Ja som sa po dlhej dobe konecne rozhodol a idem tiez do Lelit pl41 EM
Mlyncek som vybral Iberital Challenge pretoze som o nom cital same pozitivne veci (hlavne kvalita mletia a to ze je stepless)
Takze ked ho budem mat doma tak sa podelim so skusenostami
Mlýnek k LELIT PL 41 EM
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: LELIT PL 41 EM
Stepless že je výhoda??? 

15barů pokládám jako rozumné minimum pro přípravu kvalitního espressa
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: LELIT PL 41 EM
Ak nie je dôvod často a výrazne meniť hrúbku mletia, tak áno.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Mlýnek k Lelit PL41EM
Pokud mohu doporučit Hario, tak si raději vezměte Skerton, netrváte-li na malých rozměrech. Mám Slima doma a ne úplně snadno a volně se mu nastavuje rozteč kamenů. Taky jsem byl trochu vytočený tím, že "japonský" mlýnek je vyrobený v Číně, což teroreticky Skerton není, i když kameny by měly být stejné. Ne, že by byl Slim špatný, ale Skerton se mi zdá robustnější a líbí se mi víc, pracoval jsem s ním mnohokrát a i líp sedne do ruky při mletí.
Každopádně ale i tyto mlýnky jsou pro kávovar Lelit a jemu podobnou vyšší třídu opravdu málo. Melou skvěle, ale s mletím slušnějšího elektrického mlýnku se to nedá srovnat. Dají se na espresso použít, ale jako "nouzovka". Však uvidíte sám.
Na jakoukoliv alternativní metodu jsou ale perfektní.
Každopádně ale i tyto mlýnky jsou pro kávovar Lelit a jemu podobnou vyšší třídu opravdu málo. Melou skvěle, ale s mletím slušnějšího elektrického mlýnku se to nedá srovnat. Dají se na espresso použít, ale jako "nouzovka". Však uvidíte sám.
Na jakoukoliv alternativní metodu jsou ale perfektní.
Re: LELIT PL 41 EM
Jinak ještě mě napadlo, třeba to někomu pomůže...
Rozhodoval jsem se původně mezi Gaggia Classic a tímto Lelitem.
U Gagggie mě odrazovala i cenová politika. V zahraničí byla Gaggia za babku (230 EURO) a tady za pořádný ranec - cca 8000,-, kdežto Lelit byl v zahraničí za 370 EURO a u nás za cca 8500,- . Kde je problém?! Podotýkám, že jsem chtěl přstroj se zárukou v ČR.
Takže u mě nakonec rozhodl poměr cena/výkon.
Lelit má mosazný a větší bojler, designem se mi také líbil více, na zahraničních forech je přirovnáván k ranciliu... Přístup prodejce byl opravdu předpisový, za super cenu jsem k němu díky němu dostal i origo krásný Lelit tamper s dřěvěnou rukojetí...
Shrnuto a podtženo - teď aby snad jen dělal dobrou kávu :D
Pt
Rozhodoval jsem se původně mezi Gaggia Classic a tímto Lelitem.
U Gagggie mě odrazovala i cenová politika. V zahraničí byla Gaggia za babku (230 EURO) a tady za pořádný ranec - cca 8000,-, kdežto Lelit byl v zahraničí za 370 EURO a u nás za cca 8500,- . Kde je problém?! Podotýkám, že jsem chtěl přstroj se zárukou v ČR.
Takže u mě nakonec rozhodl poměr cena/výkon.
Lelit má mosazný a větší bojler, designem se mi také líbil více, na zahraničních forech je přirovnáván k ranciliu... Přístup prodejce byl opravdu předpisový, za super cenu jsem k němu díky němu dostal i origo krásný Lelit tamper s dřěvěnou rukojetí...
Shrnuto a podtženo - teď aby snad jen dělal dobrou kávu :D
Pt
Re: LELIT PL 41 EM
Pokud se nepletu, tak mlýnky mají identické kameny a jediná věc, co se pro Skerton vyrábí v Japonsku, je ta skleněná jímka na kávu (zásobník, nebo jak to nazvat). Já byl od Skertonu odrazem jeho menší praktičností (plast u Mini Mill se nerozbije a vrchní krytka zabrání vylétávání mleté kávy). Na espresso bych si ale ruční mlýnek nedovedl představit...mill píše:Taky jsem byl trochu vytočený tím, že "japonský" mlýnek je vyrobený v Číně, což teroreticky Skerton není, i když kameny by měly být stejné.
Re: LELIT PL 41 EM
mill: Díky za příspěvek a zastavení... Právě, že jsem se hrozně moc dlouho rozhodoval, jestli elektriku anebo ruční... Vlastně +- váhám doteď, ale říkám si... Kávu si dávám doma max 1x denně, o víkendu max. 2x denně. Takže nevím, jestli jít do elektrického pro mě je to pravé investování a nezůstal by nevyužit... Navíc se mi líbí ten pocit, namlít si tu kávu na to jedno espresso sám. Plus to co do něj nasypu, to zase vysypu a mám "bezeztrátový provoz"
Z ručních (konvenčně dostupných) mi vyšel +- vhodných pro espresso v podstatě jen ten Hario a pak Kyocera. Pak jsem se dočetl, že to je v podstatě to samé. Někde jsem viděl srovnání Skertonu a Mini mill a právě, že ten skerton prý mlel o něco málo hůře. Ale to je názor od názoru a papír snese hodně. Nicméně prý pro espresso namele nouzově, ale v pohodě - soudě dle mnoha for, co jsem profičel.
Tak vážně nevím... V čem bude nejzásadnější rozdíl? A ještě drobný dotaz - Skerton vs. Mini - rozdíl v namleté kávě byl také? Nebo jen v obsluze a komfortu?
Díky
Pt

Z ručních (konvenčně dostupných) mi vyšel +- vhodných pro espresso v podstatě jen ten Hario a pak Kyocera. Pak jsem se dočetl, že to je v podstatě to samé. Někde jsem viděl srovnání Skertonu a Mini mill a právě, že ten skerton prý mlel o něco málo hůře. Ale to je názor od názoru a papír snese hodně. Nicméně prý pro espresso namele nouzově, ale v pohodě - soudě dle mnoha for, co jsem profičel.
Tak vážně nevím... V čem bude nejzásadnější rozdíl? A ještě drobný dotaz - Skerton vs. Mini - rozdíl v namleté kávě byl také? Nebo jen v obsluze a komfortu?
Díky
Pt
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mlýnek k LELIT PL 41 EM
S elektrickým mlýnkem bych neváhal ani vteřinu, bez něj je to opravdu opruz. Co se týká kvality, tak rozhodně od Gaggia MDF výš (RR Rocky,Baratza Maestro a výš, resp Mahlkoenig atd). Pokud jste už investoval do Lelitu, tak se dobrý mlýnek vrátí stokrát, navíc bez něj je slušné espresso nemyslitelné. Ruční mlýnek opravdu jen jako doplněk či alternativa.
Co se týká kvality mletí, tak ruční rozhodně nedosahují na slušný elektrický (vyjma ručních s plochými kameny v ceně převyšující Mahlkoenig). Rovnoměrnost namleté frakce je horší, než z výše uvedených el.m. Nově vyrobené možná kávu na espresso zvládnou, ale po nějaké době v nich zákonitě vzniknou vůle, rovnoměrné namletí je v čudu a budete stejně kupovat elektrický.
Haria mohu srovnat oba mlýnky, Skerton má lepší nastavování kamenů, u Mini je stavění víc odfláklé a jdou u něho špatně posouvat směrem k hrubšímu mletí (od sebe), je to docela opruz na něj brát vždy šroubovák nebo je něčím jiným odtlačit od sebe. Ano, Mini má dole plast, Skerton sklo, Mini má dekl na vršku, Skerton ne, ale nikdy se mi nestalo, že bych kávu vysypal nebo mi to kladlo nějaká omezení. Skerton se daleko líp drží v ruce. Který z nich mele líp netuším, kameny jsou stejné a až na pár detailů je to prašť jako mázni. Na espresso je nepoužívám, teprve tam by se po hodně dlouhém zkoumání možná projevily nějaké rozdíly, ale moc bych tomu "výzkumu" nevěřil. Pokud si je vezmete do ruky a vedle nich postavíte třeba Rocky, při základním povědomí o technice, materiálech a mechanice vám bude jasné, že tyhle strojky nelze vůbec!!! srovnávat. Není to jenom o tom, že u elektrického se musí točit klikou. Jde zde taky o uložení, vůle, materiály atd, a to vše se promístne do kvality mletí.
Takže neváhejte, koupil jste si slušný kávovar a pokud vás to nezruinuje nebo nebudete kvůli tomu muset okrádat babičky na ulici, pořiďte si taky slušný mlýnek. Je to investice na hodně dlouhou dobu, troufám si říct, že i na nějakou tu desítku let.
Pokud potřebujete namlít kávu o víkendu, budete vozit s sebou i Lelit? Pokud ano, mlýnek auto taky uveze a pokud o víkendu neděláte espresso, ale nějakou váhově nenáročnou alternativní metodu a nosíte to třeba na zádech, dokupte si potom na víkend nějaké Hario. Haria ani Kyocery nejsou primárně určené k mletí na espresso a podle toho jsou zkonstruované.
Co se týká kvality mletí, tak ruční rozhodně nedosahují na slušný elektrický (vyjma ručních s plochými kameny v ceně převyšující Mahlkoenig). Rovnoměrnost namleté frakce je horší, než z výše uvedených el.m. Nově vyrobené možná kávu na espresso zvládnou, ale po nějaké době v nich zákonitě vzniknou vůle, rovnoměrné namletí je v čudu a budete stejně kupovat elektrický.
Haria mohu srovnat oba mlýnky, Skerton má lepší nastavování kamenů, u Mini je stavění víc odfláklé a jdou u něho špatně posouvat směrem k hrubšímu mletí (od sebe), je to docela opruz na něj brát vždy šroubovák nebo je něčím jiným odtlačit od sebe. Ano, Mini má dole plast, Skerton sklo, Mini má dekl na vršku, Skerton ne, ale nikdy se mi nestalo, že bych kávu vysypal nebo mi to kladlo nějaká omezení. Skerton se daleko líp drží v ruce. Který z nich mele líp netuším, kameny jsou stejné a až na pár detailů je to prašť jako mázni. Na espresso je nepoužívám, teprve tam by se po hodně dlouhém zkoumání možná projevily nějaké rozdíly, ale moc bych tomu "výzkumu" nevěřil. Pokud si je vezmete do ruky a vedle nich postavíte třeba Rocky, při základním povědomí o technice, materiálech a mechanice vám bude jasné, že tyhle strojky nelze vůbec!!! srovnávat. Není to jenom o tom, že u elektrického se musí točit klikou. Jde zde taky o uložení, vůle, materiály atd, a to vše se promístne do kvality mletí.
Takže neváhejte, koupil jste si slušný kávovar a pokud vás to nezruinuje nebo nebudete kvůli tomu muset okrádat babičky na ulici, pořiďte si taky slušný mlýnek. Je to investice na hodně dlouhou dobu, troufám si říct, že i na nějakou tu desítku let.
Pokud potřebujete namlít kávu o víkendu, budete vozit s sebou i Lelit? Pokud ano, mlýnek auto taky uveze a pokud o víkendu neděláte espresso, ale nějakou váhově nenáročnou alternativní metodu a nosíte to třeba na zádech, dokupte si potom na víkend nějaké Hario. Haria ani Kyocery nejsou primárně určené k mletí na espresso a podle toho jsou zkonstruované.
Re: Mlýnek k LELIT PL 41 EM
Mill: Díky za odpověď, ještě to zvážím... Minule mi utekl mlýnek za 3500,- (málo použitý Simonelli MCI), do toho bych šel hned. Asi chvilku budu surfit na aukro či bazoši
Jinak k Lelitu samotnému. Dnes měl premiéru a myslím, že na to, co jsem do něj nasypal, a na to, že jsem takhle nikdy kávu nepřipravoval, obstál hodně slušně (a já taky :D ).
Jak už jsem psal, nemám mlýnek, tudíž nemám na čem umlít čerstvou kávu. Z Itálie jsem si dovezl nějakou 100 pro Arabiku (Pellini), tak jsem to prubnul a ... Crema nějaká byla, ale rozhodně ne bůhvíjaká. Extrakce +- 25/25 vyšla napoprvé (tlakoměr ukazoval mezi 11-12ti bary), což jsem se sám divil. Problém nastal při snaze udělat ve větším sítku 2 espressa najednou... Tam se mi nezadařilo a teklo to pomaleji.
Jinak během 20ti minut přístroj perfektně nahřátý, páka jde trochu ztuha, ale po nahřátí (těsnění malinko povolí teplem) už to relativně šlo... Žádné prskání kolem hlavy se nekonalo.
Poslední pokus byl s napěňováním mléka - makrobublin hafo, mikro žádné... Tady asi budu laborovat
Ale to předpokládám každý s tímto druhem přístroje.
Hm a ještě takový postřeh - poznámka na dnešní závěr... Barbarsky jsem napěnil mléko, šoupnul do něj jednu dávku espressa a chutnalo to mnohem lépe než to, co v 90ti procentech dostanu v české restauraci... Ve výsledku tedy budu asi spokojen :D
Kdyby někoho něco zajímalo, klidně se ptejte...
Pt

Jinak k Lelitu samotnému. Dnes měl premiéru a myslím, že na to, co jsem do něj nasypal, a na to, že jsem takhle nikdy kávu nepřipravoval, obstál hodně slušně (a já taky :D ).
Jak už jsem psal, nemám mlýnek, tudíž nemám na čem umlít čerstvou kávu. Z Itálie jsem si dovezl nějakou 100 pro Arabiku (Pellini), tak jsem to prubnul a ... Crema nějaká byla, ale rozhodně ne bůhvíjaká. Extrakce +- 25/25 vyšla napoprvé (tlakoměr ukazoval mezi 11-12ti bary), což jsem se sám divil. Problém nastal při snaze udělat ve větším sítku 2 espressa najednou... Tam se mi nezadařilo a teklo to pomaleji.
Jinak během 20ti minut přístroj perfektně nahřátý, páka jde trochu ztuha, ale po nahřátí (těsnění malinko povolí teplem) už to relativně šlo... Žádné prskání kolem hlavy se nekonalo.
Poslední pokus byl s napěňováním mléka - makrobublin hafo, mikro žádné... Tady asi budu laborovat

Hm a ještě takový postřeh - poznámka na dnešní závěr... Barbarsky jsem napěnil mléko, šoupnul do něj jednu dávku espressa a chutnalo to mnohem lépe než to, co v 90ti procentech dostanu v české restauraci... Ve výsledku tedy budu asi spokojen :D
Kdyby někoho něco zajímalo, klidně se ptejte...
Pt