Možná z regionu kde pracují ještě otroci a některej chtěl vzít kramle.Seky píše:nábojnice byla z kávy z nějakého "rizikového" regionu?
Rancilio Silvia
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rancilio Silvia
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
No vida, a pak že to nejde
Extrakce vypadá slušně, alespoň podle cremy. Není v tom žádná věda, chce to jen chvilku cviku a vědět, čeho a jak chci dosáhnout. Jste na správné cestě. Ještě zkuste chvilku laborovat s výběrem singlu, tj. najít nějakou jinou misku. Asi bych navštívil v okolí nějaký servis profi kávovarů, kde nabízejí níhradní díly atd. Páku vezměte s sebou, každá je trošku jiná. Singlů asi vyzkoušíte víc, než se dopracujete k tomu pravému. Zatím laďte techniku na double, jakmile budete vědět, jak má extrakce vypadat, bude se i líp hledat single miska. Já to mám vyladěné tak, že hrubost neměním, ale single používám na 11-12g kávy, což ne každému vyhovuje.

- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rancilio Silvia
Netrapte se tím, také tam většinou žádné nejrozmanitější chutě nenajdu. Asi proto, že se mezi znalce neřadím. Vidím to asi takto, buď je dobrá, nebo se dá pít a pak je další stav a to je nepitelná. 

_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Nevím jak chcete trénovat cremu na zrnech za 7kč. Vždyť ta může být i několik měsíců stará. To pak nekrémuje ani při 25/25.Seky píše:trochu mimo, ale pozor na tu standartku, bývají tam kamínky, jeden mi málem zničil mlýnek, když sem taky laboroval a testoval...
Jinak novému uživateli přeji hodně úspěchů..
Re: Rancilio Silvia
cremu jsem nechtěl trénovat na standard směsi ( ne od PC) tak jsem chtěl trenovat pouze extrakci 25/25. vypadá to že už jsem docela blízko dobré extrakce, a už to chce pouze malé změny.
Jinak samozřejmě děkuji za povzbuzení. U nás není žádný servis profi-kávovarů ani v okolí 40 km takže pak jedině Praha. Hodně tu bylo napsáno o Marzocco tak jí zkusím objednat.
S tímto nastavením, se mi už doufám povede lépe rozeznat rozdíly mezi jednotlivými PC kávami. S automatu mi přišly ( až na pár výjímek) všechny chuťově stejné.
Jinak samozřejmě děkuji za povzbuzení. U nás není žádný servis profi-kávovarů ani v okolí 40 km takže pak jedině Praha. Hodně tu bylo napsáno o Marzocco tak jí zkusím objednat.
S tímto nastavením, se mi už doufám povede lépe rozeznat rozdíly mezi jednotlivými PC kávami. S automatu mi přišly ( až na pár výjímek) všechny chuťově stejné.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Rancilio Silvia
S potěšením jsem rozšířil řady majitelů tohoto nejsympatičtějšího kávovaru světa
Přešel jsem na Silvii z Gaggia Achille (ruční). Zatím jsem zkoušel jen single misku. První shot na Silvii byl skvělý, od té doby už nikdy, ale není to ještě tak dlouho
Melu stejně jako na Achilla, extrakce probíhá správnou dobu, puk je suchý s otiskem šroubu, káva je dobrá, ale není dokonalá, což jsem s Achillem uměl
. Můj problém se zdá být -na rozdíl od většiny, jak to tu čtu- nedostatečně teplá voda. Káva teče spíš světlejší, crema slušná, ne skvělá, chuť rovněž. Ještě s tím budu laborovat, Silvie je mi strašně sympatická, přece jen je to slečna, zatímco Achille je chlap. A nebolí od ní tolik ruka.
Silvii mám z druhé ruky a majitelům bych doporučil kupovat těsnění do grupy ze zaručených zdrojů. Kromě toho namontovaného jsem dostal náhradní, obě byly tvarem originální. Při jejich použití by David by kávu popsal nepochybně nějak takto: vůně gumová se stopami umělé hmoty. Chuť neurčena, chybí odvaha vzít do úst...
Po koupi nového těsnění bez problémů.



Silvii mám z druhé ruky a majitelům bych doporučil kupovat těsnění do grupy ze zaručených zdrojů. Kromě toho namontovaného jsem dostal náhradní, obě byly tvarem originální. Při jejich použití by David by kávu popsal nepochybně nějak takto: vůně gumová se stopami umělé hmoty. Chuť neurčena, chybí odvaha vzít do úst...
Po koupi nového těsnění bez problémů.
Každý svého kafe strůjcem
- Seky
- více pokročilý
- Příspěvky: 204
- Registrován: pon 09. bře 2009 21:04:31
- bydliště: Jihlava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
ladil jsem hlavně mlýnek kvůli hrubosti a extrakci, abych neplýtval dobrou kávou. Ani mě nenapadlo čekat crému. Samozřejmě na kávu odsud sem musel ještě doladit, ale už se dala mezi laděním i vypítOstmes píše: Nevím jak chcete trénovat cremu na zrnech za 7kč. Vždyť ta může být i několik měsíců stará. To pak nekrémuje ani při 25/25.
Jinak novému uživateli přeji hodně úspěchů..

- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
OK. Ale stále mi to připadá plýtvání čehokoliv. Každé zrno je jiné, teď víte, že standartku melete na např. 4ku a teče 25/25, ale až přijde Colombia, ta to zase bude jinak 

- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Rancilio Silvia
Vyzkoušel jsem double misku. Nemám slov. Díky, pane Kolalo.. Rancilio!!!
Takže subjektivní shrnutí Gaggia Achille vs. Rancilio Silvia:
Nelze říct, že by některý z těchto strojů uměl lepší espresso. To je tedy objev. Heuréka.
U Silvie se ale rozhodně tolik nenadřete, dřív se mi to líbilo, ale omrzí to.
Odlišná koncepce možná dává GA lepší možnost současného použití páry, ale bojler 0,8l není vždy schopen jí dodat dostatečné konstantní množství. Je to jak kdy.
U RS jsem to ještě nezkoušel, piju espresso tak, jak nateče
Takže subjektivní shrnutí Gaggia Achille vs. Rancilio Silvia:
Nelze říct, že by některý z těchto strojů uměl lepší espresso. To je tedy objev. Heuréka.
U Silvie se ale rozhodně tolik nenadřete, dřív se mi to líbilo, ale omrzí to.
Odlišná koncepce možná dává GA lepší možnost současného použití páry, ale bojler 0,8l není vždy schopen jí dodat dostatečné konstantní množství. Je to jak kdy.
U RS jsem to ještě nezkoušel, piju espresso tak, jak nateče

Každý svého kafe strůjcem
Re: Rancilio Silvia
Tak sa hlasi dalsi majitel S+R. Uz som nad tym stravil par hodin, minul na test vyse pol kila kav. Pri single original sa mi ani len nepodarilo priblizit k 25/25. Prebehne to za 10 sekund maximalne. A to musim mlet na stupni 1. Daval som od 6 do 10 gramov, tampoval, silno, slabo, vobec, paku zatahoval silno, slabo a stale to tecie rychlo. Puk mam vzdy vlhky, aj ked je srob a sitko otlacene. Vyskusal som double orig. sitko, mletie tiez na 1 a tam sa to uz priblizilo 25s. Ked vsak chcem pit sam, je to plytvanie. A aj pri double by som chcel extrakciu este predlzit. Robil som aj WDT, kavu vazil, daval az povrch (az nesla dotiahnut paka) a nic. Ak meliem na 5-8, tak je to este vacsi rychlik. Ako na 25/25?



- mleitgeb
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
- bydliště: Jihočeský kraj
- kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
- mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky, Baratza Sette 270wi
Re: Rancilio Silvia
Pořád melete na hrubo. Jste opravdu nulou na nule? viz jiná tématu zde na fóru.
Re: Rancilio Silvia
K Egressovi333 - jak to popisuješ, tak dáváš asi málo kávy. Já melu většinou na 7-9, mám Rancilio Rocky mlýnek, jiné melou jinak. Dávka kávy je na oko, prostě už to za ten rok mám vychytané. Kdybych umlel na jedna, tak mi přes páku nic nepoteče. Zkus se podívat na stránky silviaschool a za tohle slovo dej com, pak na youtube je celá řada videí, které ti pomůžou udělat dobré espresso. Nepanikař a přemýšlej - je vždy rovina mezi třemi veličinami - množství kávy, stupeň semletí a tlak tamperu.
d1
Re: Rancilio Silvia
jop, bohuzial som nulou na nule. To tema o rockym som precital, vtedy sa to nevyriesilo, chalan melie 2-6. Ja dam pri stupni 2 menej ako 10 sekund pri single miske, takze mne to moc nepomoze
.
malo kavy tiez nedavam, uz sa mi stalo, ze som nemohol paku ani nasadit. skusal som uz kazde mnozstvo

malo kavy tiez nedavam, uz sa mi stalo, ze som nemohol paku ani nasadit. skusal som uz kazde mnozstvo

Re: Rancilio Silvia
Tak sa predsa len podarilo o fuz dotiahnut kamene a vysledok je, ze som sa dostal nad 10 sekund. Max tak 14, co vyhra nie je 

- Miri
- více pokročilý
- Příspěvky: 186
- Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
- bydliště: Bratislava
- kávovar: IZZO ALEX DUETTO
- mlýnek: Mazzer Mini
Re: Rancilio Silvia
Neviem čo myslíte tým, že ste o fúz dotiahli kamene. Mali ste mlynček rozobraný a znovu ho poskladali? V princípe sa da poskladať aj tak, že kamene budu o seba škrngať napr. i pri trojke na stupnici. Samozrejme je blbosť to takto poskladať, len som chcel povedať, že O je prakticky vtedy, keď už kamene ničíte tým, že sa navzájom o seba trú. A to by bola káva na prach. Takže som presvedčený, že chyba je v nastavení mlynčeka. Treba ho správne poskladať.
Re: Rancilio Silvia
Poskladal som ho tak, ako je popisane tu na fore - prva poloha, kde uz o seba nestrngaju mam ako nulu
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Ačkoliv to bude znít neuvěřitelně, jsou kávy, které nejdou namlít tak, aby to teklo 25/25. Mám s tím zkušenosti i na Rockym, i na Macapu, i na Mahlkoenigu, na žádném nejdou namlít na OK shot . Jediná pomoc je přeplnit misku, ale i tak to někdy teče rychle. Zkuste jinou kávu,myslím tím vyzkoušet cokoliv jiného, co je po ruce. Netuším, čím to je, protože stejná káva to při objednávce třeba za měsíc - tj. při jiném pražení, nedělala. Setkávám se s tím u různých pražíren, takže vůbec netuším, kde by mohl být zakopaný pes. A stává se to velmi zřídka, ale už jsem se s tím setkal.
Re: Rancilio Silvia
Dnes som vyskusal treti druh 

-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
potom snad už jen zkontrolovat tlak, dřív býval u RS nastavený výš. Nic víc mne nenapadá
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 381
- Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
- mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD
Re: Rancilio Silvia
Odkiaľ máš zrnkovú kávu? Z PrimaCafe si ešte neobjednával, takže je možné, že to čo si mlel je staršia preschnutá, zvetraná káva aká sa bežne vyskytuje v našich predajniach a preto je problém že ani pri jemnom mletí to netečie tak, ako by mala.Egres333 píše:Dnes som vyskusal treti druh
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]