primacafe Vloženo 17.11.2007 13:41:18
---------------------------------------------------
Citace:
Originál vložil Martin
... Mam doma Gaggia evolution, ale stale sa mi nedari urobit spravne presso. .....
U kávovaru byla miska nebo misky které se vkládají do páky, do misky se dává odměřené množství kávy. Jakou misku u Vašeho kávovaru používáte? Jak hlubokou? Když dáte do misky 7 až 9g kávy, je miska skoro plná nebo asi jen polovina?
Piccolo hrníček o objemu kávy 30 až 40ml mě nateče za 15 až 20sec na malém domácím kávovaru. Domnívám se, že to je optimální doba, běžná i pro profesionální kávovary. Takže čistě teoreticky (tak velký 1.2dcl hrníček na kávu, snad doma ani nemáme) by měl 1.2dcl hrníček natéct za 60sec. Jenomže káva do hrníčku teče jen ze začátku několik vteřin a potom už tuto kávu ředíte vodou.
Káva je to tmavé dole a dál už je to jen nechutná voda:

Je velice pravděpodobné, že káva mletá v obchodě nebude vyhovovat potřebám Vašeho kávovaru. Ve velké většině případů bude asi hrubě mletá. Hrubost mletí kávy je nejdůležitější pro zhotovení dobrého pressa. Hrubě mletá káva má mezi jednotlivými zrníčky velký volný prostor a voda proteče rychle, kdy nestačí z kávy vyluhovat potřebné látky. V opačném případě kdy káva bude jemně mletá, při vstupu teplé vody do kávy v páce, tato trochu nabobtná a už tak velice malý prostor mezi jednotlivými zrníčky kávy se ještě zmenší. Můžete si toho všimnout, když použijete jemně mletou kávu, zapnete kávovar a prvních pár vteřin má snahu káva aspoň trochu protíkat. Pak káva nabobtná a tečení kávy může přejít až do stavu kapání.
Něco o mlýncích je popsané zde, v článku je uvažováno mletí kávy na turka, ale část článku se dá uvažovat i pro mletí kávy na presso. Káva mletá na presso by měla mít konstantní hrubost mletí. Jestliže se jednou dostanete do stavu, kdy budete požadovat doma velice kvalitně připravené espresso asi se potřebě vlastního mlýnku nevyhnete. K ručním (s kličkou) mlýnkům je těžké se vyjadřovat. Ve velké většině nových mlýnků se kterými jsem se setkal, se o nějaké použitelnosti k mletí nedalo moc uvažovat. Asi jsou určeny jen k dekoraci. Tyto mlýnky v podstatě nemlely, jeji mlecí část je hrubý neopracovaný odlitek, vzdáleně podobný těm které známe ze starých mlýnků našich babiček. I v případě starých mlýnků není zaručené, že každý bude kávu mlet dobře. Sám jsem různě po bazarech koupil asi 10mlýnků a jen dva jsou použitelné. Káva mletou na presso kterou objednáte u nás, by měla s velkou pravděpodobností vyhovovat i Vašemu kávovaru. Sami používáme malý domácí pákový kávovar. A kávy si meleme stejným způsobem jako Vám. Důvod proč používám malý kávovar je ten, že si kávy můžu v průběhu dne připravovat z kávy na kterou mám chuť a je možné ovlivnit i sílu připraveného pressa. U automatu to není tak jednoduché.