Iontoměniče, určené pro užití v potravinářství se určitě dají koupit (jeden mám doma

S vodou k přímému pití je to složitější. Při trošce námahy se dají dohledat nezávislé testy, které kvalitu balených vod hodnotily, takže myslím, že určité objektivní vodítko existuje.
Problém zůstává, že sebelepší voda bude znehodnocená (mikrobiologicky - zmnožení bakterií) pokud ji nechají stát na světle v supermarketu ve skladu při 35 st. C. Upřímně řečeno, nebyl bych si jistý v popsaných podmínkých ani případnými výluhy z plastových obalů. To už je na nás spotřebitelích, nakolik budeme důslední a co si za svoje peníze necháme vnutit.
Stejně tak si stojím za odkazem na specializované firmy - nemyslel jsem rozhodně "odborníky" , kteří nutí lidem podomně či jak , reklamními žvásty vychválený celkem běžný typ neuvěřitelně předražené reverzní osmozy s bůhvíjakou generací membrány (levné), ale firmy s dlouholetým působením na trhu a referencemi. Osobně - než bych něco takového za takové peníze koupil, tak bych si sehnal maximum informací. Tyto případy jsou ale myslím dostatečně popsané i v tisku , stanovisko vydal i SZÚ, je to stejné ,jako prodeje "zázračných" vysavačů, nádobí a nevím čeho ještě...
Navíc tedy - i když jsem vodu z rev. osmozy nepil, mám silné podezření - na základě praktických degustačních zkušeností s vodou destilovanou, že to bude chuťově pěkný fujtajbl, neboť obě vody mají prakticky nulový obsah minerálních látek...
Co se týče veřejných vodovodů - jsme obecně ujišťovaní o tom, jak je taková voda kvalitní - no, byl bych z více důvodů rezervovaný a vždy vycházel z konkrétních místních podmínek ( a rozboru), které nelze zobecňovat. To že se za 20 let "budování kapitalismu" snížily některé hodnoty sledovaných škodlivin ještě neznamená , že se tam neobjevily škodliviny jiné (případně nesledované) - ale jak uvádím, vždy to závisí na místních podmínkách.