
Presso x lungo
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: Presso x lungo
No nevím možná neumím udělat ani french press ani lungo ale mně to "řidší preso" připadá furt chutnější než french press kterej se mi jeví blíž překápku 

- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Presso x lungo
French press ani mne nejde nejako po chuti. Ale aj to bude asi len otázka zvyku, veď kedysi som pil zalievanú kávu v obrovských množstvách a chutila mi veľmi veľmi.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Presso x lungo
Si ho někdy udělejte pořádně. French press je rozhodně lepší než 100 ml "lungo" ze 7g. 

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 188
- Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
- bydliště: Roudnice n.Labem
- kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
- mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox
Re: Presso x lungo
French press mi připadá jako překapávaná káva nebo nepovedené presso prostě bez pěny.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Presso x lungo
Tak ja sa opravím - french press ani 100ml lungo mi nejde nejako po chuti 

Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: Presso x lungo
Dělali jsme na kurzu přípravy kávy zajímavý test, vřele doporučuji vyzkoušet a pak hodnotit, jaké množství vody je optimální. Jestli ho už někdo popisoval, omlouvám se, ale je to skvělý způsob jak ukázat obhájcům "českého presa" co pijí.
1) Napěchujte do dvoupáky 14g kávy (případně o něco více, jak to na svých kávovarech máte odladěné).
2) Na jednu stranu dejte větší hrnek (aby se do něj vešlo "české preso" - alespoň cca 90ml).
3) Na druhou dejte hrnek na espresso a připravte si dva další.
4) Spusťte extrakci.
5) Poté, co máte v šálku na espresso 30ml kávy, vyměňte jej za druhý.
6) Poté, co máte v druhém šálku na espresso 30ml kávy, vyměňte jej za třetí.
7) Poté, co máte ve třetím šálku na espresso 30ml kávy, zastavte extrakci.
8) Máte teď k dispozici jedno "české preso", espresso a dvě "espressa" o celkovém objemu stejném, jako "české preso".
9) Přičichněte k prvnímu espressu. Zhluboka se nadechněte a opatrně přičichněte k třetímu "espressu" (pozor, nejde o to že nevoní, jde o to že nedobře páchne).
10) To by mělo stačit, ale pokud jste masochisté, můžete třetí "espresso" i ochutnat.
1) Napěchujte do dvoupáky 14g kávy (případně o něco více, jak to na svých kávovarech máte odladěné).
2) Na jednu stranu dejte větší hrnek (aby se do něj vešlo "české preso" - alespoň cca 90ml).
3) Na druhou dejte hrnek na espresso a připravte si dva další.
4) Spusťte extrakci.
5) Poté, co máte v šálku na espresso 30ml kávy, vyměňte jej za druhý.
6) Poté, co máte v druhém šálku na espresso 30ml kávy, vyměňte jej za třetí.
7) Poté, co máte ve třetím šálku na espresso 30ml kávy, zastavte extrakci.
8) Máte teď k dispozici jedno "české preso", espresso a dvě "espressa" o celkovém objemu stejném, jako "české preso".
9) Přičichněte k prvnímu espressu. Zhluboka se nadechněte a opatrně přičichněte k třetímu "espressu" (pozor, nejde o to že nevoní, jde o to že nedobře páchne).
10) To by mělo stačit, ale pokud jste masochisté, můžete třetí "espresso" i ochutnat.
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Presso x lungo
Dobreeee! Tak toto by ma sice nenapadlo, ale je to perfektne!




"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Presso x lungo
2 goody: stačí vzít jedoporcovou misku, udělat standardní espresso, a pak do dalšího šálku načepovat půldecový žejdlík. Nicméně znám člověka, který i toto spokojeně zalil mlékem, osladil a s chutí vypil
.

... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Re: Presso x lungo
Mnou popsaný způsob je více vypovídající, protože v tom půldecovém žejdlíku se namíchá nedobré s hnusným, zatímco to třetí "espresso" je vyslovenej humus, kterej už po pachu zavrhne snad každý. Ale samozřejmě, pokud se s tím někomu nechce mazat, stačí i ten jednodušší postup s půldecovým žejdlíkem.ringo píše:2 goody: stačí vzít jedoporcovou misku, udělat standardní espresso, a pak do dalšího šálku načepovat půldecový žejdlík.
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Presso x lungo
2 goody: Já to ještě upřesním. Z jednoporcové misky udělat standardní espresso, a z té samé dávky udělat druháka, nejlépe velkého, abychom testovanému dopřáli. Bohužel i toto někteří radostně vypijí.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Re: Presso x lungo
Ringo: Jen pak nebudeš moct vítězoslavně demonstrovat "tohleto velké co normálně pijete se skládá z tady tohoto dobrého, tohoto nedobrého a tohoto hnusného". Ale pravda, výsledek by z jednoporcové misky měl být prakticky totožný.
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Presso x lungo
2 gody: Tak ještě jinak
. S kolegy, co si z kávovaru dříve "načepovali" plný či téměř plný hrnek, jsem udělal pokus. Natočil jsem z jejich obvyklé dávky cca 30 ml, a zbytek jejich objemu ze stejné extrakce dočepoval do dalšího hrnku. Dvěma se to nelíbilo, ale jedna kolegyně to bez skrupulí dolila mlékem, dosypala cukr s tím, že je to stejný. Musím říct, že za to má můj obdiv.

... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Re: Presso x lungo
No, prostě absence chuťových a čichových buněk v kombinaci s mizerným zrakem.. 

- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Presso x lungo
Urcite je obdiv to spravne slovo?ringo píše:Musím říct, že za to má můj obdiv.


"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Presso x lungo
Bych řekl, že v tomto okamžiku určitě. Můj taky.
Možná by ji mohli leckteří z nás závidět, má po starosti.
Možná by ji mohli leckteří z nás závidět, má po starosti.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Presso x lungo
V principu skvělá partie ... jen by nesměla vařit :O)goody píše:No, prostě absence chuťových a čichových buněk v kombinaci s mizerným zrakem.. :)