Uchovávání kávy v mrazáku
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Uchovávání kávy
Nikdy mě to nezajímalo, nebyl důvod. na základě debaty zde, jsem strčil do ledničky vlhkoměr a je tam co tam je. Pokud je v pokoji, tak ukazuje něco mezi 40% a 50%. Neviděl bych to s tou vlhkostí v lednici tak dramaticky.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Seky
- více pokročilý
- Příspěvky: 204
- Registrován: pon 09. bře 2009 21:04:31
- bydliště: Jihlava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Uchovávání kávy
ono taky dost záleží na lednici, třeba jak je vyřešen odvod kondenzované vody. Ten vlhkoměr taky zkusím
- Miri
- více pokročilý
- Příspěvky: 186
- Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
- bydliště: Bratislava
- kávovar: IZZO ALEX DUETTO
- mlýnek: Mazzer Mini
Re: Uchovávání kávy
Myslím si, že pokiaľ dóza s odsávaním naozaj spoľahlivo netesní, je lepšie ju nepoužiť, pretože pokles vákua znamená aj nasávanie pachov z chladničky, čo môže byť niekedy väčší problém ako samotná vlhkosť. Ďalším sprievodným javom pri vákuovaní by mohlo byť, že je tu aj možnosť, odčerpania časti aromatických látok (neviem, či je to dobre alebo zle) - ale to je už len taká špekulácia.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Uchovávání kávy
Ta úvaha o zpětném nasávání pachů z ledničky je zajímavá a něco na tom může být. Přikláněl bych se taky k tomu, aby raději káva byla v atmosféře kterou si vytvoří sama.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- spikey
- více pokročilý
- Příspěvky: 129
- Registrován: úte 25. říj 2011 12:16:23
- bydliště: Praha 5
- kávovar: Victoria Arduino Eagle one Prima
- mlýnek: Anfim Pratica, Mahlkönig EK 43
Re: Uchovávání kávy
Žena mě pár dnů zpátky potěšila svým úlovkem:

za 199,- v Normě tři vakuové dózy a po dvou dnech zkoušení musím říct že pracují velmi dobře.
za 199,- v Normě tři vakuové dózy a po dvou dnech zkoušení musím říct že pracují velmi dobře.
Baví vás zajímavosti o kávě? Podívejte se na rozhovory, které natáčím s osobnostmi z oblasti výběrové kávy: www.youtube.com/c/JaroslavSl365cupsofcoffeevlog
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Uchovávání kávy
skúšali ste niekto dať čerstvo upraženú kávu v originál sáčku do mrazáku? aký je výsledok?
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: Uchovávání kávy
dělám to tak a podle mě je to v pohodě. Den před použitím balíček vytáhnu a přesypu do vakuové dózy.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Uchovávání kávy
Tiež to tak robím, akurát po vybratí kávu vysypem na tácku a nechám rozmraziť a preschnúť. Asi tak po 1-2 hodinách presypem do plechovky a šup do chladničky.
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Uchovávání kávy
tácku necháš otvorenú, tj. káva sa dostáva do "styku" so vzduchom?
nestačí napr. sáčok po vybratí z mrazáku nechať deň pri izbovej teplote?
nestačí napr. sáčok po vybratí z mrazáku nechať deň pri izbovej teplote?
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Uchovávání kávy
proste to vysypem nech to preschne
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 381
- Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
- mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD
Re: Uchovávání kávy
Ja to nikam nevysypávam, veď je tam len vlhkosť, ktorá tam mala byť, takže po rozmrazení a otvorení to nechávam v pôvodnom sáčku vo vákuovej dóze v chladničke.
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Uchovávání kávy
Dneska dopoledne na ČR 2 měla Petra Veselá samostatný blok o kávě. Mimo jíné tam radila, že nejlepší způsob uchování kávy je ve špajzu při pokojové teplotě, nikoliv v lednici. Strkání kávy do lednice je prý pověra a mýtus, údajně tam dochází při nízké teplotě k rychlému vyprchání aromatických látek z kávy a stárnutí olejů v ní obsažených. Nemluvila nedejbože o mrazáku, ale o běžných cca 8st. v lednici. Mno, nevím, školy na to nemám
, ale asi to bude další z věcí, se kterými nemohu s Petrou souhlasit. Nějak se mi nezdá, že by oleje v kávě při nízké teplotě stárnuly rychleji, než při 20st v pokoji či špajzu. I když zase na druhou stranu je pravda, že třeba olivový olej taky nestrkám do lednice (páč by potom ztuhnul a z flašky bych ho musel vyklepat).
Pravda, sice bych Petře, když se usměje, dokázal v tu chvíli uvěřit ledacos
, ale tohle se mi fakt nezdá. Máte-li nějaké pádné argumenty, proč by třeba mohla mít pravdu, sem s nimi. Nejlépe, budou-li ňák vědecky podložené, vlastních zkušeností máme v tomhle směru určitě docela hodně a myslím si, že do lednice kafe strká hodně lidí zde na fóru. Tož včil sem s teorií, matkou moudrosti. 

Pravda, sice bych Petře, když se usměje, dokázal v tu chvíli uvěřit ledacos


- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Uchovávání kávy
O kávě uchovávané v mražáku je vedeno hodně diskuzí a většinou se ,,odborná,, veřejnost staví za to kávu do mražáku nedávat.
O lednici zase většina říká ,že je to vhodné.Kór když bude v nějaké té dozičce.
Já osobně dávám kávu i do mrazáku i do lednice a chutná.....
O lednici zase většina říká ,že je to vhodné.Kór když bude v nějaké té dozičce.
Já osobně dávám kávu i do mrazáku i do lednice a chutná.....

- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Uchovávání kávy
Otázka je, aké časové obdobie má Petra na mysli. Je rozdiel, či uchovávame v špajzy kávu dva týždne alebo dva mesiace. Asi preto aj toľko rozličných názorov...
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Uchovávání kávy
Mě zase káva při pokojové teplotě stárla rychleji. Dózy neřeším, nechávám ji v obalu co mi zbyl od Lavazzy, vršek jednoduše srolovaný a zajištěný kramlíkem.
Když jsem ji nechával v mlýnku vydržela cca 2 týdny, v ledničce s odřenými uši měsíc.
Když jsem ji nechával v mlýnku vydržela cca 2 týdny, v ledničce s odřenými uši měsíc.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Uchovávání kávy
to Fšichni: to je jasný,zkušenosti máme všichni stejné nebo podobné. Spíš jsem hledal, zda někdo nenajde nějaké "vědecké" či "pavědecké" důvody, proč by třeba Petra měla mít pravdu.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Uchovávání kávy
To mi příjde na hlavu. Oxidace tuků aka žluknutí probíhá rychleji při vyšší teplotě. Stejně tak odpar (těkání látek) je při vyšší teplotě větší. Je to imho chujovina. Existuje například genová banka, která uskladňuje semena plodin při teplotě při -18 °C, protože tak nejdéle vydrží.
Jediné, co by mohlo vadit, je načuchnutí ledničním pachem, to ale řeší hermetické uzavření, nebo skladování ve vakuované nádobě.
Nakonec, udělejte si pokus. Dejte si to samý kafe na měsíc do mrazáku, do ledničky a do spíže, a pak si z toho udělejte shot. Imho ten ze spíže bude nejhnusnější.
Jediné, co by mohlo vadit, je načuchnutí ledničním pachem, to ale řeší hermetické uzavření, nebo skladování ve vakuované nádobě.
Nakonec, udělejte si pokus. Dejte si to samý kafe na měsíc do mrazáku, do ledničky a do spíže, a pak si z toho udělejte shot. Imho ten ze spíže bude nejhnusnější.
Re: Uchovávání kávy
na zmrazení co2 obsažené v kávě by byl potřeba tekutý dusík, mrazák je tedy nesmysl. Další věc - už jenom prudký přechod teplot/vlhkosti po vyndání z mrazáku nebo lednice asi taky nebude pro kvalitu kávy to pravé.
Přikláním se k hermeticky uzavřené nádobě nebo uzaviratelnému sáčku se zipem a zpětným ventilem, uložené v chladnějším a temném prostředí (čili špajz ideální) a spotřebovat do 5 týdnů od pražení.
Přikláním se k hermeticky uzavřené nádobě nebo uzaviratelnému sáčku se zipem a zpětným ventilem, uložené v chladnějším a temném prostředí (čili špajz ideální) a spotřebovat do 5 týdnů od pražení.
Vibiemme Domobar Super 2010 - Mazzer MiniB - Gaggia MDF - GeneCafe roaster
Re: Uchovávání kávy
Jsem teprve kávové embryo, takže do toho nemám moc co kecat:D Ale podle mě - pokud bude káva v mrazáku skladovaná v hermeticky uzavřené skleničce, tak k žádným prudkým změnám teploty ani vlhkosti nemůže dojít. Samozřejmě za předpokladu, že skleničku nejdřív nechám zavřenou pomalu ohřát na pokojovou teplotu, ne že budu do mlýnku sypat zmrzlý kafe.
A CO2 - záleží, v jaké formě je v kafi přítomný. Podle mě tam bude nějak vázaný, protože kdyby byl ve formě volného plynu, tak i z nesemleté kávy vyprchá v řádu maximálně desítek minut. A tahle vazba se bude za nízké teploty rozpadat mnohem pomaleji.
Já mám tedy vždycky jednu načnutou skleničku v lednici a další plné v mrazáku.
A CO2 - záleží, v jaké formě je v kafi přítomný. Podle mě tam bude nějak vázaný, protože kdyby byl ve formě volného plynu, tak i z nesemleté kávy vyprchá v řádu maximálně desítek minut. A tahle vazba se bude za nízké teploty rozpadat mnohem pomaleji.
Já mám tedy vždycky jednu načnutou skleničku v lednici a další plné v mrazáku.
Re: Uchovávání kávy
čistě náhodou jsem zavadil o toto video a v něm pasáž co se týká našeho tématu - mrkněte na 42 vteřinu

Kód: Vybrat vše
http://www.youtube.com/watch?v=kIRs0_Wkx-k
Vibiemme Domobar Super 2010 - Mazzer MiniB - Gaggia MDF - GeneCafe roaster