Před necelým měsícem jsme koupili mašinku Saeco Talea Ring Plus. Naše požadavky byly, aby to bylo pokud možno bez práce. Nechtěli jsme pákový. Líbily se nám stroje, které po zmáčknutí tlačítka udělají všechno ostatní. Dále jsem chtěl, aby to mělo displej, kde mi to řekne, co to po mně chce. Cappuccino a jiné mléčné pochoutky si neděláme, takže jsme nechtěli nic s touto vestavěnou funkcí. Po dlouhém hledání padla volba na tento typ. Původně jsem chtěl verzi "ne Plus", ale ta byla v shopech ještě dražší, tak jsem vzal tuto verzi.
Když jsme kávovar obdrželi, zarazilo mě, že má jinou barvu. Všude je barva stříbrno-šedá, tato je stříbrno-bílá. Ale do kuchyně se nám to hodí, tak není problém. Dále jsem si myslel, že to bude umět česky. Internetové shopy asi mají jiné dodavatele. Nicméně angličtina ani němčina mi nedělají problémy a 10 tisíc Kč z oficiální ceny dolů ... za to bych se rád nějaký ten jazyk naučil. :D Papírový návod sice česky nebyl, ale bylo přiložené CD s českým návodem (zkopírované, hrozná kvalita).
Asi tady nemusím kávovým znalcům psát, že je potřaba koupit kvalitní kávu. Objednal jsem 1 kg Brasil Facenda Lagoa. Kávička je výborná. Jenom si dělám kávu čím dál menší. Dřív jsem si vařil turka, protože mně instatní káva nechutná. Dělal jsem si ho do větších hrnků cca 1/4 litru. Teď po dlouhé době přišly ke slovu i malé šálky na 50 ml, které ležely ve skříni dlouho zaprášené. :D Většinou si dělám kávu 50 ml (espresso), někdy 120 ml (lungo). Pěna je krásná, odhadoval bych to na cca 3 mm vysokou. Nastavení mlýnku jsem nechal tak, jak bylo. Kdybych chtěl srovnávat s kávou v restauraci, tak by ta naše nebyla horší. Ale radši se nebudu pouštět do dalšího hodnocení, chtělo by to ochutnat obě kávy najednou pro větší objektivitu.
Ještě k té kávě. Nedávno jsme byli s kolegy v jedné nejmenované firmě, kde nám taky uvařili kávu. Měli automat Saeco, něco staršího kancelářského typu. Ta káva vůbec nebyla dobrá a neměla žádnou pěnu. Asi je rozdíl, jestli do mašiny sypu kávu nebo brikety. :twisted:
Drobné mušky to má. Někdy to uvaří kávy míň a pak to zahlásí, že mám dolít vodu. Někdy to hlásí, že mám vysypat lógr už po uvaření cca 4 káv. Ale jinak jsem s kávovatem zatím spokojený.
Závěrem bych chtěl poděkovat všem, co mi v diskuzi pomáhali a panu Konečnému za pomoc při výběru kávovaru a za výbornou praženou zrnkovou kávu.