skuba88 píše: Je to proto, protože právě zvažuji, jestli je lepší pro začátek koupit něco levnějšího a až se v přípravě esressa zdokonalím, tak pořídit třeba dražší la pavoni,nebo prakticky téměř od začátku skočit rovnou do la pavoni?
To je úplně klasická věta začátečníka. Každý si myslí, že koupit na začátek (když tomu ještě tolik nerozumí) něco levnějšího se mu vyplatí. A každý si za to později nadává. Je prostě fakt, že čínské plasťáky toho moc nevydrží a je dost pravděpodobné, že když je budete pravidelně používat, tak do 2 let pojedete jednou nebo dvakrát do servisu. Navíc aby z toho teklo pořádný espresso, tak si musíte pomoci - něco nastavit, něco vyměnit (předevší misky, těsnění apod.). Ondrada tu popsal, co všechno musel udělat, aby z Ariete teklo něco rozumného a já bych mu věřil. Rozumíte tomu, zvládnete to udělat/budete na to mít čas? Bude se vám vůbec chtít? Kvůli tomu, že místo 10 tisíc dáte 5 tisíc a za 2 roky stejně utratíte 10-15 tisíc za něco jiného

Neušetříte nic, spíš naopak.
Kdysi, než jsem ještě vůbec pil kávu a věděl co je pravé espresso, tak si moje mamka přála k Vánocům espressovač. Kliknul jsem na Mall nebo něco podobného, podíval se na nejprodávanější a vybral Electrolux EEA150 crema, za víc než 3 tisíce. No takovou blbost bych už znovu neudělal. Bylo to dvakrát v servise, parní tryska už dávno nefunguje. Potom, co prasklo těsnění hlavy, tak jsme museli čekat asi 2 měsíce než je naskladní v ČR (vlastně v celé Evropě) nové (gumový kroužek, co se musí měnit cca jednou za rok - asi nejžádanější náhradní díl). A pravé espresso mi z toho stejně neteče i když se snažím.
Když jsem si sám vybíral kávovar, tak jsem taky nebyl zrovna při penězích a 10-15 tisíc pro mě byla nedosažitelná hranice, ale i tak bych už plastovou čínu nebral, i kdyby byla sebelevnější. Nakonec jsme měl štěstí a podařilo se mi koupit Ascaso Dream, za 3 tisíce (zlevněno z 15 :-D ), které je zpracováním na míle daleko. Musel jsem tedy také koupit nové misky a upgrade hlavy, ale za tu cenu mi to stálo. Pak jsem si sehnal použitý MDF za 750 Kč a tak si za 4 tisíce užívám pořádného espressa se vším všudy. Potom mi Ariete s cenovkou přes 5 tisíc přijde jako neuvěřitelně předražený šmejd