Cold brew
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Cold brew
Neviem, kam to zaradiť.
Patrilo by to medzi prekapávanú kávu, ale malo by to mať svoje miesto.
Je to síce prekapávaná káva, ale úplne za studena. Trvá to desať a viac hodín.
Výsledkom je kávový nápoj, ktorý sa podobá kávovému džúsu s chuťou a vôňou ovocia.
Dnes ma v tomto kávovare pripravenou Kenyou ponúkol Michal Kocman z Coffee Fusion.
A idem pátrať po tom, kde sa to dá zohnať. Nemyslel som, že by ma ešte zaujal iný spôsob prípravy kávy.
Patrilo by to medzi prekapávanú kávu, ale malo by to mať svoje miesto.
Je to síce prekapávaná káva, ale úplne za studena. Trvá to desať a viac hodín.
Výsledkom je kávový nápoj, ktorý sa podobá kávovému džúsu s chuťou a vôňou ovocia.
Dnes ma v tomto kávovare pripravenou Kenyou ponúkol Michal Kocman z Coffee Fusion.
A idem pátrať po tom, kde sa to dá zohnať. Nemyslel som, že by ma ešte zaujal iný spôsob prípravy kávy.
Re: Cold brew
Veľmi zaujímavý tip!
Tak to by som rád skúsil aj ja.
Ako chutila káva a čo to bola za káva a z akej pražiarne?
Tak do toho by som šiel...
A jeden príklad krásneho "colddripper-a"
Tak to by som rád skúsil aj ja.
Ako chutila káva a čo to bola za káva a z akej pražiarne?
Tak do toho by som šiel...
A jeden príklad krásneho "colddripper-a"
Kód: Vybrat vše
http://www.williams-sonoma.com/products/hario-cold-water-coffee-dripper/
tommick
Rocket, Mazzer, Pullman...
Rocket, Mazzer, Pullman...
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Cold brew
Michal ve Fusion má cold brew od Haria, myslím, že trošku menší provedení, než to v odkazu. Zatím jsem ledový překápko nezkoušel, když jsem u něj byl, nebylo ještě dokapaný. Ale vyzkouším co nedjřív.
Káva to byla Kenya Ngunguru PB (perlová káva)z letošní sklizně, pražírna je tajná ......
P.S: oprava: nemyslím, že má něco jiného, myslím naopak, že má to stejné, jako v odkazu
Upppssss.....
Káva to byla Kenya Ngunguru PB (perlová káva)z letošní sklizně, pražírna je tajná ......

P.S: oprava: nemyslím, že má něco jiného, myslím naopak, že má to stejné, jako v odkazu

Upppssss.....
- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Cold brew
Iwaki cold Water Dripper.
Cena priaznivá 53€. Nevidím na ňom žiaden ventil na reguláciu prietoku, doba prietoku je iba dve hodiny, takže to nebude použiteľné.

Hario Cold water dripper.
Cena 295USD, dostupné v CZ+SK.

Cena priaznivá 53€. Nevidím na ňom žiaden ventil na reguláciu prietoku, doba prietoku je iba dve hodiny, takže to nebude použiteľné.
Hario Cold water dripper.
Cena 295USD, dostupné v CZ+SK.

- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Cold brew
Úplne najlacnejšia alternatíva, ako pripraviť takúto kávu je:
Vo French Presse zaliať kávu studenou vodou, po 24 hodinách ešte prefiltrovať cez papierový filter a pridať ľad.
Káva by mala byť svetlejšie pražená, aby vynikli ovocné tóny.
Mohol by niekto urobiť pokus k porovnaniu?
Zhodou okolností som pil pred ľadovou kávou na dvoch rôznych miestach dve kávy z tej istej tajnej pražiarne (ethiopia yirgacheffe wote a kenya ngunguru pb).
Rozdiel medzi nimi som si uvedomil až po tom, čo som si s ľadovou kenyou zakrúžil pod nosom ako s vínom a zacítil som zreteľnú vôňu čiernych ríbezlí.
V ethiopii tú vôňu pociťujem skôr ako vôňu citrónu.
Vo French Presse zaliať kávu studenou vodou, po 24 hodinách ešte prefiltrovať cez papierový filter a pridať ľad.
Káva by mala byť svetlejšie pražená, aby vynikli ovocné tóny.
Mohol by niekto urobiť pokus k porovnaniu?
Zhodou okolností som pil pred ľadovou kávou na dvoch rôznych miestach dve kávy z tej istej tajnej pražiarne (ethiopia yirgacheffe wote a kenya ngunguru pb).
Rozdiel medzi nimi som si uvedomil až po tom, čo som si s ľadovou kenyou zakrúžil pod nosom ako s vínom a zacítil som zreteľnú vôňu čiernych ríbezlí.
V ethiopii tú vôňu pociťujem skôr ako vôňu citrónu.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Cold brew
Tak jsem konečně vyzkoušel ledový překápko ve Fusion. Zrovinka měl nafiltrovanou Kenya Kieni AB, kterou znám dobře jako espresso i jako vac pot i aeropress.
Byl to pro mne naprostý šok
. Tahle příprava kávy se naprosto odlišuje od všeho, co jsem kdy měl možnost poznat a nedá se srovnat vůbec s ničím. Jednu kategorii tvoří espresso ( a s velkým přivřením očí snad i mokka konvičky, i když jim moc nefandím), druhou všechny ostatní filtrované kávy ( french, aeropress, vac pot, filtr ve všech variantách) a třetí ledový překápko. Káva z něj je úplně jiná. Poměrně silné a hutné tělo, ale s neuvěřitelným akcentem všech ovocných tónů, které v kávě jsou. Pokud má káva nějakou aciditu, tímhle způsobem v ní nevynikne, ba naopak. Třeba Kieni se podobala čokoládové hutné buchtě s tóny černého rybízu a černých bobulí (ostružin a borůvek), byla v podstatě sladká, což na espressu v žádném případě není. Je to velmi silný extrakt ze základu, pecka!!
Velmi mne CB nadchlo, kdyby se to dalo dělat doma v menším, už píšu ježíškovi, ale vypít víc, jak půl deci by asi bylo na infarkt, a předpokládám, že pokud se bude kapat skrz malou dávku, výsledek bude horší.
Příští týden bude ve Fusion "na ledu" opět peaberry Kenya Ngunguru PB, která je prý ještě lepší. Tak se už teď moc těším. Pokud máte možnost "ledovku" někde zkusit, neváhejte, stojí za to
Byl to pro mne naprostý šok

Velmi mne CB nadchlo, kdyby se to dalo dělat doma v menším, už píšu ježíškovi, ale vypít víc, jak půl deci by asi bylo na infarkt, a předpokládám, že pokud se bude kapat skrz malou dávku, výsledek bude horší.
Příští týden bude ve Fusion "na ledu" opět peaberry Kenya Ngunguru PB, která je prý ještě lepší. Tak se už teď moc těším. Pokud máte možnost "ledovku" někde zkusit, neváhejte, stojí za to

- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Cold brew
Pokus, ktorý som spomínal s improvizovaným Cold brew už nie je potrebné robiť.
Už ho za nás urobil niekto rýchlejší.
Výsledky sú takéto, citujem hodnotenie:
Je to rozdiel, ako medzi dňom a nocou.
Opticky je viditeľné, že improvizovaná vzorka je tmavšia, mierne mútna. Vzorka z drippera je krásne jasná a jantárovo zafarbená.
Chuťovo je vzorka z drippera veľmi príjemná, veľkým dielom chutí po vychladnutej káve, ovocná ale bez kyseliny a ľahké až stredne horké tóny.
Improvizovaná vzorka chutí oproti tomu úplne inak, žiadne ovocie, a nepríjemná vôňa po kávovej usadenine.
Už ho za nás urobil niekto rýchlejší.
Výsledky sú takéto, citujem hodnotenie:
Je to rozdiel, ako medzi dňom a nocou.
Opticky je viditeľné, že improvizovaná vzorka je tmavšia, mierne mútna. Vzorka z drippera je krásne jasná a jantárovo zafarbená.
Chuťovo je vzorka z drippera veľmi príjemná, veľkým dielom chutí po vychladnutej káve, ovocná ale bez kyseliny a ľahké až stredne horké tóny.
Improvizovaná vzorka chutí oproti tomu úplne inak, žiadne ovocie, a nepríjemná vôňa po kávovej usadenine.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Cold brew
Toto mě docela zajímá a rád bych to zkusil. Ale nehodlám utratit balík za originální zařízení a tak přemýšlím, že bo to mohlo jít snad vyrobit.
Snad to nebude znít moc šíleně, ale jako dávkovač vody mě napadla kalsická kapačka z nemocnice. Nebo jiná nádoba z ventilem to už je jedno. Pak nějaký válec v kterém bude káva. Přemýšlím jestli je tam nějak dáno množství kávy? Nebo prostě při menším množství to bude rychleji ale stejně chutné. Ale k tomu válci na kávu. Zde na videu: http://www.piccoloneexistuje.cz/filtrovana-kava je na výtoku kávy skleněný had. Netuším na co to může být. Tam je snad jedno jestli to kape rovnou do nádoby nebo přes hada. A myslíte že v té nádobě s kávou budou filtry na obou koncích? Asi jo že. Jinak by se dola plavila káva.
Jaký na to máte vy názor? Já to chci jen ochutnat a tak prostě vymýšlím jak na to.
Snad to nebude znít moc šíleně, ale jako dávkovač vody mě napadla kalsická kapačka z nemocnice. Nebo jiná nádoba z ventilem to už je jedno. Pak nějaký válec v kterém bude káva. Přemýšlím jestli je tam nějak dáno množství kávy? Nebo prostě při menším množství to bude rychleji ale stejně chutné. Ale k tomu válci na kávu. Zde na videu: http://www.piccoloneexistuje.cz/filtrovana-kava je na výtoku kávy skleněný had. Netuším na co to může být. Tam je snad jedno jestli to kape rovnou do nádoby nebo přes hada. A myslíte že v té nádobě s kávou budou filtry na obou koncích? Asi jo že. Jinak by se dola plavila káva.
Jaký na to máte vy názor? Já to chci jen ochutnat a tak prostě vymýšlím jak na to.

- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Cold brew
Ja som to robil normálne vo French presse. Zalial som studenou vodou a nechal luhovať - ak si dobre pamätám 24 hodín. Je mi jasné, že to je zasa niečo iné, ale na vyskúšanie dobré.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Cold brew
To už tu někdo psal nebo si to byl ty, ale pak tam bylo napsáno, že to je jako den a noc rozdíl. Navíc mi pořád něco říká, že snad to nemůže být tak složité udělat.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Cold brew
A to je na studenou variantu? Hrabal jsme se na jejich webu - moje anglictina je zoufala, ale v nejakem katalogu jsem tam nasel graf teplot.
Ale aspon jsem z toho valce vycetl kolik kavy na kolik vody.
Ale aspon jsem z toho valce vycetl kolik kavy na kolik vody.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Cold brew
ne, to je klasicky prekapko ve stylu Technivormu, ale v trosku vymazlenejsim severskym designu 

- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Cold brew
Včera večer jsme špekuloval a napadlo mě řešení. Horní nádoba z vodou jakákoliv - třeba zavařovačka. Do toho dám hadičku s ventilem od nemocniční kapačky. Použiju kýblovačku - tedy naplním hadičku vodou, vložím do nádoby a ventil dostanu pod úrověň nádoby a už to kape.
A teď přichází ta nejhorší část. Nejsem si totiž jistý jestli to tak bude stačit. Představuju si ploastový válec o průměru cca 5 cm. Výška není ani tak rozhodující. Stačí aby se tam vlezlo potřebné množství kávy a zbytek může být volný prostor, který nemá na nic vliv. No a do dna toho válce bych vyvrtal dírku (přemýšlím jak velkou) na dno dal kulatý filtr papírový, naložil to kávou a nahoru dal zase filtr.
No a lapač hotové kávy, to už je absolutně nepodstatné. Tam můžu dát cokoliv.
Z toho všeho tedy vyplívá, že nejprekérnější je střední díl. Myslíte, že to tak půjde?
A teď přichází ta nejhorší část. Nejsem si totiž jistý jestli to tak bude stačit. Představuju si ploastový válec o průměru cca 5 cm. Výška není ani tak rozhodující. Stačí aby se tam vlezlo potřebné množství kávy a zbytek může být volný prostor, který nemá na nic vliv. No a do dna toho válce bych vyvrtal dírku (přemýšlím jak velkou) na dno dal kulatý filtr papírový, naložil to kávou a nahoru dal zase filtr.
No a lapač hotové kávy, to už je absolutně nepodstatné. Tam můžu dát cokoliv.
Z toho všeho tedy vyplívá, že nejprekérnější je střední díl. Myslíte, že to tak půjde?
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Cold brew
Aha, myslel som, že by sa tam dala dať aj studená voda. Ale asi sa tam nedá nastaviť to pomalé kvapkanie...2-czech píše:ne, to je klasicky prekapko ve stylu Technivormu, ale v trosku vymazlenejsim severskym designu
Ale vymazlený dizajn to teda má.

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Cold brew
Stredni dil? Co treba aeropress nebo pripadne nejaky drip....papun píše:Včera večer jsme špekuloval a napadlo mě řešení. Horní nádoba z vodou jakákoliv - třeba zavařovačka. Do toho dám hadičku s ventilem od nemocniční kapačky. Použiju kýblovačku - tedy naplním hadičku vodou, vložím do nádoby a ventil dostanu pod úrověň nádoby a už to kape.
A teď přichází ta nejhorší část. Nejsem si totiž jistý jestli to tak bude stačit. Představuju si ploastový válec o průměru cca 5 cm. Výška není ani tak rozhodující. Stačí aby se tam vlezlo potřebné množství kávy a zbytek může být volný prostor, který nemá na nic vliv. No a do dna toho válce bych vyvrtal dírku (přemýšlím jak velkou) na dno dal kulatý filtr papírový, naložil to kávou a nahoru dal zase filtr.
No a lapač hotové kávy, to už je absolutně nepodstatné. Tam můžu dát cokoliv.
Z toho všeho tedy vyplívá, že nejprekérnější je střední díl. Myslíte, že to tak půjde?
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- demo
- začátečník
- Příspěvky: 69
- Registrován: čtv 15. lis 2012 23:47:09
- bydliště: L. Hrádok
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Cold brew
Zaujimavé, vďaka za upozornenie.
Zadal som cold drip coffee do hľadania na youtube a našlo to napríklad takýto home made prekvapkávač s využitím Aeropresu. Možno to vyskúšam keď sa oteplí. Celý vtip je naozaj len v nastavení pomalého kvapkania.
Zadal som cold drip coffee do hľadania na youtube a našlo to napríklad takýto home made prekvapkávač s využitím Aeropresu. Možno to vyskúšam keď sa oteplí. Celý vtip je naozaj len v nastavení pomalého kvapkania.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Cold brew
Co normální kohoutek a napálit ho do plastový nádoby ke dnu.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Cold brew
To udělátko v odkazu od demo je v nejblíž originálu, akorát je doooost škaredý. Já jsem to vyřešil tak, že mi jeden hodný mládenec
k zásilce Hario přibalil i studený překápko na čaj a kafe dělám na něm. Až budu mít chvilku, tak nafotím. Jedniná nevýhoda je, že nemohu regulovat rychlost překapávání, protože tam není žádný ventil. Nahoru dávám ledový kostky, překapává celou noc, cca 12 hodin, výsledek je srovnatelný s tím, co jsem pil ve Fusion.
Určitě se dá udělat samodomo, akorát to chce trošku polaborovat s kádinkami, z plastu se mi to nelíbí. třeba zasadit do hezčího rámu atd....nicméně funkce je stejná, pouze nahoru to chce led a ne studenou vodu.

Určitě se dá udělat samodomo, akorát to chce trošku polaborovat s kádinkami, z plastu se mi to nelíbí. třeba zasadit do hezčího rámu atd....nicméně funkce je stejná, pouze nahoru to chce led a ne studenou vodu.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Cold brew
Vzhledem k tomu, že v současné chvíli se jedná o jednorázový pokus, tak neřeším estetiku. Díval jsem se mimo jiné i na laboratorní sklo a nebyl by problém to z toho poskládat, ovšem cena by byla vysoká. Především za ty ventily.