Pořídil jsem si tento automat po dosti dlouhém vybírání a rozhodování. Snažil jsem zahrnout určitá pro a proti, po prostudování tohoto fóra vědom si výhod a nevýhod automatu a pákového stroje.
Dosud jsem používal pákové stroje levné katagorie, nejprve nějaký krups (dokonce dva kusy, 7 a 8 let staré, jeden v práci v každodenním provozu) a potom cca 3 roky Ariete 1329.1 Café Roma, přestože u nás doma máme všichni rádi kafe, pro ostatní je trošku problém pákovka (manipulace s kávou, odhad množství, mletí atd.), jsem se rozhodl pro automat s vědomím, že v něčem omezuje a v něčem naopak usnadňuje práci.
Nakonec jsem se definitivně rozhodl pro automat, sice to bylo trochu trápení, původně jsem měl vybrán a koupen jiný - DeLonghi Esam 3200S, ale protože byl vadný, vrátil jsem jej a dostal zpět peníze (tu story hodím do příslušného tématu ať toto téma nezaplácávám něčím jiným), jsem se rozhodl právě pro Saeco, byť jak jsem se dočetl i se Saecem bývají občas problémy (sic!).
Dost povídání a nyní pár slov konkrétně k přístroji:
popis
- mně osobně se líbí design, protože mám docela dost fádních barev (černá, šedá, bílá, stříbrná atd.), tak mi ta oranžová prostě padla do oka, škoda že výrobce nenabízí více takovýchto barev u svých typů, nejen tuto oranžovou, třeba taková zelená, nebo modrá (třeba jako má Jura). Je to samozřejmě celoplastové provedení, jak jinak, že, otázkou je jak po delší době používání ten plast bude vypadat, hlavně ta šedostříbrná na předním panelu, netuším jestli je ten plast probarven nebo je to jen jakýsi nástřik, uvidíme. Líbí se mi nápad s kolečky na spodku, stroj není třeba přešoupávat v případě doplnění vody, nebo vysypání odpadní nádoby, jen stačí otočit vlevo či v pravo.
Chtíc nechtíc srovnám-li plast s tím nešťastným DeLonghi, mi u Saeca přijde takový silnější a pevnější, možná je to jen zdání (a subjektivní pocit), no zatím se nic neklinklá, nevrže. každopádně plast není lesklý (snadno se poškrábe, jsou vidět otisky atd.), plast je takový lehce drsný. Body pro DeLonghi jsou kovové části - odkapávací rošt asi z hliníku a nahřívací (pasívní) plocha na šálky zřejmě z nerezu, Saeco má všechno komplet z plastu, snad to vydrží.
Ovládání a práce se strojem:
- ovladače jdou příjemně trošku ztuha, ale přesně, jak ovládání množství vody, tak i kohout na výdej páry/vody, rovněž i tlačítka volby počtu šálků (1 resp.2), množství kávy, a přepínání výdeje vody/páry možná jen zapínací tlačítko není úplně tak pevné ve stisku (trochu se klinklá), nicméně předpokládám, že je to klasický mechanický vypínač, takže přístroj při vypnutí je mechanicky odpojen od sítě a nic pak nežere. Indikátory stavu, resp. chyb.hlášení jsou pěkně viditelné a jasné, rovněž tak i trojstupňová (symbol zrnek) indikace množství kávy, slabší se mi zdá pouze indikátor počtu šálků, zde by dioda mohla být více viditelná (při silnějším vnějším osvětlení není moc vidět jak symbol bliká), ale to je drobnost.
- stroj po zapnutí provede nejdřív ohřev, poté uživatele vyděsí cyklickým blikáním všech informačních kontrolek (řekneme si a je to v pytli), ale to znamená pouze proplach stroje, voda proteče výdejními tryskami a zřejmě se propláchne i spařovací jednotka (podle zvuků zevnitř stroje). Nyní je stroj připraven.
- nastavení před výdejem kávy - jednoduše otočným voličem navolíme množství vody, levá krajní pozice vyrobí espreso, další polohy doprava přidávají více vody, takže kávy (jako celkově) je více, a až úplně vlevo - je taková káva, které já říkám "druhák", já bych už tohle nepil a vylil raději do kanálu

- výdej kávy - stiskem tlačítka se symbolem hrnečku dojde k výdeji kávy, stiskneme-li 1x zvolíme výdej do jednoho šálku, 2 stisky za sebou znamenají dva šálky, pomalé bliknutí znamená potvrzení jednoho šálku, dvakrát rychle za sebou dva šálky. Nyní stroj začne mlít kávu, poté upěchuje ve spařovací jednotce, provede předspaření a poté výdej.
- pár poznatků k výdeji:
když zvolíme výdej na dva šálky, tak dojde ke mletí a spaření dvakrát, takže po prvním výdeji nedávat šálky pryč. S voličem množství vody v tomto případě nemanipulujeme, celkově je totiž kávy v každém šálku stejně jako při volbě jednoho šálku. Možná taková maličkost, když stroj provede předspaření, tak trochu vyprskne čisté vody, tak nejprve spustím výdej, počkám až namele a předspaří, prskne to do odkapávače a pak dám šálek/y, aby tam prostě nebyla ani kapka čisté vody

No a káva je nyní hotová, stroj vyklepne puk do odpadní nádoby a je připraven k dalšímu použití. Podle výrobce by po 15 cyklech se měla vysypat odpadní nádoba (signalizováno příslušnou kontrolkou), docházející voda je signalizována svítícím vykřičníkem a teploměrem. Že je nutné pečlivě zaklapnout jak nádrž na vodu, tak i servisní dvířka považuji za samozřejmost.
Co mi možná chybí, je proplach při vypnutí, protože je jasné, že zbytky kávy v trubičkách/hadičkách zůstanou až do dalšího zapnutí, kdy je proveden proplach, myslel jsem si, že mašinu ošulím tím, že ji vypnu a pak zapnu, ona provede proplach a pak ji zase vypnu, a ne-e, vypnu a za chvíli zapnu a ona nic nedělá, raději bych byl, kdyby při vypnutí provedla proplach. Toto funguje zřejmě až po delší době kdy je stroj vypnutý.
Co se týče kávy, nemohu samozřejmě srovnávat ostatní automaty jak jiných značek tak i vyšších cenových kategorií, pouze srovnám s těmi svými starými pákovkami, tak je to pro mne nebe a dudy, i když jsem do Arietky začal používat kávu od Primacafé (to jsem si samozřejmě polepšil a teprve poznal jak má chutnat pořádný espresso, aspoň teda myslím, že to co mi teklo bylo espresso), tak z tohoto automatu musím přiznat, že je ještě lepší, pozor je to skutečně můj subjektivní názor a srovnávám pouze své staré pákovky s tímto automatem, s jinými stroji a pákovkami nesrovnávám. Pěnu na kávě, řekl bych, že takovou cremu (ale to asi crema nebude, určitě je v automatu nějaký udělátor na pěnu) jsem dříve neměl, měla dobrých půl centimetru, pak bohužel trošku popadala, ale bylo to prostě výtečné. Ale znovu opakuji, je to subjektivní dojem. Mašinu jsem zkoušel nejdřív na kávě od DeLonghi (co jsem si objednal k tomu původnímu automatu), byla to káva označená jako DeLonghi Kimbo 100% arabica, nebyla úplně tak špatná, ale cítil jsem tam trochu robustu (určitě to není 100% arabica, já robustu zrovna nemusím, na mně je příliš drsná), pěnu to udělalo, ale ne nijak zázračnou (crema to rozhodně nebyla), to jsem zkoušel v práci, když mi automat dovezli, no a večer doma jsem nasypal Primacafé Costa Rica shb Tarrazu, nechal udělat několik šálků a pak to bylo super, mám ještě v zásobě Colombia Medelin Supremo, mňam.
Nastavení mlýnku jsem neprováděl, zatím není proč, dá se říct , že puky jsou docela pevné, takže nejdřív je třeba aby se stroj "usadil" a pak třeba možná budu laborovat, ale v této chvíli je to úplně zbytečné, protože káva je prostě výtečná.
Zatím není o čem více psát, neboť to jsou zatím jednodenní zkušenosti, přiznám se, že ke stroji jdu s určitým respektem, protože jak jsem se dočetl je problémů s automaty více než dost, už jen ten problém možná typický pro Saeco - zpěňování mléka víc než nějakou dobu a pak vykřičník a servis, budu rád jestli mi někdo řekne jestli to postihuje i tuto řadu, resp. potvrdí nebo vyvrátí. Rád bych si i nějaké Capuccino vyrobil, ale zatím tohle zkoušet nebudu, prostě holt taková nejistota, ale jinak zatím vlastně spokojenost.
Mno, omlouvám se jednak ostatním čtenářům a také adminovi, že jsem se rozepsal, ale možná někomu toto poslouží k rozhodnutí pro tento automat, rád bych určitě časem přidal i další příspěvky (vím, že tohle admin si přeje, aby lidi přispívali se svými zkušenostmi, ale skutečnost je trochu jiná), jsem registrován na tomto fóru od loňského roku, ale zatím jsem neměl potřebu se ptát (informací je zde víc než dost) a vyjadřovat se k něčemu bez zkušeností je zbytečné, čili tímto chci říci, že možná ode mne bude příspěvků pomálu, ale určitě nějaké další budou.
Někdy za týden napíšu zkušenosti s vyjmutím a oplachem spařovací jednotky, jo jen tak na okraj, na samotné jednotce je vylisováno toto: oplach 1x za 7 dní, promazání lubrikantem (v příslušenství) po 500 výdejích, a je tam ještě jeden údaj po 500 výdejích, ale nerozumím symbolu který je u toho... Každopádně doufám, že až vyndám jednotku tak se to nepotento. No a pak až si to vyžádá dekalcifikaci (dostal jsem Durgol zdarma), v návodu je to jasně popsané, takže nevidím problém.