pimaho píše:Nejsem si jistý, že problém konzistentnosti mletí tímto způsobem vyřešíte. Podle mého názoru by se kameny neměly pohybovat vůbec. Viz např.:
Kód: Vybrat vše
http://www.youtube.com/watch?v=TH2_UEwPnrw
uprava mlýnku na Orphanespresso.
Jinak firma Hario patří k tomu nejlepšímu, co v této cenové skupině můžete dostat.
Problém tím určitě zcela nevyřeším, ale možná se přiblížím záměru, který byl zamýšlen tvůrcem této konstrukce mlýnku, se kterou přišel kdoví kdo, ale Hario ji zřejmě pouze zkopírovalo. Princip plovoucího vnejšího mlecího kamene chápu tak, že tento kámen je vůči vnitřnímu rotačnímu kameni neustále středěn vlastní vahou, kdy je v rámci vůle nastavené maticí seřizování hrubosti, nadzvedáván právě se meloucími částečkami kávového zrna. Tím se kompenzuje radiální vůle v uložení hřídele, který se v uložení "viklá" vlivem působení radiálních sil přenášených z kličky. Tuto vůli není konstrukčně jednoduché vymezit, hřídel by musel být vyroben přesněji, z pevnějšího materíálu, se zušlechtěným a broušeným povrchem a uložen v přesných ložiskách (stačila by kluzná ložiska), což by mlýnek neskutečně zdražilo. Plovoucí vnější kámen je tak vtipné řešení, bohužel nedokonalé, ale v podstatě zadarmo a o to tu jde. Pokud ten vnější kámen natvrdo zablokuji v jedné poloze, jak se stane u mlýnku Hario mini po utažení spodní nádobky, vnitřní kámen se při každém vychýlení z osy silou opírá proti vnejšímu kameni a v tomto místě dochází k neůměrnému drcení částeček kávového zrna, v hrubě namleté kávě je pak spousta jemného "prachu", který je nežádoucí. Udělal jsem si malý test - pomlel jsem trochu kávy bez spodní nádobky, jen tak na talířek a srovnal rozetřením na dlani hrubost s kávou namletou normálně do utažené nádobky, na první pohled byla hrubost stejná, ale v tom kafi namletém na talířek bylo méně jemného prachu. To mě celkem utvrdilo v tom, že mlýnek Hario mini má konstrukční vadu, o které zde píšu.
Díky za odkaz na video z oprhanespresso, zajimavý způsob vylepšení mlýnku, také jsem uvažoval nad instalací dodatečných ložiska pro lepší vymezení vůle v hřídeli, pro mlýnek Hario mini by bylo ještě lepší vymyslet nějaký ložiskový systém, který by natvrdo a přesně souose spřáhl oba mlecí kameny, sice by se pak více projevila geometrická nepřesnost vnitřního kamene, který mírně háže, ale určitě by to značně zlepšilo homogenitu mletí. Takový mechanismus ale nebude konstrukčně jednoduchý a zase tolik času nehodlám pro vylepšení mlýnku obětovat. Jinak na tom videu se mi zdá, že poměrně jednoduchou a prostou věc - montáž ložiska a přesné vystředění mechanismu, zbytečně dramatizuje, tak trochu v "americkém" stylu, někdy mi připadá, že všichni američané uvádějící různé návody na youtube jsou potomci Kryštofa Kolumba

.
Že za tu cenu nic lepšího nedostanu jsem zjistil už před dvěma lety, když jsem mlýnek sháněl, nicméně si nedělám iluze, že dvakrát dražší Kyocera mele nějak výrazně lépe. Kvalita mletí tohoto keramického zázraku ve srovnání s prastarým kuchyňským mlýnkem z dob, kdy se mlecí mechanismy ještě vyráběly s hodinářskou přesností, mě moc nepřesvědčila, rychlost mletí ano, ta je excelentní. Líbí se mi, že Hario bez protestů pochroustá i ta největší kávová zrna, která mi ze starého mlýnku vystřelovala ven.