby castice neprechadzali cez sitko? Dakujem.2-czech píše: Prusvih je, ze sekaci mlynky kavu nasekaj nerovnomerne, takze vam neco projde skrz a vetsina se zpravne nevylouhuje:)
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
Tak necely mesiac popijania kavy z French Pressu mam za sebou a dojmy? Momentalne vzdy trpim dilemou, ci pit kavu z FP alebo espresso. Je mi jasne, ze to bude sposobene asi aj tym, ze moj kavovar je sialene nekvalitny a s kavou robi divy, ale aj tak ma prekvapilo, aka moze byt kava z FP dobra. Vrele odporucam kazdemu, kto si chce vychutnat kvalitnu kavu a nema poriadny stroj, alebo jednoducho potrebuje vacsi objem. 

"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Re: French Press
Aky je vlastne rozdiel medzi klasickym turkom a French Pressom. Mne to pride ako zaliaty turek precedeny cez sito. Nic viac, nic menej. Hlavny neduh turka a sice prilis dlhe luhovanie kavy to neriesi (pokial sa cely obsah nepreleje do inej nadoby). Alebo som nieco nepochopil? Ma sa cely obsah FrenchPressu po stanovenej dobe luhovania "neprodlene" rozliat do poharov?
Som kávový začiatočník a barbar, ale pracujem na zmene 

- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
ánosanc0 píše:Ma sa cely obsah FrenchPressu po stanovenej dobe luhovania "neprodlene" rozliat do poharov?
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
Po 4 minutach.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
Hlavne to vyskusaj. Oplati sa.sanc0 píše:Dik. Zas som mudrejsi.

"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Re: French Press
No neviem ci si vsimnem moc rozdiel (s vynimkou toho ze mi grunt nepoleze do huby).Rujir píše:Hlavne to vyskusaj. Oplati sa.
Som kávový začiatočník a barbar, ale pracujem na zmene 

- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
Povedal by som, ze ano. Hlavny problem "turka" je, ze najskor je prilis horuci na normalne pitie (nevraviac o tom, ze ludia kavu zalievaju vriacou vodou, takze ju nadovazok spalia) a potom prilis vyluhovany. Ja osobne tam citim dost podstatny rozdiel.sanc0 píše: No neviem ci si vsimnem moc rozdiel (s vynimkou toho ze mi grunt nepoleze do huby).
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Re: French Press
Ahoj, také bych se rád podělil o dojmy z FP. Byl jsem manželkou obdarován letos na vánoce FP (tuším že tescoma tak na cca 1l kafe). Manželka koupila tak velký proto, že počítala i s eventuálním použitím na čaj.
Jinak cca už rok dělám kafe v práci na Silvii. Záměrně nepíšu espreso ale kafe, protože to co dělám má spíš blíže k lungo. Je to proto, že preso mi z počátku přišlo příliž intenzivní, a taky jsem pořádně nevěděl jak ho udělat. Tak bylo místy kyselý, trpký, atd. ale tím si asi projde každý. Teď už si na intenzivní kafe zvykám, takže se začnu učit i pravé espreso. Ale zpět k FP.
Nejdřív jsem byl k FP mírně skeptický.. čekal jsem, že to bude trochu lepší "turek". Už jsem si jich taky pár udělal (z "kvalitního" mletého čiba ze supermarketu). A taky mě po nich obvykle bolel žaludek.
K FP jsem si tedy o svátcích nastudoval co jsem mohl (včetně videí na youtube). Velmi užitečné mi přislo toto:
Zkusil jsem pár experimentů, jak s čibem, tak s kávou z Naturfit (Colombia Medelin Supremo) s výsledkem, že čibo šlo do koše.
FP dělám z balené neperlivé vody (5l flaše) - jsem bohužel z Brna
Zatím stále zkouším, ale +- dobré výsledky (= chutná mi) jsou:
mletí na 20 na Rockym
cca 140-150ml vody na 8g kafe
ne vařicí voda (budu muset sehnat teploměr a odměřit 92 stupňů)
pomalu zalít,
cca 3 minuty počkat,
pomalu stlačit
přelít do předehrátého hrníčku nebo konvičky.
Docházím k názoru, že 1l FP na 1-2 porce kafe je moc velký a není to ono.. pokud se dá více kafe (4 porce), tak se filtruje mnohem lépe a jemná sedlina není tak velká. -> budu muset pořídit menší FP.
Mám objednanou kávu z primacafe, tak uvidím jak to bude vypadat z opravdu čerstvé kávy. (nevím jak moc čerstvou kávu Naturfit prodává)
Budu samozřejmě porovnávat s výsledky ze Silvie.
Chci udělat referenční návštěvu v nějaké kavárně a objednat si FP, abych se kalibroval.
Dám potom časem vědět, jak jsem dopadl.
Sumasumárum.. kafe z FP mi chutná.. není tak intenzivní jako espreso, ale lépe se mi pije.
Byl bych rád, kdyby tu bylo více informací/zkušeností s FP.. protože kafe není jen espreso, že?
Nikes

Jinak cca už rok dělám kafe v práci na Silvii. Záměrně nepíšu espreso ale kafe, protože to co dělám má spíš blíže k lungo. Je to proto, že preso mi z počátku přišlo příliž intenzivní, a taky jsem pořádně nevěděl jak ho udělat. Tak bylo místy kyselý, trpký, atd. ale tím si asi projde každý. Teď už si na intenzivní kafe zvykám, takže se začnu učit i pravé espreso. Ale zpět k FP.
Nejdřív jsem byl k FP mírně skeptický.. čekal jsem, že to bude trochu lepší "turek". Už jsem si jich taky pár udělal (z "kvalitního" mletého čiba ze supermarketu). A taky mě po nich obvykle bolel žaludek.
K FP jsem si tedy o svátcích nastudoval co jsem mohl (včetně videí na youtube). Velmi užitečné mi přislo toto:
Kód: Vybrat vše
http://jaknakavu.eu/french-press/jak-na-french-press/
FP dělám z balené neperlivé vody (5l flaše) - jsem bohužel z Brna

Zatím stále zkouším, ale +- dobré výsledky (= chutná mi) jsou:
mletí na 20 na Rockym
cca 140-150ml vody na 8g kafe
ne vařicí voda (budu muset sehnat teploměr a odměřit 92 stupňů)
pomalu zalít,
cca 3 minuty počkat,
pomalu stlačit
přelít do předehrátého hrníčku nebo konvičky.
Docházím k názoru, že 1l FP na 1-2 porce kafe je moc velký a není to ono.. pokud se dá více kafe (4 porce), tak se filtruje mnohem lépe a jemná sedlina není tak velká. -> budu muset pořídit menší FP.
Mám objednanou kávu z primacafe, tak uvidím jak to bude vypadat z opravdu čerstvé kávy. (nevím jak moc čerstvou kávu Naturfit prodává)
Budu samozřejmě porovnávat s výsledky ze Silvie.
Chci udělat referenční návštěvu v nějaké kavárně a objednat si FP, abych se kalibroval.
Dám potom časem vědět, jak jsem dopadl.
Sumasumárum.. kafe z FP mi chutná.. není tak intenzivní jako espreso, ale lépe se mi pije.
Byl bych rád, kdyby tu bylo více informací/zkušeností s FP.. protože kafe není jen espreso, že?

Nikes
Doma: Gaggia Classic + Iberital Challenger, French Press Melior + Ruční mlýnek Lodos
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
-souhlas s mletím na 20 na Rockym, sám se pohybuji cca 23
-brněnskou vodu proklatě vylepší filtrace, já používám Britu ale zde na fóru najdeš i levnější varianty: Nakonec to vyjde líp, než vodu kupovat balenou
-teploměr netřeba,92st je přibližně po 40s až minutě od vypnutí konve z plného varu
-doba louhování 3-4 min podle kafe
-FP v Brně má snad jem Spolek, o jiné kavárně nevím
-Naturfit vs Primacafe .. nebe a dudy, vyzkoušeno osobně ( ve prospěch PC). U Naturfitu se dá mluvit o čerstvosti asi tak stejně,jako u Oxalisu. Ale zas lepší, než drátem do voka......
-pro dva lidi mi přijde ideální 0,35l. Na snídani super
-poměr cena x výkon se mi zdá nejlepší Budum Chambord. Dostal jsem k narozkám něco jinýho na poloviční ceně a vztekám se s tím už docela dlouho. Těsnění netěsní atd.
Těším se, až to někde na cestách rozbiju (nechci vyhazovat peníze za něco, co zatím, byť s problémy funguje) a zase si koupím Bodum. Už jsem měl dva k velké spokojenosti.
-brněnskou vodu proklatě vylepší filtrace, já používám Britu ale zde na fóru najdeš i levnější varianty: Nakonec to vyjde líp, než vodu kupovat balenou
-teploměr netřeba,92st je přibližně po 40s až minutě od vypnutí konve z plného varu
-doba louhování 3-4 min podle kafe
-FP v Brně má snad jem Spolek, o jiné kavárně nevím
-Naturfit vs Primacafe .. nebe a dudy, vyzkoušeno osobně ( ve prospěch PC). U Naturfitu se dá mluvit o čerstvosti asi tak stejně,jako u Oxalisu. Ale zas lepší, než drátem do voka......
-pro dva lidi mi přijde ideální 0,35l. Na snídani super
-poměr cena x výkon se mi zdá nejlepší Budum Chambord. Dostal jsem k narozkám něco jinýho na poloviční ceně a vztekám se s tím už docela dlouho. Těsnění netěsní atd.
Těším se, až to někde na cestách rozbiju (nechci vyhazovat peníze za něco, co zatím, byť s problémy funguje) a zase si koupím Bodum. Už jsem měl dva k velké spokojenosti.
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
Tak este jedna otazocka - ake davkovanie pouzivate? Zdroje sa rozchadzaju a to az do neprijemne velkych rozdielov.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
Rujir píše:Tak este jedna otazocka - ake davkovanie pouzivate? Zdroje sa rozchadzaju a to az do neprijemne velkych rozdielov.
Kód: Vybrat vše
http://www.scae.com/goldcup/downloads/SCAE_brochure_english.pdf
http://www.scae.com/goldcup/downloads/Coffee_Brewing_Control.pdf
http://www.scae.com/filestore/documents/gold_cup/Why_get_involved_in_Gold_Cup.ppt
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: French Press
Juuu, dakujem za zdroje. Takze ak som ich spravne pochopil tak ideal je 70g na liter? Alebo som ten graf absolutne nepochopil? 

"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Re: French Press
Podla grafu je ideal niekde madzi 55g a 60g.