
Vzhledem k tomu, že jsem se díky tomuto fóru dozvěděl spoustu informací o kávě, kávovarech, mlýncích atd., rozhodl jsem se, že sem umístím také svůj příspěvek týkající se kávovaru LaCimbali M21 Junior DT/1. Kávu mě vlastně naučila pít manželka, dřív jsem jí nijak neholdoval, ale to se změnilo po zakoupení našeho prvního kávovaru - Krups XP 2000. Ke kávovaru jsme koupili i mlýnek stejné značky (GVX-242) a musím konstatovat, že káva byla perfektní. Nicméně mlýnek se nám po 5 letech porouchal, a tak jsem si řekl, že to je dobrá příležitost poohlédnout se po něčem lepším. Po pročítání českých i zahraničních fór a recenzí jsem byl pevně rozhodnutý pro koupi kombinace Rancilio Silvia a Rocky. Svoji volbu jsem konzultoval s kamarádem vlastnícím jednu kavárnu v Praze a přitom jsem stačil obhlédnout i vyzkoušet techniku, kterou zde disponují. Byly to mlýnky a 4-páka La Spaziale, moc pěkné stroje. Jelikož je pro mě podstatná kvalita zpracování a s tím související životnost přístrojů obecně, začal jsem se poohlížet po menších profi jednopákách. Opět jsem se prokousal mnoha recenzemi (jedna velmi podrobná např. zde) a bylo mi jasné, že mým favoritem bude právě Junior od LaCimbali. Na nový přístroj bych ale neměl dost peněz, tak jsem začal procházet inzeráty a usmálo se na mě štěstí - koupil jsem Juniora ve skvělém stavu za super cenu. Mlýnek mám myslím odpovídající Macap M5, je to pořádný kus a jistě něco vydrží. Můj Junior, jak již napovídá typové označení DT/1, má přímé napojení na vodu. S novou přípojkou vody na kávovar, instalací filtru a odpadu jsem si hrál půl dne. Před připojením jsem Juniora rozebral - teda jeho plášť, což jde velmi snadno. Člověk se rychle dostane do jeho útrob, kterým dominuje 2,25L nerezový bojler, rotační čerpadlo (nádherný tichý zvuk) a spousta měděných trubiček
 Po důkladném vyčištění od zbytků kávy a všelijakého sajrajtu a kontroly těsnosti jsem nasadil nové těsnění hlavy a mohlo začít experimentování s přípravou kávy. Hrubost mletí jsem ladil po večerech po příchodu z práce a hned z prvních pokusů bylo jasné, že káva z tohoto stroje je o něčem úplně jiném než z našeho starého Krupse. Nádherná tmavá tygrovaná crema a ta chuť! Vždy se těším, až si udělám po příchodu z práce vynikající espresso. Před koupí jsem se trochu obával, jak dlouho bude trvat ohřátí stroje na ideální provozní teplotu. Po zapnutí vychladlého Juniora přestane blikat kontrolka (znamení, že je stroj připraven) asi po necelých 10 minutách. Já začínám s přípravou kávy přibližně po 20 minutách od zapnutí, to je již hlava horká tak, že na ní neudržím ruku. Přístroj je dělaný na výdej 80 káv za hodinu, my toho ani s případnými návštěvami tolik nevypijeme, proto před vlastní přípravou kávy nechám několikrát odtéct vodu, aby se trochu snížila teplota hlavy. Jinak Junior je mimo jiné známý svojí teplotní stabilitou. Mezi dvěma otočnými regulátory množství páry (vlevo) a vody (vpravo) je 5 dotykových tlačítek, z nichž je u čtyřech možné naprogramovat množství vody (což se docela hodí). Výkon parní trysky je brutální, žádnou změnu v její intenzitě jsem ani po dlouhém šlehání nepozoroval. Nicméně tvorbu mikropěny ještě nemám moc zmáknutou, budu zkoušet metodu vody a kapky jaru
  Po důkladném vyčištění od zbytků kávy a všelijakého sajrajtu a kontroly těsnosti jsem nasadil nové těsnění hlavy a mohlo začít experimentování s přípravou kávy. Hrubost mletí jsem ladil po večerech po příchodu z práce a hned z prvních pokusů bylo jasné, že káva z tohoto stroje je o něčem úplně jiném než z našeho starého Krupse. Nádherná tmavá tygrovaná crema a ta chuť! Vždy se těším, až si udělám po příchodu z práce vynikající espresso. Před koupí jsem se trochu obával, jak dlouho bude trvat ohřátí stroje na ideální provozní teplotu. Po zapnutí vychladlého Juniora přestane blikat kontrolka (znamení, že je stroj připraven) asi po necelých 10 minutách. Já začínám s přípravou kávy přibližně po 20 minutách od zapnutí, to je již hlava horká tak, že na ní neudržím ruku. Přístroj je dělaný na výdej 80 káv za hodinu, my toho ani s případnými návštěvami tolik nevypijeme, proto před vlastní přípravou kávy nechám několikrát odtéct vodu, aby se trochu snížila teplota hlavy. Jinak Junior je mimo jiné známý svojí teplotní stabilitou. Mezi dvěma otočnými regulátory množství páry (vlevo) a vody (vpravo) je 5 dotykových tlačítek, z nichž je u čtyřech možné naprogramovat množství vody (což se docela hodí). Výkon parní trysky je brutální, žádnou změnu v její intenzitě jsem ani po dlouhém šlehání nepozoroval. Nicméně tvorbu mikropěny ještě nemám moc zmáknutou, budu zkoušet metodu vody a kapky jaru 
Díky tomu, že se jedná o HX mašinu, je horní plocha přístroje celkem rychle teplá od zbytkového tepla uvolňovaného bojlerem (i když ten je obalený izolačním materiálem) a grupou, takže se šálky pěkně ohřívají. S Juniorem jsem moc spokojený, vypadá to že vydrží ještě mnoho let. Ovládání je snadné (manželka s ním nemá žádný problém), údržba také a přímé napojení na vodu a odpad ušetří celkem dost práce. Pokud by někoho zajímaly nějaké podrobnosti, rád je pokud budu vědět zodpovím

A ještě technické informace:
- rozměry: 32x43x47cm(šxvxh)
- hmotnost: 33kg
- přívod vody, odpad a síťový kabel jsou vyvedeny zespodu přístroje






 
 

