mě bych dotaz. Přemýšlím o nákupu domacího espressa. Zatím to vypadá na frekvenci 2-7 kousků za týden (časem možná víc). Zatím mě jde jen o espresso, časem možná zkusím elaborovat i s párou a mlékem.
V práci máme Silvii a už jsem se s ní sžil (tedy vím jak udělat slušné preso, jak čistit atd..).
Na doma ji však nechci (drahá a zbytečně velká). Nicméně bych rád něco podobného. Trochu se bojím, že když si koupím "levný krám" budu zklamaný z nízké kvality udělané kávy. Ano, je mi jasné, že provedení mašinky bude levnější.
Po dlouhém studiu tohoto fóra mám dva kandidáty:
Gaggii Color a Gaggii Baby Class (moje finanční hranice).
Rozdíly o kterých vím:
Plastové vs. kovové opláštění - moc neřeším.
Nerez (výlisek) vs. hliníkový (masiv) bojler - chci tam lít výhradně dekalcifikovanou vodu, takže moc neřeším, ale raději ten masiv.
Ne vs. Ano 3cestný ventil - to je to, co ma Silvie u hlavy a čím se backflushuje? Nevím, jak moc je problém, když to tam není (čištění), ale už jsem si na to zvykl. Bojím se, že bez toho budu muset čistící sajrajt honit přes bojler = větší koroze.
Co nevím, je ovládání. Zvykl jsem si na 1 HW knoflík (čerpadlo On/Off) a nerad bych jakoukoli elektroniku, programovatelné dávkování a podobné blbosti.
Nuž, mohu poprosit o radu - ideálně někoho, kdo zná prakticky výše uvedené mašiny?
Jaký může být "faktor zklamání"?

Jak se zvyšuje šance, že to espreso se ne zrovna povede? (teplotní nestálost, ..)
Je tam ten 3cestný ventil opravdu tak moc důležitý?
S danou frekvencí káv se bojím, že budu víc času věnovat ůdržbě a čištění než dělání kafe.
Eventuální další komentáře..
Přece jenom za ušetřené 3 tisíce (+ další 2) můžu mít dobrý mlýnek (místo toho ručního Lodosu).
Předem děkuji.
Nik.