Káva a spánek
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Káva a spánek
Ahojte, má pití kávy vliv na váš spánek? Myslím pití cca po 20. hodině.
Já dost často dostanu chuť po dobré večeři a to už bývo "po".
Takže co vy na to?
Já dost často dostanu chuť po dobré večeři a to už bývo "po".
Takže co vy na to?
-
- více pokročilý
- kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
- mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD
Re: Káva a spánek
Mňa osobne kofeín, čo sa spánku týka, neovplivňuje ale po 20:00 si už zväčša kávu napriek tomu nedávam.
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
-
- silně pokročilý
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Neusnu a špatně usínám i když si dám po poledni. Když pravidelně každý den piju kafe, tak spánek není nejkvalitnější a probudím se rozviklanej.
- Ostmes
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
U mne naprosto žádný problém. Kávu piji pravidelně kolem 22té a s usnutím nemám žádný problém. Usínám kolem 00:30.
Když mi někdo řekne, že si nemůže dát v sedm večer kafe, že by nemohl spát, vždycky se v duchu směju jako blázen a přemýšlím, jestli to říká, že se to říká nebo jestli to myslí vážně a jestli to vůbec někdy zkusil. Já si dám kafčo a za dvě minuty chrním jako nemluvňátko. Takže si klidně dávám kafe, když mám na něj chuť a ani denní, ani noční hodina na to absolutně nemá vliv .o)
- generator
- více pokročilý
- kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
- mlýnek: Bazzera Virtuoso
Já s mojí veverkou také. Dáme si preso a nedělá námproblém vytuhnout. Když mi přišel před 14ti dny mlýnek a ladil jsem nastavení .. večer .. tak jsem vypil asi 5 espress. Měl jsem strach že neusnu, ale Big Bang Theory, Jak jsme poznal vaši matku a byl jsme tuhej. A raní probuzení bez problémů.
Asi opravdu záleží na tom JAKOU a JAK. Vždyť některé směsi výrobci označují jako ranní nebo kancelářské, s vyšším podílem robusty a tím pádem i kofeinu.
Naopak 2dcl nápoje CocaCola v 18:00 a ještě ve dvě ráno koukám do stropu jak idiot.
Asi opravdu záleží na tom JAKOU a JAK. Vždyť některé směsi výrobci označují jako ranní nebo kancelářské, s vyšším podílem robusty a tím pádem i kofeinu.
Naopak 2dcl nápoje CocaCola v 18:00 a ještě ve dvě ráno koukám do stropu jak idiot.
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
- Seky
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Je to opravdu o kávě = obsahu kofeinu... Mám podobnou příhodu s laděním mlýnku, taky čerstvou, jen to bylo dopoledne, šel sem na odpolední a po 5-7 šálcích (nevím přesně kolik) sem přijel do práce a nedělalo mi to moc dobře, připadal sem si jako Philip J. Fry v jedné epizodě Futuramy... Byla to směs PrimaPresso. Ale večer si rád sednu s dobrou kávou a sklenkou vína a mám vyzkoušeno, že Brasil Santos mi vůbec nevadí. Jestli to teda nedělá to vínko
Ale taky mám pocit, že když dělám noc, dám si nějaký povzbuzovák (káva, energy) tak se mi chce spát stejně, jen srdce víc mlátí..

Ale taky mám pocit, že když dělám noc, dám si nějaký povzbuzovák (káva, energy) tak se mi chce spát stejně, jen srdce víc mlátí..
-
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
U mě je to jak kdy, někdy se nadopuju kofeinem a vytuhnu, a někdy si dám jedno blbý presso když přídu z práce a nezaberu. Možná to mám z těch energy drinků kterýma sem se před pár lety nalíval, když to na mě ještě fungovalo 

Podle mě je to prostě tím, že jste tady všichni závisláci:-)
A teď vážně. Tělo získává na kofein rezistenci. Před časem jsem někde četl, že budete-li pít pravidelně celkem libovolnou dávku kávy, je doba na získání rezistence jen kolem 18 dní, pak tělo dorovná produkci neurotransmiterů, takže pravidelná káva přestane mít ten "nakopávací" efekt a jen vás udržuje v normálu, ve kterém jste byli, než jste vůbec s kávou začali.
No, právě jsem jednu dopil, rozhodně si nějakou závislostí nebudu kazit ten požiteček ... a samozřejmě s tím můžu kdykoliv přestat:-)
Jo a taky z toho článku vyplynulo, že vůbec není divné, že mě o víkendu bolí hlava, když si výjimečně přispím třeba do osmi. Běžně mám první životabudič v 5:30 a v osm už je to normální absťák...
A teď vážně. Tělo získává na kofein rezistenci. Před časem jsem někde četl, že budete-li pít pravidelně celkem libovolnou dávku kávy, je doba na získání rezistence jen kolem 18 dní, pak tělo dorovná produkci neurotransmiterů, takže pravidelná káva přestane mít ten "nakopávací" efekt a jen vás udržuje v normálu, ve kterém jste byli, než jste vůbec s kávou začali.
No, právě jsem jednu dopil, rozhodně si nějakou závislostí nebudu kazit ten požiteček ... a samozřejmě s tím můžu kdykoliv přestat:-)
Jo a taky z toho článku vyplynulo, že vůbec není divné, že mě o víkendu bolí hlava, když si výjimečně přispím třeba do osmi. Běžně mám první životabudič v 5:30 a v osm už je to normální absťák...
- hnup
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Vystihol si to presne.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Blbost rezistence....kdybych tu chtěl dělat chytrého tak bych napsal,že jste mladí a počkejte až budete starší.Ale vážně.
U mě se to zhoršuje z věkem.Kdysi pro mě nebyl problém kafe o půlnoci,teď už to tak jednoduché není.Ne že bych neusnul,ale prostě se mi po kávě spát nechce.Dám v 22hod presso a můžu čučet do monitoru do rána bez potřeby spánku...kdysi mi to nedělalo...a to jsem kdysi pil kdejaký robustový driják,teď už jsem sakra vybíravý...takže o procentech kofeinu to taky nebude.
U mě se to zhoršuje z věkem.Kdysi pro mě nebyl problém kafe o půlnoci,teď už to tak jednoduché není.Ne že bych neusnul,ale prostě se mi po kávě spát nechce.Dám v 22hod presso a můžu čučet do monitoru do rána bez potřeby spánku...kdysi mi to nedělalo...a to jsem kdysi pil kdejaký robustový driják,teď už jsem sakra vybíravý...takže o procentech kofeinu to taky nebude.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- FANDA
- více pokročilý
- kávovar: Gaggia Baby Twin
- mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos
Já při extrémním vysazení kávy cca 1 týden, pociťuji takový mozkový útlum
Občas takhle vysadím, abych organismus natěšil na tu chuť a částečně i na kofein. Mám po napití stavy radosti a štěstí.
Spát můžu skoro vždy. Problémy jsou akorát při extrémech typu - večerní cuppingy a ochutnávky nesehnatelných vzorků kávy.

Občas takhle vysadím, abych organismus natěšil na tu chuť a částečně i na kofein. Mám po napití stavy radosti a štěstí.

Spát můžu skoro vždy. Problémy jsou akorát při extrémech typu - večerní cuppingy a ochutnávky nesehnatelných vzorků kávy.
No ono je to taky o kvalitě spánku ... to že člověk usne, ještě neznamená, že spí (zní to divně, že?
)
Já si dřív dával kávu třeba v deset .... ale teď už vážně pozoruju (momentálně je mi 34), že když si dám pozdě kávu, tak je to se spaním horší. A jak říkají zkušenější ... po čtyřicítce bude hůř ...

Já si dřív dával kávu třeba v deset .... ale teď už vážně pozoruju (momentálně je mi 34), že když si dám pozdě kávu, tak je to se spaním horší. A jak říkají zkušenější ... po čtyřicítce bude hůř ...
Pokud piju kafe po osmé tak usínám o 2 hodiny později než obvykle.. kompenzuje to trochu fyzická aktivita, například kafe, bazén a pak se usnout i dá.
Já si osobně myslím že to je od člověka k člověku jiné. Já osobně často piji colu a ještě častěji neodolám a dám si kafíčko klidně i kolem 22-23 hodiny a nemohu říct že bych na sobě pozoroval problémy s nespavostí. Ale na druhou stranu můj spolubydlící kouká do stropu do tří do rána po skleničce coly. Takže na tohle asi řešení není, každý to snáší jinak. 

-
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Je to jen o zvyku, když spolubydlící začne chlastat colu a kafe jak ty, tak za pul roku ho ani jedno neprobere. To je stejny jak kdyz zacnes chlastat, to se pak musis hodne snazit aby ti bylo opravdu zle
Kdezto kdyz nechlastas tak se pob*ijes po tretim panaku 

- hnup
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
U mňa je to naopak - čím dlhšie chlastám, tak mi je skôr zle. 
Aj s kávou je to u mňa také všelijaké - keď som na dovolenke a v pohode, tak vypijem 10 káv denne, no a dnes som si dal doobeda v práci druhé espresso a bol som rozbitý ako cigánska hračka...

Aj s kávou je to u mňa také všelijaké - keď som na dovolenke a v pohode, tak vypijem 10 káv denne, no a dnes som si dal doobeda v práci druhé espresso a bol som rozbitý ako cigánska hračka...
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Tak to už pak zavání alkoholismem, alkáč je pak v těch pozdějších stádiích taky zmatlanej z půlky krabičákuhnup píše:U mňa je to naopak - čím dlhšie chlastám, tak mi je skôr zle.

-
- více pokročilý
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
- mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco
Když si dám na večer kávu s nepřeplněným žaludkem, usnu bez problémů, navíc s vůní kávy která se protáhla pod dveřma do ložnice. Neříkám, že je to lepší než sex, ale...
Spíš mám potíž, když se večer nadlábnu něčím těžším, mastnějším, a přestože rozum říká - "dej si Plzeň nebo slivku" a já i ve skoro padesáti furt nepoučitelnej trotl si dám "kávičku", tak je ouvej, probudím se ve 2 ráno a pádím na tu slivku...
.

Spíš mám potíž, když se večer nadlábnu něčím těžším, mastnějším, a přestože rozum říká - "dej si Plzeň nebo slivku" a já i ve skoro padesáti furt nepoučitelnej trotl si dám "kávičku", tak je ouvej, probudím se ve 2 ráno a pádím na tu slivku...

-
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Tak potom snad změnit ty logický spojky - dát si kávičku, Plzeň a slivku