
nemusíš robiť žiaden laboratórny pokus
Co neriesi povodny problem - ako mam vediet, kedy zastavit stroj, ked mam 3/4 salky cremu, vsak ano.duri191 píše:plne súhlasím s ringom, určite máš 2 rovnaké šákly, sprav si presso, polož prázdnu šálku na váhu, stlač TARA, polož plnú šálku a v priebehu 5 sek. máš objem kávy![]()
nemusíš robiť žiaden laboratórny pokus
Kdyb to bylo tak jednoduché...Rujir píše:Co neriesi povodny problem - ako mam vediet, kedy zastavit stroj, ked mam 3/4 salky cremu, vsak ano.![]()
![]()
Stroj máš zastaviť vtedy, keď začne tiecť svetlá créma, a to by malo byť po približne 25 sekundách od spustenia extrakcie. Potom si pozri, koľko máš v šálke kávy a si doma. Neviem, v čom je problém.Rujir píše: Co neriesi povodny problem - ako mam vediet, kedy zastavit stroj, ked mam 3/4 salky cremu, vsak ano.![]()
![]()
Espresso z 6.8 nebo 7.4 gramů je zcela nepřijatelné, takže doporučuji okamžitě pořídit laboratorní (ne kuchyňskou!) váhu a zjednat nápravuhnup píše:A ja hňup som robil roky espresso bez váhy...
No vam sa bude urcite cakat lepsie ako mne...primacafe píše:Už aby to bylo. Nějak to ještě vydržíme.
Takže podle téhle vaší definice máte vlastně každé epresso úplně jiné:) Odměrka ke kávovaru, tak jako všechny věci standartně dodávané je k ničemu:( Vážit před mletím a po extrakci je podle mě nejlepší, co můžete udělat. Jasně, jde to trefit od oka, ale pokud používám kávu s cenou 1Kč/gram, tak je škoda dělat kafe stylem: Nasypu tam kávy od oka, změřím 25sec a pak to vypnu. 25sec je u mnoha druhů kávy údaj naprosto, ale naprosto irelevantní, měl sem i 50sec extrakci a káva chutnala naprosto fantasticky. Mnohem lepší je, se řídit poměrem extrakce než časem. A úplně stačí párkrát zvážit výsledek a pak to taky budete mít "v oku". Epresso je pane hodně velká věda, hodně velká. Sranda je to s něčím takovým jako Krups stroj, nebo nějaké kapsle apod, tam si lidi namelou trochu kávy v prodejně Tchibo a mají pocit, že pijou super espresso:)primacafe píše:Na to aby si udělal představu o tom kolik do misky dává kávy, snad ano. Na to však stačí obyčejná odměrka dodávaná s kávovarem.
Ale pak abych si dělal epresso na váze, vážil kávu do misky, pěchoval definovaným tlakem (trápil se tím jak to zjistit kolik tlačím), to je snad zbytečné.