Stárnutí kávy
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Stárnutí kávy
Nee, dávkovač jsem vykuchal. Semelu to do páky, a co zbyte sesypu do sklenice. Plánuju doserless, ale není čas.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Stárnutí kávy
No keď to dokončíš, tak potom sem hoď fotky a návod, rád sa nechám inšpirovať.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 188
- Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
- bydliště: Roudnice n.Labem
- kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
- mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox
Re: Stárnutí kávy
U kávy je dobré se držet tohoto vzorce zelená káva je dobrá 12 měsíců,pražená káva 12 dní,mletá káva 12 minut.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Stárnutí kávy
U kávy která leží v obchodě 6 měsíců a víc se není čeho držet.
Na krabici od pražičky byl tento údaj, ze zkušenosti bych si dovolil tvrdit, že to je údaj reálnější než předchozí 12 - 12 - 12
Na krabici od pražičky byl tento údaj, ze zkušenosti bych si dovolil tvrdit, že to je údaj reálnější než předchozí 12 - 12 - 12
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Stárnutí kávy
Jedno i druhé jsou spíš nějaké fráze.
Zelená káva vydrží beze změn určitě déle než 12 měsíců,na druhou stranu mletá káva určitě 2 dny beze změn nevydrží.
Zelená káva vydrží beze změn určitě déle než 12 měsíců,na druhou stranu mletá káva určitě 2 dny beze změn nevydrží.

Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Stárnutí kávy
Obojí je diskutabilní a záleží jen na skladování.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 188
- Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
- bydliště: Roudnice n.Labem
- kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
- mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox
Re: Stárnutí kávy
CHlapi to bylo napsáno trochu s nadsázkou,každý se určitě bude řídit podle svého úsudku.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Stárnutí kávy
Však mi se ještě nervem.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Stárnutí kávy
Opětovně se mi potvrdilo, v těchto horkách, že káva, která zůstane v mlýnku nalepená (cca jedna komora násypky), za 24 hodin zestárně tak otřesně, že místo cremy teče černá břečka. Takže po semletí mlýnek vyklepávám. Žena bohužel ne, takže když si ráno dělám frapé, nemám z toho ten správný estetický prožitek. Ale v tomhle horku do ní nechci rejt, to by mohlo dopadnout špatně 

- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Stárnutí kávy
Toto som dnes náhodou objavil v krabici od mixéra.
Nedalo by sa to ponúknuť v aukcii ako dobre vyzretá klasická káva?
Nedalo by sa to ponúknuť v aukcii ako dobre vyzretá klasická káva?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: Stárnutí kávy
Snáď by stálo za pokus urobiť z tej kávičky niekoľko ochutnávacích dávok.
- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Stárnutí kávy
Menovaná "Štandardka" sa neotvorená nedočkala svojho desiateho výročia. Dva dni pred týmto dátumom ju objavila manželka a nadávkovala si z nej do kávovaru. Potom nasledoval krik, čo je to za hnus.
Popravde, ona bola odporná ešte za čerstva.
Teraz ako desaťročná bola strašne silne zatuchnutá, čo silne prevážilo ostatné chute.
Na prekvapenie ale väčšina pôvodných chutí zostala.
Popravde, ona bola odporná ešte za čerstva.
Teraz ako desaťročná bola strašne silne zatuchnutá, čo silne prevážilo ostatné chute.
Na prekvapenie ale väčšina pôvodných chutí zostala.
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Stárnutí kávy

tak tohle opravdu jen tak někoho nenapadne, ten mlýnek co to semlel bych čistit nechtěl
tak sem do toho spadl taky :D
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Stárnutí kávy
Podívej se ještě jednou a pořádně na obrázek té kávy... 

- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Stárnutí kávy
Nebolo to napísané, aj tak sa kubad trafil.
Káva na obrázku je mletá.
Ja to ale bežne meliem ešte raz, pretože je málokedy z obchodu zomletá dostatočne jemne pre espresso.
Rozoberanie a čistenie môjho 14kg vážiaceho "mlynčeka" je velmi jednoduché.
Často ľudia hovoria, že pre nich bola najlepšia káva obyčajná štandradka. U tejto kávy v tých rokoch zneužila známa pražiareň zaužívané meno a predávala ten najväčší bordel. Ten balíček mal pôvodne putovať celý do koša, ale prežil to.
Káva na obrázku je mletá.
Ja to ale bežne meliem ešte raz, pretože je málokedy z obchodu zomletá dostatočne jemne pre espresso.
Rozoberanie a čistenie môjho 14kg vážiaceho "mlynčeka" je velmi jednoduché.
Často ľudia hovoria, že pre nich bola najlepšia káva obyčajná štandradka. U tejto kávy v tých rokoch zneužila známa pražiareň zaužívané meno a predávala ten najväčší bordel. Ten balíček mal pôvodne putovať celý do koša, ale prežil to.
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Stárnutí kávy
sem se sek :Dondrada píše:Podívej se ještě jednou a pořádně na obrázek té kávy...
ale naštěstí né úplně
tak sem do toho spadl taky :D
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Stárnutí kávy
To jako do toho Mazzera sypeš mletý kafe z obchodu? No to snad ne...vilose píše:...Ja to ale bežne meliem ešte raz, pretože...

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Stárnutí kávy
No to potěšvilose píše: Ja to ale bežne meliem ešte raz, pretože

Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Stárnutí kávy
Výraz "bežne" znamená to, že zakaždým keď som nútený konzumovať už mletú kávu.
Vôbec to ale neznamná, že bežne kupujem mletú kávu a potom ju ešte raz meliem.
Celkove to bolo dohromady maximálne pol kila. Zakaždým išlo o istý vzácny alebo drahý druh kávy.
Napríklad raz som dostal z Austrálie 50g istej malajzijskej robusty, raz som zomlel nahrubo konu, potom tento prípad 10 ročnej standardky. To bolo myslím všetko.
Problém nie je ani tak s druhým mletím, ale s vyprchanosťou tejto kávy.
Rozhodne je lepšie zomlieť ešte raz, než nechať narýchlo pretiecť. Mám to vyskúšané aj s úplne čerstvou kávou.
Zásadne kupujem iba zrnkovú kávu.
Vôbec to ale neznamná, že bežne kupujem mletú kávu a potom ju ešte raz meliem.
Celkove to bolo dohromady maximálne pol kila. Zakaždým išlo o istý vzácny alebo drahý druh kávy.
Napríklad raz som dostal z Austrálie 50g istej malajzijskej robusty, raz som zomlel nahrubo konu, potom tento prípad 10 ročnej standardky. To bolo myslím všetko.
Problém nie je ani tak s druhým mletím, ale s vyprchanosťou tejto kávy.
Rozhodne je lepšie zomlieť ešte raz, než nechať narýchlo pretiecť. Mám to vyskúšané aj s úplne čerstvou kávou.
Zásadne kupujem iba zrnkovú kávu.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Stárnutí kávy
Omlouvám se že otvírám staré téma, ale nedá mi to.
Budu psát o Brasil fazenda da lagoa.
Když mi dorazí káva upražená před dvěma dny tak mi chutná nejvíc, přitom všude čtu že se má nechat odpočinout. Samozřejmě crema jde u takovéto kávy do nebes a rychle opadne, ale to mě netrápí. Kolem čtvrtého dne má crema normální výšku a drží ji po celou dobu, ovšem chuť už není tak bohatá. Když už má káva týden jde to na chuti výrazně poznat, vystoupí hořké tóny a ustupuje oříšková chuť, crema také nedrží tak dobře. Takhle to vydrží cca další čtyři dny, pak začne crema rychle ustupovat a káva je více hořká, pak už se chuť nemění.
Kávu mám v ledničce kde je asi šest stupňů, do mlýnku nasypu kávu maximálně na dva dny, doser nepoužívám a melu přímo do hrnku ze kterého umletá káva putuje rovnou do páky, zbytky sypu do uzavíratelné nádoby a dělám z nich turka. Samozřejmě stárnutí zohledňuji a měním i stupeň mletí abych vždy dosáhl na 18g kávy 40ml/30s.
Když jsem tak pročítal fórum tak jsem se dočetl že někdo poznal rozdíl až za 14dní, někdo za měsíc s různým skladováním od ledničky až po volně loženou krabičku při pokojové teplotě.
Přitom kromě mlýnku nemám profi výbavu, jolly bar je jen ekvivalent staré rancilio silvia s tím rozdílem že mám na něm digi termostat a rozdíl teplot na začátku a konci extrakce je jen 2 stupně. Jeden člověk zde dokonce nezohledňoval stárnutí kávy a mele na stejný stupeň což mi přijde jako hloupost.
Jsou mé zkušenosti správné? Sice dělám takto kafe teprve asi dva roky, ale něco bych už umět mohl.
Budu psát o Brasil fazenda da lagoa.
Když mi dorazí káva upražená před dvěma dny tak mi chutná nejvíc, přitom všude čtu že se má nechat odpočinout. Samozřejmě crema jde u takovéto kávy do nebes a rychle opadne, ale to mě netrápí. Kolem čtvrtého dne má crema normální výšku a drží ji po celou dobu, ovšem chuť už není tak bohatá. Když už má káva týden jde to na chuti výrazně poznat, vystoupí hořké tóny a ustupuje oříšková chuť, crema také nedrží tak dobře. Takhle to vydrží cca další čtyři dny, pak začne crema rychle ustupovat a káva je více hořká, pak už se chuť nemění.
Kávu mám v ledničce kde je asi šest stupňů, do mlýnku nasypu kávu maximálně na dva dny, doser nepoužívám a melu přímo do hrnku ze kterého umletá káva putuje rovnou do páky, zbytky sypu do uzavíratelné nádoby a dělám z nich turka. Samozřejmě stárnutí zohledňuji a měním i stupeň mletí abych vždy dosáhl na 18g kávy 40ml/30s.
Když jsem tak pročítal fórum tak jsem se dočetl že někdo poznal rozdíl až za 14dní, někdo za měsíc s různým skladováním od ledničky až po volně loženou krabičku při pokojové teplotě.
Přitom kromě mlýnku nemám profi výbavu, jolly bar je jen ekvivalent staré rancilio silvia s tím rozdílem že mám na něm digi termostat a rozdíl teplot na začátku a konci extrakce je jen 2 stupně. Jeden člověk zde dokonce nezohledňoval stárnutí kávy a mele na stejný stupeň což mi přijde jako hloupost.
Jsou mé zkušenosti správné? Sice dělám takto kafe teprve asi dva roky, ale něco bych už umět mohl.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)