Gaggia Classic
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Tak ať slůží !!! Chce to trochu umu, ale dá se to naučit. Taky si rád hraju a proto jsme si pořídil Classica. Ale co jsme chtěl hlavně říct. Co se týká toho mlýnku. Nevím jak přesně se nastavuje Porlex, ale já mám Hario Skerton a je to prudérní. Jako dá se na tom mlet, ale přenastavování je dost nepřesné (musím používat matku a kontramatku) a občas se potrápím než to vyladím. Lepší elektrický mlýnek určitě není k zahozaní, ale zatím je to všechno otázka peněz. Ale časem si určitě nějaký koupím.
Re: Gaggia Classic
Otevřete ventil páry a současně pustíte čerpadlo, t.j. pravé a střední tlačítko dolů. Po chvilce Vám páru vystřídá voda a je to. Čerpadlu se nic nemůže stát. protože je před bojlerem a čerpá jen studenou vodu do něj.jjirkaaa píše:Ale jak to udělat?Když nepotřebuji páru tak ji vypnu, a následně mám normálně zapnout čerpadlo jako bych dělal espresso a pára (posléze voda) mě proteče defakto přes sprchu.Mám strach, že když bude čerpadlo čerpat defakto páru ze začátku, že se poškodí....Nebo je lepší přes parní trysku odpustit páru dokud jde pára a potom zapnout čerpadlo jako na přípravu pressa?
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Tak jsem dneska vyměnil termostat. Práce to nebyla nějak náročná, akorát je tam na prd přístup. Pokud má někdo tlusté ruce, tak se mu to bude dělat blbě. Jo a to video co je na youtube, jak to tam šrubujou ty dvě holky, tak tam to vypadá snadně, ale ony mění termostat na páru. Ten je přístupný hned nahoře. To jen tak mimochodem, aby někdo jako já kdo neumí anglicky na základě toho videa nevyměnil blbý. Já jsem si to raději ověřil na výkresech a dobře jsme udělal.
Co se týká kávy, tak nemůžu teď podat info. Mám doma už jen směs Prima Presso a mám nějaký rozhozený žaludek a tak kávu dneska vařit nebudu. Ale zatím evidentní je to, že ze sprchy už nejde pára.
Co se týká kávy, tak nemůžu teď podat info. Mám doma už jen směs Prima Presso a mám nějaký rozhozený žaludek a tak kávu dneska vařit nebudu. Ale zatím evidentní je to, že ze sprchy už nejde pára.
- ian
- více pokročilý
- Příspěvky: 182
- Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
- bydliště: Šimonovice
- kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
- mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton
Re: Gaggia Classic
Dobré info, to se hodí. Ta pára ti šla ze sprchy samovolně? Nebo normálně při odpouštění? Já to teda praktikuju jako většina tady; když se kávovar dlouho nahřívá, tak po spuštění jde společně s vodou pára, počkám až přestane a pak teprve nasadím páku a extrahuju.
Jinak mě docela znepokojuje únik vody z trysky. Děje se hlavně při nahřívání kávovaru, což chápu, že vevnitř to v tu chvíli prostě vře, ale když je zavřeno, tak má být zavřeno, pokud není v háji nějaké těsnění... Ventil radši nervu v utažení, ale i tak něco málo nakape.
Jinak mě docela znepokojuje únik vody z trysky. Děje se hlavně při nahřívání kávovaru, což chápu, že vevnitř to v tu chvíli prostě vře, ale když je zavřeno, tak má být zavřeno, pokud není v háji nějaké těsnění... Ventil radši nervu v utažení, ale i tak něco málo nakape.
Keep Calm and Drink King’s Coffee
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Ne když jsem pustil čerpadlo, tak vyletěla pára a jak se to trošku ochladilo, tak už šla jen voda. Ale bylo to takové nestabilní prostředí. Uvidím jak se bude dařit s 90 st. termostatem.
Co se týká toho kapání z trysky. Já to moc nesleduju, ale mám pocit, že taky něco ukápne. Ale nesleduju to hlavně proto, že mám trysku natočenou dovnitř kávovaru. Takže pokud něco kape, tak to jde do odpadní nádobky a tím pádem mi je to šumák.
Co se týká toho kapání z trysky. Já to moc nesleduju, ale mám pocit, že taky něco ukápne. Ale nesleduju to hlavně proto, že mám trysku natočenou dovnitř kávovaru. Takže pokud něco kape, tak to jde do odpadní nádobky a tím pádem mi je to šumák.
Re: Gaggia Classic
pokud někomu pomůže, video s jednoduchým návodem, jak vyčistit a rozebrat hlavu:
http://www.youtube.com/watch?v=2oGwJuJ65Dk
http://www.youtube.com/watch?v=2oGwJuJ65Dk
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Přidám pár postřehů a požádám někoho zkušeného o potvrzení mého tvrzení.
Objednal jsem z Hraspa misku 6g prioritně určenou pro Carimali, Cimbali, Pavoni, ale do Gaggia taky pasuje. Akorát v páce moc nedrží, neboť jak už je ultra plítká, tak ten rantlík se asi nedostane za pružinu v páce. Ale použitelné to je. Akorát při vyhazování puku někdy letí i miska. Co se týká množství kávy, tak 7-8 g je ideální. Takže se dá prohlásit, že jsem našel jednoporcovou misku která mi bude vyhovovat. Plnění této misky už je trošku těžší, ale všechno je o cviku.
A teď k tomu mému tvrzení. Jde o termostat a teplotu. Temostat mám nyní 90 st. Řekněme že v ideálním případě vypne při těch 90 st. Ale vlivem zbytkového tepla tělesa teplota vystoupá na vyšší hodnotu a pokud je kávovar dobře nahřátý, tak by se měla teplota relativně udržet. Je tak že?
A nahřívání hlavy probíha na základě vedení tepla od boileru, nebo je tam na to ještě něco extra?
Objednal jsem z Hraspa misku 6g prioritně určenou pro Carimali, Cimbali, Pavoni, ale do Gaggia taky pasuje. Akorát v páce moc nedrží, neboť jak už je ultra plítká, tak ten rantlík se asi nedostane za pružinu v páce. Ale použitelné to je. Akorát při vyhazování puku někdy letí i miska. Co se týká množství kávy, tak 7-8 g je ideální. Takže se dá prohlásit, že jsem našel jednoporcovou misku která mi bude vyhovovat. Plnění této misky už je trošku těžší, ale všechno je o cviku.
A teď k tomu mému tvrzení. Jde o termostat a teplotu. Temostat mám nyní 90 st. Řekněme že v ideálním případě vypne při těch 90 st. Ale vlivem zbytkového tepla tělesa teplota vystoupá na vyšší hodnotu a pokud je kávovar dobře nahřátý, tak by se měla teplota relativně udržet. Je tak že?
A nahřívání hlavy probíha na základě vedení tepla od boileru, nebo je tam na to ještě něco extra?
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Zvažuji další upgrade a to parní trysku. Něco jsme tady naštudoval a na internetu jsme našel toto:
http://viewitem.eim.ebay.cz/Rancilio-Si ... 71536/item
Už z názvu vyplívá, že by to mělo jít na Classic. Máte s tím nějakou zkušenost? Případně neměl by někdo zájem se přidat, aby se eliminovalo poštovné?
http://viewitem.eim.ebay.cz/Rancilio-Si ... 71536/item
Už z názvu vyplívá, že by to mělo jít na Classic. Máte s tím nějakou zkušenost? Případně neměl by někdo zájem se přidat, aby se eliminovalo poštovné?
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Gaggia Classic
Původně jsem taky zvažoval výměnu parní trysky, ale nakonec jsem to nerealizoval, protože jsem spokojen s výsledy, které dosahuji se stávající tryskou se sundaným nástavcem. Viz
Kód: Vybrat vše
http://www.youtube.com/watch?v=ipQRepfzxfo
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
No a teď jak tak pátrám, tak jsem našel na internetu web, kde je taky hromada náhradních dílu pro různé stroje včetně Gaggia.
http://obchod.viden.cz/obchod/
http://obchod.viden.cz/obchod/
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Toš video zajimavé, akorát i s nástavcem mi přijde, že je ta tryska krátka, natoš tak bez něj, ale je fakt, že já mám dost velkou konvičku. Myslím 0,5 l z Ikea.
Ono stejně jsem hleděl tu trysku na ebay a nerozumím tomu závitu. Podle nákresu gaggia tam je závit a ne matice. Ale rozebrané jsme to neměl.
Ono stejně jsem hleděl tu trysku na ebay a nerozumím tomu závitu. Podle nákresu gaggia tam je závit a ne matice. Ale rozebrané jsme to neměl.
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Gaggia Classic
Při výměně té trysky se použije šroub z trysky z gaggie. Je potřeba ji sundat ze stávající a nasadit na tu novou. U toho sundání některé návody uvádějí, že z původní trysky se šroub nedá sundat jinak, než rozříznutím trysky u ohybu.
Já používám konvičku stejné velikosti, jako je na videu. Na jedno kafe s mlíkem to bohatě stačí, a vzhledem k tomu, že se u nás něco s mlíkem dělá tan 1x týdně, nemá to smysl moc řešit.
Já používám konvičku stejné velikosti, jako je na videu. Na jedno kafe s mlíkem to bohatě stačí, a vzhledem k tomu, že se u nás něco s mlíkem dělá tan 1x týdně, nemá to smysl moc řešit.
- Sinpa
- více pokročilý
- Příspěvky: 118
- Registrován: čtv 12. úno 2009 15:47:32
- bydliště: Zbůch
- kávovar: Rancilio Silvia BC, PID Auber
- mlýnek: Niche Zero
Re: Gaggia Classic
Už to tady bylo řešené několikrát, stačí hledat.
Jestli bude trubička odpovídat fotce, tak to tam po úpravě půjde.
Jestli bude trubička odpovídat fotce, tak to tam po úpravě půjde.
Kód: Vybrat vše
http://www.youtube.com/watch?v=1hCcwmxj5lw
Re: Gaggia Classic
Tak hurrááá, dnes mi došel z anglického ebay fungl nový kávovar Gaggia Classic. Cena i s poštovným 6400 Kč a za týden od objednání doma, perfektně zabalený. Pokud by měl někdo zájem, jelikož v českých obchodech teď nejsou, tak tady lze objednat.
Teď jsou tam i levnější, když jsem objednával já, byl jen tento.
Přišel s kompletním příslušenstvím, bohužel s přetlakovýma miskama. jen šňůru do elektriky jsem musel použít druhou .... anglická zástrčka. Přístroj funguje jak má, alespoň kávu dělá, mlíko jsem ještě nepěnil.
Kód: Vybrat vše
http://www.ebay.co.uk/itm/GAGGIA-RI8161-Espresso-Professional-Coffee-Machine-Maker-Cappuccino-by-Philips-/160905482580?pt=Coffee_Machines_Makers&hash=item2576b6d154&_uhb=1
Přišel s kompletním příslušenstvím, bohužel s přetlakovýma miskama. jen šňůru do elektriky jsem musel použít druhou .... anglická zástrčka. Přístroj funguje jak má, alespoň kávu dělá, mlíko jsem ještě nepěnil.
Re: Gaggia Classic
Takže první zkušenosti: zatím neslavné
Přičítám to dvoum věcem a to přetlakovým miskám a vysoké teplotě. Mletí jsem odladil cca 25/25, porlex takhle jde nastavit. Vím, že s novýma klasickýma miskama to bude zas jiné a znovu. Ale káva, která mi nateče do štamprle má 79-82 stupňů, jak kdy, i po odpuštění před samotnou extrakcí. Teploměr mám přesný. Samotnou vodu s párou tekoucí z hlavy nemám čím změřit. Taky to, že dodávaná miska je buď pro jednu nebo dvě kávy je blbost. Pokud do ní namelu na jednu kávu tak to při jakémkoliv mletí vždy rychle prohrčí. Na dvě kávy jsem si našel optimální hodnotu 16g. Zatím to zkouším na cca 3 týdny pražené santosce z větší firmy. Výsledek je vždy kyselý. Přitom stejná káva ať z mokka konve nebo z driperu postrádá kyselost a i espresso, které dělají tam, kde ji praží je chutné. Takže jelikož jsem teď na dně, tak po výplatě objednám v Hraspu nový termostat 90st. a klasické misky a začnu zkoušet i kávy z malopražíren. Jo a taky z přetlakové misky nateče krásná pěna, ale rozhodně né crema. Výsledek je stejný jak z deLonghi icona 310...pěna vysoká a taky rychlá v tom jak jde do háje.

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Gaggia Classic
pignon: ten nový termostat bych zatím neřešil. Znám svoje začátky. Když koupíš klasické misky (ta dvouporcová je vždy OK, ale jednoporcová to chce trochu projít vlákno, tam to už hraje rozdíl. Stačí nepatrně větší/menší a už to zlobí, kanálkuje, nebo to prohrčí, ... - já to mám odladěno tak, že melu pořád stejně hrubě jak do dvouporcové tak i do jednoporcové a výsledek je 30ml/30s.). Uvidíš, že ten přechod z přetlakových na klasické je zcela diametrálně odlišný a princip extrakce je zcela jiný - tlak tvoří káva nikoliv dírka. Následně káva je "hutnější", silnější a chutná úplně ale úplně jinak. Jsou tam více poznat ty další přívlastky - oříšky, čokoláda, sladkost, vůně, ..., teprve teď se plně projeví chutě kávy. V přetlakovkách je to tak, že ať tam nasypeš co chceš, vždy z toho něco vyleze chu%ťově dost podobné. V klasických se naopak špatná káva projeví jako nepitelná a dobrá jako super. Tak až podle toho bych řešil termostat. Já to píši jen z vlastní zkušenosti.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 237
- Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
- bydliště: Benešovsko
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
- mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco
Re: Gaggia Classic
Já se k názoru připojuji, šel bych krok za krokem, základ jsou nové klasické misky a pohrát si s tím...třeba se ukáže, že termostat měnit nebude potřeba.
A přidal bych - santosku si koupit tady v Primacafé, předvčírem jsem ji dopil, teď jedu Lagou, oboje mňam...
Ideální postup - koupit misky a santosku. Pak se svěřit s výsledky.
Ať vám to teče
A přidal bych - santosku si koupit tady v Primacafé, předvčírem jsem ji dopil, teď jedu Lagou, oboje mňam...
Ideální postup - koupit misky a santosku. Pak se svěřit s výsledky.
Ať vám to teče

- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
K tomu bych chtěl dodat, že jsme tam dal pružinku do páky z Hraspa, která drží na třech bodech o proti původní dvoubodové a je trošku tenčí a miska v ní drží. Otázka je jestli se to časem neochodí. - Respektive jak ten čas bude dlouhý.papun píše: Objednal jsem z Hraspa misku 6g prioritně určenou pro Carimali, Cimbali, Pavoni, ale do Gaggia taky pasuje. Akorát v páce moc nedrží...
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Tak tu pružinku vytvarujte podle potřeby. Nikde není napsané, že musí mít ten tvar jak jste ji koupil.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Zatím vše drží, tak nic tvarovat netřeba.
Jo ještě jedna otázka na termostat. Pane Konečný jakou teplotu zhruba má Vaše hotová káva v hrníčku? Samozřejmě za předpokladu, že je vše nahřáté včetně hrníčku.
Jo ještě jedna otázka na termostat. Pane Konečný jakou teplotu zhruba má Vaše hotová káva v hrníčku? Samozřejmě za předpokladu, že je vše nahřáté včetně hrníčku.