čerstvě namletá káva
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
čerstvě namletá káva
AHoj,
kávu mám rád, ale znalec nejsem, proto se chci zeptat vás znalých. Uvažuji o koupi čerstvě namleté kávy, tzn. v ochodě si vyberu typ a oni mi ji namelou. Bohužel minimální množství je 250g. Má to v takovém případě vůbec cenu? 250g mi vydrží tak 2 měsíce, a počítám že tak už po týdnu ta káva nebude úplně čerstvá. Zrnkovou kávu nekupuji, nemám doma mlýnek.
kávu mám rád, ale znalec nejsem, proto se chci zeptat vás znalých. Uvažuji o koupi čerstvě namleté kávy, tzn. v ochodě si vyberu typ a oni mi ji namelou. Bohužel minimální množství je 250g. Má to v takovém případě vůbec cenu? 250g mi vydrží tak 2 měsíce, a počítám že tak už po týdnu ta káva nebude úplně čerstvá. Zrnkovou kávu nekupuji, nemám doma mlýnek.
- hnup
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Re: čerstvě namletá káva
???Strom píše:...kávu mám rád, 250g mi vydrží tak 2 měsíce
už po pár hodinách nebude čerstváStrom píše:...tak už po týdnu ta káva nebude úplně čerstvá...
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- Redmann
- silně pokročilý
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Nepíšeš, ako si robíš kávu - akým spôsobom.
Ak "turka", či filter, či french press, či mocca, tak si kúp napríklad toto
a máš po starostiach na základ ti to bude pri tvoje spotrebe stačiť.
Ak chceš niečo lepšie, pozri si tu sekciu o ručných mlynčekoch.
V každom prípade je nezmysel si dať mlieť na dva mesiace dopredu.
Ak "turka", či filter, či french press, či mocca, tak si kúp napríklad toto
Kód: Vybrat vše
http://aukro.cz/mlynek-na-kavu-i2477026928.html
Ak chceš niečo lepšie, pozri si tu sekciu o ručných mlynčekoch.
V každom prípade je nezmysel si dať mlieť na dva mesiace dopredu.
- Galina
- pokročilý
- kávovar: Catler ES 4050
- mlýnek: Gaggia MDF
Nevím, jak moc máš rád kávu, ale i kdyby sis dělal českého turka, tak neprohloupíš koupí mlýnku a 250 g z Primacafe !! Uvidíš - ucítíš - a jsi jeden z nás !
-
- více pokročilý
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Tak se chci zeptat, zda je normální toto: (nechci se přít o kvalitě kávy, kterou budu popisovat, měl jsem dříve Krupse a tam to stačilo, teď se projevují další neduhy špatné kávy, ale jde mi v podstatě o princip), doma ještě mlýnek nemám, budu kupovat:
1. Zrnková káva Segafredo. Pomleto. Káva z ní, když je čerstvě pomletá celkem chutná, jde to. Po nějakém dnu chutná pořád de-facto stejně, výrazný posun chutí tam není. Pořád to "nějak jde".
2. Jen na zkoušku na odladění klasických misek, pěchování jsem koupil 50g kávy Tchibo (never more). Pomlel. KLáva z čerstvě umleté byla kyselá, ale ještě se to dalo vypít. Druhý den to končilo v koši, kyselá jak po anýzu, otřes. Obrovský posun chuti.
Toto stejné mi udělala i káva na zkoušku koupená ve stánku Caffee v Tescu, čerstvě pražená - viz můj včerejší příspěvek. Včera celkem OK, i crema se mi povedla, proteklo typem 25s/25g, dala se pít, byl jsem z toho úplně vedle, že to šlo z nepřetlakové misky. Dnes ráno káva otřes. Hořká, nechutnala. i Crema druhý den nebyla oříšková ale výrazně světlejší. Obrovský posun chuti směrem k nepitelnosti.
Je možné, že může být tak velký posun? Proč např. u Segafreda (vím, že není nic moc) není tak velký, resp. minimální?
Jak budu mít mlýnek, vyzkouším zdejší primacafe.
Díky moc.
1. Zrnková káva Segafredo. Pomleto. Káva z ní, když je čerstvě pomletá celkem chutná, jde to. Po nějakém dnu chutná pořád de-facto stejně, výrazný posun chutí tam není. Pořád to "nějak jde".
2. Jen na zkoušku na odladění klasických misek, pěchování jsem koupil 50g kávy Tchibo (never more). Pomlel. KLáva z čerstvě umleté byla kyselá, ale ještě se to dalo vypít. Druhý den to končilo v koši, kyselá jak po anýzu, otřes. Obrovský posun chuti.
Toto stejné mi udělala i káva na zkoušku koupená ve stánku Caffee v Tescu, čerstvě pražená - viz můj včerejší příspěvek. Včera celkem OK, i crema se mi povedla, proteklo typem 25s/25g, dala se pít, byl jsem z toho úplně vedle, že to šlo z nepřetlakové misky. Dnes ráno káva otřes. Hořká, nechutnala. i Crema druhý den nebyla oříšková ale výrazně světlejší. Obrovský posun chuti směrem k nepitelnosti.
Je možné, že může být tak velký posun? Proč např. u Segafreda (vím, že není nic moc) není tak velký, resp. minimální?
Jak budu mít mlýnek, vyzkouším zdejší primacafe.
Díky moc.
- Redmann
- silně pokročilý
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Pomletá káva oxiduje výrazne, výrazne rýchlejšie ako zrnková. Treba mlieť až tesne pred prípravou.
-
- více pokročilý
ano, to je mi jasné, ale proč některá až za hranici pitelnosti a jiná se "téměř" nemění a "ujde pořád"?
- elwoodblues
- více pokročilý
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Jsou to směsi a dost myslím záleží na poměru arabika - robusta. Arabika odchází rychleji a v tom Segafredu snad bude robusty víc. Ono to Tchibo je sice hnusnější, ale údajně je chuťově vyladěno podle vkusu Němců. Tak nevím.
Každý svého kafe strůjcem
-
- více pokročilý
... aha, to co "odešlo" po mletí rychle, byla 100% arabica. Segafredo, mylsím 70/30 nebo 80/20, takže by to robusta asi podržela? Možná to je vysvětlením.Ale musím říct, že Tchibo po odležení (druhý den) je zcela nepitelné - a to i pro manželku, které je to celé celkem "fuk" 

- honex
- pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Nemůže za to třeba rozdílné skladování? Některé materiály asi budou mít větší tendence iniciovat oxidační reakce? Ale to jen tak hádám.
-
- více pokročilý
bylo to v dóze vzduchotěsně uzavřené při pokojové teplotě. Stejné podmínky, tak, jak mám uchovanou i jinou kávu (v souč. době ještě zbytek pomletého Segafreda, které chuť nezměnilo od pomletí (několik dnů). I když nijak neoslňuje, ale je pitelné. Ale určitě plánuji vyzkoušet zdejší lepší.
- elwoodblues
- více pokročilý
S tím se nedá než souhlasit.
Bez mlýnku to ale nepůjde, kvalita pomleté kávy se zhoršuje - jak píše hnup výše - skutečně v řádu hodin.
Bez mlýnku to ale nepůjde, kvalita pomleté kávy se zhoršuje - jak píše hnup výše - skutečně v řádu hodin.
- hnup
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Nie som znalec na "obchodové" kávy... Len ma tak napadlo, či to Segafredo nebolo už samo o sebe také staré a zoxidované, že to skladovanie zomletej kávy už nemohlo viac uškodiť.
- hnup
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Viem, že som mimo tému, ale musím sa opýtať - toto máš overené?elwoodblues píše:Jsou to směsi a dost myslím záleží na poměru arabika - robusta. Arabika odchází rychleji ...
- elwoodblues
- více pokročilý
hnup: ověřené nikoliv, napsal jsem "myslím" a je to jen můj názor. Má ovšem věcný základ: kdysi jsem se o tom bavil s chlapíkem, který ty obchodové kávy vozí z Itálie. Byl docela velký zastánce robusty. Řekl mi, že arabika dělá správnou cremu jen čerstvá a aby to kafe po pár měsících k něčemu bylo, to je právě úlohou té robusty. Já opravdu nemám motivaci zrovna tohle si ověřovat
, ale věřím mu. Fakt je, že kdysi jsem tyhle kávy kupoval a víc mi chutnala například červená Lavazza (levnější s podílem robusty), než ta jejich "top" černá 100%ní arabika. A Segafredo není špatná káva. Jistěže se nedá srovnat s čerstvou kvalitní arabikou z PC. Ale zase takový despekt si myslím nezaslouží. Někdo prostě musí kupovat rok pomletou kávu v piksle a v tomto segmentu si vede dost slušně.