Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
to elwood...: taky oklepávám, ale tady se bavíme o jistém výrobku a v jeho případě, ačkoliv sem spokojen, tak bych řekl že tam fakt zůstane víc, než pár zrnek, možná za to může i to gumové kolínko ...
to Redmann: nic rozpoutávat nechci, to bych udělal v té diskusi, které se to týká, ale z tý mi bylo trošku úzko, že by to ani dvě piccola nezachrály. Každý sme někdy idiotem, tam jich ale bylo až dost.
ad tvůj technický dovětek: to vysvětlovat nemusíš, je to přece jasný i nám nesilně pokročilým Ale nebudu prudit, jdu si dát kancelářský buqice
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
a není to náhodou obsaženo v tom, co sem napsal? (David asi náráží na to, že když ti tam zůstane "max. čajová lžička" tak si ne vždycky dáš "to kafe, které zrovna chceš") ... takže pro ty, co si to musejí mezi sebou odsouhlasit, tak i tak to bylo myšleno.
Nechci býti silně pokročilým, evidentně to má negativní vliv na mozkové pochody ...
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
Je možné mlýnek tímto "sklepáváním" či dokonce bouchnutím nějak poškodit?
Bohužel jsem zjistil, že mlýnek se nějak rozhodil a ani na nejjemnější nastavení nedokáže namlet kávu dostatečně jemně a voda protéká při extrakci příliš rychle. Nedával bych to nejspíš do souvislosti s vyklepáváním kávy, dělám to poměrně šetrně. Četl jsem o tomto problému na zahraniční diskuzi
a zmiňovali řešení pomocí přidání podložky / podložek pod mlecí mechanismus. Dokonce ty podložky zasílal výrobce na žádost včetně manuálu, jak postupovat, protože tento problém není zřejmě ojedinělý. Týkalo se to sice mlýnku Sunbeam EM0480, tento je ovšem identický se zde diskutovaným. Osobně jsem mlýnek zakoupil na Amazonu v Německu, tak přemýšlím, jestli to řešit reklamací nebo jinak. Nemáte někdo podobnou potíž?
Jaký stupeň nejčastěji nastavujete? Vím, že každá káva (i jisté okolnosti) vyžadují jiné nastavení, ale přibližně? Včera jsem testoval hrubost v první polovině rozsahu (od nejjemnějšího) po ten "doporučený" střed, a přijde mi vše stejné. Buď nepoznám rozdíl nebo nevím ...
O tomto mlýnku celkem uvažuji, díval jsem se na recenze k SunbeamEM0470 (což je myslím, totéž) a dost často se uvádí, že pomletá zrnka kávy "létají kolem dokola". Jak jste spokojeni s konzistencí mletí vzhledem k času? T.j. zda nastavení jemnosti stále drží a časem se to neposune někam mimo, mám na mysli, zda stále stupeň např. 7 je i po půl roce stupeň 7 nebo se to rozšteluje? Díky moc za odpověď.
...ještě mne napadlo toto:
1. pomlet to např. gumového kelímku (zmáčknutím udělám zobáček a kávu z něj nasypu do páky. Výhoda: není kolem svinčík.
podobnou věc jsem viděl v kavárně (nebyl kelímek, ale jakýsi gumový "prohnutý list".
2. pod trysku mlínku dát kelímek s váhou (vynulovanou). Zapnout mlýnek a mlýt tak dlouho, až bude např. 7/14g.
Je to hloupost? Nemám ho, jen mne tak napadají některé věci ještě před event. koupí.
... ještě dotaz. Kdesi jsem se doslechl, že po nějaké době používání (bylo to po týdnu) se jaksi rozšteloval a nemlel "správně". Bohužel jsem se nedozvěděl, co to bylo "správně". Jakou máte s ním zkušenost co se týče "trvanlivosti" nastavení a nebo resp. existuje vždy takové nastavení, že se to dá pomlet správně? T.j. že nebudu mimo stupnici? Dík.
Tak jsem dnes koupil mlýnek Ascaso i-steel jako náhradu za Graef. Musím říct, že rozdíl ve výsledku je obrovský a rozhodně nedoporučuju mlýnek Graef k přípravě espressa.
to Kuck: nebudu Craef extra hájit, mám ho a vím o jeho slabinách, ale tvé tvrzení, že nelze použít k přípravě espressa mi připadá trošku přitažený za vlasy. Buď jsi měl nějaký špatný kus, nebo promiň ale neuměl jsi s ním pracovat. Chápu argument jako kvalitu mlecích kamenů, provedení, hluk ... ale tobě nestačila síla motoru? Zkus své argumenty přeformulovat, protože jinak nestojí za nic a pouze haníš produkt. Já tedy klidně mohu prohlásit, že můj Creaf namele kávu přesně tak, abych dosáhl parametrů espressa.
A pozor, není až zas tak fér srovnávat produkty, jejich rozdíl v ceně se blíží cca dvojnásobku.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
Psal jsem, že jej nedoporučuji, ne že se z v něm pomleté kávy nedá udělat espresso. Já jsem s ním neměl konzistentní výsledky a při plnění single misky 7g kávy výsledek nebyl uspokojivý.
Je jasně, že se jedná o mlýnky z jiných cenových kategorií, jenom jsem chtěl zopakovat, že se jednoznačne vyplatí si připlatit, protože výsledek je opravdu neporovnatelný.
Co se týká síly motoru a dalších parametrů - šlo o rozdíly mezi verzí 1 a 2 mlýnku ascaso, nikoli o srovnání s graefem.
sorry, ale to si trošku protiřečíš, napsal jsi "rozhodně nedoporučuju mlýnek Graef k přípravě espressa" ????????????????
Jak sem psal, chtělo to rovnou napsat zkušenosti, ne závěr viz výše.
O.k., pokud jsi měl nekonzistentní výsledky, možná to byla opravdu chyba kusu, možná se tam něco potento, protože to má plastový střeva ...
Problémy jsi měl hned nebo se to po nějaké době začlo zhoršovat? Mám ho půl roku, zatím o.k.
Jo s tím motorem sem se překouk.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
Ano, napsal jsem, že mlýnek nedoporučuji. Vy jste mi ale vytknul to, že jsem napsal, že se nedá použít, což je ale něco jiného.
Ke srovnání výsledků. Nekonzistence je jedna věc, ale opomíjíte to, co jsem napsal v obou příspěvcích - výsledek je někde jinde. V jednom ze zdrojů, kde kupuji kafe, to funguje tak, že si můžu kávu, kterou kupuji, vyzkoušet (prostě dostanu šálek espressa ze stejné kávy, kterou pak dostanu naváženou do sáčku). A s graefem se mi se single miskou nepodařilo ani jednou přiblížit k tomu, co jsem dostal tam. Ano, dokázal jsem v double misce (při nastavení hrubosti mletí na 2.-3. stupeň; na nejjemnější nastavení mi dřely kameny o sebe) a mírně větším plněním (16g) udělat realtivně dobré espresso, které ale chuťově bylo od zkušebního vzorku hodně daleko. Ano, nateklo 2x25ml za cca 25-30s, crema byla (slabší), ale chuť ne. Nevím, jestli jste měl možnost takového srovnání - ochutnat espresso od člověka, který tu kávu pražil. Pokud ne, maximálně doporučuji.
Sám jsem tomu moc nevěřil a šel jsem pro nový mlýnek s velkou nejistotou, jestli náhodou nejdu vyhodit 7 tisíc do kanálu (protože to bude stejné, jako do ted), ale naštěstí se mé obavy nepotvrdily. I samotný průběh extrakce (to jak to "teče z páky") vypadá jinak, crema je tmavší a chuť daleko lepší. O možnosti jemné úpravy hrubosti mletí ani nemluvím.
Doufám, že jsem už dostatečně popsal důvody proč nedoporučuji mlýnek graef pro espresso.
ať si i ostatní udělají obrázek, já tvrdím, že ste udělal závěr z Vašeho jednoho možná špatného kusu mlýnku a to má pramalou váhu. Dá se předpokládat, že mlýnek za dvojnásobnou cenu bude mít lepší parametry. Pokud ale uvádíte "při nastavení hrubosti mletí na 2.-3. stupeň; na nejjemnější nastavení mi dřely kameny o sebe" pak byla chyba v daném stroji ne produktové řadě.
Já sem prostě jen zvědavej, až našetříte na jiný kávovar, co se dočteme o Classicu ....
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
To, že mi při nejjemnějším nastavení dřely kameny o sebe, jsem uvedl schválně, protože, narozdíl od vás, to považuji za potvrzení dobré kalibrace mlýnku - že byl prostě nastaven tak, aby se dalo mlít nejjemněji, jak to je jen možné. A ani to nejjemnější mletí nedostačovalo na to, aby se dalo udělat dobré espresso ze 7g kávy ze single misky.