Dobrý večer, tak bych Vás přátelé dobré kávy chtěl zas poinformovat, jak se mi daří. Ale nejdříve trošku povídání, aby to nebylo jen tak strohé (2 věty a nějaká fotka

). Holt už jsem takovej.
Dnešní den jsem měl v kalendáři zvýrazněn a to hnědou barvou (pro bystřejší barva kávy), protože mě včera pan Konečný informoval, že mi odeslal mou objednávku a to směs standart a Hpresso. Večír mi poslal ještě číslo balíku, takže jsem hned vyzkoušel sránky České pošty a ono opravdu to bylo posláno. Takže jsem šel v klidu spát (asi ve 2 ráno ani nevím). Ráno v cca 7 hodin jsem kontroloval kde se má vytoužená objednávka nachází, ale bylo napsáno to samí co včera. Takže jsem si říkal, že zas pošta to nezvládá jako před Vánoci (určitě každý z Vás má nějakou zkušenost, nám už jde třeba z Ostravy 20 dní balík, ale to je na jiné povídání). Pak jsem musel s malou odjet a přijel jsem okolo 12. Hned jsem šel kontrolovat moji "kávovou bombu" a ejhle a ona se už nacházela u nás na poště. Mezitím jsem informoval p. Konečného, že zásilka je u nás ve vesnici. Psal mi, že si šel kontrolovat dodávky, takže jako super. Balíky nám rozváží, tak mezi 12 až 13 , takže jsem netrpělivě vyhlížel. A pořád nic. Začal jsem být trochu nervózní, protože jsem potřeboval jet k truhlářovi. Asi ve 2 jsem se vypravil na poštu a tam mi oznámili, že mi to právě teď vezou, ale že toho maj víc. Takže mám jet domu. No doma už mezitím byli a nechali mi tam lístek, takže zas zpátky na poštu a chvilku čekání než se paní pošťačka vrátí. Jak se říká, kdo si počká, ten se dočká (ale já se holt tak těšil, že to nešlo vydržet).
S pošty jsem jel hned k truhláři a po něm jsme se ještě stavěli u známých. Myslel jsem, že budu doma tak okolo 7, ale jak to znáte, trošku jsme se zapovídali. Též došlo na kávu, ale nabídli nám buď instantní kávu Jacobs a nebo Jihlavanku na turka. Já jsem odmítl (z důvodu všem určitě známých), protože tohle opravdu ne. Přeci si nebudu kazit chuť, když mám v autě poklad. Žena si nakonec dala tu instatní kávu s mlékem a nestačila se divit, jaký je rozdíl, když jí připravím cappuccino přes kávovovar. Domu jsme přijeli až okolo 10. Velikánská paráda, celou dobu jsem pořád myslel na to jak to bude asi vonět, chutnat a jestli se mi podaří pěkné espresso a pak Vám hlavou jede takový ten film a jeho program je jemnost, gramáž, tampování,atd.. Děti hned šli spát a manželka též. A já měl volné pole působnosti. Takže jsem šel na věc. A teď jdem konečně na to co všechny zajímá.
Balíčky s kávou jsou v pěkném obalu. Šel jsem tedy k jejím rozbalování. Nejprve jsem otevřel směs standart zavřel oči a přivoněl (v tu chvíli jsem cítil vůni kávy, nevím jak to popsat, ale taková jakoby tvrdá vůně plné kávy, viděl jsem před sebou trhače kávy jak ji pro nás sbírají, ale ta vůně je božská, ještě jsem to zopakoval asi 5x a až poté jsem se podíval na zrnka. Zrnka jsou krásně tmavá (hořká čokoláda) a jedno jak druhé. Oči byli též spokojené. A vrhnul jsem se na Hpresso a zopakoval jsem to samé, otevřel a aniž bych se podíval jsem si přičichl (ta vůně je tak jemná, smyslná až vyvolává snění a úplně se vidím jak ji popíjím někde u moře. je to úplně něco jiného než standart, přirovnal bych to k pohlazení od krásného něžného stvoření (čti ženy)).A též jsem to zopakoval několikrát za sebou. Poté jsem se podíval na zrnka a ty jsou méně tmavá (mléčně čokoládová), úplně sednou k téhle kávě. Zrnka jsou také jedno jak druhé a bez poškození.
Už jsem se nemohl dočkat, že to proženu mlýnkem a dám si jeden shot. Šel jsem tedy na to, ponechal jsem nastavení mlýnku z předešlé kávy (Brazil Santos - která mi chutnala a voněla, ale proti těmto směsím je o třídu níž, je to ta káva co jsem dostal od kamaráda co mi otevřel oči). Vybral jsem si směs standart a šel na to. Při mletí jsem neustále nasával vůni. Po umletí se její vůně ještě více znásobila a nebál bych se říci, že to byla symphonie na mé čichové vnímání. Prostě plná tvrdá vůně kávy. Nandal do jednoporcové misky, upěchoval dal do kávovaru a čekal co nám z toho vyleze. Po 3s to začalo téct jako když se protrne přehrada za 10s nateklo cca 35ml a tak jsem se trošku zarazil. A co teď inženýre, jsem si řekl. Ochutnal jsem, cítil jsem tam kyselost, ale když to přirovnán k té Santos, tak bych řekl plichta a to jak chutově, tak i esteticky. Tady je fotka toho mého výtvoru.
opt_100_3632.JPG
Přemýšlel jsem. Co už jsem se všechno dočetl, troška mé zkušenosti (14 dní

) a vyšlo mi jedině to jemněji namlít, protože si myslím, že gramáž je v pořádku, protože mi to udělalo obtisk hlavy a puk byl relativně suchý a pevný (myslím, že tohle už mám vychytaný). Pošteloval jsem svůj ruční mlýnek Temp na jemnější mletí (otočil jsem šroubkem o 360°) zopakoval jsem gramáž, upěchování a modlil jsme se ke kávovému bohu. Nezačalo to téci hned po 3s, ale tak po cca 6s a hned bylo vidět, krásná tmavá barva, která přecházela k čokoládové barvě. Takže jsem byl u vytržení. Protože to začalo mít tu barvu jakou vidím u Vás všech a nebo na youtube. Nateklo za cca 25s 30ml, takže ještě to není naprostý ideál, ale zítra je taky den. Crema byla pro mě fantastická, začal jsem skákat radostí. Umyl jsem si nářadíčko, kávovar a pořád jsme se kochal cremou. A málem jsem se napil, ale pak jsem si uvědomil, že jsem si to ještě nevyfotil. Takže fotka je cca 4min po natečení do šálku. Po nafocení jsem se pustil do pití. Už jenom ta vůně byla trošku někde jinde, než jsem měl doteď zkušenost. A pak přišlo můj nejhezčí, nejkrásnější a nejpříjemnější první lok espressa (ano, nebojím se říct,že tohle už se dá srovnat s espressem, rezerva je tam určitě ještě veliká, ale zas jsem, myslím o kousek dál), který jsem pil v mé dlouhé kávové historii

(nechci ani domýšlet pokud se sejde špičkový stroj, mlýnek a pořádná čerstvá vypražená káva, co to musí být za chuťové orgie). Necítil jsem žádnou kyselost, ale opravdou chuť kávy v jejím plném vyznání. Teď už tu smolím asi cca hodinu tohle povídání a pořád se mi v ústech odehrává jakoby zápas v tenise (jak si spodní patro s horním patrem vyměnují míčky (čti nádhernou doznívající chuť téhle smyslné symphonie)). Ten kdo zná můj vývoj musí uznat, že je to má nejlepší crema (espresso). Zde je důkaz.
opt_100_3635.JPG
A teď to přijde. Neboj te se, už vás nebude dál zatěžovat, ale chci poděkovat, ne to si zaslouží velkými písmeny. DĚKUJI za krásně prožitou chvilku při pití kávy.
P. Konečný a p. Konečná DĚKUJI za tu péči co tomu věnujete a opravdu jde poznat rozdíl i v pražených kávách. SMEKÁM, SMEKÁM a ještě jednou SMEKÁM.
P.S. na další kávu (Hpresso) se vrhnu asi zítra, ale myslím, ne teď už vím, že bude stačit ctrl+c a ctrl+v
P.S. Zas se musím omluvit, že se tak rozepisuju, ale nějak mi to bez toho nejde. Děkuju za pochopení.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.