princip a příprava kávy
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Řekl bych,že je to +- stejné.Hodně záleží na použitém mlýnku.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- ondra.palas
- Příspěvky: 22
- Registrován: pon 05. zář 2011 19:08:56
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Já se o žádnou další filtraci nepokouším, beru to jako "vlastnost" french pressu. Z mého mlýnku Hario Mini Mill Slim toho prachu není tolik, takže případná extrakce nežádoucích chutí z toho nepřefiltrovaného "lógru" výslednou chuť téměř nekazí.
- ZDRI
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: sob 17. pro 2011 19:59:57
- bydliště: ČB
- kávovar: aeropress, moka
- mlýnek: Porlex
Re: princip a příprava kávy
Tak jsem mile překvapen (viz má čerstvá zkušenost v tématu Pezzetti).
Mikroprach v kávě žádný. Jen pár větších zrníček, při troše opatrnosti zůstanou na dně konvičky.
Ten pevný kávový puk zřejmě funguje sám o sobě jako "filtr".
Mikroprach v kávě žádný. Jen pár větších zrníček, při troše opatrnosti zůstanou na dně konvičky.
Ten pevný kávový puk zřejmě funguje sám o sobě jako "filtr".
Re: princip a příprava kávy
Zdarec. Dnes jsem poprvé dělal kafe v moka konvičce, a zdálo se mě až příliš silný. Co kdybych to sítko naplnil třeba jen z poloviny? Říkám si, jestli by tam tím pádem nebyl dostatečnej tlak a káva by nebyla dobrá, nebo tak něco... Do teď znám jen kávu instantní nebo z překapávače, ale do těchto koutů jsem se ještě nedostal 

- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Ako to myslíte silné? Chuť bude určite intenzívnejšia (nevýhoda je, že káva z mokka konvičky bude tak trochu spálená aj chuťovo, proste má svoju špecifickú chuť). Akú veľkú konvičku používate? Misku treba určite naplniť celú.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Re: princip a příprava kávy
No silnější kafe, než jsem zvyklý.. používám konvičku na cca. 300ml
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Na toto téma odporúčam si pozrieť 10. diel seriálu "Living Coffee" s Paulom Bassettom, konkrétne v tomto dieli pripravuje kávu v moka konvičke a je to dobre vysvetlené.
300ml konvička je dosť veľká, ja používam tu najmenšiu na jednu kávu kde sa do misky zmestí po utampovaní max 10g kávy.
300ml konvička je dosť veľká, ja používam tu najmenšiu na jednu kávu kde sa do misky zmestí po utampovaní max 10g kávy.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Re: princip a příprava kávy
ok, kouknu se po tom
... jestli se teda musí naplnit celé sítko, pak vidím jako jedinou možnost zvyknout si na sílu (nebo pít menší šálky) anebo výslednou kávu naředit trochou horké vody 


- ZDRI
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: sob 17. pro 2011 19:59:57
- bydliště: ČB
- kávovar: aeropress, moka
- mlýnek: Porlex
Re: princip a příprava kávy
Ano, sítko musí být plné a káva lehce upěchovaná, jinak je výsledek nepitelný.
"Síla" kávy je hodně relativní pojem. Myslím, že "espressáři" by to viděli úplně jinak :D.
Není problém dolít horkou vodu, ale je to trochu škoda, káva z mokka konvičky má něco do sebe.
Už při přípravě stojím na vařičem a inhaluji, takhle krásně nevoní při žádné jiné metodě ...
Chce to ohlídat dobu ohřevu, aby se zbytečně káva nepřepalovala.
Mě se osvědčila nerezová konvička místo hliníkové, ohřátá voda a správná hrubost namletí kávy.
Dost udělá i výběr vhodné kávy, třeba čistá Robusta mi z konvičky nechutná (zdůrazněná hořkost).
Mmch., kdyby někdo chtěl větší konvičku, vyměním svou nerezovou Pezzetti (4-šálková, cca 200 ml) za podobnou menší (1-2 šálková).
"Síla" kávy je hodně relativní pojem. Myslím, že "espressáři" by to viděli úplně jinak :D.
Není problém dolít horkou vodu, ale je to trochu škoda, káva z mokka konvičky má něco do sebe.
Už při přípravě stojím na vařičem a inhaluji, takhle krásně nevoní při žádné jiné metodě ...
Chce to ohlídat dobu ohřevu, aby se zbytečně káva nepřepalovala.
Mě se osvědčila nerezová konvička místo hliníkové, ohřátá voda a správná hrubost namletí kávy.
Dost udělá i výběr vhodné kávy, třeba čistá Robusta mi z konvičky nechutná (zdůrazněná hořkost).
Mmch., kdyby někdo chtěl větší konvičku, vyměním svou nerezovou Pezzetti (4-šálková, cca 200 ml) za podobnou menší (1-2 šálková).
Re: princip a příprava kávy
jj díky za rady ... třeba mě jenom nesedl typ kávy, měl jsem tam jen na zkoušku nějaký neidentifikovatelný zbytek, ale zitra nebo pozítří mě přijde Brazílie Santos, tak uvidím jak se mě to bude zdát silný. Ale věřím, že to bude na 100% větší chuťový zážitek, než s kávou co jsem dělal dneska :D
Re: princip a příprava kávy
Ježiši, všude se dokola omýlá nepěchovat a člověk se to tu dočte znova. Máš 6ti šálkovou konvičku, takže logicky je to dost silný instantu sis určitě nedával 6 lžiček na hrneček. Takže pro jednoho menší konvičku, pokud bude silné doředit horkou vodou na větší objem. Jinak přeju ať ti nová káva chutná 

Re: princip a příprava kávy
jj dik chutná chutná. Brazilský kafe je moc dobrý... už jsem to vychytal tou horkou vodou, snese to i 2 šálky vody navíc a stále neztrácí sílu ani aroma 

Re: princip a příprava kávy
mám dotaz, co vše ovlivňuje kyselost kávy? již mám druhou kávu a stále cítím kyselý nádech. Když káva vystydne je kyselá chuť intenzivnější.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: princip a příprava kávy
Asi záleží co je to za kávu,já jsem naopak v moka konvičce dělal kávu která byla v Gaggii kyselá.Jinak si zkus předehřívat šálek než tam naliješ kafe,ideálně vodou z konvice.
Re: princip a příprava kávy
A co třeba hrubost namletí nebo předehřát vodu v konvičce. Může to mít vliv? Jinak jsem objednával u doubleshot mlýnek, tak jsem zakoupil i pytlík kávy.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Taky jsem koupil u DS mlýnek a taky sem si přihodil kafe (Ygracheffe) a z moka konvičky to bez mléka bylo nepitelné. To samé z Gaggie s přetlakovými miskami. Až opravdu poctivé 25/25 espresso bylo výborné a šílená kyselost se změnila na příjemnou ovocnou aciditu.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: princip a příprava kávy
Skús sa ešte pohrať z hrúbkou mletia pri moka kanvičke. Teraz som ju pár krát testoval, lebo mám kávu, ktorá mi ako espresso nechutí. A prekvapivo v moka kanvičke sa mi ju podarilo spraviť menej kyslú ako v espresse.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: princip a příprava kávy
S tou horkou vodou do spodní části to zkus taky ,dělám to tak běžně,ale myslím,že to moc nepomůže.Mletí tam stačí hrubší a myslím ,že tvůj mlýnek to stejně úplně jemně nepomele,že by to mělo problém protlačit.Jak to bude kyselý v konvičce tak co to zkusit do frenchpresu nebo s tím hostit tchýni 

Re: princip a příprava kávy
tak jsem namlel hrubší kávu, vůbec neudusal v konvičce a chuť je mnohem lepší! Chce to prostě zkoušet...
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: princip a příprava kávy
Umleta káva se neutlačuje jen zarovná s horní hranou .
Neznám tvou konvičku, ale některé většinou levné konvičky nejsou moc vhodné ,protože dlouho trvá než se voda ze spodní části dostane nahoru a teplo tu kávu spálí.
Neznám tvou konvičku, ale některé většinou levné konvičky nejsou moc vhodné ,protože dlouho trvá než se voda ze spodní části dostane nahoru a teplo tu kávu spálí.