Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
Minulý týden jsem si zakoupil kávu Santos z lokální pražírny APe z Křižan u Liberce. K otevření jsem se dostal až dnes a musím říct, že jsem zklamaný.
Káva na první pokus zapáchala spáleninou a některá zrna měla na povrchu "kapičku oleje", což se mi také nezdálo. Přikládám fotku, co vše jsem z pytlíku vyndal, vše od City Roast až po Full French Roast. Po kontrole obalu, že se nejedná o pouliční směsku ale o jednodruhovou kávu cítím potřebu se podělit. Ještě dám APe jednu šanci, ale i tak je to škoda. Je to pro mě nejbližší pražírna a sliboval jsem si od ní určitý standard, na kerý jsem zvyklý.
Moc pěkné, ovšem když mají colombia supremo za 400kč/kg nedá se tomu moc divit. Mě trvalo hodně dlouho než jsem našel levnou pražírnu kde praží stejně a hlavně slušně. Tohle bych jim omlátil o hlavu.
KávovaryGaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO. MlýnkyCarimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Jestliže stále něco hledáte a zkoušíte, je zcela zřejmé a logické, že se dostanete k různé kvalitě kávy jak surovinou tak pražením. Máte zůstat u jedné kde jste spokojený a nic dál nevymýšlet. Potom si neztěžujte.
Na to není co jiného říct, než dobře vám tak.
Máte další zkušenost.
Tak snad něco podobného by se u nás stát nemělo, hlavně z toho důvodu, že máme o vypražené kávě jinou představu. Ale na druhou stranu, každý máme o kávě jinou představu a jiné pořadavky. Co pro jednoho může znamenat standard, může být pro druhého nepřijatelné. Co se týká pražíren, tak i jiné možnosti jak v používané surovině, tak v možnostech pražení.
A s tím mlácením o hlavu se ztotožňuji, leda tak o hlavu sám sobě. Káva je prostě tak vypražená, neznamená to , že je nějak závadná a záleží jen na tom jak se k případné reklamaci prodejce postaví.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
No, ale snad se shodneme v tom že to první zrno vypadá jako kdyby ho někdo vytáhl z kamen. Tohle je skoro úroveň standart směsi z vitnamu, jen nebude prolezlá plísní.
KávovaryGaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO. MlýnkyCarimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mám pocit, že jste ještě zdaleka neviděli co se z některých pražíren dostává ven jako normální jejich produkt. Jako správně vypražená káva. Toto je proti tomu docela skvost, protože je tam aspoň občas něco vypražené normálně.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Tak já to neberu nějak tragicky. Prostě mi ta káva nechutná a podle ohlasů z mého okolí (na tento konkrétní vzorek) nejsem jediný (rozmlsaný), lidé mi potvrdili že z vůně cítí spáleninu a z chutě svíravou přetrvávající hořkost. Každý máme jiné chutě a jiný žebříček priorit, takže pokud někomu konkrétní káva vyhovuje, ať si ji dopřává sle libosti. Sám ale budu dál zkoušet nové kávy, nové pražírny, protože ještě toho o kávě spoustu nevím... Prostě někdy se zadaří a někdy ne, to je riziko - ale i špatná skušenost je zkušenost.
Myšlenka dne: S kávou to je jako s ženami, někdo zůstane u první, jiný zkouší celý život... :-D
Já jsem taktéž minulý týden obdržel vzorek kávy, od mého kamaráda. A to 500g zrno ESPRESSO ORIGINAL z pražírny APe. Kamarád zakoupil v dobré víře do práce něco dobrého. Po otevření balíčku káva doslova smrdí do spálena. Zrna vypadají v podstatě stejně jako na fotkách od kolegy mar.tan. Po namletí zkušebního vzorku je smrad ještě o něco intenzivnější. Po extrakci putuje tam, kam patří - do kanálu. Na etiketě hrdě hlásá založeno roku 1992. Chybí již jen údaj o počtu zemřelých po požití. Rozhodně se jedná o nepoživatelný vzorek, který bych zařadil chutí asi někam ke kávě z rudých let postižených, jak se říkávalo liškou (nebo někým hóooooodně nešikovným).
Na závěr již jen obrázek etikety a rada ... než někde v pražírně kávu koupím, nejprve ji ochutnám na místě.
PS: to je rada pro všechny závisláky včetně mě osobně ...
Je vidět, že máme co dohánět abychom určitou skupinu zákazníků zaujali. Je z toho zcela jasné, že nestačí být dobří. Ono to moc v dnešní době neznamená. (soudím tak podle tohoto vlákna)
A to k nám budete mít dost daleko na ochutnání, než ji koupíte.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Myslím, že Primacafé sa vybralo tou ťažšou cestou. Na jednej strane sa drží tradície talianského praženia, s už jej najobyčajnejšou standart zmesou som zažil tie najlepšie pocity ako z káv v Taliansku.
Na druhej strane sa snaží zachovať, aby ich káva bola dostatočne živá, s neumŕtvenou aciditou, tak sú zachované charakteristické vlastnosti jednotlivých druhov káv.
Udržať túto presnú medzu je náročné. Ja osobne by som privítal ešte jedno svetlejšie praženie, viem ale, že je to pri tom množstve druhov káv nemožné.
Osobně si myslím že zatnout zuby a říkat si je to jen má vina, že jsem si bláhově chtěl vyzkoušet něco jiného je hloupost. Naopak jsem rád, že jsou zde lidé jako Mar.tan, kteří objednávají a zkouší kávy ze všech končin. Právě proto se dá přijít a potvrdit to že káva pana Konečného patří mezi kvalitní produkty pražičů v ČR.
S tím mlácením o hlavu sobě nesouhlasím už vůbec. Preferuji cestu smíru a osvěty. Upozornil bych pražírnu na kvalitu zrna a zeptal se jestli se něco stalo špatně nebo je toto standartní jakost, případně informoval, že taková kvalita produktu není správná jak v ČR tak už vůbec ve světě a pražírna tím přichází o zákazníky.
Osvěta a komunikace je cesta ke zlepšení, zapšklost a naštvání se je cesta do pekla.
Baví vás zajímavosti o kávě? Podívejte se na rozhovory, které natáčím s osobnostmi z oblasti výběrové kávy: www.youtube.com/c/JaroslavSl365cupsofcoffeevlog
Celé se to zde vzalo dost obecně. Výsledná káva je dost extrém (pokud to nebyl záměr). Proč tomu tak je, může být velmi mnoho důvodů. Od použité suroviny, přes um pražiče k tomu o kterou skupinu zákazníků jde.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Je to velmi příjemné, že máme v stabilních zákaznících právě jedny z těch nejnáročnějších.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Napsal jsem jim na jejich Facebookovou stránku včetně obrázku, odpověděli mi docela dlouhý elaborát na téma "uvízlé zrnko v pražičce prošlé dvěma cykly a uniklé oku pražiče". Bohužel dnes tam už svou poznámku s tou reakcí nemohu najít.
Rád bych našel v okolí pražírnu, jejíchž výrobky mi budou chutnat a jejichž autorů si budu vážit a moci s nimi pokecat. Zatím se mi nedaří. Aktuálně je pro mě nejbližší pražský doubleshot, ze kterého ale objednávám také poštou, jako z primacafe.
Tak on je problém, že APe je pražírna orientována trochu na jiný segment trhu než PrimaCafé nebo DoubleShot a taky má výrazně jiné ceny (konrétně polovina až třetina, pokud si dobře pamatuju). Pak člověk nemůže čekat stejnou kvalitu.
Tento případ je rozhodně špatně a takový produkt by neměli prodávat ani za takovou cenu, o tom žádná. Ale já s nima špatnou zkušenost nemám. Občas se v Křižanech zastavím a pár káv jsem si tam našel - obvykle beru pro rodiče do "číny" Electrolux EEA150 (kam je lepších škoda - navíc jim alespoň trochu nahradím Segafredo z obchoďáku) nebo pro sebe do moka-konvičky (která vyšší teplotou při extrakci není zrovna vhodná na ty exkluzivnější kávy). Ale v čase nouze si tu kávu udělám na espresso a bez prolému - asi horší než top pražírny, ale pořád čerstvě pražená káva, daleko před Oxalisem a podobnými.
Santos jsem od nich ochutnal jednou a nechutnal mi - nepamatuji si, jak vypadaly zrna, ale trochu dražší kávy mi u nich obvykle "sedly" (Kenya AB, Indie Planta A, Cuba). Často si kupuji Peru, což je vůbec zvláštní případ. Popravdě nejsem odborník, ani se netvářím, že bych jím byl a pražení nerozumím. Ale ta káva vypadá divně - (hodně) tmavě hnědá zrna, mastná, skoro by se dalo říct, že zkažená. Ale když jsem z toho udělal espresso, tak jsem nevěřil - parádní crema, chuť podle mého gusta - tedy nízká acidita, trochu hořkosti do čokoládových tónů.
S výše uvedeným případem jsem se nesetkal - možná se zhoršili, nevím. Ale nepočítejte, že v podještědí najdete něco lepšího. Trh a ekonomická situace u nás dle mého neprospívá výběrovým pražírnám a nemůžeme mít v každém okrese další "double-shot" nebo "primacafé". Já jsem naopak rád, když známé donutím alespoň zajet do Křižan než aby kupovali odpad v supermarketech či Oxalisu.
Do I like my coffee black? There are other colors?
Souhlasím s tím, že je to problém, jen jej vidím v jiné rovině. Rozhodně to co jsem obdržel z APe je ukázka toho, jak se to nemůže a nemá dělat. Obhajoba, kterou tady uvedl "bouncer" je asi trochu mimo. Kávu sice dělím také jen na černou a bílou (tedy pitelnou a nepitelnou), k čemuž mě vede prostá logika věci. Buďto mi to chutná a piji, nebo mi to nechutná a nechci. Pití z nouze jsem vypustil. Raději si dám půst. Nepiji tedy žádnou rozpustnou, na návštěvách si kávu nedám, v supermarketu kávu nenakupuji, zásoby které jsem měl kdysi doma, než jsem se nakazil kávou z PRIMAcafé jsem nikomu z lítosti nad cenou nedaroval, ale vyhodil do koše. Mám moc rád kávu, snažím se tedy pít to, co mi opravdu chutná a protože se z toho stal koníček, snažím se působit na své okolí. Netvrdím, že je PRIMAcafé jediná na světě, jen jsem zatím nikde nenalez lepší, a vzhledem k tomu, že po Evropě dost cestuji, vím co říkám. Také jsem, ale neochutnal vše co se na trhu nabízí a s velkou pravděpodobností ani neochutnám. Tam kde-nebo odkud mi káva nechutnala, nemohu a nikdy nedoporučím. Proto tak trochu nechápu tu pseudo-obhajobu, kterou zde napsal "bouncer". Ani ryba ani rak. Chápu, že má nárok na svůj názor, pro mne byl ale zážitek s kávou z APe tak strašlivý, že si zde dovolím nahlas NESOUHLASIT. Majitel a provozovatel APe by měl věnovat energii a peníze v oboru, kde bude mít větší šanci na úspěch.
A já bych zase chtěl dodat, že by mě zajímalo, kolik je na českém trhu zákazníků jako czhawk. Dle mého málo a uživili by tak jednu pražírnu. Neberte mě zle, ale tak to prostě je. Když vám káva jinde nechutná, tak ji nekupujete, to je logické. Sice byla moje pseudo-obhajoba možná trochu zmatená, ale chtěl jsem zmínit dvě věci - píše se tu o 2 ze 3 nejlevnějších káva z APe, které nekupuji a s těmi "dražšími" mám poměrně dobré zkušenosti. APe je cenově jinde než Primacafé nebo Doubleshot a své zákazníky si jistě našlo. Ne každý je ochotný platit 1 Kč za 1 g kávy. Pseudo-obhajoba to byla i z toho důvodu, že to co tady píšete je špatně a já si to uvědomuju. Ale sám jsem to nezažil a to jsem od APe vzal už docela dost balíčků kávy - vždy přímo v Křižanech, balené na místě.
Do I like my coffee black? There are other colors?