Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- honex
- pokročilý
- Příspěvky: 83
- Registrován: pon 10. říj 2011 18:43:33
- bydliště: Hradec Králové
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Chtěl bych se vážičů zeptat, jakým způsobem vážíte? Navažujete zrna před mletím, nebo namletou kávu?
- ivanito
- začátečník
- Příspěvky: 64
- Registrován: čtv 11. říj 2012 9:25:51
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
to mill:neviem o tom, že by som napísal, že príprava kávy nie je pre teba zážitkom, inak mi je to úplne ukradnuté, napísal som, že má byť zážitkom bez vedy. Môžeš navážiť kávu zakaždým presne aj na 0,01 g pri rovnakom mletí, ale zakaždým spravíš niečo inak a podmienky budú iné. Nerieš to, niekomu stačí pripraviť kávu na základe odhadu a skúsenosti, iný sa bude hrať s 9,5 g kávy pri teplote vody 95,0C čase 25,0s a objeme 25,0ml a tváriť sa, že sa trafil to poučky zo šlabikára, čo znamená espresso (E S P R E S S O) a nič tomu podobné nie je dobré.
Káva je nápojom inteligencie, alkohol demencie.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
honex: já vážím zrna před mletím
inanito: zakaždým niečo inak spravíte vy, mill se vám snaží marně vysvětlit, že jde právě o to, ty odchylky minimalizovat. Ale možná to bez váhy odhadnete líp, než jiný s váhou...
inanito: zakaždým niečo inak spravíte vy, mill se vám snaží marně vysvětlit, že jde právě o to, ty odchylky minimalizovat. Ale možná to bez váhy odhadnete líp, než jiný s váhou...
Každý svého kafe strůjcem
- spikey
- více pokročilý
- Příspěvky: 129
- Registrován: úte 25. říj 2011 12:16:23
- bydliště: Praha 5
- kávovar: Victoria Arduino Eagle one Prima
- mlýnek: Anfim Pratica, Mahlkönig EK 43
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Honex: před namletím
Ivanito: 90 stupňů, víc mi přijde že přepaluje:)
Ivanito: 90 stupňů, víc mi přijde že přepaluje:)
Baví vás zajímavosti o kávě? Podívejte se na rozhovory, které natáčím s osobnostmi z oblasti výběrové kávy: www.youtube.com/c/JaroslavSl365cupsofcoffeevlog
- ivanito
- začátečník
- Příspěvky: 64
- Registrován: čtv 11. říj 2012 9:25:51
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
jj
, aspoň vidíš ako si tie hodnoty pamätám 


Káva je nápojom inteligencie, alkohol demencie.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
To bude tím nápojem inteligencie... Jdu si nalít skotskou.
Každý svého kafe strůjcem
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Já jsem ještě nikdy neviděl na internetu, že by si někdo před přípravou vážil kávu. Byly to jak amatérské nahrávky tak firemní propagační nahrávky, na všech šlo hlavně o to, aby miska byla plná a zarovnaná až po její hranu. Nevím co tady řešíte?
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Já si pořídil váhu a nemůžu si ji vynachválit. Konečně dávám vždy stejné množství do mlýnku a pak do páky. Pomocí odměrky jsem neměl šanci vždy trefit stejné množství. Navíc pokud jsem umlel víc, zbytek byl na vyhození - zbytečné plýtvání.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Jí jsme nováček, asi 14 dní si melu kávu do nepřetlakových misek. Nic nevážím. Namelu přímo do páky, když stačí, pak OK, když ne, prsknu tam ještě trochu. Utlačím, tamper vyčuhuje asi 1 mm. Mám na kávovaru nastaveno 30ml. Spustím extrakci, zapnu stopky. Téměř vždy mi to teče 28-30s. Nemám s tím žádný problém. Myslím si, že přesnost 30ml/28-30 s je zcela OK
a stále to spadá do definice espresa. Uvidíme ale, jak to bude dál a jak se říká, nikdy neříkej nikdy.
a stále to spadá do definice espresa. Uvidíme ale, jak to bude dál a jak se říká, nikdy neříkej nikdy.

- ivanito
- začátečník
- Příspěvky: 64
- Registrován: čtv 11. říj 2012 9:25:51
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Robím to tak isto až po tú pasáž so stopkami... tamper mi ukáže či je to ok, ak trošku, dajme tomu ten milimeter vykukuje.
Káva je nápojom inteligencie, alkohol demencie.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
já tam používám stopky z toho důvodu, že když mi to nateče do hrníčku např. za 27 s, tak nepatrně mlýnek přitáhnu - stačí čtvrt-půlotočka (a naopak) abych měl 30 ml za 28-30s, takže příště je to zase o fous lepší. Stopky mi vlastně daljí takovou zpětnou vazbu nebo kontrolu celého procesu.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
dape: Vychytávat sekundy je fakt srandovní. Navíc tu správnou dobu určuje nejen mletí, ale taky gramáž. Takže ty dvě sekundy, které honíš na mlýnku, mění i množství třeba 0,2g kávy v páce. Jenže tohle odhadem nemáš šanci zjistit. Takže ta tvoje zpětná vazba je iluze. Ale protože to na kvalitu kávy stejně vliv nemá, o nic nejde.
Mimochodem, vážit kávu vypadá možná pro někoho přehnaně, ale stát u kávovaru se stopkami...
Vždyť jak to teče je přece vidět? Měl jsem skvělá espressa co tekla rozhodně pomaleji, není to o sekundách.
leonel: nezoufejte, ještě pořád to můžete pochopit.
Mimochodem, vážit kávu vypadá možná pro někoho přehnaně, ale stát u kávovaru se stopkami...

leonel: nezoufejte, ještě pořád to můžete pochopit.
Každý svého kafe strůjcem
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
TO: elwoodblues: jj, to máš pravdu, ale i když pěchování má standardní odchylku jak do plus tak do mínus, plnění to stejné, obojí je zatíženo chybou jak kladnou tak i zápornou, tudíž, co můžu ovlivnit je hrubost mletí. Se stopkami nestojím,jsou to takové ty odpočítávací (timer), takže zmáčknu jen extrakci na kávovaru a tlačítko na stopkách. Po 30s stopky jen zapípají a extrakce v daný okamžik skončí. Nestojím tam tedy jako pako na startovní čáře a stopkami v ruce. Prostě jen cvak-cvak. 
Ale na druhou stranu je fakt, že když to teče pomalu, tak povolit o půlotočky má vliv. Jak jsem psal, tím, že netampuji stejnou silou, že nanaplním vždy stejně, tak se mi to pohybuje +/-2 s., takže dejme tomu, že to je 30-32s / 30ml. Co udělám, povolím mlýnek, pomelu o půlotočky hruběji. Výsledek je 28-30s. Opět rozdíl je tampováním, ale pomohl jsem tomu onou půlotočkou.
Jinak, samozřejmě vidím, jak to teče, je to nádhera, karamel a je to tak krásný a voňavý pocit, že se na kávu vždy těším. A to je to hlavní.

Ale na druhou stranu je fakt, že když to teče pomalu, tak povolit o půlotočky má vliv. Jak jsem psal, tím, že netampuji stejnou silou, že nanaplním vždy stejně, tak se mi to pohybuje +/-2 s., takže dejme tomu, že to je 30-32s / 30ml. Co udělám, povolím mlýnek, pomelu o půlotočky hruběji. Výsledek je 28-30s. Opět rozdíl je tampováním, ale pomohl jsem tomu onou půlotočkou.
Jinak, samozřejmě vidím, jak to teče, je to nádhera, karamel a je to tak krásný a voňavý pocit, že se na kávu vždy těším. A to je to hlavní.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Souhlasím, to je to hlavní. Měj se.
Každý svého kafe strůjcem
- spikey
- více pokročilý
- Příspěvky: 129
- Registrován: úte 25. říj 2011 12:16:23
- bydliště: Praha 5
- kávovar: Victoria Arduino Eagle one Prima
- mlýnek: Anfim Pratica, Mahlkönig EK 43
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Opět mi dokazujete pánové jak je espresso komplexní a šíleně složitá (tím právě krásná) věda. Od kvality zrn a složení směsi, přes jemnost mletí, gramáž
, pěchování, teplotu vody, po tlak kávovaru atd. atd. (opomenul jsem kvalitu a TDS vody jak se teď rozmáhá mezi baristy). Inu vida... nejspíš všichni více či méně holdujeme technikám, které nám pomáhají zajistit kávu v konstantní kvalitě.
Leoneli máte pravdu, až budete zase koukat na videa na internetu zkuste si všimnout. že v profesionálních kavárnách neváží, překvapivě používají mlýnky s timerem, kde si jednou nastaví správný čas a tím i gramáž jakou jim to dává a víc už do ruky váhu vzít nemusí. Připravili si to ráno, nebo to jednou za čas kontrolují, předpokládám ale že to udělají před natáčením videa
My doma to řešíme váhou nebo odhadem, či utahováním páky 

Leoneli máte pravdu, až budete zase koukat na videa na internetu zkuste si všimnout. že v profesionálních kavárnách neváží, překvapivě používají mlýnky s timerem, kde si jednou nastaví správný čas a tím i gramáž jakou jim to dává a víc už do ruky váhu vzít nemusí. Připravili si to ráno, nebo to jednou za čas kontrolují, předpokládám ale že to udělají před natáčením videa


Baví vás zajímavosti o kávě? Podívejte se na rozhovory, které natáčím s osobnostmi z oblasti výběrové kávy: www.youtube.com/c/JaroslavSl365cupsofcoffeevlog
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Opět mi dokazujete pánové jak je klasická hudba komplexní a šíleně složitá (tím právě krásná) věda. Od kvality nahrávky a složení orchestru, přes jemnost výšek, hutnost basů
, středy, zesilovač, po reprosoustavu atd. atd. (opomenul jsem kvalitu DA převodníku a předzesilovače jak se teď rozmáhají mezi posluchači dělené zesilovače). Inu vida... nejspíš všichni více či méně holdujeme technikám, které nám pomáhají zajistit poslech v dobré kvalitě.
Jo, škoda že se takto nediskutuje o HiFi, tam se lidi začnou zbytečně hádat o vlivu hrotů pod komponenty na zvuk.
Jak jsem tak pročítal tohle fórum tak si půjčím lžičku s váhou, stopky a skleněnou odměrku, jsem zvědavý zda umím normální espresso. Teď je moje káva kompletně odhadem.

Jo, škoda že se takto nediskutuje o HiFi, tam se lidi začnou zbytečně hádat o vlivu hrotů pod komponenty na zvuk.
Jak jsem tak pročítal tohle fórum tak si půjčím lžičku s váhou, stopky a skleněnou odměrku, jsem zvědavý zda umím normální espresso. Teď je moje káva kompletně odhadem.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
Spikey: nemluvě o mlýncích s doserem (v této souvislosti slušné slovo), které prostě vydávají nastavenou dávku automaticky.
Opravdu si myslím, že ale není nutno všechno dodržovat tak přesně, pokud mi prostě stačí dobrá káva. Jenže je hezké být hračička a snažit se dosáhnout na vyšší level.
Opravdu si myslím, že ale není nutno všechno dodržovat tak přesně, pokud mi prostě stačí dobrá káva. Jenže je hezké být hračička a snažit se dosáhnout na vyšší level.
Každý svého kafe strůjcem
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
ano, snažím se, ale problém je v tom, že nejde hned pochopit to co tady píšete. jak to tady a nejen tady pročítám, tak postupně začínám rozumět. omlouvám se.elwoodblues píše:dape: Vychytávat sekundy je fakt srandovní. Navíc tu správnou dobu určuje nejen mletí, ale taky gramáž. Takže ty dvě sekundy, které honíš na mlýnku, mění i množství třeba 0,2g kávy v páce. Jenže tohle odhadem nemáš šanci zjistit. Takže ta tvoje zpětná vazba je iluze. Ale protože to na kvalitu kávy stejně vliv nemá, o nic nejde.
Mimochodem, vážit kávu vypadá možná pro někoho přehnaně, ale stát u kávovaru se stopkami...Vždyť jak to teče je přece vidět? Měl jsem skvělá espressa co tekla rozhodně pomaleji, není to o sekundách.
leonel: nezoufejte, ještě pořád to můžete pochopit.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
leonel: málokdo dokáže zareagovat jako Vy. Smekám a doufám, že tu s námi vydržíte.
Každý svého kafe strůjcem
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem
elwoodblues: musím Ti poděkovat. Zpočátku jsem si myslel, že to bude opruz pokaždé vážit kávu, ALE je to přesně naopak. Vezmu zrnkovou kávu, odvážím množstí na 1 nebo 2 porce, nasypu do násypky a vše co tam je, tak pomelu. Vůbec neřeším, jestli toho padá hodně nebo málo, prostě pomelu vše. Je to časově srovnatelně jako bez vážení (možná i rychlejší), bez vážrní se musí (alespoň u mne) - pomlít utampovat, když málo, tak ještě domlít, ... . Takhle do páky namelu vše a fakt super. Díky za to, že jsi mne o tom přesvědčil. Nejrychlejší, nejjednodušší a nemusím vůbec nic řešit. Navíc, množství je fakt přesně a teče to vždy fakt přesně. Super a díky.
Naposledy upravil(a) dape dne sob 06. črc 2013 21:14:39, celkem upraveno 1 x.